ALERTA: ZIARISTUL DE INVESTIGATII COSTIN BADOIU A MURIT IN CONDITII SUSPECTE

ALERTA CIVIC MEDIA: ZIARIST MORT. SOTIA CREDE CA A FOST OTRAVIT. ANCHETA TRENEAZA.

Ziaristul de investigatii Costin Badoiu a murit miercuri seara in conditii suspecte. Sotia sa si medicul sau de familie considera ca jurnalistul a fost otravit. In ultima saptamana ziaristul primise mai multe telefoane de amenintare. Asociatia Civic Media solicita institutiilor statului sa se implice in solutionarea imediata a cazului si cere organizatiilor media nationale sa se solidarizeze pentru aflarea adevarului asupra mortii colegului nostru. Civic Media isi rezerva dreptul sa alerteze organizatiile internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor in cazul in care ancheta va fi impiedicata de elementele suspecte care l-au amenintat pe ziaristul Costin Badoiu inainte ca acesta sa moara. Inmormantarea a avut loc sambata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Costin, NU TE VOM UITA!

ZIARUL: Ziarist asasinat la comanda politica

Ziaristul de investigatii Costin Badoiu – semnatarul mai multor anchete si dezvaluiri despre membri marcanti ai arcului PSD-PNL, a murit subit in casa unor prieteni, la doar cateva ore dupa ce primise amenintari cu moartea, telefonic, de la Adrian Duicu, presedintele executiv al PSD Mehedinti si sef al SNP PETROM local. In ultima saptamana – spun rudele si colegii jurnalistului – acesta a fost amenintat cu moartea si de catre liberalul Ion Oprescu, primarul localitatii Baia Mare. Costin Badoiu, in varsta de 39 de ani, a scris la mai multe publicatii, printre care „Adevarul“ si ZIUA, iar de aproape doi ani lucra la saptamanalul doljean „Indiscret“. Dorin Iacob, fost ofiter SRI, apropiat al lui Virgil Magureanu a fost nasul de cununie al ziaristului.
Ultima ancheta, in curs de finalizare, cerceta implicarea mai multor oameni de afaceri din Baile Herculane, conectati politic la nivel clientelar. Unul dintre prietenii lui Costin Badoiu, aflat langa acesta in perioada anterioara decesului sau subit, ne-a declarat: „I-a sunat telefonul si o voce de barbat l-a amenintat cu moartea spunandu-i: Cat crezi ca o sa mai scrii asa? Nu o sa sfarsesti bine, ba, ziaristule!“. Prietenul ziaristului l-a auzit pe Costi Badoiu zicandu-i interlocutorului sau: „Nu mai bateti campii, domnu’ Duicu, ca nu o sa imi puneti niciodata pumnul in gura, o sa va fac plangere penala!”. Colegii si apropiatii ziaristului confirma si ei ca, saptamana trecuta, Badoiu a mai fost sunat – iar el a si inregistrat convorbirile telefonice respective – de catre Adrian Duicu, dar si de primarul liberal Ion Oprescu, in urma publicarii anchetei de presa referitoare la implicarea celor doi politicieni intr-o deturnare de fonduri in valoare de mai multe sute de miliarde de lei. Desi ziaristul a prezentat inregistrarile politistilor de la IPJ Mehedinti, acestia nu au luat nici un fel de masura.
„SOTUL MEU A FOST OTRAVIT“
Carmen Badoiu, sotia ziaristului, a declarat, plangand: „Sotul meu a fost otravit. Dupa fiecare ancheta in care erau implicati oameni ce fac parte din mafia locala din Herculane, primea telefoane de amenintare. In fata procurorilor o sa dezvalui cateva nume care nu sunt straine de moartea lui“. Costin Badoiu nu a fost niciodata bolnav si nu consuma alcool, nici cafea, fapt ce intareste si mai mult supozitia unei morti suspecte. „In cateva secunde i s-au inrosit ochii si s-a ingalbenit la fata. Expresia de pe chip parca incerca sa ne spuna ceva. Daca facea infarct, nu i se inroseau ochii si nu murea intr-o fractiune de secunda“, a mai mentionat sotia ziaristului. Si apropiatii ziaristului sunt convinsi ca persoanele vizate de articolele sale i-au luat viata. „Anchetele lui Costin ii suparau pe cei vizati. Scotea intotdeauna adevarul la suprafata. Avea dusmani care ii doreau moartea“, a spus nasul sau de cununie, Dorin Iacob.
Ambulanta a venit prea tarziu
Ambulanta, chemata de prietenii jurnalistului, nu a venit la timp la locul tragediei… „Radeam si glumeam, era foarte vesel, apoi, intr-o secunda, a cazut cu capul pe masa si a murit. Am chemat ambulanta, dar a venit foarte tarziu“, a spus unul dintre prietenii lui Costin, prezent la tragicul eveniment. Medicul de familie al lui Badoiu, dr. Ionut Lalescu, a declarat, pentru ZIARUL: „Mi se pare suspecta moartea, deoarece n-a facut in viata lui o injectie. Costin era in evidenta mea si nu are antecedente de natura cardiologica. Mi s-a parut la fel de suspecta si congestionarea excesiva a globilor oculari, dar e bine sa asteptam rezultatul necropsiei. Eu cred ca putea fi otravit de unul dintre dusmanii lui“. Politia si procuratura au deschis o ancheta. Moartea lui Badoiu seamana izbitor de mult cu decesul de acum cativa ani al procuroarei Luminita Sega, la a carei autopsie, executata in Franta, s-a demonstrat ca moartea a survenit ca urmare a otravirii cu metaloizi. Luminita Sega, procurorul sef de sectie al DNA, instrumenta dosare in care figurau, alaturi de Iliescu si apropiati ai acestuia, mai multi liberali. Anchetatoarea a fost otravita cu saruri de metale grele decedand la doar 42 de ani.
ZIARUL – 2008-02-23 – Simona Fica / George Roncea

GAZETA DE SUD: Moartea ziaristului, neelucidată

Autorităţile locale şi judeţene din Mehedinţi şi din Caraş-Severin au tratat cu indiferenţă cazul ziaristului decedat miercuri în condiţii suspecte.
Trupul neînsufleţit a fost abandonat la doar două ore după deces în capela unui cimitir din Băile Herculane, iar de veghe în noaptea de miercuri spre joi au stat trei prieteni.
Pentru efectuarea necropsiei, trupul lui Costin Bădoiu trebuia transportat în oraşul Caransebeş, dar acesta nu s-a făcut cu un autoturism special al IML. Familia a închiriat o maşină de servicii funerare din Drobeta Turnu Severin şi astfel l-a putut duce la Serviciul de Medicină Legală de la Spitalul Judeţean Caransebeş.
Şi după efectuarea necropsiei, moartea lui Costin Bădoiu a rămas neelucidată.
Medicii de la Spitalul din Caransebeş au descoperit că ziaristul suferea de ulcer perforat şi de pancreatită. Rudele, care îl ştiau sănătos pe Costin, au cerut ca analizele să fie evaluate şi într-un laborator de specialitate din Timişoara.
„Vrem să aflăm dacă ulcerul soţului meu a fost cauzat de ceva. Să aflăm perioada în care s-a îmbolnăvit de ulcer şi dacă rana din stomac i-a fost provocată de o substanţă ce i se putea pune în mâncare“, a declarat Carmen Bădoiu, soţia jurnalistului.
Suspiciunea rudelor vine şi după declaraţia făcută de medicul de familie al lui Costin Bădoiu.
„Costin era de mai mult timp, în evidenţa mea şi nu avea antecedente de natură cardiologică sau de alt gen. Mie mi s-a părut suspectă congestionarea excesivă a globilor oculari“, a declarat Ionuţ Lalescu, medicul de familie al ziaristului.
În acest caz, poliţia încă nu a făcut o declaraţie oficială privind stadiul anchetei sau ce a reieşit din declaraţiile ultimilor oameni care au intrat în contact cu Costin Bădoiu, printre aceştia şi familia de prieteni în casa cărora el şi-a găsit sfârşitul.
Jurnalistul va fi înmormântat astăzi la Băile Herculane.
Eveniment – Alin GHICIULESCU

EDITIE SPECIALA de Oltenia: Moarte suspectă – Ziaristul Costin Bădoiu a încetat din viaţă

Doliu în redacţia săptămânalului regional “Indiscret”, ziaristul de investigaţii Costin Bădoiu încetând din viaţă la vârsta de 39 de ani, miercuri seara, la Băile Herculane, unde locuia împreună cu soţia şi fiul său minor. Costin Bădoiu nu suferea de vreo boală, iar decesul său a survenit brusc: practic, el a căzut secerat din picioare în timp ce se afla în vizită la un prieten. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, subinspectorul Adriana Beţa, numai rezultatul necropsiei va stabili cauza decesului, deoarece pe corp nu s-au depistat urme de violenţă.
Carmen Bădoiu, soţia jurnalistului, a relatat că bărbatul ei primea des ameninţări cu moartea din partea persoanelor deranjate de articolele şi investigaţiile sale şi că nu exclude varianta să fi fost otrăvit. “Nu cred că e vorba de infarct, deoarece n-a făcut în viaţa lui o injecţie şi n-a fost luat în evidenţă de medicul de familie cu nicio boală. Când i s-a făcut rău, i s-au roşit ochii în cap şi am spus şi la poliţie că putea fi otrăvit de unul dintre duşmanii lui”, a afirmat soţia ziaristului.
https://www.editie.ro/

CINE ESTE ADRIAN DUICU, CEL CARE L-A AMENINTAT PE COSTIN

Cind a fost instalat director la PETROM, Duicu i-a multumit presedintelui PSD Mehedinti, Eugen Nicolicea
Adrian Duicu, director general al PETROM Mehedinti – un personaj controversat
Filiala Mehedinti a SNP PETROM este condusa de Adrian Duicu, un individ pe care presa nationala si regionala l-a calificat ca fiind mafiot. Angajat la PETROM Mehedinti ca muncitor, dupa numai citeva zile el a luat in franciza statia PECO PETROM de pe Calea Craiovei. La scurt timp, Adrian Duicu devine director general al PETROM Mehedinti. Contestat de salariati, el a facut obiectul unui dosar de urmarire penala, pe care procurorii mehedinteni au pus stampila NUP (neinceperea urmaririi penale). Desi a fost acuzat de presa de afaceri necurate cu benzina si cu motorina, ca isi terorizeaza angajatii, de hartuire sexuala, de gestiune frauduloasa in dauna societatii, de contrabanda cu petrol, organele abilitate ale statului l-au gasit, de fiecare data, nevinovat.
In 1998, Duicu senior era convins ca poate muta granita dintre Mehedinti si Caras-Severin. Adrian Duicu este in prezent secretar general al PSD Mehedinti, adjunct, pe linie de partid, al deputatului Eugen Nicolicea. Poate faptul ca Adrian Duicu este un apropiat al deputatului il face sa creada ca are imunitate in fata legii. In 1998, tatal lui Adrian Duicu – Ion Duicu, viceprimar al localitatii Toplet – judetul Caras-Severin, a stirnit un mare scandal in jurul tentativei de a muta granita dintre judetele Mehedinti si Caras-Severin. Miza era mutarea granitei judetului Caras-Severin, cu aproximativ 2 kilometri spre Orsova, astfel ca ambele benzinarii de pe Valea Cernei, care apartineau familiei Duicu, sa nu poata fi controlate de autoritatile mehedintene. Cu toate presiunile facute de Duicu, granita dintre cele doua judete nu a suferit modificari, dar nici autoritatile nu s-au ingramadit cu efectuarea controalelor la benzinariile familiei Duicu. La Camera de Comert a judetului Caras-Severin, firma ROMCOMPLEX, care administreaza cele doua statii, apare pe numele lui Duicu senior. „Nu vad o problema in faptul ca aceasta firma apartine tatalui meu. Eu nu am administrat niciodata societatea ROMCOMPLEX, ci doar tatal meu“, a declarat Adrian Duicu. In apropierea celor doua statii, Adrian si Ion Duicu au construit si o parcare si un restaurant, locuri din care cadrele Detasamentului de Interventie Rapida al IJP Mehedinti au ridicat, in repetate rinduri, fete dornice de aventuri sexuale pe bani.
Pe dosarul ROMCOMPLEX – NFR Drobeta s-a asternut praful
Desi Adrian Duicu neaga implicarea sa in administrarea firmei ROMCOMPLEX, exista numeroase documente in care Adrian Duicu face declaratii pe proprie raspundere, in calitate de administrator al SC ROMCOMPLEX SRL Toplet. In baza acestor declaratii, fiul viceprimarului s-a ocupat de afacerile cu motorina fara taxa de drum, declarind ca aceasta va fi folosita in agricultura sau in scopuri tehnologice. Legea prevede ca in cazul motorinei fara taxa, declaratia pe propria raspundere este obligatorie. Nici un leu din taxa de drum, pentru sutele de tone de motorina vindute pe semnatura proprie, nu a intrat la bugetul statului. Controalele organelor abilitate din Mehedinti si Caras-Severin nu l-au gasit insa vinovat pe Adrian Duicu. In 2000, Adrian Duicu pune mina pe un contract care a adus sute de milioane de lei in buzunar, contract pe care firma tatalui sau – ROMCOMPLEX SRL, l-a incheiat cu NFR Drobeta. Pina la acea data, NFR Drobeta se aproviziona cu motorina de la SNP PETROM. Dintr-o data, contractul cu PETROM a fost reziliat, pe motiv ca societatea nu accepta plata la 30 de zile, fiind incheiat imediat un contract cu firma lui Duicu. Adaosul pus la motorina a fost de aproximativ 2.000 de lei, astfel ca la sutele de tone de motorina livrate, conturile lui Adrian Duicu au fost alimentate cu sute de milioane. Col. Doru Dumitrescu, seful IJP Mehedinti, declara in martie 2001: „In doua-trei zile vor exista date preliminare si, in cazul in care se va descoperi ca este vorba de o cauza complexa cu prejudicii importante, vom chema in sprijin si o echipa specializata din IGP“. Nu stim in ce conditii au fost efectuate cercetarile, cert este faptul ca pe dosarele cu pricina s-a asternut praful.
Ascensiune fulminanta
In paralel cu societatea ROMCOMPLEX, Adrian Duicu si-a deschis firma ROMINVEST OIL, cu care a luat in franciza, in anul 1999, statia PECO PETROM de pe Calea Craiovei. Pentru ca legea prevedea ca o statie PETROM nu poate fi luata in franciza decit de un salariat al societatii, Adrian Duicu a fost angajat la aceasta statie, care avea sa-i revina, peste numai citeva zile de la angajare, sub denumirea de ROMINVEST OIL. In martie 2001, Adrian Duicu avea sa fie numit director general al PETROM Mehedinti, multumind organizatiei locale a PSD pentru increderea acordata, lucru considerat normal, in conditiile in care, dupa ce a intrat in partid in noiembrie 1999, ca membru, a ajuns vicepresedinte in numai citeva luni: „Era normal sa multumesc PSD Mehedinti, dar asta nu inseamna ca pe mine m-a pus in fruntea PETROM Mehedinti conducerea partidului. Eu am venit pe aceasta functie legal si nu am fost pus acolo de cineva anume“, a declarat Adrian Duicu. In momentul in care a fost numit director general, Adrian Duicu a inchis firma ROMINVEST OIL.
Gazeta de Sud • Costin Cretu, Florin LOBDA

UN ARTICOL DE COSTIN BANDOIU DESPRE PRIMARUL PNL ION OPRESCU
Arta manipulării la primarul Ion Oprescu

În numărul de azi al săptămânalului Indiscret în Oltenia, vom prezenta explicaţiile oficiale ale primarului liberal din Băile Herculane, Ion Oprescu, aşa cum au fost ele formulate în faţa inspectorilor Curţii de Conturi Caraş-Severin. Cititorii vor vedea că, de cele mai multe ori, declaraţiile date de Oprescu sunt contrazise de fapte ce reprezintă o altă realitate.
de Costin Bădoiu
„Consiliul Local a fost informat în raportul anual prezentat în şedinţa de consiliu” – se arată într-o explicaţie dată de Oprescu în faţa inspectorilor, privitoare la lucrările efectuate de firmele SC STAICONS COMPANY SRL şi SC ANTREPRIZĂ DRUMURI ŞI PODURI TIMIŞOARA – GRUP COLAS. Ce spun inspectorii? „Din nou, afirmaţia d-lui primar Oprescu Ion este neîntemeiată (a câta oară? – n.red.), întrucât prin neevidenţierea respectivelor cheltuieli în contul de execuţie bugetară la art. 27 Reparaţii curente, Consiliul Local nu a fost informat, ci dezinformat. Mai mult, d-nul primar avea obligaţia de a cunoaşte faptul că, potrivit prevederilor art. 128 din Legea 215 din 23 aprilie 2001 a Administraţiei Publice Locale, „Lucrările de construcţii şi reparaţii de interes public, finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor se execută numai pe baza unor documentaţii tehnico-economice avizate sau aprobate, după caz, de Consiliul Local sau de Consiliul Judeţean şi numai în baza unei licitaţii publice, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege”. Prin urmare, Consiliul Local nu trebuia informat, acesta avea atribuţia legală de a aviza sau aproba, după caz, întreaga documentaţie tehnico-economică”. Chiar aşa, de ce primarul Ion Oprescu nu a respectat legea şi a făcut totul de capul lui, pentru ca SC STAICONS COMPANY SRL să facă respectivele lucrări, iar după numai 8 luni de zile, SC ANTREPRIZĂ DRUMURI ŞI PODURI TIMIŞOARA – GRUP COLAS să (re)facă respectivele lucrări şi să le acopere?
Un primar care nu recunoaşte nimic
O altă mostră de explicaţie a edilului şef din Herculane: „Lucrările efectuate se încadrează la lucrări de întreţineri care, potrivit alin. 1 din Legea 50/1991, se pot executa fără autorizaţie de construire”. Şi răspunsul dat de inspectorii Curţii de Conturi din Reşiţa: „Nu putem fi de acord cu răspunsul dat întrucât termenul de «reparaţii» este menţionat chiar în contract la pct. 1 „Obiectul şi preţul contractului”. În plus, la nivelul Primăriei oraşului Băile Herculane, la Cap.63.02 – Servicii de dezvoltare publică şi locuinţe, este înfiinţată Secţia întreţinere drumuri, în cadrul căreia, în anul 2004 au fost angajate un număr de 55 de persoane. Prin urmare, dacă respectivele lucrări ar fi fost lucrări de întreţineri, a căror complexitate este mult mai mică, acestea trebuiau executate în regie proprie, cu propriii angajaţi, fără a fi nevoie a se încheia contracte cu terţii (adică SC STAICONS COMPANY SRL şi GRUP COLAS – n.red.), ale căror costuri sunt mult mai mari datorită contribuţiilor şi taxelor pe care aceştia le menţionează în devizele de lucrări”.
Spălându-se pe mâini ca Pilat din Pont, primarul liberal Ion Oprescu dă cu bâta în baltă şi scrie negru pe alb: „Nu cunosc cine a semnat situaţiile de lucrări”. Chiar aşa, dintr-odată să fi intervenit amnezia d-nului primar?
Din nou, cele două inspectoare de la Curtea de Conturi vin cu „duşul” rece: „Dintr-un astfel de răspuns, d-nul primar Oprescu Ion nu numai că nu se dezvinovăţeşte, dar se acuză singur, întrucât în calitatea de ordonator de credite avea obligaţia de a încheia un contract de prestări servicii cu un inspector de şantier, autorizat, singura persoană autorizată să confirme realitatea lucrărilor executate şi să accepte sau să refuze, după caz, respectivele lucrări. Prin neîncheierea unui contract de prestări servicii cu un inspector de şantier, autorizat, întreaga răspundere pentru efectuarea plăţilor revine ordonatorului de credite, în speţă d-nului primar Oprescu Ion. Dintr-un alt punct de vedere, printr-o afirmaţie precum cea formulată de d-nul primar „nu cunosc cine a semnat situaţiile de lucrări”, domnia sa demonstrează că nu cunoaşte ce se întâmplă în primăria pe care o conduce, ba mai mult, semnează ordine de plată fără să verifice legalitatea semnăturilor precedente, ca drept dovadă a dispus plata a peste 750 milioane lei (către SC STAICONS COMPANY SRL) în baza semnăturii unei persoane necunoscute”.
O comisie inexistentă
Ion Oprescu pare că se depăşeşte pe sine şi prin următorul răspuns: „Recepţia a fost efectuată de către persoanele nominalizate prin dispoziţie şi nu cunosc de ce nu se află la dosar”. Ce spun concluziile din raport: „Faptul că în anul 2004 d-nul primar a emis Dispoziţia nr.490/05.07.2004, în cadrul căreia sunt nominalizate persoanele care fac parte din Comisia de recepţie organizată la nivelul primăriei, nu demonstrează sub nicio formă că respectiva comisie s-a întrunit în vederea recepţionării lucrărilor de reparaţie carosabil, realizate de SC STAICONS COMPANY SRL, atâta timp cât d-nul primar nu deţine respectiva recepţie. Subliniem faptul că controlorii financiari sunt în control de 2 luni de zile, ori dacă respectiva recepţie s-ar fi efectuat, procesul verbal de recepţie ar fi fost pus la dispoziţia controlorilor, fapt ce nu s-a întâmplat. De asemenea d-nul primar mai face menţiunea că datorită timpului scurt pe care controlorii financiari l-au acordat pentru a răspunde explicaţiilor scrise (27.06. – 29.06.2004), nu a avut timpul necesar să caute şi alte documente. Faptul că d-nul primar consideră că nu a avut timp suficient pentru a găsi şi alte documente, într-un interval de 2 luni de zile, în fapt se demonstrează că în primărie nu mai există şi alte documente.
O eventuală prezentare de noi documente, la o dată ulterioară depunerii explicaţiilor scrise, ridică întrebarea firească cu privire la data la care acestea au fost întocmite, acestea putând fi întocmite chiar în timpul controlului sau după, fapt pentru care persoanele ce le vor depune îşi vor asuma şi o eventuală răspundere penală cu privire la falsul în acte publice”.
P.S.:Câteva persoane din cadrul organizaţiei PNL Băile Herculane l-au contactat pe reporterul Indiscret în încercarea de a se desolidariza de acţiunile preşedintelui PNL local, ing. Ion Oprescu. Gestul lor vine cam târziu, dacă este să ţinem cont că până acum l-au susţinut pe Oprescu şi că peste puţine luni vor fi alegeri locale. Să fie acest gest începutul sfârşitului? Oricum, politica duplicitară a primarului Ion Oprescu la adresa PNL a început în momentul când membrii marcanţi, ca Neluţu Florian Brânzei, Viviana, Dorinel Iacob şi alţii, au fost marginalizaţi în partid pentru „vina” că au contribuit la alegerea lui Oprescu ca primar în staţiunea de pe Valea Cernei.

CITITI la https://www.civicmedia.ro/
ALTE ARTICOLE DE COSTIN BADOIU DESPRE MAFIA POLITICA LOCALA

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova