Profanarea Monumentului Eroilor de la Dealul Spirii de catre firma Louis Vuitton cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor

Foto: Doru Dragomir
Update: Dupe ce l-am interogat telefonic pe nesimtitul de la Ministerul Culturii si Cultelor – un anume Stefan Damian – care a aprobat profanarea, reprezentantul firmei SC Louis Vuitton Romania a contactat redactia ingrijorat. Mi se pare mie sau miroase a “parteneriat public-privat” intre MCC si LVR?…
Are 107 ani si reprezinta lupta eroilor pompieri care au murit pentru apararea Capitalei in urma cu 160 de ani. Este un monument sfant pentru pompierii romani si nu numai pentru ei. Compania “Luptatorilor cu focul” – cum li se spunea atunci – a tinut piept eroic, pentru doua zile, in Dealul Spirii, celor 5000 de turci condusi de Kermim Pasa. La picioarele monumentului inaltat in memoria pompierilor nu a putut fi depusa insa nici o coroana de flori anul acesta, pe 5 iunie, de Inaltare, care este si Ziua Eroilor.
Monumentul Eroilor Pompieri a fost inaugurat pe Dealul Spirii, in fata Arsenalului Armatei, din initiativa unui comitet de patrioti bucuresteni, la 13 septembrie 1901. Pe latura din fata a monumentului este fixata o placa de bronz cu inscriptia: “Luptatorilor de la 13 septembrie 1848, poporul roman recunoscator, MDCCCL (1900)”. Pe latura opusa este fixata o placa de bronz, pe care scrie: “In aducerea aminte a luptei sustinuta in acest loc de pompierii Bucurestilor, comandati de catre capitanul Zaganescu, si de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armata turceasca comandata de Kerim Pasa”. Conform memoriilor oficiale, soldatii pompieri au cerut comandantilor lor: “Luati-ne si pe noi, nu ne lasati in cazarma, ca pe niste nevrednici, caci daca acolo, in Dealul Spirii, va fi vreun razboi, noi vrem sa murim cu fratii nostri”.
Vezi
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Profanarea Monumentului Eroilor de la Dealul Spirii de catre firma Louis Vuitton cu avizul Ministerului Culturii si Cultelor”

  1. CASACUDOR says:

    La ce piata are Vuitonu’ in Bucuresti numai statuie acoperita mu-i trebuia. E de mirare ca au investit atat (in aprobarile MC ?!) pentru cateva fatuci care in nici un caz nu gusta tipul asta de promovare. Ii faceau de un protocol blondei fosta pe la cotroceni si reclama si publicitatea era mai mult ca perfecta. Asa au reusit doar sa jigneasca efectiv memoria unor eroi. Dar ce mai conteaza… Intr-un stat de drept: de la reprezentantii Vuitton si pana la ministrul culturii toti participantii la aceasta profanare erau cercetati penal. Apropo parchetul , dna Covesi se aude?

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova