Marko Bela – "Negociatorul" infractor cautat de DNA

Cotidianul: Procurorii intra in cartile lui Marko Bela

Directia Nationala Anticoruptie descoase editurile ardelenesti in cautarea poeziilor lui Marko Bela. De citeva zile, liderul UDMR nu mai raspunde la telefon.
In luna mai a acestui an, DNA le-a cerut editurilor maghiare din Transilvania sa trimita informatii despre colaborarea lor cu liderul UDMR, Marko Bela. Solicitarea a venit in urma unui articol din “Cotidianul”, in care se scria ca vicepremierul a primit anul trecut 90.000 RON de la o editura pentru drepturile de autor.
Bela nu-i aici
Doar o parte dintre edituri au raspuns solicitarii DNA. Cele care au ignorat cererea au fost din nou somate sa colaboreze, scrie cotidianul clujean de limba maghiara “Kronika” in editia sa de luni. “Noi am trimis deja documentele cerute de DNA inca din luna mai. De altfel, procurorii au si vizitat citeva dintre aceste edituri pentru a verifica autenticitatea copiilor primite. Dar eu nu ii inteleg pe procurorii astia: de ce nu il cauta direct pe Marko? Din cite stiu, pe el nu l-au intrebat nimic legat de asta”, a declarat pentru “Kronika” Tozser Jozsef, directorul Editurii Pallas Akademia. Pe de alta parte, liderul UDMR pare de negasit, orice tentativa de a-l contacta in aceste zile fiind sortita esecului.
Poezii foarte scumpe
Presedintele UDMR a incasat anul trecut 90.000 RON pentru drepturi de autor de la o editura misterioasa. El a declarat in luna mai pentru “Cotidianul” ca a primit banii atit pentru cartile scrise, cit si pentru cele pe care ar urma sa le scrie in urmatorii cinci ani. Invitat la Radio Guerrilla, presedintele UDMR a afirmat, in aceeasi luna, ca editura este din Ungaria. El a adaugat ca nu este vorba nici despre Editura Mentor, unde detine actiuni, si nici despre editura unde a publicat in ultimii ani, Pallas Akademia, din Miercurea-Ciuc. Marko Bela a lansat in 2004 un volum de poezii, scos in 500 de exemplare, la 150.000 de lei cartea, si unul de interviuri, editat in 1.000 de exemplare, la 165.000 de lei. Drepturile de autor din aceste lucrari valoreaza aproximativ 30 de milioane de lei, pina la 900 de milioane, vicepremierul trebuind sa scrie in urmatorii cinci ani carti cu un tiraj total de 45.000 de exemplare. “Nici daca ar fi T.S. Eliot renascut nu ar putea obtine atitia bani in avans de la o editura din Romania pentru un volum de poezie”, a declarat la acea vreme Bogdan Stanescu, redactor-sef la Polirom.

EvZ: DNA verifica onorariile literare ale scriitorului Marko Bela
DNA face verificari premergatoare in legatura cu veniturile rezultate din drepturi de autor ale lui Marko Bela, relateaza “Kronika”, cotidian de limba maghiara din Cluj.
Procurorii anticoruptie au solicitat unor edituri informatii despre eventualele contracte si plati efectuate catre liderul UDMR.
“Tocmai zilele trecute am facut pachetul cu datele cerute de DNA”, a declarat, pentru “Kronika”, Kali Kiraly Istvan, directorul Editurii Mentor din Targu-Mures.
Iar cel al Editurii Pallas Akademia, din Miercurea Ciuc, care a publicat cartea cu interviurile acordate de Marko Bela scriitorului agoston Hugo, afirma ca a trimis DNA datele din luna mai, dar ca nu l-a platit decat pe autorul interviului.
Marko Bela si-a publicat in martie declaratia de avere, din care rezulta ca veniturile cele mai importante au fost realizate din drepturi de autor, respectiv 90.000 lei si 16.000 forinti.
Marko nu a lansat nicio carte in anul 2005, remarca ziarul care a publicat o ancheta despre acest caz in mai. Vicepremierul a refuzat atunci sa spuna despre ce edituri este vorba, referindu-se la o clauza de confidentialitate si specificand ca e vorba despre drepturi exclusive de publicare a poeziilor mai vechi si a celor pe care urmeaza sa le scrie.
GANDUL: Scriitorul Marko Bela, anchetat de DNA
Onorariile literare ale vicepremierului Marko Bela sunt subiect de ancheta la DNA. Pentru a demara o ancheta in acest sens, procurorii anticoruptie au solicitat atat directorului editurii “Mentor”, Kali Kirali Istvan, cat si conducerii editurii “Pallas Akademia” din Miercurea-Ciuc, toate documentele legate de contractele pe care le-a avut in ultimii trei ani cu liderul UDMR. Reamintim ca, in luna martie a acestui an, Marko Bela a declarat pentru anul 2005 venituri mai mari in calitate de scriitor decat in calitate de politician. Astfel, ca vicepremier, Marko a castigat 431.970.000 de lei, ca lider UDMR, 453.760.000 de lei, iar ca scriitor, 900.000.000 de lei si 16.000 de forinti, in conditiile in care anul trecut nu a publicat nici o carte. Marko Bela a lansat in 2004 un volum de poezii, scos in 500 de exemplare, la 150.000 de lei cartea, si unul de interviuri, editat in 1.000 de exemplare, la 165.000.000 de lei. Explicatia privind valoarea mare a veniturilor din drepturile de autor pe care vicepremierul o lansa acum cateva luni era vanzarea pentru cinci ani a drepturilor de publicare a poeziilor sale unei edituri din Ardeal si uneia din Ungaria, refuzand insa sa nominalizeze editurile respective. Surse oficiale spun ca ar fi vorba despre editura Bookart din Miercurea Ciuc care a cumparat drepturile exclusive de editare a poeziilor scrise de liderul UDMR pentru 900 milioane lei vechi. Conform acelorasi surse, contractul a fost semnat in 21 septembrie 2005, iar editura ar detine dreptul de editare pe cinci ani asupra operelor literare ale lui Marko.
Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova