Bunica mea implineste 88 de ani! La Multi Ani!

Bunica mea, Victoria, face maine 88 de ani. Sa o tina si apere Bunul Dumnezeu si Maica Domnului intru multi ani, fericiti!

Munteanca, din satul Habud, judetul Prahova, unde bunicul ei, Ion, era preot, s-a casatorit de tanara cu Traian, moldovean verde din Odobesti (aflat in dreapta acestei fotografii, pe care am descoperit-o foarte recent). Tatal ei, Dumitru, strabunicul meu, proprietar de fabrici (la stanga, cu o privire de dur), a crescut-o la Sinaia, in vila Adina, care le apartinea, numita asa de Steliana, mama ei, dupa numele surorii mai mici.
Unchiul dinspre mama al lui Dumitru era nimeni altul decat Alexandru Margiloman, (cu care, pare-mi-se, si aduce putin), fauritor al curentului conservator, fost prim ministru al Romaniei in perioada Unirii Basarabiei cu Tara. Stra-unchiul Marghiloman, declara atunci oficial: “In numele poporului roman si al Regelui Romaniei, cu adanca emotie si falnica mandrie, iau act de hotararea cvasi-unanima a Sfatului Tarii si, la randul meu, declar ca de azi inainte Basarabia este pe veci unita cu Romania”.
Tatal bunicii ii povestea cand era mica cum unchiul lui, Alexandru, cand statea la Paris, isi trimitea rufele la curatat la Londra, pentru ca nu-i placea cum spalau francezii…
Fotografia de aici este facuta in Ploiesti, la Statuia Libertatii – Minerva, in preajma uciderii Capitanului, pe cand inca facea parte din Cetatui. In ’42 a nascuta-o pe mama, Georgeta Agapia. In ’44, venita de la Cernauti, unde avea o casa, in urma bombardamentelor aliate asupra Bucurestiului – de Pasti! -, si-a pierdut cel de-al doilea copil in timp ce-l nastea, pe masa de operatie de la Filantropia, dupa ce o bomba a cazut chiar deasupra Spitalului. Dupa ’45, ca sa-si stearga trecutul “burghezo-mosieresc” – deja li se confiscase intreaga avere -, s-a angajat ca muncitoare necalificata. Georgeta Agapia l-a intalnit intr-o zi pe Alesandru Anghel Gheorghe Constantin (mama, Elena), din neam de tarani si militari olteni. Dupa care am iesit noi, astia raii. De altfel, traditia s-a pastrat: la o mica cercetare pe internet, gasim multi Roncea preoti sau militari (sau si una si alta :-). Cred ca daca m-as ocupa mai mult de neamul nostru ar iesi o armata bunicica. Doamne ajuta!


Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Bunica mea implineste 88 de ani! La Multi Ani!”

  1. Anonymous says:

    La Multi Ani!
    Sa va traiasca!
    Doamne ajuta, fratilor!

  2. Doina 47 says:

    La Multi Ani!

  3. Madalin says:

    La multi ani si sa ii dea Dumnezeu sanatate :)!!

  4. Snitzel says:

    la multi ani! Sa mai traiasca inca pe-atat! 🙂 si sa va continuati neamul de preoti si soldati ai neamului 🙂
    Doamne ajuta!

  5. Anonymous says:

    La multi ani cu multe bucurii! Cristina

  6. Bataiosu says:

    Sa-ti traiasca sanatoasa!
    La multi ani!

  7. Roncea says:

    Va multumesc mult de tot tuturor!
    Asemenea!
    Sa dea Dumnezeu sa reusim sa fim si noi ca batranii nostri!
    Doamne ajuta!

  8. Claudiu says:

    Spor in tot ceea ce faci! Sa-ti traiasca bunica ta cea draga. Si se vede ca ai ravna sa faci si tu ceva pentru neamul nostru.
    Victor, tot ce scrii aici pe blog o faci cu binecuvantarea duhovnicului? Nu te-ntreb cu rautate ci te-ntreb pt ca eu am vb cu parintele meu duhovnic sa publicam cate ceva despre toata nebunia asta cu sfarsitului lumii dar a zis ca e mai bine sa nu scriu.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova