CUTREMUR LA MAREA NEAGRA de 5.8 grade. BUCURESTIUL zguduit. GUVERNUL nu a cazut. INFO UPDATE PLUS VIDEO: Ateneul la cutremurul din aprilie

Cutremur in Bucuresti: 5,8 grade pe scara Richter

Miercuri, 05 August 2009, ora 10:53

Un cutremur a fost resimtit miercuri dimineata in Capitala. Institutul de Fizica Pamantului a confirmat pentru Ziare.com producerea acestui seism. Cutremurul a avut loc in Marea Neagra, la ora 10.50, la o adancime de 10 kilometri si a avut 5,8 grade pe scara Richter, a declarat Gheorghe Marmureanu, seful Institutului pentru Fizica Pamantului, la RealitateaTV. Pe litoral, cutremurul s-a simtit mult mai puternic. Un alt cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter s-a inregistrat, pe 24 iulie, la ora 23.27, in zona Vrancea.Seismul s-a produs in regiunea Vrancea la o adancime de 136 de kilometri, el fiind simtit si in Galati, si-n Capitala.

Cutremure recente:

Un cutremur a avut loc sambata, 20 iunie, la ora 17.10, in zona Giurgiu. Seismul de mica intensitate a fost anuntat de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, care certifica o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter.

Epicentrul a fost localizat la Iepuresti, la cativa kilometri de Giurgiu, dar si de Capitala. Seismul a avut loc la o adancime de 27 de kilometri . Gheorghe Marmureanu de la Institutul de Fizica Pamantului a declarat pentru Antena3 ca aceste cutremure mici, de suprafata, sunt normale in Campia Romana.

Unii oameni care locuiesc la etajele superioare ale cladirilor inalte din Bucuresti spun ca li s-a parut ca simt seismul de sambata.

Cutremurul de 5,3 grade care a blocat Romania

Cel mai recent cutremur resimtit puternic in Capitala a fost pe 25 aprilie si a avut 5 grade pe scara Richter. Cutremurul care a avut loc in zona Vrancea s-a resimtit in aproape toata Romania, de la Constanta la Iasi si din Olt pana la Sibiu. Seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale.

Din datele preliminare de la Institutul de Fizica Pamantului, magnitudinea cutremurului ar fi fost de 5,3 grade pe scara Richter. Intai, autoritatile au spus ca seismul a avut loc la 120 de kilometri adancime in zona Vrancea. A fost resimtit si la Bucuresti cu 3-4 grade pe scara Mercalli. Mai rau s-a simtit la Focsani, unde locuitorii s-au zgaltait de 5 grade pe scara Mercalli.

Ulterior, Gheorghe Marmureanu a precizat la Realitatea TV ca de fapt cutremurul a avut doar 5,1 grade pe scara Richter si s-a produs la 100 de kilometri adancime.

Miscarea telurica a durat cateva minute pe seismogramele centrelor seismice internationale, de la ora 20.18 la ora 20.23, insa nu la intensitate maxima. U.S. Geological Survey Earthquake Hazards Program confirma ca informatia initiala ca seismul a avut 5,3 grade pe scara Richter si a inceput la ora 20:18:48 (ora Romaniei).

Aceasta informatie a fost contrazisa de Institutul de Seismologie Aplicata, un centru de avertizare seismica, ce sustine ca acest cutremur a avut doar 4,7 grade.

Cutremur tipic pentru Vrancea

Este un cutremur tipic pentru zona Vrancea si o activitate normala pentru placile tectonice de la noi, spun specialistii.Cutremurele adanci vrancene nu dau replici, a precizat un reprezentant de la Institutul de Fizica Pamantului.

Nu vom avea un cutremur puternic in urmatorii ani

Specialistul Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, a dat asigurari ca niciun cutremur important nu va avea loc in Romania in urmatoarea perioada.

Gheorghe Marmureanu a declarat pentru Antena3 ca “un cutremur de 5,3 grade e un vax. Am avut sute de astfel de cutremure in ultima suta de ani.La 12 crapa pamantul, la 10 cad cladirile, la 3-4 crapa eventual peretii de chirpici”.

Au picat liniile de telefonie Suprasolicitate de romanii panicati care incercau sa vorbeasca imediat dupa cutremur cu rudele si prietenii, liniile de telefonie, mobila si fixa, au cazut.

Sfaturi in caz de cutremur

Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a rugat populatia sa nu apeleze serviciul de urgenta 112 decat daca este intr-adevar o urgenta. “Cand toata lumea se pune pe telefon sa sune, linia se blocheaza. Apelam la populatie sa nu foloseasca telefonul mobil decat daca e strict necesar”, a spus Arafat.

Seismul s-a simtit in Bulgaria si la Chisinau

Cutremurul din Vrancea a fost resimtit si in nordul Bulgariei, in orasele Dobrich, Plevna si Varna. Institutul de Geofizica de la Sofia a anuntat un seism de 5 grade pe scara Richter, relateaza presa.

Seismul a fost resimtit si in Republica Moldova. La Chisinau s-au simtit doua replici ale cutremurului, prima mai slaba, a doua mai puternica, produse la un interval de 5-10 secunde, care nu au depasit magnitudinea de 2,5, potrivit Bucurestenii sunt cei mai expusi

Geofizicianul Charles Richter, cel care da numele scarii de magnitudine, spune ca Bucurestiul este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure.

Peste 260 de cladiri cu risc seismic ridicat in Bucuresti

“Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India”, a subliniat Richter, citat de NewsIn.

Alte cutremure recente

Ultimul cutremur a avut loc in 2 martie, in zona Focsani. Seismul acela a avut o magnitudine de 3,6 pe scara Richter si intensitatea II pe scara Mercalli. Cel mai recent cutremur in zona Vrancea a avut loc in ianuarie, insa acela nu a fost resimtit in Capitala. (Ziare.com via Roncea.Ro)

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “CUTREMUR LA MAREA NEAGRA de 5.8 grade. BUCURESTIUL zguduit. GUVERNUL nu a cazut. INFO UPDATE PLUS VIDEO: Ateneul la cutremurul din aprilie”

  1. Sagittarius says:

    Astia`s cu capu` …. jurnalisti ramasi fara subiecte. Stii ce`am patit eu Victore la ditamai cutremuru` asta din Constanta ?! Sincer, am vazut cum se misca doua frunze din copac ! … auzi la ei … alerteaza toata tara pentru o tentativa de cutremur care nici nu s`a simtit. Cata nesimtire …

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova