CURENTUL: Vantul falimentului zguduie din temelii “imperiul media” al lui Vintu. Dupa ZIUA, Gardianul, Business Standard si Cotidianul urmeaza Realitatea TV, Catavencu, Idei in Dialog si Vox Publica

Scris de George Roncea
Anul 2010 a debutat in forta prin declarararea oficiala a decesuluiunui numar de patru publicatii din portofoliul “mogulului” de cartonSorin Ovidiu Vintu. Patru ziare au disparut de pe piata: Cotidianul,Business Standard, Ziua si Gardianul.Doua dintre aceste publicatii, Cotidianul si Ziua, erau branduriconsacrate cu peste un deceniu jumatate de prezenta pe piata. Tot ceeste insa atins de gheara lui Vintu se usuca. Inca din data de 7decembrie, din aceeasi zi in care SOV era dat in consemn la frontiera,proprietarul trustului Realitatea-Catavencu a anuntat ca renunta ladivizia de print, la ziarele Cotidianul, Business Standard, ZIUA siGardianul si ca se va retrage in afacerile on-line. De asemenea aanuntat ca se cauta cumparator pentru agentia News-In, iar pentruRealitatea TV si Money Channel se cauta parteneri pentru pachetulmajoritar.

Momentula avut semnificatia sa deoarece lui Vantu i s-a deschis dosar deurmarire de catre procurori in cazul fugii din tara a locotenentuluisau de la Gelsor, Nicolae Popa, “exfiltrat” din Romania in urma cu nouaani, de ofiterul SRI Victor Veliscu, mana dreapta a lui Radu Timofte,cel care i-a tinut de sase lui Vintu la prabusirea Fondului National deInvestitii (FNI). Dupa fuga sa, Popa a fost condamnat, in iunie 2009,pe post de tap ispasitor, in dosarul FNI, la 15 ani de inchisoare. Aniipe care ar trebui sa-i incaseze Vintu. Ca vechi puscarias, Vintu stiece poate face celula rece de la Jilava, chiar si dintr-un vechi siminunat prieten, ca Nicolae Popa, care ar putea sa inceapa saciripeasca pe seama sa, drept care a inceput sa-si pregateascabulendrele pentru o situatie pe care nu o anticipase, atunci cand si-atras Trust de presa pentru a-si proteja spatele.

Daca ar fiiesit Geoana presedinte, trampa i-ar fi reusit mai mult ca sigur. Acum,pentru Basescu Vintu nu mai are la dispozitie decat solutia Kenedy.Daca e tare in bulan, ceea ce nu prea cred. Degaba a tras din toatepozitiile in Basescu, degeaba a pritocit cu Patriciu inregistraritrucate, degeba i-a facut masaj pe la spate lui Geoana, la piscina sadin strada Paris, degeaba a trasnformat aproape o mie de ziaristi incaini turbati agatati cu dintii stirbi de picioarele marinarului,intr-una dintre cele mai salbatice campanii de demolare initiate inultimii 20 de ani la adresa unui om politic. Cu tot cu Antonescu,Vadim, Becali, unguri, minoritati, pesedisti, peremisti, voiculesti, cutot cu dinozaurii serviciilor si cu pradatorii din servicilerusesti,Vintu nu a izbandit sa-l doboare pe Basescu, sa-l puna peGeoana, ca apoi in 24 de ore acesta sa schimbe procurorul general si safaca disparuta orice proba si/sau martor din dosarul FNI.

Anul acesta pe Vintu il asteapta procurorii sa dea cu subsemnatul, alaturi de Nicole Popa, interpusul sau in tunul FNI.

Presasi trompetele de pripas nu-i mai folosesc ci poate doar scutul lui DarkVader sau un instrument de teleportare in Tanzania (pigmeii nu autratat de extradare cu Romania ). Firesc, instrumentele inutile acum,publicatiile devenite maculatura, nu-si mai au rostul.


Pelanga falimentul acestor publicatii din aria Trustului Realitatea –Catavencu conglomeratul media patronat de Vintu se confrunta cu maimulte cereri de insolventa, din partea unor companii ca Societatea R(editorul Romania Libera), Attica Media (editorul Playboy, InStyle) sauEditura Univers. Tot imperiul lui Vantu se destrama – de la Newsin, pusla vanzare, la revistele Tabu Aventuri la Pescuit si SuperBebe vandutecatre directori. Nici Monky Ceanal nu se simte prea bine.

Procedurilede insolventa si raspunderea administrativa ce priveste TrustulRealitatea – Catavencu cad in carca unor personaje de paie instalate deVintu, care dupa ce a incasat profitul arunca acum raspunderile incarca administratorilor, exact cum a procedat si la tzepele FNI, FNA,BRS, BID etc. In trustul media controlat de Sorin Ovidiu Vantu, prinfirma cipriota Bluelink Comunicazione Limited, sindicalistul Liviu Lucaeste presedinte al Consiliului de Administratie. In CA se afla si altilideri sindicali: Matei Bratianu si Dumitru Costin de la BloculNational Sindical, Marius – Grigore Petcu (finul lui Miron Mitrea) dela CNSLR Fratia, Ion Popescu – Confederatia Meridian, Iacob Baciu -Confederatia Sindicatelor Democrate. Sindicalisti cu ghiotura, lapachet, alaturi de ciudati cetateni moldoveni cu nume predestinateparca, de tipul Vitalie Dobanda. Interfata a fost insa asigurata de“jurnalisti” mai mult sau mai putin fraieri.
 
Sinucidere asistata
 
 LaGardianul“ raspunderea cade in sarcina lui Alecu Racoviceanu, unicadministrator. La Cotidianul“ raspunderea cade in sarcinaadministratorului Mihnea Vasiliu, fost ziarist care a debutat de altfella acest ziar pe vremea lui Ratiu. Amara sarcina sa devii groparulpublicatiei la care ai debutat. La „Ziua“ raspunderea ii revine luiMihai Pilsu, unic administrator, un ziarist mai putin cunoscut pentrupenita sa cat pentru seria de incredibile tampenii debitate la prohodulziarului. Monumentala este elucubratia sa de varf – “Vantu n-are nici olegatura cu Ziua” – dar recunoaste totusi ca Ziua apartine PSV, uitandinsa sa precizeze ca actionar la PSV este un celebru deja offshore dinCipru, Elbahold, iar in spatele Elbahold apare un cetatean moldovean sitot Elbahold detine si Insomar, unde sef e fostul partener de afacerial lui Vintu, Gheorghe Teodorescu, adica GEL din Gelsor, Gelsor dinspatele FNI, combinatia prin care au fost jefuiti 350 000 de romani.Fara nici o legatura cu Vintu, desigur…

Printre beneficiariiindirecti ai jafului s-a aflat si Mihai Palsu, ziarist cica pe social,scriitor adica despre drama vietii de zi cu zi a amaratilor jefuiti decei ca Vintu, cel fara legatura cu niciun ziar si niciun ziarist, darcare a reusit totusi sa ingroape branduri de prestigiu care au fostcandva tribune de lupta cu gasca lui Ion Iliescu, mentorul lui SorinOvidiu Vintu. Coincidenta sau nu, aceste publicatii au murit tocmaidatorita faptului ca s-au aliniat frontului politic manevrat deIliescu, in beneficiul lui Mircea Geoana respectiv impotriva lui TraianBasescu. Ajunge o maciuca sa sfarami un car de oale, este o vorba dinbatrani care se potriveste situatiei actuale. Publicul n-a ingitittransformarea unor publicatii devenite goarne ale Coalitiei antiBasescu, dupa ce mai bine de un deceniu si-au cladit autoritatea sibrandul pe baricada luptei cu “carpa kaghebista”.

Ca jurnalisteste greu sa scrii degajat despre disparitia unor ziare la care aiscris candva, despre situatia unor fosti colegi iar pretentia unei“analize obiective”  invocand datele de management, cifrele de vanzari,audienta etc este evident una deplasata. Personal eu cred ca acestepublicatii au disparut in principal datorita imposturii practicate, dinmotive legate de etica muncii si de lipsa acuta de profesionalismjurnalistic. Ziarele ca si bancile functioneaza alimentandu-se dincreditul marcii si credibilitatea celor care scriu. Cand lumea isiretrage creditul, atat ziarele cat si bancile falimenteaza. Acum pestezece ani, pe vremea cand am scris si eu la Ziua si apoi la Cotidianul,aceste ziare insemnau ceva, aveau influenta iar articolele publicateproduceau efecte. Efecte foarte serioase – eu de exemplu atat de taream suparat niste domni din servicii pentru ca scriam, din Belgradulbombardat de americani, cata bataie la cur dau sarbii aliantei militarea NATO, incat Sorin Rosca Stanescu, isteric, mi-a trecut litera I,sanctiune severa pe vremea lui Ceausescu, in cartea de munca, ladesfacerea contractului, impusa de prietenii/sefii sai din servicii.

Mi-areprosat chiar ca as fi ajuns sluga lui Milosevici, ceea ce i-adeconcertat la maximum pe sarbii care ascultau telefoanele si care erauconvinsi ca sunt spionul serviciilor militare romanesti. Uneori sa facipresa este atat de amuzant incat merita toate mizeriile incasate.Devine mai putin amuzant cand ramai pe drumuri, ceea ce mie mi s-aintamplat deseori, pentru ca nu mi-am tinut ciocul si nu am pupat indos onor conducerea. Colegii mei ajunsi acum pe drumuri, cateva sute amimpresia, se afla intr-o situatie ingrata, pe care am experimentat-opana la acru. Ar fi avut probabil alta soarta daca s-ar fi luptatoleaca cu sefii servili pusi de Vintu, daca ar fi respins aberantalinie politica impusa de sus, daca ar fi aratat putina demnitate sicuraj pana acum. Macar nu ar mai fi ajuns in strada in genunchi. Infine, fiecare cum isi asterne si fiecarui cat i se cuvine.

Existainsa acum din fericire internetul si orice ziarist cu condei si putinaiscusinta isi poate face un blog sau un site, iar daca are destuivizitatori – poate obtine si bani datorita accesarilor. Exista exemplullui Tiberiu Lovin, ziarist dat afara abuziv ca si fratele meu, ca simine, ca si cativa alti ziaristi care au calcat pe bombeu patronatul pela publicatiile la care au lucrat in trecut. Luptator ca fire, boxer denivel national chiar, Lovin a infruntat vitregia aruncatului in strada,si-a facut un PFA, a pus de un site – Reporter Virtual – care ii aduceacum mai multi bani decat in perioada cand trebuia sa ponteze la ziar.Are avantajul deplin, fata de orice alta circumstanta anterioara, capoate comenta suveran orice. Nu pot sa nu il citez acum deoarece eleste primul care a reusit sa obtina – atat de la Palsu cat si de laRacoviceanu, declaratii pe marginea falimentului publicatiilor condusespre groapa de gunoi. Postarea sa recenta (www.reportervirtual.ro/2010/01/responsabilitatea-unor-nesimtiti.html)acopera aproape in intregime tot ce as fi avut de spus si eu si mi separe totodata unul dintre cele mai amare comentarii cu privire lasituatia actuala a presei din cate am citit in ultimele zile.
 
Responsabilitatea unor nesimtiti
 
“Sutede salariati vor fi someri, in timp ce cei care i-a condus la pierzanieraman ca niste sculpturi sa priveasca rece dezastru. Pana azi, niciunsef nu a spus ca-si asuma responsabilitatea. Azi insa s-a produs unsemi-miracol: Mihai Palsu, directorul general de la Ziua, a scris ca-siasuma intreaga “responsabilitate morala” pentru tot ce s-a intamplat ingrupul de presa condus de el. Cititorii si ziaristii au parcurs mesajulsefului fara sa le tresara niciun neuron sau nu si-au aratat interesulde a formula o intrebare legitima? “Ce inseamna ca-ti asumi intreagaresponsibilitate, domnule Palsu?“. Am facut-o eu, pentru ca-mi imaginamca-si va impusca macar o pereche de palme pentru prostiile pe care le-afacut in perioada de directorat. Vreti sa stiti raspunsul?
 
Prima reactie a fost imbecila
 
“Cutine nu vorbesc ca scrii prostii sau asa cum vrei tu”, mi-a spus de lainceput, aceeasi placa veche ca-n cazul celorlalti sefi si sefuleti dinpresa care-s suparati ca nu tremur in fata lor asa cum spera sa o facasubalternii lor. Evident ca la acest raspuns i-as fi tras doua palme.Mai… geniule, nu eu am ingropat un ziar prin incompetenta mea, ci tu.La fel cum a facut si Nistorescu. Nu eu sunt vinovat ca nu stiti saconduceti o afacere, ci voi, niste slugi importante care fac pantofiimogulilor mai mari sau mai mici. Eu doar scriu despre tampeniilevoastre. Nu l-am umplut de sange insa. Discutia a continuat pe acelasiton civilizat cu care vorbesc cu toata lumea si l-am convins pe marelesef sa-mi zica mai clar ce inseamna ca-si asuma responsabilitatea aia. Se sinucide, isi da demisia, va incerca sa-i santajeze pe actionari sanu inchida sandramaua? “Exact ce am scris. Dar tu stii ce inseamna sadai lefurile luna de luna la 210 oameni?”, m-a intrebat distinsulgropar. Nu, nu stiu. N-am avut ocazia sa ma milogesc pentru lefurileangajatilor la actionari doar pentru ca mi-am dovedit incompetenta. Eudoar am muncit 17 ani pentru a le face ceafa groasa acestor figuranticare vor intra in istoria presei asa cum merita: ca niste bisnitari deconstiinte, ca niste traficanti de influenta, ca niste parveniti, caniste jurnalisti slabi care au produs in intreaga “cariera” mizeriidemne de ars intr-un tomberon ecologic.
 
Sefii au fost dobitoci
 
Acestisefi de mucava nu stiu ce inseamna responsabilitatea. 90% dintre eiconduc insa presa, daca nu chiar mai mult. 90% se bucura cand primescleafa, eventual masina de serviciu si bonusuri. 90% nu sunt constientica atunci cand esti mare sef esti responsabil pentru subordonatii tai.Sa le dai leafa, sa ai grija sa nu faca prostii, sa-ti aduca marfa decalitate, sa coordonezi ziarul in asa fel incat sa nu ajungi lunar laactionari cu caciula-n mana ca iar n-ai profit etc. Tu trebuie sa aigrija de ei. Viata lor sta in mainile tale. Acum cateva sute de oameniau ramas pe drumuri cu credite, cu copii, cu familii in praguldisperarii. Niciun big boss nu-si asuma responsabilitatea. Nesimtitpana la capat, Nistorescu a anuntat ca si-a dat demisia. Nu si-a dat-o.I-a expirat contractul. Palsu sustine ca isi asuma… ceva moral, darramane cu teschereaua plina si sa conduca vai mama lui de ziar, desprecare el spune senin ca Ziua a fost un ziar decent. Poate candva. Despresantajele lui SRS cu ziarul asta s-a scris. Nu s-a scris decat putin,dar are o imagine de gazeta foarte “decenta”. Si nu este vinaziaristilor, ci a sefilor. Sefi care nu vor sa recunoasca limpede ca aufost dobitoci si ca au dreptate cei care le zic sa se duca dracului catmai departe de aceasta breasla.
Stiti de ce nu-si asumaresponsabilitatea acesti sefi incompetenti? Pentru ca nu respectanimic: nici meseria, nici legislatia, nici oamenii. Isi respectapropria leafa, masina, casa, avantajele. Priviti in jur. In toata presase intampla acelasi fenomen. In general, sefii isi privesc subalterniica pe niste sclavi, nu ca pe benzina fara de care ar ramane in drum inmasina lor luxoasa, cumparata pe munca negrisorilor de pe plantatie.Negrisori care si ei poarta o vina. Dar despre ea altadata…”
 
 
Modelul Kunta Kinte
 
Subscriuin intregime la analiza cruda scrisa de colegul meu liber siindependent Tiberiu Lovin, pui de moldovean cu vana in brat si cucreier propriu la purtator.  De asemenea Florin Budescu, la www.StareaPresei.roreuseste sa-i bage in corzi si pe Racoviceanu si pe Palsu, care aretupeul sa sustina ca Ziua “n-are nici o legatura cu Vintu”. Sa facaplici, nu altceva… Colegii nostri negrisori nu au nevoie de multelectii acum ci de un job. Sfatul meu adresati-va urgent lui Lovin ca sava invete cum sa fiti liberi, scriind totusi, luptand sa ramanetijurnalisti independenti. Pe de alta parte, tot ca jurnalisti, colegilormei de la Ziua le recomand sa puna cateva intrebari conducerii, desprebani si despre contracte. Iata la ce ma refer: Palsu a pretins recentca redactia Ziua este compusa din 110 jurnalisti plus inca 90 deangajati in staff-ul tehnic. Numai pentru jurnalisti salariilereprezentau 170 000 euro, sustine tot Palsu. In realitate la Ziua nu aulucrat mai mult de 64 jurnalisti plus alti 40 de angajati in staffultehnic. Un calcul simplu arata ca ce spune Palsu despre distribuireasumelor de bani sunt gogorite si diferenta de bani s-a sifonat. In carebuzunare nu e greu de banuit.
La Gardianul situatia este similara,mai bine de jumatate dintre cei trecuti pe statele de plata nu au scrisin viata lor la ziar si nu au fost vazuti de cineva la fata prinredactie.

Nesimtitii si imbecilii care v-au fost sefi si-auindesat bani negri in buzunare in timp ce voi, negrisorii de plantatie,ati facut foamea in ultimele luni de zile, lipsiti pana si de sarbatoride salarii. Cand vi se arata usa si vi se spune ca nu sunt bani,ganditi-va in buzunarul cui este diferenta de bani. Adresati-va unoravocati si nu iesiti pe usa ca niste negri de plantatie. Sau daca tot ofaceti ganditi-va la Kunta Kinte si apucati si voi o coada de maciuca,ceva, in trecere, altfel o viata o sa va uitati in oglinda la voi ca laniste caini plouati care n-au stiut macar sa muste odata din piciorulslugii care i-a aruncat in drum. Si Palsu, si Alecu Racoviceanu, unjurnalist bun candva, au aruncat la gunoi, din pacate, daca au avut-ovreodata, orice urma de demnitate jurnalistica, devenind servii unorgrobieni si infractori de teapa Vintu, Luca etc cu tot cu pletora desecuristi de doi bani din jurul lor. Si Alecu si Palsu l-au avut demodel pe Rosca Stanescu si au sperat sa se capatuiasca ca si SorinRosca Stanescu, cel care a pus botul la primul sau milionul de dolaride la Lukoil, punand publicatia Ziua, cel mai anti-KGB ziar dinRomania, la un moment dat, la dispozitia rusilor, via Mircea Popa,Gusa, slugoi infami ai rusoilor. Asa au devenit incetul cu incetul“tonomate pe ruble” negrisorii din presa. Ce a fost si ce a devenitRosca stim cu totii astazi. Penibila sa prestatie de jantajist ordinar,alaturi de Bogdan Chirieac a fost deja sanctionata de toateorganizatiile de presa.
 
Lichelele la hazna
 
Arfi timpul ca breasla jurnalistilor sa-si faca curatenie in ograda, sacaute redarea demnitatii presei si revenirea la normalitate prineliminarea impostorilor, imbecililor, nesimtitilor, ciutacoizilor,nevertebratelor si mai ales a infractorilor din zona presei.
Altfelse vor extinde infectiile purulente care au dus la boala cronica ajurnalismului de mina a doua practicat de lepre cu pretentii de staifdeontologic, sub obladuirea unor eterni pupincuristi, “profesori” si“academicieni” de teapa unui Tismaneanu, Patapievici, Tatiana Mungiu,CTP etc
E suficient ca ziaristii traiesc descriind mizeria umana,incercand sa stea cat de cat mai pe varfuri la marginea haznalei, cureportofonul in mana. Trebuie asezat un cordon sanitar macar in jurulcelor care traiesc din aceasta meserie, daca vor sa nu se confunde sicufunde si ei in mlastina si jegul moral de teapa unora ca Vintu sislugile sale, refugiate cica acum pe online, pe infestatele Vox Publicasi Publika Tv, in…Republica Moldova .
Basarabia mai lipseasa fie imputita si infectata de “deontologii” lui Vintu, n-a fostdestul vanduta de slugile de kkat trimise peste Prut de Timofte, slugalui Vintu, la intoxicare, decorati acum, ca patrihoti de cinste siangajati chiar la nou noutz-ul trust al lui Vintu de la Chisinau…Bleah pizdetz!

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova