Cum au devenit romanii romi. Memorandumul prin care Petre Roman a oficializat “rom-anizarea” tiganilor

Scris de Victor Roncea

Introducerea cuvântului rom/rrom în loc de ţigan şi crearea ambiguităţii lexicale – mai ales la nivel internaţional – roma/român şi romanes/româneşte, cu o concluzie „firească“ – România egal ţara romilor, a fost aplicată românilor imediat după 1990, în cadrul unui program complex dezvoltat de Fundaţia Sörös, cu sprijinul unor membri trecători ai Guvernelor de la Bucureşti. O primă dispută a fost legată de cuvântul „romi“ – cu un singur „r“ -, românii fiind prostiţi apoi că acesta va fi înlocuit cu „rromi“, o altă formulă care doar a sporit debandada lexicală. Este de amintit că în anii 1995 limba cu care Sörös vroia să înlocuiască oficial ţigăneasca primise numele de „romalli“, formă care nici nu se putea declina şi care a fost înlocuită ulterior cu „romani“ şi varianta „rromani“. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost inventat numele de „romanes“. Confuzia este generală, inclusiv la nivelele academice şi, mai ales, ale autorităţilor din ţările afectate de valul de imigraţie şi/sau infracţionalitate ţigănească: rom/roma/român cu limba romanes/româneşte, comunitatea Romă cu ţara… România.
Apoi, cu concursul direct al lui Petre Roman, pe atunci ministru de Externe, s-a realizat oficializarea în cadrul instituţiilor de stat a denumirilor rom/rrom/român, cu titlu obligatoriu, deşi la nivel european avem doar simple recomandări în acest sens, venite din partea Consiliului Europei şi nu a Uniunii Europene. În acelaşi timp, confuzia rom-român pe plan european a dus până la situaţii ridicole. Astfel, o delegaţie oficială a fost împiedicată să intre într-un stat UE, înainte de aderare, pentru că pe paşaport prescurtarea ţării noastre era ROM. Acest fapt l-a determinat în 2002 pe secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor de la acea dată, Ion Antonescu, să solicite primului-ministru schimbarea prescurtării, cel puţin în paşapoartele noastre, ceea ce s-a şi îndeplinit, de atunci aceasta fiind ROU, pe criteriul apartenenţei la spaţiul francofonic. Însă acest lucru nu se poate realiza în toate domeniile. În multe alte nomenclatoare străine prescurtarea fiind şi azi aceeaşi: ROM. Prezentăm mai jos Memorandumul care a făcut ca această confuzie să se perpetueze până la identificarea românilor cu romii, indiferent dacă aceştia provin din Rusia, Bulgaria, Ungaria sau fosta Iugoslavie. Cazul recent, în care personalul Căilor Ferate Franceze avertizează asupra hoţiilor „românilor“, este elocvent.

Memorandumul prin care Petre Roman a transformat românii în romi pe plan internaţional

„Ministerul Afacerilor Externe al României
Nr. D2 / 1094 29.02.2000
Domnului Mugur Isărescu,
Prim-ministru al Guvernului României
Memorandum
De la: Petre Roman, ministru de stat,
Ministrul Afacerilor Externe
Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor/ţiganilor
În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169, din 31 ianuarie 1995, către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan» în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună.
Preocuparea pentru acest Memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)
Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.
Această propunere:
– răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandumului – H(03)169/1995, contribuind la «stingerea» unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;
– este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor.
Semnat: Petre Roman
Ministrul de Externe al României“.

Curentul

Francezii îşi îndeamnă călătorii feroviari să se ferească de „hoţii români“

de Madalin Necsutu

Romånii au ajuns din nou subiect de discriminare şi etichetare în Hexagon, după ce Societatea Naţională franceză de Căi Ferate (SNCF) a decis să semnaleze, la finele lunii ianuarie, eventuale infracţiuni care ar putea fi comise de romåni în trenuri. Concret, este vorba despre afişele denumite „Info Siguranţa“ din trenurile expres regionale din Midi-Pyrennes prin intermediul cărora călătorii sunt avertizaţi în legătură cu prezenţa romånilor, sugerånd că aceştia sunt hoţi de bagaje şi îndemnånd totodată pe aceştia la semnalarea „faptelor romånilor“ către autorităţi, scrie portalul Rue89.com. „În ultimele săptămåni, au fost semnalate probleme produse de romåni. S-au constatat numeroase furturi de bagaje. Vă cerem atenţie sporită“, se arată în afiş.

Contactaţi de jurnaliştii de la acest portal francez de ştiri, reprezentanţii Căilor Ferate Franceze s-au scuzat şi au spus că afişul respectiv a fost retras. „Mesajul a fost pus în câteva trenuri din regiune. Un funcţionar al SNCF a avut o exprimare nefericită“, au declarat oficialii SNCF pentru site-ul Rue89. Aceştia au mai spus că regretă incidentul şi vor demara o anchetă internă în vederea elucidării cazului, adăugând că acest incident ar putea fi opera „unui funcţionar al SNCF care a avut o exprimare nefericită“. Mesajul discriminatoriu şi ofensator la adresa românilor a fost descoperit de către scriitorul Mouloud Akkouche în trenul care face legătura între oraşele Foix şi Toulouse. Acesta l-a pozat şi apoi a trimis fotografia la adresa redacţiei portalului Rue89.com. Afişul se încheie cu mesajul: „Toate actele românilor trebuie semnalate serviciului de securitate al SNCF la numărul *****“.

Curentul

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Cum au devenit romanii romi. Memorandumul prin care Petre Roman a oficializat “rom-anizarea” tiganilor”

 1. A says:

  Eram intr-un magazin din SUA si patronul magazinului, un pakistanez, m-a intrebat de unde sunt. I-am spus ca sunt din Romania, la care el a exclamat- ah Gypsie! I-am spus, nu, nu suntem Gypsie, suntem romani, cea mai veche si singura civilizatie 100% europeana. Si i-am spus ca Gypsies vin din Punjabi/Rajastan, ca au genetica tipica pt acea zona a Indiei si ca vorbesc niste dialecte ale limbilor din acea zona, adica Punjabi,Sinti etc. La care pakistanezul e exclamat uimit ca el vorbeste Punjabi.I-am zambit si i-am spus ca si tiganii vorbesc tot limba aia, ca sunt fratii lui buni 🙂 A facut o fata incredibila……
  Si pentru ca foarte multi rauvoitori sustin ca romanii si tiganii nu pot fi deosebiti unii de ceilalti, eu vreau sa precizez prin ce se deosebesc.
  In primul rand suntem rase diferite.Genetic, tiganii au haplogrupurile H pt cromozomul Y si M pt cromozomul mitocondrial.
  Romanii au haplogrupuri tipic europene, tipic populatiei native a zonei Balcanice, adica I si J si ceva R1b- tipic pt Traian si ceva R1a, zis slavic, dar posibil sa fie chiar mai vechi pe teritoriul Romaniei.
  Romanii si tiganii nu s-au amestecat unii cu altii, la fel cum nici germanii sau francezii nu s-au amestecat cu tiganii din tarile lor. Pt ca era o diferenta de religie, de rasa, iar datorita sistemului feudal oamenii aflati in servitute nu se puteau muta de la un boier/mosier la altul.
  Cultural- tiganii se imbraca tipic pt India, cu haine facute din tesaturi foarte colorate.
  Costumul romanesc traditional este alb, brodat cu motive geometrice prezente pe teritoriul Romaniei inca din mezoliticul tarziu,la Schela Cladovei, adica de peste 8000 de ani. Toate motivele geometrice romanesti sunt suprinzator de asemanatoare cu reprezentarea ADN-ului, a cromozomilor, a diviziunii celulare si a undei de lumina vazuta la diferite frecvente. Martisorul arta exact ca ADN-ul, toate spiralele sculptate pe usile caselor, pe lingurile de lemn, pictate pe vase, brodate pe haine,tesute pe covare, cozonacii impletiti etc arata precum spirala ADN-ului. Colacii impletiti arata precum ADN-ul mitocondrial. Daca vrem sa reprezentam in 2 dimensiuni lantul de ADN, se foloseste cel mai comun rombul sau un lant de romburi. Acesta este un motiv foarte des intalnit in arta noastra traditionala. Chiar si pe placutele de la Tartaria e prezent rombul. Azi cromozomii sunt reprezentati grafic sub forma de X sau liniute paralele. Iarasi o chestie tipica in arta romaneasca traditionala. In timpul diviziunii celulare fortele ce separa cromozomii creaza un patern foarte interesant, de asemenea reprezentat frecvent in arta noastra. E remarcabil faptul ca toate aceste simboluri apar in acelasi loc, nu izolat. Pe aceeasi cusatura sau sculptura apar toate aceste motive, ceea ce ne face sa ne intrebam daca e doar o coincidenta, sau daca in mod intentionat ne-a fost transmis un mesaj de peste milenii, ca noi suntem POPORUL LUMINII. 🙂

 2. gygy says:

  Alupigus, Petre RRoman!

 3. Mama Omonima says:

  Nu contest implicarea lui Sörös in amestecul din formularile oficiale, dar cuvantul rom/rrom nu pare a fi produsul vreunei conspiratii, sau cel putin nu a uneia recente. Coexista ca sinonim cu “tigan” in DEX-urile de pe la o mie noua sute toamna si as zice ca mai degraba ne confruntam cu o coincidenta nefericita decat cu o asociere voita. Tiganul s-a simtit ofensat de sensul peiorativ al cuvantului care-l defineste si a apelat la alternativa. Suntem paranoici din nascare, indiferent in relatie cu cine, si ne-am trezit atacati. N-am auzit sa se dea de ceasul mortii italienii pentru numele capitalei lor, care-i de-a dreptul omonim cu una din variantele tiganesti moderne si conspirative.
  Ce m-ar enerva mai tare ar fi nu confuzia, ci suprapunerea, intr-un viitor nu foarte indepartat. Toate jerpelitele de tiganci muritoare de foame tarasc dupa ele cate o intreaga gradinita de puradei, albii fac cate un copil sau doi (alb ba cretinule care te revolti, cum vrei sa zic “caucazian”?), un presedinte superficial ne identifica pe toti cu maneaua, comportamentul irascibil si mitocanesc ne apropie din ce in ce mai mult de etnia cu pricina (vezi paranteza de mai sus), morala si legea se duc naibii fiind inlocuite de judecata staborului politic.

 4. sexu says:

  conf recensamintului din 2011 tiganii sunt doar 3,3 % din populatie adica vreo sase sute de mii ,putin restu cred ca doar ne viziteaza

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova