Basescu a invitat partidele la Cotroceni pentru a discuta revizuirea Constitutiei chiar pe 15 martie, ziua ungurilor turbati. Presa maghiara are doua scenarii

Revizuirea Constitutiei este o arma cu doua taisuri. Cu atatia unguri care joaca tontoroiul pe la Cotroceni, Palatul Victoria si pe Dealul Parlamentului (ca sa nu mai vorbim de pretutindenara armata a “societatii in civil”)  s-ar putea ca lama mai ascutita sa-i rada tocmai pe romani. Acelasi lucru il observa si presa maghiara din Romania, referindu-se la descentralizare si “regionalizare”, unul dintre aspectele care ar putea intra in discutiile de la Cotroceni, pe 15 martie – cand altfel ungurii mai turbati fac spume pe tema autonomiei -, chiar ziua in care Traian Basescu a invitat partidele politice la discutii pe tema revizuirii Constitutiei.

Cu accente visceral anti-romanesti, presa de limba maghiara  din Romania scapa de posibilele critici ale unor eventuali observatori, altii decat cei preocupati de apararea drepturilor romanilor in propria lor tara. Iar la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), tot ungurii fac legea, asa ca se prefera tragerea la raspundere a romanilor. Asta cand nu intervine Dan Tanasa, si ii arde pe extremistii maghiari cu cate o reclamatie. Iata de ce consider necesar sa va ofer eu ceva otrava ungureasca.

Referindu-ne la modul in care percep ungurii revizuirea Constitutiei – care ar putea atinge, conform dorintelor lor, si Articolul 1, disputat de 20 de ani de organizatia politica ilegala UDMR – este de remarcat ca acestia il suspecteaza pe Traian Basescu de joc dublu. “Haromszek”, de exemplu, publica recent, sub titlul “Planuri prezidentiale”, urmatoarele: “Declaraţiile anti-autonomiste ale lui Traian Băsescu pot fi interpretate în două feluri – dupa cum opinează liderul filialei UDMR Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad. După un scenariu mai optimist (pentru unguri – nota mea), Traian Băsescu se străduieşte să liniştească opinia publică românească, spunându-i că descentralizarea nu poartă în sine pericole de acest gen, iar în varianta mai pesimistă, pregăteşte nişte decizii care vor afecta negativ maghiarimea din Transilvania, de pe Pământul Secuiesc, declaraţiile sale semnalând posibilele evoluţii. De exemplu, în momentul reorganizării regionale nu va sprijini ideea noastră.  În cazul lui Traian Băsescu ne putem aştepta la orice – opinează Antal”.

Politica pasilor marunti, care a caracterizat organizatia extremista UDMR, “acrobata perfecta” (o fi invatat de la Tismaneanu?  😆 ) intre coabitare si santaj cu toate Guvernarile Romaniei de pana acum, pare sa se apropie de o finalitate. Finalitatea mult dorita. Aceeasi publicatie, “Haromszek” (“Covasna”), atrage atentia linistitor asupra modificarii mentalitatii oficialilor romani in timp, dresati, cu biciul sau zaharelul, sa accepte “democratic” agresiunea impotriva propriilor drepturi nationale. Astfel, la instalarea noilor prefecti, printre care se afla un numar exagerat de mare de maghiari, sub titlul “Sa avem curajul sa vedem mai departe”, sfatosii de la “Covasna” ungureasca (impanata pe site cu simbolurile “Tinutului secuiesc”) ne dadeau finut peste nas, sub semnatura unui Farksa Reka:

“În urmă cu cinci ani, pe vremea aceasta, în primele zile ale lunii ianuarie, numirea prefecţilor maghiari a generat un protest vehement al românilor. Conducătorii partidelor româneşti nu au participat la învestire în semn de protest. Numirea lui Gyorgy Ervin nu a generat în acest an niciun fel de reacţii adverse semnificative, conducătorii partidelor româneşti fiind prezenţi la depunerea jurământului.
Toate acestea indică o normalizare a situaţiei şi în opinia românilor de pe Pământul Secuiesc şi, mai mult decât atât, a conducătorilor cu opinii naţionaliste. Devine încetul cu încetul ceva firesc ca guvernul român să poată fi reprezentat, aici, pe Pământul Secuiesc, de un maghiar şi ca mesajul oficial să le fie transmis majoritarilor de aici în limba maternă de către înlocuitorul maghiar al premierului. Este ceva semnificativ, iar acest lucru poate contribui la îmbunătăţirea stării noastre generale, acesta nefiind singurul rezultat pozitiv al participării UDMR la guvernare.
UDMR s-a angajat într-o perioadă foarte dificilă să participe la conducerea ţării. Vor urma o serie de măsuri restrictive. Conducătorii Uniunii sunt deja încrezători şi sunt de părere că Transilvania, Pământul Secuiesc vor putea fi dezvoltate şi cu ajutorul unui buget foarte limitat, iar legislativul va putea fi orientat într-o direcţie favorabilă şi din punctul de vedere al comunităţii maghiare.
Nu este întâmplătoare declaraţia lui Tokes Laszlo (care se recomanda pe site-ul personal “Reprezentantul european al ungurilor transilvaneni” – nota mea), rostită în cadrul întâlnirii de vineri. Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania a formulat astfel: UDMR a stabilit un standard minim. Este posibil ca pe viitor să poată fi obţinute rezultate, însă marile obiective parcă nu fac parte din priorităţi. S-a ajuns în situaţia ca membrii comunităţii româneşti să îi accepte pe conducătorii maghiari şi s-a reuşit obţinerea de către judeţele din Transilvania, de pe Pământul Secuiesc, a finanţării de care au dreptul şi prin intermediul contribuabililor săi. Pentru dăinuirea maghiarilor este însă nevoie de mult mai mult. Să repetăm: de un sistem educaţional corespunzător, de universitate maghiară şi de autonomia personală şi de cea teritorială. În acordul de acum, toate aceste lucruri se regăsesc doar vag.”

Sa vedem cum se vor regasi in “noul acord” (vezi alianta de la Senat contra luiu Geona, din care pare sa castige tot UDMR), pentru ca acelasi Farkas Reka arata, la inceput de an, ca Marton Arpad, deputat UDMR de Covasna, sustine ca „Autonomia teritorială a maghiarilor este în programul de guvernare PD-L”

“În opinia deputatului UDMR de Trei Scaune, Marton Arpad in urmatorii ani s-ar putea obţine progrese în problema autonomiei, chiar şi din două motive: multe elemente ale autonomiei se regăsesc în programul guvernamental comun, iar la nivel declarativ, şi în programul PD-L. El a amintit în acest sens descentralizarea şi subsidiaritatea. Descentralizarea ar însemna extinderea autonomiilor autoguvernărilor locale, iar subsidiaritatea – apropierea de cetăţeni a actului decizional. Aceste două aspecte reprezintă principii de bază şi la nivelul Uniunii Europene – a declarat deputatul. El a evidenţiat că Uniunea Europeană va adopta probabil în viitorul apropiat un document care va reglementa sistemul de relaţii între naţiunile majoritare şi minorităţile istorice, oferind soluţii pentru problemele controversate. În opinia lui Marton Arpad, toate aceste condiţii politice interne şi externe fac posibilă şi facilitează adoptarea unor paşi importanţi în interesul autonomiei”

Fara comentarii… deocamdata.

Pentru documentare “Condeiul Ardelean” – traduceri din presa maghiara si Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna – revista presei

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Basescu a invitat partidele la Cotroceni pentru a discuta revizuirea Constitutiei chiar pe 15 martie, ziua ungurilor turbati. Presa maghiara are doua scenarii”

 1. Nicolae says:

  Sa-i trazneasca Dumnezeu!!!

 2. Gerula al Hatru says:

  Iredentistii unguri mai bine ar merge la sapaturi in pusta ungara sa caute potcoavele calului lui Atila si poate se vor alege cu ce a vut acelasi cal sub burta.

 3. dan_stefan says:

  Io sper sa nu se intample asta…desi pt putere toti politicienii romani ar fi in stare sa-si vinda si mamele(aproximativ toti). Io sper ca Basescu este un roman adevarat si nu va lasa sa se intample ceva cu transilvania… In caz contrar, la arme si nu ma opresc pana cand opinca nu va fi sus pe parlamentul unguresc(cred ca ar trebui si la noi pe parlament una)…

  Pt mai multe detalii: https://susopinca.net/

  enjoy!

 4. “CINEVA” TRAGE SFORILE…

 5. motoc says:

  Pana acum e cel mai tare blog pe care l-am vizitat . felicitari dle Roncea !

 6. VR says:

  @ Motoc. Multumesc!!!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova