Batran de 138 de ani in Romania? VIDEO cu nea Ilie Stamate


Filmarea provine de la British Pathe (search “Rumania“), o sursa importanta de video-informatii despre Romania, care mai de care: de la filmari inedite cu Regina Maria la vizita lui Nixon la Bucuresti, mitingul lui Ceausescu din 1968 sau jurnale de promovare a Romaniei, acum de-a dreptul amuzante. Va invit sa cercetati singuri.

Cat despre batranul Ilie Stamate, care se spune ca ar fi murit la 145 de ani, merita, fara indoiala, o investigatie jurnalistica. Daca voi avea timp, voi trage o tura in satul in care si-a facut veacul (la propriu).

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Batran de 138 de ani in Romania? VIDEO cu nea Ilie Stamate”

 1. Nicolae says:

  De ce nu?
  Astia-s batranii nostri! Nu-i vedeti pe fostii detinuti politici: la peste 90 de ani sunt ca brazii! Dumnezeu sa ni-i tina cat mai mult ca tare avem nevoie de ei!
  Doamne ajuta!

 2. Iosif says:

  Am găsit această notă pe un forum:
  “am vorbit cu cineva din localitate si :
  – Ilie Stamate cunoscut de toti ca Ilie Mandau a existat
  – In 1962 traia si era trecut bine de 100 ani”
  https://209.85.135.132/search?q=cache:PA68bDh3axAJ:www.rdi-board.com/showthread.php%3Fp%3D862434+ilie+stamate&cd=11&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a

  Ar fi foarte interesant… Cred că Magazinul istoric a publicat la începuturile sale o fotografie cu veterani din Războiul de Independenţă la întâlnirea din anii ’50 🙂 Oameni uitaţi de istorie… Am o fotografie cu un strămoş combatant la Plevna, datând de pe la 1900. Un moş cu mustaţă mare, privire aspră, în port popular şi cu decoraţia în piept. Sunt lucruri care bucură. Vă susţinem, domnule Roncea, să faceţi acea investigaţie. Chiar şi dacă nu e în totalitate adevărată, era totuşi un bătrân pitoresc.

 3. admin says:

  Da, ar putea fi foarte interesant. Multumesc mult! Pana atunci puteti sa va scanati mosul si sa-l trimiteti aici sa ne bucuram cu totii de farmecul lui!
  Cele bune,
  Victor

 4. Iosif says:

  Îmi va face plăcere să vă trimit imaginea. Doar că va dura vreo două săptămâni până să ajung în bătrânii mei munţi, acasă. Să ştiţi că vă urmărim blogul de multă vreme, chiar dacă nu comentăm. Şi chiar am ajuns niţel dependenţi de el 🙂 Ceea ce nu e lucru rău. O zi bună şi să auzim de bine!

  P.S. Personal cred că e posibil cazul bătrânului oltean. Stră-străbunica mea a trăit cam 105 ani şi se zice că mama ei a dus-o 135 de ani, dar nu sunt foarte sigur că e veridică informaţia. La 100 de ani străbunica îşi striga nepotul (care era pe dealuri, cu treabă) de răsuna toată valea. Tot aşa, cineva îmi povestea despre un om de la noi din localitate, care la 90 de ani mergea cu boii la pădure la lemne. S-a petrecut în 1940, la 105 ani (sau 115, nu mai ştiu exact). Şi în încheiere amintesc un caz actual: un moş de peste 90 de ani, înalt şi osos, dar aplecat de mijloc în băţul său, cu pantaloni de lână şi ciorapi albi frumos împletiţi, traşi peste pantaloni, ca odinioară, vine la biserică tocmai din capătul satului. Merge pe jos două ore, aşa că ajunge către sfârşitul Sfintei Liturghii. Se şterge meticulos pe cap de transpiraţie, se duce şi se închină, dă lumânare cu ban (aşa cum e tradiţia în Moldova) şi-şi trage sufletul. La sfârşitul slujbei îşi ia iar băţul…alte două ore… Cred că românul e un om mai frumos decât credem.

 5. dan_stefan says:

  Autentic!

  Mai romanesc decat nea Stamate nu gasesti: vitatlitate, longevitate, traditie, jovialitate… f interesant.

  Multumim Dl. Roncea!

 6. In sec. XIX, cand Austro-Ungaria a facut un recensamant in Transilvania, a dat peste un batranel care a zis ca nu mai stie cati ani are, dar ca era tanar cand a intrat Mihai Viteazul in Alba-Iulia (1600).
  Un al doilea caz il reprezinta doi batranei, sot si sotie, care aveau 200 de ani de casnicie.
  Toate astea sunt consemnate in documentele vremii.

 7. admin says:

  Va multumesc mult pentru aprecieri si va astept cu fotografia!
  Sunt sigur ca in zonele in care nu au ajuns otravuriele de zi cu zi ale “civilizatiei” – de la vaccinuri la alimentatia infestata sau televizor -, oamenii pot sa traiasca linistiti pana la varste inaintate. Sa ne amintim exemplele biblice.
  In ce-i priveste pe ai nostri bravi batrani, pot sa-i invoc pe multi dintre fostii detinuti politici, care, chinuiti in temnite chiar si mai mult 20 de ani – cum sunt Parintele Clapon, Grigore Caraza sau Nicolae Purcarea – acum, la peste 80 de ani, sunt verzi ca bradul. Sau doamna Aspazia Otel Petrescu sau secretarul Federatiei fostilor detinuti politici, domnul Gheorghe Jijie, care a implinit anul trecut 90 de ani si zbarnaie toata ziua, alergand prin Bucuresti, pe jos, pentru treburile organizatiei. Sa-i amintim, cu plecaciune, pe bunii Parinti Justin Parvu, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, care, cu aproape doua decenii de munca silnica, acum, la peste 90 de ani, au o activitate zilnica, manastireasca si duhovniceasca, la nivelul comparativ, lumesc, cu cel al unui demnitar de rang inalt si peste. Credinta mea este ca Dumnezeu le restituie anii din inchisori pentru a ne darui noua din intelepciunea si mangaierea lor si a ne ajuta pe noi si neamul la mantuire. Sa ni-i tina ani multi, ca tare mult avem nevoie de ei!
  Doamne ajuta!

 8. uniristu' says:

  da … astazi din cauza usurarii si modernizarii vietii varsta medie a scazut dramatic. mancam resturi nu mancare, inhalam gaze toxice nu aer, bem lichide nu apa de izvor, lenevim nu muncim. Taranul toata ziua avea treaba in gospodarie. El isi facea mancarea din ce crestea. Asta e…
  Macar sa mai mergem din cand in cand la cate-o stana in varf de munte, acolo unde nu-ti da ciobanu doar bunatati de la Dumnezeu.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova