Doi ziaristi “dusmani ai poporului”. Evreul Uri Blau de la Haaretz urmarit de IDF si interzis in Israel. Armeanul basarabean Ernest Vardanean arestat de KGB si inchis la Tiraspol. Jurnalistii romani se unesc pe Facebook

Uri Blau, “dusman al Israelului”: Acesta nu este doar un razboi pentru libertatea mea ci si pentru imaginea Israelul

Telefonul pe care l-am primit acum o lună n-ar fi trebuit să mă surprindă. „Apartamentul tău din Tel-Aviv a fost spart“, m-a anunţat vocea de la capătul firului.

La sosirea mea în China, la începutul lui decembrie, am aflat că Anat Kam (femeia militar care i-a transmis ziaristului Uri Blau documente clasificate) fusese arestată. Când am plecat din Israel, nu bănuiam că voiajul meu va ajunge să semene cu un film de spionaj. Aşa cum nu aveam vreun motiv să cred că va trebui să stau la Londra şi că, din cauza articolelor mele, nu voi mai putea reveni la Tel-Aviv, ca ziarist şi om liber.

În cursul ultimelor luni, am trecut prin experienţe demne de un roman de suspans. Când ţi se spune: „Ştiu mai multe despre tine decât crezi”, când telefonul, mesageria şi computerul îţi sunt supravegheate, şi nu de ieri, de alaltăieri, ai tot dreptul să spui că cineva, acolo sus, nu pricepe înţelesul cuvântului „democraţie” şi nici importanţa libertăţii presei. De aceea, când mi s-a explicat că puteam fi redus la tăcere pentru totdeauna şi că puteam fi inculpat pentru spionaj dacă mă întorceam în Israel, am decis să mă lupt.

Sunt ziarist, iar scopul meu e să ofer cititorilor cât mai multe informaţii de calitate, fără a-mi pierde obiectivitatea. În anii în care am lucrat pentru „Haaretz”, am semnat numeroase articole despre personalităţi diferite, de la Avigdor Lieberman (ministru de Externe) la Ehoud Olmert (fost premier) sau Ehoud Barak (ministrul Apărării). Niciunul dintre aceste articole n-ar fi fost publicat în absenţa dovezilor. Toate articolele legate de chestiuni militare au avut, înaintea publicării, aprobarea cenzurii, inclusiv articolul ce demonstra că armata israeliană a încălcat o decizie a Curţii Supreme privind asasinatele comandate. În acest ultim caz, cititorii au putut vedea şi documente autentice despre aceste execuţii arbitrare.

Evident, acest articol n-a fost agreat de unii cititori. Dar asta e mai puţin important, deoarece misiunea jurnalistului nu e aceea de a face plăcere cititorilor sau liderilor politici. Misiunea sa e să le ofere instrumentele adecvate pentru ca ei să judece şi să înţeleagă ce se petrece în jurul lor. Toţi ziariştii ştiu că articolele-anchetă nu pot fi publicate fără probe, dar niciun jurnalist israelian n-ar fi bănuit până acum că un simplu articol îl poate transforma în trădător şi duşman al statului.

Surse: Adevarul, Uri in Haaretz, IDF in Haaretz

Jurnalistii romani se unesc pentru libertatea lui Ernest Vardanean in timp ce autoritatile fac apel la OSCE

Chiar daca lucra pentru agenţia rusa de ştiri Novyi Reghion, ziaristii romani de pe ambele maluri ale Prutului s-au unit, cel putin online, pentru eliberarea jurnalistului armean Ernest Vardanean, arestat la Tiraspol miercuri, 7 aprilie, sub invinuirea de spionaj si “inalta tradare”. Pana acum, peste 500 de militanti online Cer eliberarea jurnalistului ERNEST VARDANEAN!!! | pe Facebook.

Acțiunea serviciilor secrete transnistrene este un act de intimidare a ziariștilor din regiunea separatistă

Jurnalistul independent de la Tiraspol Ernest Vardanean a fost arestat de către serviciile secrete transnistrene, fiind acuzat de spionaj şi înaltă trădare. Fostul corespondent al filialei de la Tiraspol al agenţiei ruse de ştiri Novyi Reghion 2 riscă între 12 şi 20 ani de închisoare. Ernest Vardanean este cunoscut şi ca politolog, inclusiv prin atitudini uneori critice, dar echilibrate faţă de autorităţile din Transnistria.

Cazul lui Ernest Vardanean este monitorizat şi de Misiunea OSCE la Chişinău, unul din mediatorii implicaţi în reglementarea transnistreană. Vicepremierul moldovean Victor Osipov, responsabil de dosarul transnistrean, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest caz şi a făcut apel la eliberarea jurnalistului, care, potrivit lui, ar fi devenit recent colaborator al unei organizaţii internaţionale la Chişinău, fără să precizeze însă care anume.

Jurnalistul şi politologul independent din Tiraspol Ernest Vardanean a fost arestat în seara zilei de miercuri din faţa blocului în care locuieşte, ne-a spus soţia sa, Irina, care zice că era de faţă: „Ne apropiam de blocul nostru, la scară ne aştepta un grup de persoane îmbcăcaţi în civil care s-au prezentat ca fiind de la ministerul securităţii „mgb” şi l-au urcat imediat în maşină. Cu mine au rămas patru persoane care mi-au arătat un mandat de pecheziţie a apartamentului nostru, au urcat cu mine, după care trei ore şi mai bine a durat percheziţia”.

Irina spune că de atunci nu a putut să-şi vadă soţul. Lui i s-a dat un avocat din oficiu, de la care a aflat că este acuzat de înaltă trădare, care se pedepseşte cu detenţie de la 12 până la 20 de ani. Mandatul de arest a fost eliberat până sâmbătă, iar acuzarea cere prelungirea arestului cu încă 2 luni.

Am sunat la serviciul de presă al aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol, însă acolo au refuzat să ne dea orice detalii. „Nu putem să vă oferim deocamdată nici un comentariu. Toate întrebările, toate precizările legate de acest eveniment vi le poate oferi numai judecătorul”, ne-a declarat reprezentantul mgb-ului transnistrean.

Jurnalistul şi politologul Ernest Vardanean este bine cunoscut pe ambele maluri ale Nistrului, mai ales prin stilul său echilibrat şi nepărtinitor. El a participat alături de alţi jurnalişti din Transnistria la mai multe proiecte ale unor ong-uri din Moldova menite să apropie cele două maluri ale Nistrului. Colegii de breaslă, ong-şti care le-au cunoscut se arată şocaţi de arestarea sa.

Preşedintele asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului din RM Promo-Lex, Ion Manole susţine că presiunile serviciilor speciale transnistrene asupra ong-urilor ar fi crescut după ce Promo-Lex a organizat la sfârşitul anului trecut un forum al organizaţiilor neguvernamentale, cu participarea unor organizaţii din Transnistria. Ion Manole spune că a aflat recent din surse demne de încredere de la Tiraspol că mbg-ul pregătea de ceva timp arestarea unui ONG-ist. El presupune că acum, odată cu arestarea lui Vardanean, această informaţie s-a confirmat.

Ion Manole: „Pedepsind pe cineva foarte bun, cred că se dă în felul acesta un semnal foarte clar pentru cei care doresc să activeze în cadrul organizaţiilor neguvernamentale. Deci, eu aş vedea mai mult un atac sau un pericol împotriva celor care îşi desfăşoară activităţile în cadrul organizaţiilor neguvernamentale”.

Cazul lui Ernest Vardanean a intrat şi în vizorul Misiunii OSCE de la Chişinău. Şeful biroului pentru reintegrare al guvernului, Ion Stăvilă, ne-a declarat că Chişinăul va solicita şi implicarea celorlalţi mediatori şi observatori în reglementarea transnisterană.

Ion Stăvilă: „Nouă ni se pare că acest caz al lui Ernest Vardanean este unul ieşit din comun. Reţinerea lui abuzivă este un caz ieşit din comun, care poate fi tratat ca un act de intimidare a jurnaliştilor din regiunea transnistreană, de îngrădire a dreptului la exprimare liberă şi o îngrădire a libertăţilor fundamentale ale omului”.

Chişinăul pledează pentru eliberarea imediată a jurnalistului Ernest Vardanean, ne-a mai decarat Ion Stăvilă.

Arestarea unor jurnalişti în Transnistria, închiderea unor publicaţii independente sau presiuni execitate asupra lor inclusiv prin justiţie nu sunt lucruri ieşite din comun în stânga Nistrului, spune politologul din Bender Grigori Volovoi, care este şi preşedinte al Fundaţiei pentru Drepturile Omului.

Grigori Volovoi: „Colaboratorii securităţii şi în general ai structurilor de forţă din Transnistria tot timpul au fost foarte sensibili faţă de mass-media. Acest lucru se observă foarte bine în contextul fricii pe care autorităţile Transnistriei o au faţă de aşa-numitele revoluţii colorate. Eu tot timpul le-am spus mai marilor zilei aflaţi la putere de la noi fraza înaripată a lui Vladimir Ilici Lenin, pe care toţi îl iubesc şi-l stimează la propriu sau la figurat. Statul e puternic prin conştiinţa maselor. Dacă voi nu aveţi încredere în propriul vostru popor, atunci acest popor mai devreme sau mai târziu n-o să creadă în voi”.

Iată de ce, mai spune Grigori Volovoi, presiunile asupra presei ar fi de fapt semne ale slăbiciunii puterii.

09.04.2010
Viceprim-ministrul Republicii Moldova pentru reintegrare, Victor Osipov, face apel către liderii de la Tiraspol să-l elibereze pe jurnalistul Ernest Vardanean

Osipov se arată îngrijorat de arestarea jurnalistului independent Ernest Vardanean în regiunea transnistreană. Într-un comunicat de presă, vicepremierul se adresează liderilor de la Tiraspol cu apelul ca jurnalistul să fie eliberat.

Autorităţile de la Chişinău deţin informaţii că în ultimele zile structurile securităţii de la Tiraspol au supus unor acuzaţii fabricate de „înaltă trădare” o serie de reprezentanţi ai societăţii civile din Transnistria. „Sperăm să fie o exagerare, dar a devenit deja cunoscut arestul lui Ernest Vardanean, jurnalist liber profesionist şi colaborator recent acceptat al unei importante organizaţii internaţionale”, se spune în comunicat.

„Îmi exprim îngrijorarea faţă de soarta acestui om şi fac apel să fie eliberat. Consider că asemenea tertipuri de poliţie politică compromit şi mai mult liderii de la Tiraspol şi pot agrava situaţia în regiune”, declară Victor Osipov.

Vicepremierul subliniază că aceste acţiuni contravin tendinţei de întărire a încrederii dintre cele două maluri şi că este o încălcare flagrantă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. Victor Osipov mai spune că învinuirile aduse jurnalistului sunt aberante şi că acest caz va căpăta o rezonanţă internaţională.

Pentru eliberarea lui Ernest Vardanean autorităţile de la Chişinău au convenit cu şeful Misiunii OSCE în Moldova să intervină pe lângă structurile de la Tiraspol. Vor fi sensibilizaţi şi partenerii internaţionali implicaţi în formatul de negocieri „5+2” pentru a se alătura eforturilor de eliberare a jurnalistului.

Ernest Vardanean a fost arestat în seara zilei de 7 aprilie. Jurnalistul, care potrivit unor surse ar colabora cu Misiunea OSCE, este acuzat de spionaj şi înaltă trădare şi riscă privaţiune de libertate de la 12 la 20 de ani.

Sursa: Info-Prim-Neo

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova