Propunerea societatii civile si a fostei Asociatii 21 decembrie pentru sefia TVR: Sorin Iliesiu. Comunicate 100% autentice. Alo, spitalul 9? Cu o introducere in problema de Devil Grebus

Acesta este preambulul meu:
SORIN ILIEŞIU – Director IMAGINE
FILMOGRAFIE. FILME DOCUMENTARE de propagandă comunistă.
1980-1987. Filme realizate în studiourile “BUCUREŞTI”, BUFTEA – ROMANIAFILM (format peliculă 35 mm)
1980: FAMILIA MEA (10 min), Romaniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Premiul pentru cea mai bună imagine de film documentar. Festivalul Naţional “Cântarea României”, 1981. Notă: film de propagandă comunistă despre Şantierul naţional al tineretului – Rovinari, Gorj.
1981: CELE MAI FRUMOASE CLIPE (10 min), Romaniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Premiul pentru cea mai bună imagine de film documentar. Festivalul Naţional “Cântarea României”, 1981. Notă: film de propagandă comunistă despre Şantierul naţional al tineretului – Combinatul siderurgic Galaţi.
1982: CENACLUL FLACĂRA (80 min), Romaniafilm. Scenariul şi regia: CORNEL DIACONU. Imaginea: SORIN ILIEŞIU. Notă: film de propagandă comunistă despre Cenaclul Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu.
1986: CUNUNA DE LAURI (80 min), RomaniaFilm. Scenariul NICOLAE DRAGOŞ. Regia ANGHEL MORA. Imaginea: SORIN ILIEŞIU, AUREL KOSTRAKIEWICZ, LIVIU POJONI, ADRIAN DRAGUŞIN, IOAN DOBRE. Notă: film de propagandă comunistă despre un spectacol omagial dedicat lui Nicolae Ceauşescu, organizat la data de 23 august 1986 pe stadionul naţional “23 August”.
1987: SĂRBĂTOARE ÎN MAI (Imn pentru primăvara ţării)(80 min) – RomaniaFilm. Scenariul NICOLAE DRAGOŞ. Regia ANGHEL MORA. Imaginea: BASARAB SMĂRĂNDESCU, SORIN ILIEŞIU, GABRIEL KOSSUTH. Notă: film de propagandă comunistă despre un spectacol omagial dedicat lui Nicoale Ceauşescu, organizat la 1 Mai 1987 în Sala Polivalentă, Bucureşti; si altele, si altele… (V.R.)

De aici urmeaza apelurile societatii civile multilateral dezvoltate:

Comunicat de presă al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

Apel pentru sustinerea candidaturii lui Sorin Iliesiu la functia de presedinte al SRTV

Doamnelor şi Domnilor decidenţi,

Cu tot respectul pentru ceilalţi candidaţi despre care se spune că sunt „în cărţi” pentru desemnarea de către Dvs în importanta funcţie de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), noi, subsemnaţii prezentului Apel, ne permitem să apreciem că dl Sorin Ilieşiu ar fi totuşi personalitatea cea mai potrivită să ocupe această funcţie în acest moment al bătăliei pentru dreptate şi adevăr în care se află angrenată partida aflată la putere, ca urmare a angajamentului ferm al preşedintelui reales, dl Traian Băsescu, şi al premierului desemnat, dl Emil Boc, că îşi vor folosi actualele mandate pentru demararea, cu orice preţ, a acţiunii deja mult întârziate de reformare a „sistemului ticăloşit” şi deci a statului comunistoid moştenit de la regimul Iliescu.

Ne bazăm opinia că dl Sorin Ilieşiu ar fi persoana potrivită pentru importanta funcţie publică de manager al SRTV pe faptul, pe de o parte, că dânsul este în mod incontestabil, aşa cum reiese din CV-ul aflat la dispoziţia publicului, un foarte bun profesionist în domeniul vizualului şi un excelent partener de dialog social, capabil să găsească oricând puncte de convergenţă cu multiple organizaţii nonguvernamentale ori sindicale, iar pe de altă parte pe faptul – le fel de incontestabil – că dânsul este iniţiatorul şi redactorul celor mai cunoscute Apeluri ale societăţii civile româneşti din ultimii ani, care au reunit semnăturile a sute de personalităţi din rândurile formatorilor de opinie autohtoni ori din străinătate şi ale liderilor a numeroase şi importante organizaţii sindicale ori nonguvernamentale, apeluri care au condus, între altele, la înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictatorii Comuniste din România, coordonată de prof. Vladimir Tismăneanu, iar în ultimă instanţă la Raportul acestei Comisii şi la celebrul Discurs rostit la 18 decembrie 2006 în Parlament de Preşedintele Traian Băsescu, prin care regimul comunist din România a fost declarat, cu putere de act oficial al Statului Român, „ilegitim şi criminal”. Prezentăm mai jos lista Apelurilor iniţiate şi redactate în ultimii ani de către dl.Sorin Ilieşiu, apeluri care dacă ar fi puse în practică, fie numai şi parţial, ar contribui, fără doar şi poate, la însănătoşirea morală, înainte de toate, a societăţii româneşti actuale :

O sinteza a cunoscutelor Apeluri o puteti observa, de asemenea, aici (demersurile lui Sorin Iliesiu pentru decomunizarea Romaniei prezentate de BBC-Romanian).

Doamnelor şi Domnilor decidenţi,

Ne exprimăm convingerea şi speranţa că numirea dlui Sorin Ilieşiu la conducerea SRTV ar constitui o garanţie că Televiziunea Română, ce e posibil să rămână de altfel singura tribună a verităţii în concertul mediei autohtone, dominat de trâmbiţele apocaliptice ale organelor de presă „mogulice” – care se dau de ceasul morţii să prezinte acţiunea de reformare a statului promovată de Preşedintele Traian Băsescu şi de Premierul desemnat ca pe sfârşitul lumii, executând o periculoasă diversiune media – va deveni o televiziune cu adevărat naţional-europeană şi înalt responsabilă, promotoare a adevărului nemăsluit despre lumea de care vrem să ne despărţim irevocabil şi susţinătoare a autenticelor idei şi valori naţionale.

Apel pentru sustinerea candidaturii lui Sorin Iliesiu la functia de presedinte al SRTV

Comunicat de presă al Asociaţiei 21 Decembrie 1989

Profesorul Vladimir Tismăneanu – coordonatorul Raportului final pentru condamnarea crimelor comunismului, preşedintele Consiliului ştiinţific al Institutului Monica Lovinescu pentru investigarea crimelor comuniste şi neocomuniste, a afirmat astăzi că Sorin Ilieşiu „poate contribui la reclădirea din temelii” a Televiziunii Române, întrucât că „are energia şi viziunea necesare unei asemenea renovări radicale”.

Iată textul integral publicat astăzi de profesorul Vl.Tismăneanu:

Dl Sorin Ilieşiu este un impecabil profesionist, un om cu o conştiinţă curată, un luptător pentru adevăr, onoare şi dreptate. La două decenii după ruşinoasele momente în care Televiziunea Româna aşa-zis liberă a participat cu zel la denaturarea realităţii şi la ponegrirea partidelor democratice, a eforturilor de decomunizare a ţării, dl Ilieşiu, ca exponent al idealurilor societăţii civile, poate contribui la reclădirea din temelii a acestei instituţii publice. E nevoie de o echipă nouă în fruntea TVR, iar dl Ilieşiu are energia şi viziunea necesare unei asemenea renovări radicale. Ca membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, ca autor al Apelului care a condus la înfiinţarea acestei Comisii, dl Sorin Ilieşiu a probat acurateţe, deschidere pentru dialog şi principialitate. Multe din initiaţivele care au deblocat cercetarea trecutului traumatic i se datorează.”

Acest text de recomandare a fost publicat de profesorul Vl.Tismăneanu pe blogul fostului disident anticomunist, poetul Viorel Padina care a iniţiat, împreună cu artistul plastic Devis Grebu, un Apel pentru susţinerea candidaturii lui Sorin Ilieşiu la funcţia de preşedinte al SRTV”, apel publicat la adresa http://viorelpadina.wordpress.com/apel-pentru-sustinerea-candidaturii-lui-sorin-iliesiu-la-functia-de-presedinte-al-srtv/, apel din care cităm următorul fragment:

„Ne exprimăm convingerea şi speranţa că numirea dlui Sorin Ilieşiu la conducerea SRTV ar constitui o garanţie că Televiziunea Română, ce e posibil să rămână de altfel singura tribună a verităţii în concertul mediei autohtone, dominat de trâmbiţele apocaliptice ale organelor de presă „mogulice” – care se dau de ceasul morţii să prezinte acţiunea de reformare a statului promovată de Preşedintele Traian Băsescu şi de Premierul desemnat ca pe sfârşitul lumii, executând o periculoasă diversiune media – va deveni o televiziune cu adevărat naţional-europeană şi înalt responsabilă, promotoare a adevărului nemăsluit despre lumea de care vrem să ne despărţim irevocabil şi susţinătoare a autenticelor idei şi valori naţionale”.

Conform comunicatului Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR), semnat de preşedintele acesteia dl Dan Necşulea şi publicat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES la adresa http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=3295B75764B6BD7313171D72C1E&c=&p=1&s=&q=, Sorin Ilieşiu a fost timp de 11 ani titularul cursului universitar ‘Comunicare audio-vizuală’ – urmat de peste o mie de studenţi la Şcoala Superioare de Jurnalistică patronată de Asociaţia Ziariştilor Români. Preşedintele APTR Dan Necşulea afirmă că „Ilieşiu cunoaşte îndeaproape producţiile de referinţă ale Televiziunii Române”, întrucât a fost de multe ori membru al juriilor premiilor anuale acordate de APTR. Preşedintele APTR arată că „experienţa managerială a lui Sorin Ilieşiu este remarcabilă, în ultimii 16 ani fiind directorul studioului VideoDialog, primul studio video independent din România, fondat în 1990 de GDS” şi de asemenea că Ilieşiu a fost director general la ROFILM S.A., fostul Studio cinematografic ‘Bucureşti’-Buftea. Conform comunicatului APTR, conferenţiarul universitar Sorin Ilieşiu „ar fi primul director general al Televiziunii Române doctor în Cinematografie şi Media, expert în comunicarea specificăteleviziunii”. Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România este singurul for îndreptăţit să recomande personalităţi pentru această înaltă demnitate.

Până în prezent, conf.univ.dr. Sorin Ilieşiu – membru de onoare al Asociaţiei21 Decembrie 1989, este susţinut pentru funcţia de preşedinte al SRTV de:

  • 33 organizaţii civice şi sindicale în frunte cu Blocul Naţional al Revoluţionarilor România 1989 şi Asociaţia21 Decembrie 1989. http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=F4C0E0F27D78F7731433E65FFBE&c=&p=1&s=&q
  • ilustrul filozof Mihai Şora care îl recomandă astfel: Pe Domnul Sorin Ilieşiu îl cunosc de aproape un sfert de secol: un om serios, consecvent, integru, având convingeri temeinice, – un om pe care te poţi baza. Niciodată, în niciun fel de împrejurări, această părere pe care mi-am făcut-o despre domnia sa n-a fost dezminţită. Socotesc că, orice funcţie ar îndeplini, îşi va lua sarcina foarte în serios, iar lucrul pe care-l va fi început îl va duce până la capăt”.
  • analistul politic, fost disident anticomunist, poetul Dorin Tudoran, distins recent cu Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, care consideră că „după atâtea mandate aberant acordate unor oameni ce nu au făcut decât să contribuie la ruina morală şi economică a unei instituţii ce ar fi trebuit să fie un model al deontologiei profesionale, a venit momentul ca televiziunii naţionale să i se dea şansa de a deveni tot ce a fost împiedicată să fie în aceste ultime două decenii. Sunt sigur că dl Sorin Ilieşiu dispune de arsenalul profesional, moral-cetăţenesc şi managerial necesar pentru transformarea TVR într-o instituţie naţională de care să fim mândri cu toţi, indiferent de opţiunile noastre politice” – AGERPRES: http://mobile.agerpres.ro/news.php?n=4A53B726E801AD7044046B157A1&c=&p=1&s=&q=

Prezentăm fragmente din comentariile cititorilor Apelului pentru susţinerea candidaturii lui Sorin Ilieşiu la funcţia de preşedinte al SRTV, precum şi a eseului Cine se teme de Sorin Ilieşiu la conducerea TVR, şi de ce… ?

http://viorelpadina.wordpress.com/2010/03/21/cine-se-teme-de-sorin-iliesiu-la-conducerea-tvr-si-de-ce/

http://viorelpadina.wordpress.com/apel-pentru-sustinerea-candidaturii-lui-sorin-iliesiu-la-functia-de-presedinte-al-srtv/

http://viorelpadina.wordpress.com/2010/03/24/un-codicil-la-apelul-pt-sustinerea-lui-si/

petitPARIS: In anul de gratie 2010, Sorin Iliesiu trebuie sa fie directorul ,,legitim” al televiziunii publice romane!

noradamian: Cine se teme de Sorin Iliesiu la conducerea TVR? De temut se tem toti cei nevrednici, sub aceleasi aspecte: spirit civic, creativ, responsabil…

AVP: Avem nevoie de un astfel de militant si manager la Televiziunea Romana, care sa ne spuna adevarul si numai adevarul despre ceea ce a fost…

Monica: Cine se teme de Sorin Iliesiu la conducerea TVR? Cine sa se teama? Securistii, activistii PCR , ”specialiştii spălării pe creier şi ai imbecilizării în masă” care stiu ca ochiului ager de cineast nu-i scapa nici un detaliu.

Mihai Rogobete: Toată consideraţia şi susţinerea mea pentru Sorin Ilieşiu.

dora : TVR – post national – a incaput pe mana tovarasilor si “baietilor destepti” inca in dec. 89. Este o rusine modul cum manipuleaza (de multe ori prin omisiune) publicul, mint si dezinformeaza. (…) Nu m-am gandit cine ar fi indicat sa vina la conducerea televiziunii nationale. Nici un nume nu mi s-a parut potrivit. Multumesc maestrilor Viorel Padina si Devis Grebu pentru propunerea d-lui Sorin Iliesiu.

monica : Iliesiu mi se pare potrivit in acest post de presedinte al unei televiziuni publice tocmai pt simplu motiv ca nu-i este “sluga” presedintelui Basescu, stiut fiind faptul ca dumnealui, Iliesiu, este un admirator fervent al lui Corneliu Coposu.

AVP: Apelurile lui Sorin Iliesiu – absolut unice in Estul postcomunist, aloo – au scris deja o istorie mare (…) A, ca nu-l vor vedea bine pe dl Iliesiu, unu sau alta din Oranjerie (…), asta va fi o alta poveste monstruoasa de pre plaiurile drakkulesti…

Goldmund : eu nu cred ca domnul Sorin Iliesiu are vreo sansa sa devina Directorul TVR; criteriile sunt altele decat cele pe care le credem noi a fi corecte si care ar departaja impostura de valoare (…) Eu nu cred ca e posibil asa ceva; nu acum. Sper sa ma insel; m-as bucura enorm.

Stely : Am o deosebita stima, respect si incredere in d-l Sorin Iliesiu din momentul in care am aflat ca este initiatorul tuturor Apelurilor de condamnare a comunismului si a altor Apeluri de aflare a adevarului despre revolutie si mineriade. Este, dupa parerea mea, garantul depolitizarii televiziunii publice, al obiectivitatii si al libertatii de exprimare, in toata deplinatatea ei.

PetitPARIS: Sunt convins ca domnul Sorin Iliesiu este cea mai buna propunere pentru postul de director general al acestei institutii. Am incredere in viziunea domnului Iliesiu vis-a-vis de cum trebuie sa functioneze televiziunea publica a Romaniei europene.

Anamnesis: O Prioritate publica absoluta: sustinerea domnului Sorin Iliesiu la conducerea Televiziunii Romane: http://angela2008furtuna.wordpress.com/2010/04/02/sus%C8%9Binerea-domnului-sorin-ilie%C8%99iu-la-conducerea-televiziunii-romane-o-prioritate-publica/

Stely : Vrem sa avem o televiziune publica care sa serveasca interesele tuturor cetatenilor, indiferent de optiunile lor politice? Atunci cine poate fi mai bun decit un reprezentant al societatii civile, neangajat politic si care a dovedit o inalta tinuta civica ? (…) Eu cred ca S.Iliesiu va fi primul presedinte SRTV care va demonstra ca depolitizarea audiovizualului este posibila si ca nimeni nu va mai indrazni de aici incolo sa aduca politruci de cariera in fruntea TVR.

Stely : S.Iliesiu este cea mai buna alegere; un reprezentant de frunte al societatii civile si un garant al unei televiziuni depolitizate, a libertatii de exprimare si a profesionalismului ei. Sunt impresoinata de perseverenta pe care a dovedit-o in toate actiunile intreprinse.

Monica F: impreuna cu familia il sustinem pe prof. dr. S.Iliesiu.

Mary-Proud Fogerty: Din Dallas, votez cu ambele mâini cu dl Ilieşiu!

mihai rogobete: publicist, semnez cu toate mâinile pentru Sorin Ilieşu, pentru a fi numit preşedinte RTV.

niku_elektriku : sorin iliesiu este un idealist frumos.

dora : Dora, profesoara, cu intreaga familie din tara si din Germania, il sustinem pe d-l Sorin Iliesiu pentru functia de director al televiziunii publice. Sa ne fie redata televiziunea publica din mana hotilor si mafiotilor.

Goldmund: Adrian R. din Stuttgart. Il sustin pe domnul Sorin Iliesiu. Sa fie intr-un ceas bun pentru Romania!

tatonul.aa : Andrei Alexandru, pensionar. Susţin o curăţire totală a acestui anacronic simbol al manipulărilor de tot felul. Decapitarea actualei conduceri să fie doar primul pas. Mă alătur celor ce-l susţin pe S. Ilieşiu.

luminita : Luminita Cozma – inginer. DA pentru domnul Iliesiu. NU taxei radio-tv!

Leorda Lorin : Din tot sufletul sustin alegerea. Nu de alta, dar ar cam fi momentul ca oamenii care au dovedit verticalitate sa poata avea o mai larga posibilitate de exprimare. Mult succes, Dle Iliesiu, va doreste Leorda Lorin, SUA, FL.

Taguri:

Sursa: fosta Asociatie 21 decembrie

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Propunerea societatii civile si a fostei Asociatii 21 decembrie pentru sefia TVR: Sorin Iliesiu. Comunicate 100% autentice. Alo, spitalul 9? Cu o introducere in problema de Devil Grebus”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by ro uniristu. ro uniristu said: Propunerea societatii civile si a fostei Asociatii 21 dec pentru sefia TVR. Comunicate 100% autentice. Alo, spitalul 9? http://bit.ly/cVzo7l […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova