TARGET. Cu Cristoiu pe acoperisul fierbinte. Mile Carpenisan, Sorin Bogdan si George Roncea sub bombardamentele NATO din Belgrad

“In fiecare noapte, visez ca am aripi si ma ridic deasupra avioanelor inamice care imi bombardeaza tara, pe care le nimicesc dintr-o lovitura !” – Vuk Drascovic

Sorin Bogdan: I-am recomandat lui Ion Cristoiu sa mearga la Centrul militar de presa, sa se acrediteze, chiar daca era invitatul oficial al Ministerului iugoslav de Externe. Ceea ce era adevarat, deoarece ministrul Zivadin Jovanovic acceptase sa-i acorde un interviu in exclusivitate si chiar trimisese o masina si un consilier care l-au asteptat in vama. Cristoiu m-a ascultat si s-a dus, la fel ca orice ziarist, si s-a acreditat. Bineinteles ca formalitatile au durat foarte putin, insa a fost foarte incantat ca a primit legitimatia pe care scria “acreditare de razboi”.

Am urmarit cu atentie modul in care oficialii NATO au reactionat la bombardarea orasului Surdulica, in care au murit 16 oameni nevinovati. Mai ales ca sarbii au accentuat fiecare nuanta a acestor declaratii, care aveau sa devina un cliseu. In prima faza, un oficial NATO a dezmintit, sub acoperirea anonimatului, acuzatiile sarbilor. Doua ore mai tarziu, un comunicat dat publicitatii la Bruxelles afirma ca “un avion al NATO a efectuat cu succes un atac impotriva unei cazarme din Surdulica si nu se poate exclude complet posibilitatea ca ar fi lovit civili sau proprietati civile”. Astazi, Jamie Shea a confirmat ca “in timpul acestui atac, o arma de precizie nu a fost indreptata asupra tintei indicate si a produs un impact la 200-300 de metri distanta de cladirile cazarmei, intr-o mica zona rezidentiala”. Ceva mai tarziu, George Robertson, ministru al Apararii, a exprimat regretele guvernului britanic pentru eventualele victime provocate de bombardarea unei zone rezidentiale din Surdulica. In fine, spre seara, Pentagonul a anuntat ca o bomba de o tona, lansata de un avion de vanatoare F-15, a deviat de la traiectorie si a lovit cartierul rezidential din Surdulica. “Bomba, ghidata prin laser, trebuia sa loveasca o cazarma, dar a deviat de la traiectorie, aparent din cauza fumului care interfera cu raza laser,” a justificat purtatorul de cuvant al Pentagonului. (…)

In aceasta seara, NATO ne-a dat, in sfarsit, satisfactie. Alarma aeriana a sunat la 20:23 si a urmat cea mai grea noapte din ultimele doua saptamani. Am avut, in sfarsit, ocazia sa-i aratam lui Ion Cristoiu ce inseamna o noapte de bombardamente.

Noroc ca am avut ragazul de a-mi face transmisia pentru Stirile de la 23:30. Lucian Mindruta, fascinat, ca intodeauna, de politica, a tinut neaparat sa discutam in direct despre demiterea lui Draskovic. Mi-a fost foarte greu sa-i explic atitudinea de astazi a liderului SPO si am simtit ca l-am dezamagit. Se astepta la portretul unui Draskovic care sa scoata lumea in strada pentru a-l detrona pe Slobodan Milosevic.

Belgradul a fost tinta a trei raiduri aeriene. Primul a inceput la jumatate de ora dupa miezul noptii. Eram cu totii pe acoperis si am privit cum “se aprinde cerul” de la tirurile antiaerienei. Sarbii au ripostat extrem de puternic atacurilor. La un moment dat, teseau panze de foc, simultan, in jurul unei jumatati de oras. Eram foarte tensionati si, in timp ce-mi notam observatii in carnetel, trebuia sa raspund si intrebarilor oaspetelui nostru. Era o adevarata nebunie.

Dinspre nord, am vazut cum spre podul peste Dunare dintre Belgrad si Pancevo se indreptau doua rachete. Am inlemnit, asteptand explozia, si i-am explicat lui Ion Cristoiu, care era nedumerit, ca am inceput sa iubim din tot sufletul acest pod, pentru ca simboliza legatura noastra cu tara si ii tinusem pumnii in atatea nopti. Spre usurarea noastra, ambele rachete au fost pulverizate deasupra Dunarii de antiaeriana. Spectacolul ne-a lasat pe toti cu gura cascata. Rachetele se indreptau, parca filmate cu incetinitorul, spre pod. Tunurile mici ale antiaerienei trageau in toate directiile. Asteptam incordati momentul in care flacara din coada rachetelor s-ar fi stins, ceea ce insemna ca, in cateva secunde, isi vor lovi tinta. Si, deodata, din tufisurile de pe malul Dunarii s-au ridicat, la fel de incet, doua rachete SAM. In momentul impactului, cerul s-a acoperit cu o ploaie de scantei, ca artificiile din noaptea Anului Nou.

“Ce-i aia ? Ce-i aia ?” ne-a intrebat Cristoiu. Am inghetat. O steluta portocalie parca inghetase pe cer, insa crestea, usor, tot mai mult. “Am belit-o !” a strigat Mile. “Tineti-va de ceva, ca asta vine spre noi !” Era o racheta care se indrepta catre zona hotelului. Imediat, ne-am agatat de gurile de aerisire si de teava antenei comune. Priveam cu ochii holbati, fara sa respiram, cum blestemata de steluta crestea tot mai mare. Cand simteam ca ne plesnesc tamplele de incordare, o racheta SAM s-a desprins de la sol si, incurajata de indemnurile noastre scrasnite printre dinti :) a nimicit racheta ucigasa. Uralele noastre de bucurie s-au impletit cu cele ale sarbilor care stateau pe celelalte acoperisuri si aplaudau.

“Extraordinar !” a exclamat Cristoiu. Cateva clipe mai tarziu, era singurul dintre noi care mai statea in picioare. O serie de 5 sau 6 bubuituri foarte apropiate ne-a facut sa ne ghemuim instantaneu. Doua dare de fum se ridicau spre cer dinspre cazarma din Topcidar. L-am sfatuit pe Ion Cristoiu sa nu stea prea mult pe ganduri cand aude “Bum !”, pentru ca schijele nu stiu ca suntem jurnalisti romani.

Ca si cand nebunia de aici nu era de ajuns, la un moment dat, pe George Roncea l-au sunat din Romania, de la Radio XXI si i-au cerut sa povesteasca, in direct, ce se intampla la Belgrad. Cred ca a fost una din cele mai bune corespondente pe care le-am auzit vreodata. Nici nu putea fi altfel. Tensiunea momentelor prin care am trecut isi pusese amprenta peste cuvintele lui si, oricum, nimeni nu ar fi reusit sa relateze ceea ce vedea in ritmul in care se intampla totul. A iesit ceva extraordinar. O transmisie pe alocuri incoerenta, presarata cu injuraturi (ale lui si ale noastre) si intrerupta de bubuiturile bombelor. A doua zi, cei de la Radio XXI l-au sunat din nou pe George, sa-i spuna ca unii dintre bucurestenii care l-au ascultat au telefonat la redactie si au intrebat ce se intampla. Pur si simplu, nu le venea sa creada ca este adevarat ceea ce auzeau.

Integral la: target: noapte de bombardamente pe acoperis cu ion cristoiu, May 20th, 2010 by sorinbogdan

Vezi si: target: cu ion cristoiu prin belgrad, May 19th, 2010 by sorinbogdan

Nota mea: In studioul de la Radio XXI eram eu, ca invitat, iar realizator era Nic Cocarlea, rebeleul radiourilor, care avea – dupa mine – cea mai buna emisiune de noapte a anilor ’90. Tensiunea in studio era infioratoare iar audienta de atunci a spart toate recordurile anului. Unii ascultatori au crezut ca este o interpretare a “invaziei martienilor” altii au sunat innebunti dupa ce s-a intrerupt transmisia pe fondul unei explozii urmate de o injuratura franta. Intr-adevar, oamenilor nu le venea sa creada ca in capitala vecinilor nostri sarbi chiar se duce un razboi, cu rachete, morti si raniti, din randul civililor. Toata media  din Romania, privata sau de stat, aflata sub controlul serviciilor secrete, ducea un razboi psihologic tip CNN (sau gen TVR in timpul Pietei Universitatii), din care lipseau complet bombardamentele din Belgrad dar erau prezentat in schimb, cu detalii hollywoodiene, presupuse crime si violuri in lant ale satrapilor de sarbi asupra populatiei albaneze nevinovate. Spalare la creier in masa. Cam ca azi. Transmisia a fost un soc pentru orice om normal. Am mai avut de vreo doua ori astfel de interventii fabuloase in direct, din Belgradul de sub bombe. A treia oara i s-a pus in vedere lui Nic sa “nu se mai repete”.

Nic, mai ai caseta?

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “TARGET. Cu Cristoiu pe acoperisul fierbinte. Mile Carpenisan, Sorin Bogdan si George Roncea sub bombardamentele NATO din Belgrad”

  1. KRISTIJAN IVANCIC ZAGREB HR says:

    BOMBARDAREA JUGOSLAVIJEI A FOST O CRIMA!
    BOMBARDAREA SPITALELOR, A TV BEOGRAD O CRIMA SI MAI MARE!
    DIN NEFERICIRE UN KRETIN PE NUME MILOSEVIC A SPART JUGOSLAVIJA – PT CINE NU STIE – UN STAT CREAT LA PROPUNEREA SLOVENILOR SI CROATILOR…
    DIN NEFERICIRE DUPA MOARTEA LUI TITO TENDINTA DE A CLADI VELIKA SRBIJA A FOST IMENSA. UN POPOR INTREG SAU DACA VRETI CEALALTA PARTE A SRBOCROATILOR – DA AM FOST UN POPOR, AM VORBIT ACEEASI LIMBA DAR NU AM PUTUT RAMANE UNITI – SI ASTA DATORITA PRORUSISMULUI SRBESC…SCANTEIA A FOST DATA DE INTELECTUALITATEA SRBA DUPA CARE NOI CROATII AM FACUT TOT CE AM PUTUT SA NE INARMAM. AUSTRIJA, UNGARIJA AU VANDUT O CANTITATE IMENSA DE ARMAMENT DE FABRICATIE ….RUSA.SRBII AGITATI DE KRETINII DE LA MOSKOVA AU INCEPUT SA VORBEASCA DESCHIS DE O SRBIJE MARE – VELIKA SRBIJA-
    SI FOCUL S-A APRINS…
    VELIKA SRBIJA…. SAMO ILUZIJA!
    FIECARE A PIERDUT! EU MI-AM PIERDUT VARUL, MATUSA SI UNCHIUL (LA VUKOVAR). FIECARE A PIERDUT!
    ACUM DUPA 15 ANI UITANDU-MA IN URMA AS VREA SA II VAD PE CEI CARE AU ORCHESTRAT RAZBOIUL DIN JUGOSLAVIJA SI SA II INTREB CINE A CASTIGAT?
    RASPUNSUL IL STITI. NIMENI.
    IN 2008 SEPTEMBRIE AM VAZUT BEOGRADUL. TRIST SI CENUSIU. NU CRED CA A MERITAT… MI-L ADUC AMINTE DIN COPILARIE CAND MERGEAM IN FIECARE VARA…
    DACA MA INTREBATI – SUNT MULTUMIT ACUM CAND CROATIA ESTE INDEPENDENTA?
    DA SUNT MULTUMIT IN SFRASIT ANII RAZBOIULUI S-AU STERS.CROATIA ESTE ALTA DECAT ERA IN 1995…IAR SCRBELE DE LA MOSKOVA SUNT MAI DEPARTE DECAT ERAU IN 1990…DA SUNTEM SI VOM FI ANTICOMUNISTI.ADICA DE DREAPTA!
    DACA GUNOAIELE KGB-SITE NU ISI BAGAU COADA, DACA NATIONALISMUL SRBESC ERA MAI TEMPERAT NU S-AR FI AJUNS AICI…ACUM FIECARE ESTE PE DRUMUL LUI…
    DACA MAI VREAU SA SE REFACA JUGOSLAVIJA? NU NU VREAU!
    JUGOSLAVIJA A FOST ODATA! SRBII AU CREZUT CA JUGOSLAVIJA ESTE A LOR! PACAT….
    SA NU UITATI CA JUGOSLAVIJA A FOST TOTUSI O INCHISOARE A POPOARELOR! VA ZIC CA ASTA S-A VAZUT MAI PUTIN DIN ROMANIA…
    INCAODATA KOSOVO JE SRBIJA!
    CROATIA INDEPENDENTA ESTE CEEA CE TREBUIE NOI CROATII SA PASTRAM…
    ZIVJELA HRVATSKA!

  2. D00dZ23 says:

    sincer… m-am saturat sa fiu tolerant si sa inghit rahat de import.. Vreau Romania Mare!

  3. D00dZ23 says:

    Iar serbia sa-si(sa ne) recunoasca hotarele si sa nu mai persecute Romanii din Banatul furat

  4. Andrei says:

    ,,cineva ,spune pe aici ca vrea Romania Mare..noi nu am fost in stare a mentinem Romania asa cum era ea..prin nepasare am fost complicii celor care au distrus-o.. rataciri biologice ,umanoizi al caror centru de gandire se afla in stomac..cati si-au aparat intreprinderile in care lucrau,cati au mers la cei care le extermina copii in scoli prin frig..sau prin istorii desucheate..cati au spus ca parcurile sau alte bunuri publice sunt ale lor si nu trebuie vandute..-O- se complac in a fi vanzatori la tarabe pe cativa euro..
    Omul care vorbeste in numele Croatilor..ne-a spus esenta..cand s-a referit la “Serbia Mare’..nici Croatii si9 nici Sarbii nu au reusit sa gaseasca oameni care sa ai conduca si sa pastreze Yugoslavia..
    Toti au platit un pret prea mare..

  5. nic cocarlea says:

    din pacate banda martor a acelei nopti a fost furata. ar fi fost interesant, cred, sa fi fost postat aici la tine sonudtrackul acelei nopti, aiuritor de suprarealiste pentru ce se numeste astazi radio. asa, citeodata, cand ma impaunez cu “realizarile” mele radiofonice, amintesc si acea noapte cind george, cristoiu si mile au intrat in direct de pe hotelul din belgrad. da’ nu ma crede nimeni. pe tine te crede cineva? vezi…asa merg lucrurile. atunci avansasem io o idee nociva, culeasa de pe site-ul disinfo.com, care zicea in mare cam asa: avioanele si rachetele care cad cu precizie peste belgrad vin dinspre romania. politrucul care se ocupa de radio mi-a atras atentia ca asa ceva nu se spune! chiar de-ar fi asa.

    astep nerabdator episodul in care ne-am apucat noi, pe 22 seara, sa salvam picturile de pe peretii muzeului national de arta, aflate sub tirul condus de papitoiul de hamlet.

    multumesc pentru amare aduceri aminte.

  6. VR says:

    Si mai urmeaza, si mai urmeaza. Uite, baga Sorin aici: Alarma aeriana a sunat din nou la 20:52. Eram in barul hotelului si George Roncea ne-a spus ca Sorin Rosca-Stanescu refuza sa-i mai publice corespondentele din Belgrad, pentru ca erau mult prea partizane.

    Totusi eu imi aduc aminte ca am apucat sa transpunem noaptea aceea fabuloasa pe o caseta. Nu mai stiu insa unde a ajuns.

    Sa ne vedem!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova