O lectie pentru deputatul PDL Costica Canacheu si incercarile sale anti-romanesti privind aromanii. Grigore Lese si aromani farseroti din Cogeala. VIDEO


Sursa Video: http://ionut-puerava.blog.com/

Profesor Universitar Vioricăi Bălteanu: “Deputatul PDL Costică Canacheu îşi permite să ne ameninţe cu re-scrierea istoriei Europei din partea balcanică a sa şi cu re-scrierea istoriei limbii române, întrucât pretinde, împreună cu alte persoane, cu acelaşi nivel de cultură, că aromânii ar fi un popor aparte şi că dialectul pe care îl vorbesc ei, un dialect al limbii române, ar fi, de fapt, o limbă de sine stătătoare.”

Integral la: http://cubreacov.wordpress.com

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “O lectie pentru deputatul PDL Costica Canacheu si incercarile sale anti-romanesti privind aromanii. Grigore Lese si aromani farseroti din Cogeala. VIDEO”

 1. KRISTIJAN IVANCIC ZAGREB HR says:

  COSTICA CANACHEU? UN GUNOI!
  MARE IMBECIL! ADICA NOI CEI CARE SUNTEM (M-AM CORECTAT!) SI PE SFERT ROMANI NE MANDRIM CU ASTA O SPUNEM DESCHIS ORIUNDE SUNTEM SI SCARBA ASTA, JEGUL ASTA, ZICE CA NU E ROMAN! GUNOI KGB-ist!
  NU EXISTA ISTROROMANI, AROMANI, MEGLENOROMANI, TIMOCENI! EXISTA ROMANI PENTRU CA EMINESCU ESTE ROMAN!
  ROMANIA TE IUBESC! ROMANIA DRAGOSTEA MEA! ROMANIJE TE VREAU MARE!

 2. Istoria asa cum nu o știm. Dezvăluiri din arhiva secreta a RSSM. Un articol cutremurător ce trebuie citit de cat mai multi romani. Așteptăm părerile dumneavoastră.

  Canibalismul în socialism. Documente din arhiva secreta a RSSM:

  http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/istoria-dezvaluita-strict-secret.html

 3. Santi says:

  Despre aromânii din Macedonia avem un articol foarte interesant scris de Prof.univ.dr. Ioan Cardula, în revista „Dacia magazin”, nr.4 din 2003.
  Teorie referitoare la etnogeneza poporului aromân macedonean
  Formarea poporului aromân macedonean începe din perioada neoliticului o dată cu apariţia primului popor civilizat pelasgo-trac.
  Vatra pelasgo-tracilor este spaţiul CARPATO – DANUBIANOPONTIC, de unde au început să se extindă la est, până dincolo de munţii Caucaz, la apus ajung la Oceanul Atlantic, la nord la Marea Nordului, iar la sud ajung la Marea Egee şi Asia Mică şi de acolo În Africa de Nord.
  Fundamentarea acestei teorii se bazează pe surse ISTORICE, LITERARE, TOPONIMICE, EPIGRAFICE şi ARHEOLOGICE.
  HERODOT, în lucrarea „Istorii”, semnalează că „primii locuitori ai Eladei erau PELASGII”,
  subliniind că aceia care locuiau în regiunea Pindului se numeau MACEDONENI. Prezenţa pelasgo-tracilor în Macedonia este confirmată de toponimiile existente în spaţiul balcanic, ca de exemplu TRAKIGOS – PELAGOS (arhipelagul tracic din Marea Egee) sau PELAGONIA, câmpia Macedoniei.LIMBA. După autorii romani Plautus şi Quintilian, pelasgii vorbeau un dialect al limbii latine barbare, numit ARAMIC sau
  ARAMEIC, care este – după cercetările noastre – similar sau foarte apropiat de limba vorbită de aromânii macedoneni, fapt confirmat de descifrările epigrafice ale Inelului din EZER (Bulgaria) şi de inscripţia pelasgă din Insula Lesbos.
  Poemele lui HOMER, ILIADA şi ODISEEA reprezintă o altă sursă pentru cunoaşterea limbii trace, respectiv a limbii aromâne. O serie de oameni de ştiinţă greci, dar de origine aromână, cum sunt Gh. Exarhu, N. I. Liciu, Ath. Busbuki au găsit în epopeile lui Homer şi în alte cărţi scrise în greaca veche, cuvinte pe care aromânii le folosesc în vorbirea lor zilnică, cum sunt:
  Limba greacă Limba aromână Limba română
  TALAROS TALAR PUTINA
  SKAFA SCAFA PAHAR
  FRIKI FRICA TEAMA, FRICA
  KOPI CUPIE TURMA DE OI
  MĂRTURII EPIGRAFICE.
  În lucrarea „Limba traco-dacă, fondul limbilor indo-europene”, autor Branislav Stefanoski, scrisă în limba aromână şi tradusă în limba română (Ed. Mirton, Timişoara, 1995) sunt prezentate 12 epici, 6 plăci litice funerare din secolul al VIII-lea Î.Hr., două inele de aur (de la Ezerovo, Bulgaria şi Cilei, România), inscripţia pelasgă din Insula Lesbos. Aceste texte nu au putut fi descifrate de arheologii greci, dar în schimb au fost citite cu uşurinţă de B. Stefanoski, deoarece conţineau cuvinte din limba aromână.
  În concluzie,
  Aromânii sunt urmaşii triburilor pelasgo-trace stabilite În Macedonia;
  Aromânii sunt autohtoni în regiunile unde trăiesc în prezent: Epir, Thesalia, Macedonia;
  Limba lor este similară cu limba latină barbară (arameica) vorbită de pelasgo-traci încă din antichitate;
  Aromânii şi-au păstrat etnicitatea într-o perioadă când au fost ocupaţi de romani, de bizantini, de otomani, de slavi, cu toate vicisitudinile prin care au trecut;
  Aromânii au o istorie foarte veche şi bogată, predecesorii lor, regii Macedoniei Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare Macedoneanul au construit primul Imperiu din Europa, mult înaintea celui Roman.
  Aromânii trebuie să fie mândri de limba lor, care este una dintre cele mai vechi din Europa, şi de o istorie cum au puţine popoare din Europa.

 4. Cogealac, nu Cogeala. Asa se numeste localitatea aceea din jud. Constanta de unde provin aromanii farseroti cu polifonia lor.

 5. DAN says:

  Pai tiganii nu sunt minoritari! Si au reusit sa scoata cuvantul TIGAN din DEX! Wow ce tari sunt! De acum nu o sa mai fure fier vechi, nu o sa mai talhareasca, nu o sa mai violeze, nu o sa mai dea in cap la nimeni, nu o sa mai scuipe!

  Tin sa va amintesc ca acest cuvant GYPSY = TIGAN, exista in multe tari, si va mai exista!

  Nu Tigan = RRom, deoarece acestia chiar ne fac neamul de RUSINE, iar pe culmile succesului in nici un caz nu ne vor duce! De ce credeti ca fug cand aud cuvantul ROMAN, englezii, francezii, italienii, spaniolii, danezii ca din pacate pe pasaport nu scrie etnia ci doar NATIONALITATEA.

  Cel putin toti aromanii sunt niste oameni educati, cu carte, si care pot merge cu fruntea sus oriunde se duc!

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova