Vice-presedintele PNL Puiu Hasotti are probleme cu mantuirea. Si Patriarhia pare sa renunte la ea. Un evreu, Radu F. Alexandru, in apararea Catedralei Mantuirii Neamului

Liderul senatorilor PNL si vicepresedinte al partidului, Puiu Hasotti (foto), si-a exprimat miercuri nemultumirea fata de denumirea atribuita de BOR Catedralei Mantuirii Neamului, precizand ca definitiile termenului “mantuire” nu s-ar potrivi obiectivului de cult ce va fi construit in Bucuresti, informeaza Ziare.com.

Interventia lui Hasotti a avut loc in cadrul unei dezbateri care privea o propunere legislativa prin care se cerea organizarea unui concurs de proiecte arhitecturale pentru realizarea catedralei. Dupa ce initiatorii au precizat ca nu mai sustin propunerea legislativa, deoarece este tardiva, a intervenit senatorul PNL.

“As vrea si eu o explicatie de ce ati ales cuvantul acesta foarte frumos, “mantuire”? Personal, am indoieli ca este cel mai potrivit, prea cinstite parinte, pentru ca potrivit DEX nicio definitie nu merge cu aceasta vocabula, acest cuvant, mantuire, asa cum in mod clar am aratat, si nu eu, dictionarul explicativ al limbii romane”, a spus Hasotti, dupa ce a citit din DEX definitiile pentru cuvantul “mantuire” si a comentat-o pe fiecare in parte in sensul ca nu se potriveste obiectivului de cult.

Senatorul PNL a fost urmat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, care l-a rugat pe PS Ciprian Campineanu, episcol vicar patriarhal sa-l aduca pe Hasotti pe “calea cea buna”.

“Iata-ne pe un fagas nou al dezbaterilor, domnul Hasotti deschide o larga perspectiva semantica dezbaterilor noastre. Prea fericite parinte ( ­čÖé nu e Patriarh “prea-fericite” senator – nota mea), daca doriti sa clarificati aceasta interventie, sunt convins plina de buna-vointa, sa aduceti pe calea cea buna pe domnul senator Hasotti”, a comentat Geoana.

“Imi dau seama totusi ca nu cunoasteti problemele bisericesti in detaliu, de vreme ce ati pus o asemenea problema”, i s-a adresat reprezentantul BOR lui Hasotti.

“Aceasta denumire a fost aleasa de patriarhul Miron Cristea, cand a avut initiativa de construire a acestei catedrale, a mantuirii neamului. Termenul de mantuire a neamului a fost inteles de dansul ca izbavire, salvare, a neamului romanesc de-a lungul veacurilor de tot raul prin care a trecut. (…)

A avut razboaie, au fost cotropiri turcesti, a fost comunism si asa mai departe, chiar daca pe vremea aceea, cand a initiat, nu era comunismul. Da, si sa ne scape Dumnezeu si de criza si de tot raul cu care se confrunta omul”, a explicat episcooul vicar patriarhal.

Catedrala patriarhala in loc de Mantuirii Neamului?

“Daca nu va place denumirea mantuirea neamului romanesc, poate sa fie simplu, catedrala patriarhala“, a mai completat PS Ciprian Campineanu.

In dezbatere a intervenit si senatorul PD-L, Radu F Alexandru, care afirmat ca personal este de alta confesiune, motiv pentru care s-a abtinut in momentul votului. Totusi, el a tinut sa sublinieze ca “este ultimul lucru fata de care se pot exprima rezerve” in privinta Catedralei Mantuirii Neamului.

“Ca cetatean roman spun ca neamul romanesc are nevoie de o catedrala a mantuirii neamului de cand exista si cat va mai exista”, a precizat senatorul PD-L.

“Nu am contestat o clipa cum ca neamul romanesc nu ar avea nevoie de o astfel de catedrala. E foarte clar, domnule senator Radu Feldman Alexandru. Niciodata nu am contestat asa ceva. Eu am adus aici in discutie termenul mantuire si semantica lui”, a clarificat Hasotti.

In cele din urma presedintele Senatului a intervenit pentru a incheia dezbaterile. “Daca simtim nevoia, si daca simtiti nevoia putem organiza un curs si un seminar de dezbatere teologica si semantica, filosofica”, a intervenit Geoana, supunand votului respingerea propunerii legislative.

Ziare.com

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Vice-presedintele PNL Puiu Hasotti are probleme cu mantuirea. Si Patriarhia pare sa renunte la ea. Un evreu, Radu F. Alexandru, in apararea Catedralei Mantuirii Neamului”

 1. rufin liban says:

  Dezbaterea a atins, dup─â cum am v─âzut, neb─ânuite culmi de rafinament teologic ┼či lingvistic ├«n materie de argumente. Un septuagenar deloc str─âin de maniile v├«rstei, divag├«nd senil ├«n jurul unei vocabule al c─ârei ├«n┼úeles nu pune probleme nici celor mai obscuri elevi de ┼čcoal─â primar─â; un proverbial pre┼čedinte de Senat, cunoscut ├«ndeob┼čte gra┼úie omolog─ârii unui exerci┼úiu de gimnastic─â ritmic─â r─âmas ├«n istorie; un ovrei de-o somnolent─â echidistan┼ú─â, g├«ndind (eretic) probabil c─â “ce mie nu-mi place, goi-ului nu-i face”, ┼či un pop─â mare-n grad, astenic dar tare-n istoria de-a ┼časea, schi┼ú├«nd timid o replic─â vrednic─â de cele mai zguduitoare m─ârturisiri dreptm─âritoare, ceva de genul: “nu noi, Miron Cristea…”
  ┼×-acum, excedat:”eu cu cine votez?”

 2. cetatean debusolat says:

  In sfarsit, corul de “evlavioase ecumenice” a rostit o perla de zile mari “CATEDRALA PATRIARHALA ANTIHRISTICA ” !
  Poate amenajand la etajele superioare
  expozitie cu dosarele securitatii “evlaviosilor”,

  la parter,
  sa fie amplasata o expozitie cu imaginile martirilor din inchisorile comuniste, scene de torturi, adica “activitatea ortodoxa din dosare” ;
  imagini cu eroii de la “Revolutie”.

  La intrare, sa stea convoiul de pensionari, scofalciti de foame, sete,asteptand …firimiturile sa cada de la masa stapanilor !!!

  Binecuvantat popor !

 3. KRISTIJAN IVANCIC ZAGREB HR says:

  FELICITARI DOMUNULUI RADU F. ALEXANDRU!
  SUNTETI UN BUN ROMAN! UN MARE ROMAN!

  ÔÇťCa cetatean roman spun ca neamul romanesc are nevoie de o catedrala a mantuirii neamului de cand exista si cat va mai existaÔÇŁ, a precizat senatorul PD-L.

  SUNTETI UN EXEMPLU PT CEEA CE INSEMNA UN ADEVARAT CETATEAN ROMAN!
  BINE AR FI CA UNGURII SI ALTII CARE ISI INJURA TARA SA INVETE CEEA CE INSEAMNA PATRIOTISM DE LA DVS!
  TOATA STIMA! SI MULTA SANATATE VA DORESC!

 4. […] This post was mentioned on Twitter by ro uniristu, Victor Roncea. Victor Roncea said: Vice-presedintele PNL Puiu Hasotti are probleme cu mantuirea. Si BOR pare sa renunte la ea. http://bit.ly/bjrtLM […]

 5. cetatean debusolat says:

  Domnule evreu RADU F.ALEXANDRU,
  mariti viteza mantuirii, ca acusi se coboara poporul roman dupa cruce, hai, repede, trageti sortii si pt batrani, copii, izmene, camasi, suflete ametite de ecumenizare, ca doar HRISTOS a venit pe lume in palate aurite, cu cip in frunte, ei….
  Marii nostri duhovnici, nu s-au mantuit decat in palate imense, cu bucate si femei, imbracati in aur si chilotei cu diamante, CONDITIE ESENTIALA PENTRU MANTUIRE !!!
  Da, cu dragoste Dumnezeiasca va asteapta si pe voi,acei evrei,care l-ati negat pe Hristos, numai ca …. lui antihrist ii veti zice mantuitor !!! Si ce veti cere va va da Dumnezeu cu varf si indesat : mantuire de la tartorele dracilor : antihristul !!! FIE MANTUIREA ASTA LA DVS. !!!
  Stiti ce spun sfintii parinti despre crucea din stanga Mantuitorului ? Este crucea mozaica, adica a acelor evrei, care desi l-au vazut pe Fiul Omului, s-au lepadat de Hristos,iar crucea de-a stanga este a celor pagani, care necunoscandu-l pe Hristos, in momentul cand au avut sansa de-al intalni, i s-au inchinat cu evlavie, rostind “DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU !!!”
  Noi, crestinii ortodoxi, datori suntem sa va iubim cu dragoste crestineasca, sa ne rugam pentru pogorarea Duhului Sfant si luminarea mintii oamenilor, pentru pace, bunastare, mantuirea sufletului !
  In suflet, avem cuvintele Maicii Domnului :
  “INDRAZNESTE, TURMA MICA, NU TE TEME, BISERICA FIULUI MEU NICI PORTILE IADULUI N-O VOR BIRUI IN VECII VECILOR !”
  Si pot eu, un ciot, un harb, sa ma indoiesc de cuvintele Stapanei Mele iubitoare ?
  Da, aveti dreptate, acea mare constructie, facuta acum cand tara geme de saracie si dureri (primite pentru greselile noastre-Dumnezeu fiind drept!), este nevoie de o asa hurdughie, dar cred ca trebuie o placuta la intrare:

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova