Tensiunea creste in Vrancea, Patriarhia minte. Presa, revoltata pentru Parintele Macarie si Poiana Marului: “Comunistul Epifanie Norocel face tot ce “vrea” muschii lui”. Episcopul a fost alungat cu pietre de credinciosi, la Poiana Cristei.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel, huiduit la sfintirea unei biserici din Vrancea

Protestatarii se aratau nemultumiti de soarta Manastirii Poiana Marului

Reprezentantii Episcopiei sustin ca a fost vorba de un incident, contestatarii nefiind localnici

Controversele legate de intentia transformarii Manastirii Poiana Marului in manastire de maici nu sunt nicidecum stinse. Un nou episod al disputelor pe aceasta tema s-a derulat duminica, la ceremonia de sfintire a unei biserici din comuna Poiana Cristei, judetul Vrancea. Astfel, potrivit presei centrale, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, a fost huiduit de credinciosii nemultumiti de raspunsul privind soarta Manastirii Poiana Marului si a parintelui Macarie Besliu. In timpul protestului care a riscat sa se lase chiar si cu imbranceli, protestatarii au aratat ca nu sunt de acord cu transformarea lacasului de cult in manastire de maici, nemultumitii solicitand inclusiv ca parintele Besliu sa nu fie schimbat, intrucat au apreciat activitatea acestuia nu doar in cadrul manastirii, ci si in regiune.

Opinia de Buzau

Aceasta este una dintre zecile de stiri despre acest “incident”, dupa care am relatat ieri: Episcopul Epifanie Norocel, huiduit de credinciosi pentru prigonirea parintelui Macarie de la Poiana Marului! “A fugit de noi ca dracul de tamaie!”. Agerpres si ziarele locale: Numai garzile de corp l-au salvat de la linsaj. Apel catre Patriarh.

Ce credeti ca publica Patriarhia, prin agentia sa oficiala, Basilica? Iata:

Sfintirea Bisericii din parohia Poiana Cristei, judetul Vrancea

Biserica cu hramul „Sfinţii Voievozi” din Parohia Poiana Cristei, judeţul Vrancea a fost astăzi, 11 iulie, sfinţită. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. După slujba de târnosire a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii, informează TRINITAS TV.

„Biserica aceasta după sfinţire este casa lui Dumnezeu şi fiind casa lui Dumnezeu este şi casa fiecăruia dintre noi în care trebuie să venim şi să ne închinăm Domnului”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie.

Piatra de temelie pentru noul lăcaş de cult a fost pusă în urmă cu trei ani. La slujba de astăzi au participat numeroşi credincioşi din localitate şi din împrejurimi. (Basilica.ro)

Sa inteleg ca Agentia de Stiri a Patriarhiei Romane, adica a Prea Fericitului Mogul Daniel e un fel de Scanteia?! N-au auzit sfintitele fete reportericesti de pacatul minciunii… prin omisiune?

Haideti sa vedem si alte pareri ale presei:

Tensiuna creşte…

Î.P.S. Epifanie Norocel, pus pe fugă de credincioşi

Sute de credincioşi, aflaţi la sfinţirea bisericii din Poiana Cristei (Vrancea) l-au pus pe fugă, pe Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Î.P.S. Epifanie Norocel, declanşînd un scandal de proporţii

Înainte de preconizatul miting de amploare din faţa Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, credincioşii nemulţumiţi de “noile” idei ale conducerii Administraţiei bisericeşti locale, s-au “antrenat” în explicaţii şi huiduieli la Poiana Cristei, cu ocazia sfinţirii bisericii din zonă. Vădit incomodat şi nevrînd să dea explicaţii, Î.P.S. Epifanie Norocel s-a urcat rapid în maşina cu care a venit şi a demarat în trombă.

Revolta mocneşte

Enoriaşii din satele de lîngă Poiana Mărului au venit, mînaţi de cele mai bune intenţii la sfinţirea bisericii din Poiana Cristei, numai că, după cum povestesc, s-au întors cu nervi din cauza indiferenţei cu care au fost trataţi de “mai marii Arhiepiscopiei”. Ei au cerut scurt ca la Poiana Mărului să rămînă duhovnicul lor, părintele Macarie Beşliu şi să se respecte vrerea Sfîntului Vasile, adică să nu se schimbe personalul mănăstirii cu pricina. Înconjurat de mulţime şi de frica celor prezenţi, Î.P.S. Epifanie Norocel s-a grăbit să fugă cu maşina din dotare, în huiduielile celor prezenţi. Cu toate explicaţiile preoţilor rămaşi pe loc, pentru a calma spiritele, credincioşii sînt hotărîţi ca în scurt timp să sosească în număr mare la Arhiepiscopie şi să protesteze pentru hotărîrea luată de cancelaria Arhiepiscopiei. “Am făcut memorii peste memorii, la Patriarh şi la alţii, dar degeaba, ne-am săturat să fim duşi cu vorba, vrem pace şi pe părintele nostru Macarie la locul lui, acolo, la Poiana Mărului.

Nu vrem ca la Cîrnu

Nu vrem să se întîmple ca la mănăstirea Cîrnu”, precizează G.L., credincioasă din zona respectivă şi participantă la protest. Arhiepiscopia doreşte să schimbe destinaţia locului (din mănăstire, în “casă de protocol”) cu vechime de sute de ani, din considerente mercantile, împotriva voinţei credincioşilor şi chiar a unor “blesteme aprige” lăsate de Sfîntul Vasile de la Poiana Mărului. (I.G.)/ Sansa Buzoiana

Scandal intre preoti si enoriasi

Scandal de proporţii la sfinţirea unei biserici din comuna Poiana Cristei. Credincioşii, veniţi din mai multe localităţi ale judeţului, dar şi din Buzău, au încercat să discute cu episcopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel, despre soarta Mănăstirii Poiana Mărului şi a părintelui Macarie Beşliu. Episcopul a fost nevoit să se facă nevăzut, pentru a nu fi linşat de credincioşi.

Sute de credincioşi din localităţile Nereju, Năruja, Andreiaşu, Reghiu, Dumitreşti, Focşani, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Buzău sau Râmnicu Sărat au fost prezenţi, ieri, la slujirea unui lăcaş de cult din comuna Poiana Cristei. Slujba a fost oficiată chiar de episcopul Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel. Când l-au văzut, oamenii i-au cerut socoteală în legătură cu alungarea stareţului Macarie Beşliu de la Mănăstirea Poiana Mărului. „Vrem să stăm de vorbă cu dumnea-voastră. Am trimis nenumărate solicitări la Episcopie, dar nu ne-aţi răspuns în niciun fel. Nu vrem să facem scandal, dorim să stăm de vorbă, ca oamenii civilizaţi. Vrem să ştim ce se întâmplă cu Mănăstirea Poiana Mărului şi cu părintele Macarie. Părinte, îndurare, şi staţi de vorbă cu noi“, i-au spus credincioşii episcopului Epifanie Norocel. Cei nemulţumiţi s-au adunat lângă scena de unde era oficiată slujba de sfinţire şi i-au cerut lui Epifanie Norocel să îl aducă înapoi, la Poiana Mărului, pe fostul stareţ Macarie Beşliu. În îmbulzeala creată, Epifanie Norocel a urcat într-o maşină a Episcopiei Buzăului şi Vrancei, care a demarat în trombă.
În lipsa lui Epifanie Norocel, credincioşii au încercat să discute cu celelalte feţe bisericeşti de la Episcopie. Preotul Iulian Negoiţă a precizat că îi aşteaptă pe nemulţumiţi la sediul Episcopiei. „Faceţi un memoriu şi veniţi la Episcopie să discutăm. Noi avem altceva de făcut aici. Nu se dau audienţe pe stradă. Se doreşte linişte, pace şi să prospere mănăstirea de la Poiana Mărului. Vom face ce va hotărî si-nodul“, a spus Iulian Negoiţă.
Enoriaşii au susţinut că în afară de credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru Mănăstirea Poiana Mărului, altceva nu îi mână în demersul lor. „Suntem revoltaţi pentru Poiana Mărului. De o lună de zile nu s-a făcut slujbă acolo. Noi vrem ca părintele Macarie să se întoarcă la mănăstire. Nu vrem alte scandaluri“, a spus una dintre femeile prezente. „Epifanie trebuia să ne asculte, voiam să vorbim câteva cuvinte cu el. La Poiana Mărului este munca părintelui Macarie şi a noastră, nu a celor de la Episcopie. Noi am contribuit acolo, iar stareţul prin harul său a făcut totul. Este o dragoste pentru mănăstirea de acolo. Ne doare sufletul“, a completat-o Dobriţa Mereuţă.
Liderul credincioşilor de la Nereju, Toader Gemănaş, este de părere că episcopul Epifanie Norocel ar fi trebuit să-i asculte pe enoriaşi. „Au tras maşina la scările scenei şi Preasfinţitul a fugit. Să-i transmiteţi Preasfinţitului că oriunde în cele două judeţe se vor oficia slujbe de sfinţire, vom fi şi noi acolo“, le-a dat asigurări celorlalţi preoţi Toader Gemănaş.

Poiana Mărului, al doilea „Athos“

Stareţul Macarie Beşliu este vestit atât în ţară, cât şi peste hotare pentru credinţa sa în Dumnezeu. Mănăstirea Poiana Mărului, unde a slujit acesta până acum câteva luni, este considerată „Al doilea Athos“, fiind un lăcaş sfânt, cu o spiritualitate pu-ternică. Stareţul Macarie Beşliu este considerat al doilea ctitor al mănăstirii şi un simbol al credinţei.
Bătrân, cu barba ninsă şi cu glasul blând, părintele Macarie îi binecuvânta pe toţi credincioşii care veneau la Mănăstirea Poiana Mărului. Pentru el, cel mai important lucru era şi este ca fiecare om să plece din mănăstire cu sufletul schimbat şi cu nădejde. „Poiana Mărului este închisă. Nici comuniştii nu au reuşit să o închidă. Suntem foarte supăraţi. Toată lumea plânge după Poiana Mărului“, a declarat Petruţa Lalu, credincioasă din Jitia.
Oamenii, ajunşi în pragul disperării din cauza vremurilor grele în care sunt obligaţi de actualii guvernanţi să trăiască, se tem ca nu cumva ultima speranţă din sufletul lor, credinţa, să piară. „Ni se ia credinţa, nu se poate aşa ceva. Noi am vrut libertate şi uitaţi cum ne este prigonită sfânta bise-rică. Noi vom lupta până la capăt pentru mănăstire şi vrem ca părintele Macarie să rămână la Poiană. Sunt o femeie sărmană, din popor, şi am fost la un pas să mor. Acolo, la Poiana Mărului, cu ajutorul Cuviosului Vasile Cel Mare, am fost salvată şi azi trăiesc. Nu e legendă, e adevăr!“, a spus, printre lacrimi, o altă femeie de la Nereju. Credincioşii, atât din Vrancea, cât şi din Buzău, îl susţin în continuare pe părintele Macarie Beşliu, deşi nu au mai discutat cu el de când a fost exilat pe muntele Munteoru. „Părintele Macarie de o lună şi jumătate este sus, la Munteoru. A fost decăzut din rangul de stareţ şi acum este un preot obişnuit. Poiana Mărului este închisă. După 20 de ani de la Revoluţie, acest sfânt locaş este închis“, a spus, cu amără-ciune, Valentin Săraru, din satul Dealu Sării.

Monitorul de Vrancea

Editorial: Comunistul Epifanie Norocel face tot ce “vrea” muschii lui

de Catalin Stancu

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, a scapat cu fuga recent, de la Poiana Cristei, de furia enoriasilor. Decizia arhiepiscopului Epifanie, parafata de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, de a-l inlocui pe staretul manastirii Poiana Marului, Macarie, este de neacceptat pentru zecile de mii de credinciosi din cele doua judete. Toata lumea stie cum arata lacasul respectiv in urma cu 20 de ani.

Parintele Macarie a reusit sa convinga, prin munca, smerenie, bun simt si credinta, ca manastirea Poiana Marului merita sa fie renovata si ingrijita, asa cum era odinioara. Si, incet-incet, a reusit. Oameni simpli, autoritati locale, oameni de afaceri au contribuit cu totii, dupa posibilitati, pentru ca ctitoria Cuviosului Vasile sa nu se piarda. Putem spune, fara a exagera, ca manastirea Poiana Marului a devenit simbolul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

Cit despre parintele Macarie, cuvintele sunt de prisos. Cei care i-au trecut pragul chiliei sale extrem de modeste si au vorbit cu el il aseamana cu alti duhovnici recunoscuti ai Bisericii Ortodoxe Romane, precum Iustin Pirvu, Cleopa, Galeriu s.a.

Si ce s-a gindit IPS Epifanie, vazind ce lucruri minunate a realizat parintele Macarie si cit este de iubit de enoriasi? Sa-l retrogradeze si sa-l determine sa paraseasca manastirea! Dupa tentativa de anul trecut, acum o luna manevra i-a reusit. A mutat la Poiana Marului un grup de maicute (care nu au nicio vina), desi Poiana Marului e un lacas de monahi. Mintea lui obosita, de batrin comunist trecut prin instructia kaghebista, nu poate concepe ca exista slujitori ai bisericii care isi respecta cu strictete misiunea de pe pamint: aceea de a fi in slujba oamenilor, de a le alina suferintele, de a-i indruma pe calea cea buna, de a le insufla credinta in Dumnezeu.

Si care nu se ocupa de intrigi, de adunat bani, de a cauta marirea efemera pe pamint, de a se inchina la idoli de carton (adica politicieni si oameni cu multi bani), de a manipula credinciosii in propriul interes. Pentru ca IPS Epifanie asta a facut toata viata lui (si alti inalti prelati din BOR). Prea putine se cunosc despre cum este condusa Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, despre cum se impart parohiile, despre cum se colecteaza si se utilizeaza fondurile de la credinciosi, despre trecutul si caracterul celui mai vechi sef al unei Episcopii/Arhiepiscopii din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane (conduce din 1981!!!).

Si multe altele. Am mai amintit eu, acum citeva luni, de modul in care si-a pastrat functia de episcop in 1990. Cum a imbracat in straie preotesti citiva haidamaci care i-au batut si alungat pe preotii vrinceni care venisera la sediul Episcopiei din Buzau cu intentia de a-l inlocui pe comunistul Epifanie… E greu de crezut ca demersul sincer al miilor de credinciosi din Vrancea si Buzau va avea succes. Biserica s-a dovedit a fi, din pacate, un fel de stat in stat, cu propriile reguli si cutume, prea putin “democratizata”.

Iar Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, chiar daca este vazut ca un reformator si un om al bisericii deschis dialogului, nu poate face prea multe in acest caz. In ciuda puterii si influentei de necontestat, anumite decizii care se iau in Sinodul BOR contravin dorintelor sale pentru ca aceasta structura este, inca, dominata de inalti prelati conservatori si inchistati in vechi metehne si mentalitati.

In interiorul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane se duc negocieri dure, departe de ochii credinciosilor, mai ceva ca in politica, pentru protejarea intereselor inaltilor prelati. PF Daniel a fost nevoit sa cedeze de multe ori in fata majoritatii membrilor Sinodului (conservatori, asa cum spuneam) in anumite probleme si sa negocieze voturi favorabile pentru alte lucruri importante. Iar situatia parintelui Macarie de la Poiana Marului a intrat in aceasta morisca a intereselor si negocierilor, conservatorii din Sinod sprijinindu-l pe unul de-al lor – Epifanie Norocel. Iata de ce mi-e greu sa cred ca IPS Epifanie va ceda in fata enoriasilor care au reinviat manastirea Poiana Marului in frunte cu parintele Macarie.

Doua exemple pe scurt despre ce inseamna “bataliile” din Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane:

1. PF Daniel nu a reusit sa-l desemneze pe favoritul sau, Casian Craciun de la Galati, in postul de mitropolit al Moldovei. Suparata de ideile de innoire si reformare ale Patriarhului, majoritatea conservatoare din Sinod i-a dat o lectie Intiistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane: l-au ales mitropolit al Moldovei pe Teofan din Oltenia, cel care ii fusese contracandidat la prima demnitate in BOR.

2. IPS Epifanie vroia sa numeasca un protejat de-al sau ca Episcop al Vrancei. Un preot credincios lui, doar atit. Ca, in rest, nimeni dintre cei care il cunosc nu pot spune vreun cuvint bun la adresa acestuia. Nici fostii colegi de scoala, nici fostii profesori, nici actualii colegi. In schimb, Epifanie a avut grija sa-l denigreze si sa-l marginalizeze pe contracandidatul favoritului sau, un preot tinar, cult si foarte linistit, neimplicat in luptele de culise din BOR.

Consecinta: Sinodul BOR nu-l va desemna pe niciunul dintre cei doi. Aproape sigur, viitorul Episcop al proaspetei Episcopii a Vrancei va fi un preot de la o manastire din judetul Neamt, sustinut de Patriarhul Daniel. Despre acesta, cu alta ocazie.

VranceaMedia

Vezi si: Evenimentul Zilei: Episcopul Norocel, huiduit în Vrancea

ensiuna creşte…

Î.P.S. Epifanie Norocel, pus pe fugă de credincioşi

Sute de credincioşi, aflaţi la sfinţirea bisericii din Poiana Cristei (Vrancea) l-au pus pe fugă, pe Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Î.P.S. Epifanie Norocel, declanşînd un scandal de proporţii

articol de: (I.G.)
  Î.P.S. Epifanie Norocel, pus pe fugă de credincioşi

Înainte de preconizatul miting de amploare din faţa Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, credincioşii nemulţumiţi de “noile” idei ale conducerii Administraţiei bisericeşti locale, s-au “antrenat” în explicaţii şi huiduieli la Poiana Cristei, cu ocazia sfinţirii bisericii din zonă. Vădit incomodat şi nevrînd să dea explicaţii, Î.P.S. Epifanie Norocel s-a urcat rapid în maşina cu care a venit şi a demarat în trombă.

Revolta mocneşte

Enoriaşii din satele de lîngă Poiana Mărului au venit, mînaţi de cele mai bune intenţii la sfinţirea bisericii din Poiana Cristei, numai că, după cum povestesc, s-au întors cu nervi din cauza indiferenţei cu care au fost trataţi de “mai marii Arhiepiscopiei”. Ei au cerut scurt ca la Poiana Mărului să rămînă duhovnicul lor, părintele Macarie Beşliu şi să se respecte vrerea Sfîntului Vasile, adică să nu se schimbe personalul mănăstirii cu pricina. Înconjurat de mulţime şi de frica celor prezenţi, Î.P.S. Epifanie Norocel s-a grăbit să fugă cu maşina din dotare, în huiduielile celor prezenţi. Cu toate explicaţiile preoţilor rămaşi pe loc, pentru a calma spiritele, credincioşii sînt hotărîţi ca în scurt timp să sosească în număr mare la Arhiepiscopie şi să protesteze pentru hotărîrea luată de cancelaria Arhiepiscopiei. “Am făcut memorii peste memorii, la Patriarh şi la alţii, dar degeaba, ne-am săturat să fim duşi cu vorba, vrem pace şi pe părintele nostru Macarie la locul lui, acolo, la Poiana Mărului.

Nu vrem ca la Cîrnu

Nu vrem să se întîmple ca la mănăstirea Cîrnu”, precizează G.L., credincioasă din zona respectivă şi participantă la protest. Arhiepiscopia doreşte să schimbe destinaţia locului (din mănăstire, în “casă de protocol”) cu vechime de sute de ani, din considerente mercantile, împotriva voinţei credincioşilor şi chiar a unor “blesteme aprige” lăsate de Sfîntul Vasile de la Poiana Mărului.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Tensiunea creste in Vrancea, Patriarhia minte. Presa, revoltata pentru Parintele Macarie si Poiana Marului: “Comunistul Epifanie Norocel face tot ce “vrea” muschii lui”. Episcopul a fost alungat cu pietre de credinciosi, la Poiana Cristei.”

  1. neuronos says:

    Cea mai a dracului institutie: biserica actuala prin cei sus pusi !
    Din fericire parinti cu har inca mai sunt si oamenii ii apara impotriva satanistilor “inalt-prea-fericiti”, “prea-sfintiti” cu alte cuvinte prea dati dracu !
    Vazand cum imbla in masini scumpe, haine sclipitoare ca niste curve de bordel, e greu de ghicit ca au ca model pe Isus ce a folosit un magar si imbla in haine obisnuite !

    Poate in curind vor fi batuti cu rosii si oua stricate acesti satanisti “prea-prea-fericiti”

  2. kaLoo says:

    Astazi a trecut caravana celor care sunt pentru pastrarea “juramantului” lasat de Sf. Vasile! Pacat de ceea ce se intampla acolo! Comunistul de Norocel si cu masonul Daniel nu au cum sa fie de partea credinciosilor, lupi in piei de oaie sunt cei 2!

  3. VR says:

    Multumesc pentru informatie. Puteti reveni cu amanunte?

  4. kaLoo says:

    Un prieten de-al unchiului meu, care sta in zona de este reporter la ziarul de vrancea , parca, a fost la procesiune. Voi reveni indata ce aflu mai multe de la unchiu!

  5. VR says:

    Multumesc mult!

  6. renegatu' says:

    Cand o sa mai scapam fratilor de “USCATURILE” astea din sanul BOR. Acum cred ca este mai mare nevoie de un sindicat al preotilor ptr ca acesti episcopi nu se vor mai apleca prea curand asupra problemelor si necazurilor pe care le intampina preotii de mir de la sate si din parohiile sarace. Va pun la dispozitie o adresa de e-mail la care sa-mi trimiteti cateva sugestii cu referire la infiintare unui nou sindicat al personalului clerical si neclerical din cadrul BOR, care sa se se ocupe de problemele preotilor si cantaretilor bisericesti, la nivel national: [email protected]

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova