EXCLUSIV. O noua Nota Informativa despre Eminescu si “Societatea Carpatii” intocmita de spionii Austro-Ungariei la Bucuresti. Stampila “Societatii Carpatii”: NOI PRIN NOI. FOTO-DOCUMENT

Prima si ultima fila. Detalii, in curand, aici

Vezi mai jos o alta Nota Informativa privindu-l pe Eminescu, realizata de ministrul plenipotentiar al Austro-Ungariei la Bucuresti, baronul Ernst von Mayr si scoasa la lumina din Arhivele Nationale de istoricul George Damian:

Bucuresti, 7 iunie 1882

Inalt prea cinstite Conte,

“Societatea Carpatilor” a tinut pe 4 iunie o sedinta publica, precedata de o consfatuire secreta.

Referitor la aceasta am primit de la o sursa de incredere urmatoarele date: subiectul consfatuirii a fost situatia politica.

S-a cazut de acord asupra continuarii luptei impotriva Monarhiei Austro-Ungare, totusi nu in spiritul unei “Romania iridenta”. Membrilor li s-a recomandat cea mai mare prevedere.

Eminescu, redactorul sef al ziarului “Timpul” a facut propunerea ca studentii transilvaneni de natiune romana, care umbla pe la scolile de aici pentru invatatura, sa li se incredinteze pe timpul vacantei lor acasa ca sa lucreze pentru pregatirea paublicului in favoarea unei Dacii Mari.

Redactorul adjunct Sacareanu de la “Romania Libera” a dat citire mai multor scrisori trimise lui din Transilvania care aratau ca romanii de acolo ii asteapta pe fratii lor cu bratele deschise.

O scrisoare trimisa de Badescu, inspector scolar din Neamt, catre un jurnalist pe nume Miron spune ca situatia din jurul Nasaudului este favorabila.

Primiti Excelenta expresia profundului meu respect.

Bucuresti, 7 iunie 1882

Baron von Mayr

Despre o consfatuire secreta a “Societatii Carpatilor”

(nota in baza paginii 1: Excelentei Sale Domnului Conte Kalnoky; Biroul de Informatii)

(Arhivele St. Buc., Colectia xerografii Austria, pach. CCXXVI/1, f.189-192, Haus – Hof – und Staatsarchiv Wien, Informationsburo, I.B.- Akten, K.159)

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “EXCLUSIV. O noua Nota Informativa despre Eminescu si “Societatea Carpatii” intocmita de spionii Austro-Ungariei la Bucuresti. Stampila “Societatii Carpatii”: NOI PRIN NOI. FOTO-DOCUMENT”

  1. […] EXCLUSIV. O noua Nota Informativa despre Eminescu si Societatea Carpatii intocmita de spionii Austro… Wed Aug 04, 2010 17:00 pm Vezi aici si o alta Nota Informativa privindu-l pe Eminescu, realizata de ministrul plenipotentiar al Austro-Ungariei la Bucuresti, baronul Ernst von Mayr […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova