Independenţa provinciei Kosovo – un precedent pentru Transnistria? Ministrul Justitiei de la Chisinau, Alexandru Tanase, inchide cutia Pandorei in Timpul.md

Timpul.md: Independenţa provinciei Kosovo – un precedent pentru Transnistria?

La 22 iunie 2010, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a prezentat Avizul consultativ privind „Conformitatea cu dreptul internaţional a declaraţiei unilaterale de independenţă a Kosovo”.

Imediat după aprobarea acestui aviz, am asistat la o veritabilă ofensivă propagandistică din zona regimului de la Tiraspol, care a încercat să acrediteze ideea că avizul CIJ ar deschide calea pentru o recunoaştere internaţională a secesiunii teritoriilor moldoveneşti din stânga râului Nistru. Pentru a consolida mesajul, s-a mediatizat o pretinsă „depunere a unei cereri oficiale la ONU privind recunoaşterea independenţei Transnistriei”. Reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri, Vladimir Iastrebceak, a declarat în cadrul unui briefing de presă următoarele «…существование Приднестровской Молдавской Республики не просто не противоречит, а полностью соответствует решению, принятому в Гааге».

În contextul dat, vreau să-mi exprim propriul punct de vedere asupra dilemei: Creează oare Avizul CIJ în cauza Kosovo un precedent legal?

CUM S-A AJUNS LA PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI KOSOVO?

Prin Rezoluţia 1244(1999) a Consiliului de Securitate ONU a fost instituită Misiunea de administrare interimară a Naţiunilor Unite în Kosovo (MINUK). Potrivit Rezoluţiei 1244(1999), provincia Kosovo trecea în 1999 sub administrarea internaţională a ONU, se instituia autoguvernarea provinciei în cadrul teritorial al Serbiei, stabilind suveranitatea şi integritatea teritorială a acesteia.

Citeste restul articolului pe
tanase.md

Foto: Alexandru Tanase la inundatii

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova