Strategii militari ai NATO de la SHAPE fac planuri de aparare a Europei de Est in cazul unui atac al Rusiei

In inima cartierului general al NATO – SHAPE – langa oraselul belgian Mons, o revolutie tacuta are loc: strategii refac planurile apararii tarilor est-europene de o eventuala agresiune militara a Rusiei.

În proiectul de lucru al planului de securitate al NATO pentru 2010-2020, care va fi prezentat miniştrilor apărării la Lisabona în noiembrie, se ia în considerare şi un atac din partea Rusiei asupra statelor europene de est şi deplina lor apărare în aceste condiţii, dezvaluie The Economist.

Vezi si: Ne pregatim de alegeri si in Transnistria – Noul ambasador al Moldovei la Bucuresti, Iurie Renita, intervievat de InfoRusia.ro

Karadeniz Press: Marea Neagră – dispută geostrategică între SUA şi Rusia * Transnistria, “gaura neagra” a Europei * Romania se implica activ in rezolvarea dosarului transnistrean

„Avem toate planurile de apărare a aliaţilor noştri. Cred că Rusia s-ar mira dacă nu le-am avea. Aceasta este misiunea de bază a Alianţei”, a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen.

Din moment ce războiul din Afganistan a devenit mai mult o afacere a americanilor, NATO realizează că trebuie să-şi stabilească noi priorităţi, precum şi să se întoarcă la scopul său de bază cum ar fi securitatea aliaţilor. Multe state din fostul bloc socialist, chiar şi Norvegia, s-au arătat iritate de faptul că operaţia din Afganistan a diminuat posibilitatea respectării art. 5 din Carta NATO, ce prevede apărarea reciprocă. Iar Kremlinul le-a dat motive să se îngrijoreze: în 2007 ruşii au comis cyber atacuri asupra sistemelor informaţionale în Estonia, în august 2008 a izbucnit războiul din Georgia sau desfăşurarea în 2009 a exerciţiilor militare largi în partea europeană a Rusiei care au culminat cu înscenarea unui atac nuclear asupra Varşoviei.

Ca primă măsură de protecţie Rasmussen a propus fuzionarea sistemul de apărare antirachetă american cu sisteme similare din Europa şi state-membre ale NATO cum ar fi Franţa. Secretarul general a oferit chiar preţul total al acestui proiect de 220 milioane de euro care va fi acoperit de cei 28 de aliaţi ai blocului militar pe parcursul următorilor zece ani.

Potrivit expertului Ivan Konovalov de la Centrul Analizelor Strategice şi Tehnologiilor din Moscova, citat de ziarul polonez „Rzeczpospolita”, acum nu e vorba de o confruntare reală cu Rusia, ci doar de realizarea scopului primar pentru care a fost creată NATO, şi anume securitatea aliaţilor. „Ca să funcţioneze, un bloc militar trebuie să aibă un inamic, chiar dacă acest inamic este ipotetic”, a declarat analistul rus.

Pe de altă parte, conducerea NATO este îngrijorată de faptul că ministerele apărării din statele europene şi-au redus bugetele ca urmare a crizei financiare. Potrivit lui Rasmussen, răspunsul adecvat pentru bugetele slabe este realizarea cât mai multor proiecte militare comune.

Timpul.md

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Strategii militari ai NATO de la SHAPE fac planuri de aparare a Europei de Est in cazul unui atac al Rusiei”

  1. […] Strategii militari ai NATO de la SHAPE fac planuri de aparare a Europei de Est in cazul unui atac al… Wed Aug 04, 2010 10:30 am In inima cartierului general al NATO – SHAPE – langa oraselul belgian Mons, o revolutie tacuta are loc: strategii refac planurile apararii tarilor est-europene de o eventuala agresiune militara a Rusiei. În proiectul de lucru al planului de securitate al NATO pentru 2010-2020, care va fi prezentat miniştrilor apărării la Lisabona în noiembrie, se ia […] […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova