Bozgorii lui Tokes au innebunit. Statuia soldatului bozgor de la Reci a starnit admiratie printre extremistii maghiari. FOTO

Cu doar cateva zile inainte de implinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, la 30 august a.c., UDMR si europarlamentarul extremist maghiar Laszlo Tokes au inaugurat o statuie a unui soldat ungur la Reci, in Covasna, in aplauzele participantilor de la Divizia Secuiasca Disney Land.

Statuia reprezinta un soldat ungur (foto) si, dupa cum apare mentionat pe pagina oficiala de internet a CJ Covasna, aceasta a fost indepartata in 1944 de catre Armata Romana, care a eliberat Transilvania de sub ocupatia Ungariei hortiste.
De mentionat este faptul ca, desi se afla amplasat in Romania, noul monument amplasat de comunitatea maghiara la Reci nu beneficiaza de nicio inscriptie in limba romana!

Redau mai jos stirea postata pe pagina oficiala de internet a CJ Covasna:

“După 65 de ani s-a întors acasă statuia soldatului de la Reci

Statuia soldatului de la Reci ocupă din nou locul său original, după ce în 1944 a fost trunchiată de soldaţii eliberatori, iar în 1977, cu ocazia vizitei dictatorului român, Ceauşescu, a fost îngropată. Monumentul de la Reci întruchipează triumful acelei forţe şi voinţe care, citând cuvintele lui Sylvester Lajos, şi din starea de decapitare este capabilă să se ridice – a afirmat Tamás Sándor, sâmbătă, în data de 21 august în Mestecănişul de la Reci, unde dezvelirea statuii restaurate a reprezentat momentul de debut al celei de a cincea ediţie a Zilelor Reci. În 1941, Gáll Lajos, împreună cu cinci atleţi din Sfântu Gheorghe, au participat la ceremonia de inaugurare a statuii soldatului, amintind de aceste momente, cei zece membri ai cercului alergătorilor care poartă numele lui Gáll Lajos, au parcurs din nou această distanţă şi au participat la evenimentul organizat. A sosit ziua învierii – a apreciat momentul festiv, Dálnoki Lajos, primarul comunei Reci, în oraţia sa; evocând destinul tulbure al statuii, a relevat faptul că acest eveniment conferă şi posibilitatea de a se gândi împreună.”
Integral la Dan Tanasa – Contribuabilul Tupeist

Vezi si 30 AUGUST 1940 – 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena. APEL al CESCH impotriva discursurilor revizioniste, autonomiste si antiromanesti

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Bozgorii lui Tokes au innebunit. Statuia soldatului bozgor de la Reci a starnit admiratie printre extremistii maghiari. FOTO”

  1. […] Bozgorii lui Tokes au innebunit. Statuia soldatului bozgor de la Reci a starnit admiratie printre ex… Wed Sep 01, 2010 0:30 am Cu doar cateva zile inainte de implinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, la 30 august a.c., UDMR si europarlamentarul extremist maghiar Laszlo Tokes au inaugurat o statuie a unui soldat ungur la Reci, in Covasna, in aplauzele participantilor de la Divizia Secuiasca […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova