EXCLUSIV. Ridicarea, plecarea si disparitia statuii lui Ion Heliade Radulescu de la Universitate. VIDEO. Profanarea Istoriei – sacrilegiul din Piata Universitatii
Ridicarea statuii lui Heliade Radulescu de la Universitate 2
Incarcat de VictoRoncea. – Watch the latest news videos.

Ridicarea lui Ion Heliade Radulescu de la Universitate 1
Incarcat de VictoRoncea. – Watch the latest news videos.

Emilia Enache, muzeograf: Profanarea Istoriei – sacrilegiul din Piata Universitatii

Agresiunea asupra monumentelor de patrimoniu ale Capitalei şi, implicit, asupra istoriei şi memoriei naţionale continuă, de data aceasta, cu ideea aberantă a dislocării statuilor din Piaţa Universităţii. Ele vor fi exilate în Parcul Izvor, pentru a se construi nestingherit pe locul lor o parcare subterană. Ceea ce părea un zvon sau un banc prost despre mutarea preţioaselor statui din Piaţa Universităţii devine sub ochii noştri o realitate cutremurătoare.

În ciuda protestelor unor specialişti care au trăit experienţa tristă a pierderii unor mari vestigii şi monumente ale Capitalei, dar cu acordul unui funcţionar nedemn din Ministerul Culturii şi cu acceptul tacit al altora, dr. Oprescu îşi suflecă mînecile şi “operează” cu sîrg la temelia celor mai vechi statui dintr-o zonă sensibilă pentru conştiinţa bucureştenilor. Nici un argument nu poate opri zelul edilului Capitalei, deranjat în planurile sale fanteziste de prezenţa unor statui de referinţă pentru cultura şi istoria noastră. Scuza că preţioasele monumente vor fi readuse pe locul lor acuză şi mai mult acest act iresponsabil şi fără precedent de abuz asupra patrimoniului Capitalei. O dată cu inutila parcare subterană preconizată (există deja alte parcări în vecinătate), pentru care sînt sacrificate monumentele, se vor distruge vestigiile aşezămîntului domnesc “Sf. Sava”, construit de Constantin Brâncoveanu. Se ştie că statuia lui Mihai Viteazul a fost ridicată pe locul altarului Mînăstirii “Sf. Sava”, în incinta căreia va funcţiona şcoala, liceul, apoi Academia “Sf. Sava”, creată de marele cărturar Gh. Lazăr. Academia a funcţionat cu mare folos pînă în 1848, dînd şi numele străzii care se păstrează şi astăzi. Peste un deceniu, va fi ridicată clădirea Universităţii, în faţa căreia se vor alinia în timp monumentele, de carate artistice excepţionale, cu valoare de simbol, venerate de generaţii întregi din elita politică şi culturală românească. Aşadar, cea mai veche şi preţioasă statuie, prin puterea ei de simbol, este statuia lui Mihai Viteazul, realizată în bronz de sculptorul francez Carrier Belleuse, artist academic renumit (în atelierul căruia şi-a făcut ucenicia marele sculptor Rodin). Dezvelirea statuii s-a făcut într-o zi de vineri, 8/20 noiembrie 1874, cu mult fast, şi în prezenţa regelui Carol I şi a unei mulţimi entuziaste. Tot aici, în faţa statuii lui Mihai Viteazul, bucureştenii reveneau ca în faţa unui altar în vremurile istorice de cumpănă sau în clipele de sărbătoare naţională. Acestei statui de referinţă i s-a adăugat, în 1881, monumentul lui Ion Heliade Rădulescu, realizat în marmură de Carrara de sculptorul italian Ettore Ferrari. Au urmat monumentul lui Gh. Lazăr, realizat în 1885 de Ion Georgescu, şi statuia lui Spiru Hareţ, realizată de Ion Jalea şi inaugurată în 1935, cu prilejul primei ediţii a Lunii Bucureştilor.

Iată că, după mai bine de 100 de ani, aceste monumente care au făcut fala oraşului, alcătuind centrul lui spiritual, sînt smulse brutal din lăcaşul lor trainic şi trimise spre cele patru gropi excavate în Parcul Izvor, care-şi aşteaptă victimele. Faptul este fără precedent şi lezează nu doar integritatea statuilor care, odată strămutate, nu vor mai arăta exact cum au fost, dar şi sentimentele de onoare şi mîndrie ale unei naţiuni pentru valorile ei puse în pericol. Nimeni, nicăieri în lume nu ar accepta profanarea unor simboluri de patrimoniu, intrate definitiv în conştiinţa naţională. Oare această samavolnicie nu poate fi stopată? Chiar nu-i opreşte nimeni?

EMILIA ENACHE, muzeograf, alaturi de care am aparat valorile din Muzeul Aman si Muzeul National de Arta al Romaniei in zilele lui decembrie 1989

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “EXCLUSIV. Ridicarea, plecarea si disparitia statuii lui Ion Heliade Radulescu de la Universitate. VIDEO. Profanarea Istoriei – sacrilegiul din Piata Universitatii”

 1. […] EXCLUSIV. Ridicarea, plecarea si disparitia statuii lui Ion Heliade Radulescu de la Universitate. VI… Sun Sep 05, 2010 10:27 am Filmari de ieri noapte si azi dimineata cu transalatarea statuii lui Ion Heliade Radulescu de la Universitate […]

 2. karmapolice says:

  am vazut si eu aseara nenorocirea….erau citiva tineri care mai strigau’nu ne distrugeti istoria’ pe la ora 10 parca

 3. […] Ne pleaca statuile din Piata Universitatii Jump to Comments Ion Heliade Radulescu a disparut sambata seara. Video pe roncea.ro. […]

 4. DL says:

  O porcarie inimaginabila.
  Vai de mama e de cultura, de criza, ca in spitale nu sunt medicamente si astia au bani de mutat statui.
  Nu e nici o diferenta fatza de mutatul bisericilor de pe vremea lu` Ceasca.
  O indiferenta condamnabila… ce fac intelectualii natiei?
  Incredibil, incredibil.
  Nu trebuiau studentii la sculptura, sculptorii, macar, sa faca scandal sau sa se plimbe cu coshciugu prin jur pe acolo?
  Meritam sa ni se intimple cele mai cumplite lucruri.

 5. Miscarea ceausista a statuilor de la Universitate la Casa Poporului este materializarea unei viziuni cartaresciene din Orbitor 3, semn ca Literatura e sfanta, chiar si in cel mai incult pe cap de locuitor municipiu.
  Batjocorirea bugetara a intelectualilor de catre regimul Boc-Basescu se sincronizeaza bizar cu politica independentului primar al Capitalei, Sorin Oprescu: sacrilegiul deplasarii statuilor de la Universitate (care probabil, nechemate de cetateni, nu vor reveni de la Parlament!) urmeaza evacuarii din atelierele lor a o suta de artisti plastici!
  Ceea ce poate sugera ca sub circul pluralist al vietii noastre politice exista un centru de decizie antiintelectuala unic.
  Pe termen lung, e limpede ca viitoarea noastra capitala va fi conurbatia Giurgiu-Russe.

 6. VR says:

  Ion Heliade Radulescu este fondator al Academiei Romane si primul presedinte al ei…

 7. vaida francisc atila says:

  ..culmea este k nu au baza legala …statuia lui IHR.este monument de categoria A si nu poate fi mutata cu nici o aprobare …! …nu ai voie sa faci nimic pe o raza de 10 m in jurul ei …d’apoi sa o muti..! toate actele lor sunt facaturi si nu stau in fata nimanui ,,,!este caz penal……!

  ..nimeni nu verifica …! cum se poate FURA cu acte false o statuie din centrul Bucurestiului…! aprobarea este facatura ….intre o autoritate si o fundatie cu aceleasi initiale e diferenta …PENALA..

 8. VR says:

  Asa este!

 9. sorina david says:

  incredibil..si nimeni nu face nimic ?!!!!
  muzeografi..istoriografi….sculptori…oamenii culturii romanesti ?!
  asta creaza precedentul…de acum incolo nu ne mai mira nimic..si nu o sa mai facem nimic…
  il ascultam pe presedinte, cum ne invata el sa trecem peste toate neajunsurile si necazurile cu capul sus..era in usa unei circiumi, cu nume de ciresica…si ma gandeam ca astia suntem..
  acum merg la o intalnire culturala romano-romana de aici din portland..vin cativa romani sa ne arate cum se mai canta si danseaza prin romanica, sa incinga gratarul cu mici si sa o punem de-o hora, dupa ce ne recita o fatuca din Bacovia.. si sa ne radem…
  eu cred ca ei nici nu au auzit de I.H.Radulescu si de ce se-ntampla cu statuile ..ca puncte de reper ale istoriei neamului ..din centrul bucurestiului..si chiar de-au auzit…precis ca ridica din umeri ..cui ce-i pasa…?!

 10. […] iar sambata lucratorii companiei Apolodor anuntau mutarea statuii in zorii zilei de duminica, cum s-a procedat si cu Ion Heliade Radulescu, saptamana trecuta, acest lucru nu s-a mai intamplat azi. Sa fie “de vina” cererea de […]

 11. Mircea Gheorghiu says:

  Aceasta decizie dovedeste ca interesele financiare sunt transpartinice.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova