Fostul adjunct al lui Patriciu, Eric Kish, fost ofiter de tancuri in armata israeliana si primul angajat al Rompetrol, isi vinde casa din Corbeanca cu 6,5 milioane euro – “cea mai scumpa vila din Romania”. Petre Roman i-a propus sa fie Primar al Capitalei

Fostul adjunct al lui Patriciu, Eric Kish, fost ofiter de tancuri in armata israeliana inainte de a deveni primul angajat al Rompetrol, isi vinde vila de la Corbeanca, evaluata la 6,5 milioane euro si considerata, pana acum, cea mai scumpa casa pusa la vanzare pe piata imobiliara din Romania. Un alt “adjunct” de la Rompetrol – artizanul afacerii cu KazMunaiGaz – fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, este miliardar in euro. El si-a lansat recent un site in care afirma ca a investit un milion de euro.

Omul de afaceri Eric Kish, fost vicepreşedinte în cadrul grupului Rompetrol, vrea să vândă vila de 2.300 de metri pătraţi pe care o deţine în comuna Corbeanca, pentru suma de 6,5 milioane de euro, cel mai mare preţ afişat într-un anunţ de vânzare a unei case din România, informeaza Mediafax.

Vila, amplasată în cartierul Paradisul Verde din Corbeanca, pe un teren de aproape 5.300 de metri pătraţi, are cinci dormitoare, şapte băi, dintre care două de serviciu, potrivit unui anunţ publicat pe un site internaţional care promovează proprietăţi de lux. De asemenea, casa are trei garaje, o punte cu foişor şi un doc pentru accesul la lac, un centru de fitness, sală de biliard, cameră media, inclusiv sală de cinematograf, centru spa, piscină, precum şi camere pentru angajaţi. Mai mult, în curtea casei sunt construite terenuri de baschet şi de tenis. Omul de afaceri are în proprietate şi o porţiune din lacul din apropiere.

Surse din piaţa imobiliară au afirmat pentru MEDIAFAX că vila este scoasă la vânzare de mai mult timp, fără însă ca omul de afaceri să găsească un cumpărător. Aceleaşi surse spun că vila a fost închiriată de curând pentru mai multe zeci de mii de euro pe lună, omul de afaceri mutându-se din România în Statele Unite ale Americii. Omul de afaceri Cristian Ţânţâreanu, care a dezvoltat proiectul Paradisul Verde, a declarat pentru MEDIAFAX că ştie de intenţia lui Eric Kish de a vinde casa. “Ştiu că este de vânzare, am aflat de la un vecin. E prea mare pentru ce mi-ar trebui mie, e prea mult pentru un pensionar”, a spus Ţânţăreanu. Eric Kish nu a putut fi contactat până la transmiterea acestei ştiri, mai scrie Mediafax.

Ultima poziţie ocupată de Eric Kish în cadrul grupului Rompetrol a fost cea de senior vicepresident pentru companiile de servicii şi funcţii suport. El deţine direct o participaţie de 35% la firma Trigento Marketing, 94% la Devon Consulting Services şi 1% la Costa Brava Services. Kish a mai deţinut integral până în acest an şi firma de externalizare a serviciilor de resurse umane Smartree România, din care a vândut, în luna martie, 56% unui fond de investiţii al Enterprise Investors pentru trei milioane de euro.

S-a luptat in Fasia Gaza

Intr-un material promo publicat de Evenimentul Zilei in urma cu mai mult timp, se afirma ca Eric Kish este fiul unui ofiter roman de marina si al unei rusoaice evreice. A emigrat in Israel in 1987, unde s-a angajat ca inginer in industria de inalta tehnologie. Si-a satisfacut stagiul militar chiar in timpul primei intifade palestiniene. “Am ajuns ofiter de tancuri. Am vazut de toate. Atunci armata israeliana se pregatea de marele razboi, cu tehnologie de ultima ora. Cand colo a trebuit sa se confrunte cu cei care aruncau cu pietre”, povesteste Kish.
Pana sa puna Patriciu ochii pe el, Kish a lucrat pentru o firma israeliana de robotica, Eshed Robotec. Dupa doi ani petrecuti la firma germana Elwe GmbH, specializata in productia si comercializarea de materiale si sisteme didactice pentru invatamant, s-a transferat in Romania in postura de director de vanzari al companiei suedeze Tetra Pack, liderul mondial in productia de ambalaje. De aici a fost “pescuit” de Patriciu. Kish mai afirma ca a fost primul angajat al lui Patriciu.

Ce a gasit la Vega si Petromida

“Oameni fuduli si prosti. Combinatia letala. Am gasit un director comunist acolo. Am aruncat cu scaunul dupa el. La propriu”, povesteste Kish, adus la Rompetrol sa restructureze achizitiile companiei. Lepadarea de aceste metehne i-a luat trei luni. Dupa care au venit si achizitiile: mai intai rafinaria Vega si apoi, in 2001, Petromidia. In acel moment, explica Kish, a inceput o alta aventura, fiind uns in postul de director al rafinariei proaspat cumparate cand avea doar 36 de ani.
Sase luni nici macar nu a fost bagat in seama de subordonati. Iata de ce: “astia din industria petrolului sunt o gasca. Toti au terminat Institutul de Petrol si Gaze. Se uitau toti la mine ca la felul paispe. “Cine e pustiulica asta sa imi spuna mie cum sa conduc o rafinarie?”, ziceau cei de acolo. De fapt, datoria mea era sa inteleg procesul de business si sa aleg oamenii pe care sa stiu sa ii conduc”.
Prima oara cand s-a facut simtit printre ei a fost atunci cand l-a concediat pe directorul IT al rafinariei. “Era un fel de guru al locului. Se spunea ca, daca pleaca de acolo, se prabuseste rafinaria. L-am dat afara pentru ca mi-a spus ca nu poate sa faca ce i-am cerut la un moment dat. Nu s-a intamplat nimic dupa aceea. Dimpotriva”, povesteste Kish.

Trei ani imposibili

Primii trei ani petrecuti in fruntea rafinariei au fost foarte grei pentru Kish, dupa cum el insusi afirma. Piata de rafinare s-a prabusit. Marja de profit era negativa. Costa mai mult titeiul decat benzina. In plus, dupa 4-5 ani s-a facut prima revizie obligatorie. “Ne-a crapat o instalatie vitala, si anume reactorul de extragere a sulfului. Sase luni am mers la 60a din capacitate. A trebuit sa cumparam titei foarte scump, care nu contine sulf, si sa il procesam. In 2003, brusc s-a corectat piata. Sincer sa fiu nu imi mai doresc sa traiesc o astfel de experienta”, concluzioneaza oficialul Rompetrol.

Razboiul l-a calit

Dupa ce a trait experienta razboiului, Kish spune ca nu se mai teme de nimic. Si da un exemplu in acest sens: “Greva spontana la Petromidia. Am ajuns noaptea acolo. Le-am zis: “Puteti sa stati voi aici pana vreti. Ce am vazut eu, voi nu ati vazut. Sa fie clar!”. Eu nu mai intru in panica, nu pentru ca am curaj, ci pentru ca, la un moment dat, ajungi filosof. Daca te sperii, nu te ajuta cu nimic. Daca ma speriam, trebuia sa plec la fiecare doua saptamani din Petromidia”.

CV

Eric Kish

Nascut: 2.08.1964, la Bucuresti
Dubla cetatenie: romana si israeliana
Educatie: 1988 – Facultatea de Electrotehnica Bucuresti; Management – Program for Executive, Carnegie Mellon University Pittsburgh – SUA
Activitate profesionala:
1987-1988 – Enercon Israel, Design Engineer
1988-1989 – Eshed Robotec Israel – Product Manager
1990-1992 – Eshed Robotec Asia Area, Sales Manager, Hong Kong
1993-1994 – Eshed Robotec Europe – Commercial Manager Europe, Olanda
1994-1995 – ELWE GmbH Germany, Export Manager
1996-1998 – Tetra Pack Romania, Sales Manager
1998 – pana in prezent – Grupul Rompetrol – vicepresedinte Marketing &Retail.
Este tatal a trei copii, din doua casatorii
Vorbeste curent cinci limbi straine: rusa, engleza, franceza, germana si ebraica
Hobby-uri: literatura de management, strategia si istoria militara, artele martiale (are centura neagra, trei dani).

Agresiv: Concediaza pe capete

Eric Kish se caracterizeaza ca fiind agresiv in relatia cu sindicatul. “Am concediat destui la viata mea. La inceput erau 3.600 de oameni in Rompetrol. Acum mai lucreaza 900. Recordul este 40 de oameni dati afara numai in patru ore la Petromidia. Pe oamenii in care nu ai incredere ii dai afara”, declara reprezentantul Rompetrol. Spune ca are un stil mai libertin de a-si alege oamenii, pentru el activitatea profesionala a acestora ocupa locul cinci. A admis ca si un ziarist poate sa ajunga petrolist. “Imi place sa-mi motivez subordonatii si sa ii responsabilizez”, afirma Kish.

Job: “Oamenii de afaceri au ajuns niste tirani”

Dupa ce va parasi compania lui Dinu Patriciu, Eric Kish spune ca se retrage din afaceri. “Din punct de vedere financiar, eram implinit inainte de a veni la Rompetrol. Peste vreo 4-5 ani probabil o sa ma retrag pe o plaja, pe o insula. De asemenea, am de gand sa predau la o universitate de business din Vest”, explica Kish. De ce nu la o universitate din tara? “Pentru ca invatamantul superior romanesc este cel mai inapoiat din Europa de Sud-Est. Deseori sunt invitat sa tin prelegeri la diverse facultati. Ma duc numai din curiozitate sa vad daca noua generatie are acea sclipire in ochi care sa poata sa duca la transformarea acestei tari. Din pacate nu o vad.” El sustine ca mediul cultural romanesc nu a fost construit sa creeze elite. “Sunt functionari, slugi. Oamenii de afaceri romani au ajuns niste tirani. Toata lumea trebuie sa ii slugareasca”, este de parere oficialul Rompetrol. Exceptii sunt putine pentru el, evident una dintre acestea fiind Patriciu.

Dupa o astfel de logica, viitorul Romaniei pare sumbru. “Nu va fi, pentru ca inca mai cred in capacitatea romanilor de a se descurca”, tine sa precizeze Kish. In prezent, nu isi concentreaza activitatea numai pe ceea ce face la Rompetrol. Are o intelegere cu Patriciu, in sensul ca poate avea afaceri paralele, dar fara nicio legatura cu petrolul.

Politica: A refuzat Primaria Capitalei

Lumea politica i se pare hazlie. Kish spune ca nu o poate intelege. Petre Roman i-a propus sa candideze la Primaria Capitalei din partea Partidului Forta Democrata. “De unde si pana unde ati ajuns la mine?”, s-a intrebat Kish. “Esti o personalitate, ca toata lumea stie ce faci la Rompetrol”, i s-a raspuns. A refuzat, sustinand ca politica e o mocirla. “E o mocirla peste tot. Nu vezi, in Israel, presedintele Moshe Katzav este acuzat de viol? Acolo presedintia este onorifica. Ei isi pun problema sa isi aleaga un presedinte din afara lumii politice, un om de stiinta sau unul de cultura”, declara acesta.

Evenimentul Zilei via NewsChannel.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Fostul adjunct al lui Patriciu, Eric Kish, fost ofiter de tancuri in armata israeliana si primul angajat al Rompetrol, isi vinde casa din Corbeanca cu 6,5 milioane euro – “cea mai scumpa vila din Romania”. Petre Roman i-a propus sa fie Primar al Capitalei”

  1. cineva says:

    De ce sa te bagi in politichie cand ai toata puterea la degete?
    Azi dai jos un guvern, maiine schimbi un presedinte, vinzi toata tara la fier vechi etc. etc.
    Doar sa nu puna vreun dement de vreo dictatura ca acolo iese groasa treaba. Da ala se da jos usor cu “ajutor extern”. (Cuza, Antonescu, Ceausescu etc.)
    E de la sine inteles de ce nu se vorbeste de politica si religie in cercurile masonice. Sunt inutilitati pt. ei. 🙂

  2. Eufrosin says:

    Tot neamul prost trebuie sa isi dovedeasca sangele albastru prin case ce ar putea adaposti lejer 20 familii fiecareia revenindu-i 130 mp sau prin masini ce costa mai mult decat o casa normala.
    Cred ca mr. Kish ( ca tot se facu’ american, spre bucuria a tot romanului ) a avut o copilarie privilegiata din care nu a invatat nimic. Daca tot veni vorba, de ce nu aruncati o privire la eticheta “America” pe Lumea dupa Eufrosin? Ce nu se spune in mass-media, se striga acolo de pe acoperis!

  3. unu says:

    …ma distreaza cum ii pling de mila cei de la ANTENA 3 si REALITATEA :))))))))) va de noi :)))

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova