Elena Basescu in Parlamentul European: “Un esec al democratiei in Republica Moldova la alegeri va fi si un esec al politicii Uniunii in acest stat”

Intr-o interventie avuta ieri in plenul Parlamentului European eurodeputatul democrat-liberal Elena Basescu a sustinut un discurs in cadrul dezbaterii “Reforme implementate si evolutii in Republica Moldova”. In urma dezbaterii Parlamentul European a adoptat cu larga majoritate o rezolutie care saluta progresele recente  inregistrate de Republica Moldova pe calea integrarii europene. Elena Basescu este co-semnatar al acestei rezolutii.

“Doresc sa multumesc tuturor celor care au facut posibila aceasta dezbatere.  Avem obligatia sa privim cu multa responsabilitate catre Republica Moldova mai ales acum, in prag de alegeri.

Guvernul Aliantei pentru Integrare Europeana a demonstrat timp de un an, printr-un efort deosebit, ca este pregatit sa inceapa un amplu proces de reforme politice, economice si institutionale, devenind lider la acest capitol in cadrul Parteneriatul Estic.

Acest lucru se intampla dupa opt ani de guvernare comunista in care drepturi esentiale precum cel la libera exprimare sau dreptul la o justitie echitabila au fost grav incalcate.

Procesul de reforme trebuie continuat in Republica Moldova cu preponderenta in domeniul justitiei si afacerilor interne. Este necesara o combatere eficienta a coruptiei, precum si asigurarea independentie justitiei. Este necesara, de asemenea, asigurarea unei detentii sigure si umane, astfel incat sa fie respectate drepturile fundamentale ale omului.

Republica Moldova traverseaza o criza politica ce s-a extins mai bine de un an si jumatate nereusindu-se alegerea Presedintelui si validarea referendumului.

Alegerile anticipate din 28 noiembrie reprezinta o miza enorma pentru parcursul ei european. Democratia este iarasi pusa la grea incercare.

Afirm cu toata responsabilitatea ca un esec al democratiei in Republica Moldova la alegeri va fi si un esec al politicii Uniunii in acest stat. Avem nevoie ca in imediata vecinatate a Uniunii Europene sa avem un partener care sa impartaseasca aceleasi valori si care sa si le asume”, a mai spus europarlamentarul roman.

Pentru inregistrarea video a interventiei apasati aici.

Foto Victor Roncea: Elena Basescu la Cahul in mijlocul tinerilor basarabeni

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Elena Basescu in Parlamentul European: “Un esec al democratiei in Republica Moldova la alegeri va fi si un esec al politicii Uniunii in acest stat””

  1. […] Elena Basescu in Parlamentul European: “Un esec al democratiei in Republica Moldova la alegeri… Sat Oct 23, 2010 0:47 am "Alegerile anticipate din 28 noiembrie reprezinta o miza enorma pentru parcursul ei european. Democratia este iarasi pusa la grea incercare. Afirm cu toata responsabilitatea ca un esec al democratiei in Republica Moldova la alegeri va fi si un esec al politicii Uniunii in acest stat. Avem nevoie ca in imediata vecinatate a Uniunii Europene sa […] […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova