Distrugatorii Romaniei. Azi, Parchetul, SRI-ul si miliardarii. Ilie Carabulea, distrugatorul padurii Dumbrava de mana cu mafiotul imobiliar Klaus Iohannis, audiat in cazul arestarii prim-procurorului si ofiterului SRI din Sibiu

Dă mai departeShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Mediafax si Antena 3 transmit: Instanţa supremă a decis, miercuri, arestarea preventivă a prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Sibiu, Florin Apostu, şi a ofiţerului SRI Tiberiu Popescu, acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată că Apostu este acuzat de opt infracţiuni de luare de mită, două de trafic de influenţă, instigare la fals intelectual, două fapte de reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de favorizarea infractorului.

Co-inculpatul din acest dosar, ofiţerul SRI Tiberiu Narcis Popescu, este acuzat de trei infracţiuni de dare de mită, de complicitate la reţinere sau distrugere de înscrisuri şi de complicitate la favorizarea infractorului.

Nume din topul celor mai bogaţi români apar în noi dosare de corupţie. De data asta, la Sibiu, unde DNA susţine că miliardarul Ilie Carabulea (foto sus) l-ar fi cumpărat cu o limuzină pe fostul prim-procuror al judeţului. Omul de afaceri a dat luni declaraţii la DNA.

Ilie Carabulea, deţinătorul unei averi de 200 de milioane de euro, este acuzat de DNA că l-a mituit pe fostul prim-procuror din Sibiu. Anchetatorii susţin că, în schimbul unei limuzine de lux, prim-procurorul Florin Apostu l-ar fi ajutat pe Carabulea să câştige mai multe procese.

Cu 12 capete de acuzare la dosar, DNA a cerut vineri arestarea lui Apostu. În acelaşi caz a fost reţinut şi colonelul SRI Tiberiu Popescu. Judecătorii au decis că amândoi pot fi judecaţi în libertate. Cel puţin pentru câteva zile, întrucât DNA a făcut recurs.

La nivel naţional, omul de afaceri Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Romanii fiind patronul unui mare holding din industria transporturilor şi deţinătorul a peste 30% din acţiunile unei bănci. De câţiva ani s-a lansat şi în afaceri imobiliare după ce a făcut un schimb cu Agenţia Domeniilor Statului care i-a dat 96 de hectare în intravilanul Sibiului, între şoseaua de centură, viitoare autostradă şi noul cartier Reşiţa în schimbul unui teren agricol la 15 kilometri de oraş. Pe langa aceasta distruge padurea Dumbrava intr-o afacere imobiliara controversata si contestata de sibieni (foto mai jos).

Iata ce scriam despre aceasta afacere in urma cu exact un an:

Johannis – carapacea mafiei imobiliare din Sibiu
Imprimare E-mail
Scris de Victor Roncea

„Primarul – şase case“ are ambiţia să radă Pădurea Dumbrava din preajma Muzeului Astra pentru a face un ştrand de 55 milioane de euro în buza unui cartier rezidenţial de lux

Coaliţia KAZ-GRIVCO-FNI (PNL-PSD-PC-UDMR), involuată de la 322 la 252 (acum la 219 – nm), se ambiţionează pentru menţinerea lui Klaus Johannis într-o poziţie nelegală de candidat la funcţia de prim- ministru al Romåniei. Beneficiar al unei campanii de propagandă moguliană de tip Potemkin, dacă îi dai jos spoiala „primarului-minune“ rămåne o ruină morală plină de putreziciuni şi mucegaiuri. De altfel, aceasta a fost şi formula prin care s-a remarcat în Sibiu, luånd ochii lumii cu zugrăveala faţadelor pe principiul „afară-i vopsit gardul, înăuntru’ leopardu’“.


După ce în trecut a fost investigat pentru mijlocirea dubioasă a unei operaţiuni de trafic de copii (vezi ancheta video pe site-ul ziarului „Curentul“), pe plan local a reuşit rapid să-şi asigure tăcerea presei, care, totuşi, pe långă „Johannis – şase case“, l-a poreclit şi „Primarul-BMW“, după plăcerea sa de a deţine ultimul model al maşinii germane, pe care şi-l etalează sfidător în Piaţa istorică din Sibiu. De altfel, Johannis este singurul cetăţean sibian – de fapt al Romåniei – care are acest drept, conferit de… primar, adică de el, prin „ordin verbal“. Asta n-ar fi nimic însă, pe långă tunurile pe care le pregăteşte acum „primarul-premier“. O publicaţie locală care nu a cedat mafiei zonale, „Dacii liberi“, compusă din ziarişti membri ai Ligii Jurnaliştilor Sibiu, relatează cu lux de amănunte despre afacerile „a doi mari jucători imobiliari sibieni“: primul – primarul Klaus Johannis, al doilea – un om de afaceri local. După ce şi-a propus să våndă stadionul Voinţa din centrul Sibiului cu numai 96 euro/mp, primarul Johannis îşi dezvoltă acum aptitudinile imobiliare. Cei doi proiectează în conivenţă cartiere rezidenţiale şi parcuri de distracţie tocmai în Pădurea Dumbrava, chiar în proximitatea a două centre de maxim interes turistic: Muzeul în aer liber ASTRA, cel mai important muzeu de artă şi tradiţie romånească, distins cu nenumărate premii internaţionale, şi comuna Răşinari, localitate istorică, unde s-au născut şi filosoful Emil Cioran sau poetul şi omul politic Octavian Goga.
Ciudăţenia face că primarul s-a trezit că este cazul să radă o bună parte din Pădurea Dumbrava pentru a face loc pentru o scăldătoare. Proiectul „ştrand municipal – Zonă de agrement“ ar costa nici mai mult, nici mai puţin decât 55 milioane de euro, preţ de criza.
De fapt, ciudăţenia – care ar merita să intre de-acum în atenţia DNA – este ridicată la pătrat printr-o nouă ştire de interes naţional. Lipit de ştrandul primarului, un magnat din Top 300 lansează un proiect simultan, tot în Dumbrava, tot în buza Muzeului ASTRA, cu riscul de distruge nu numai pădurea, ci şi giuvaierul culturii şi tradiţiilor romåneşti: un cartier rezidenţial de lux care prevede şi cåteva blocuri-turn de 17 etaje (!).

Firul afacerii şi eliminarea profesorului Bucur

Deşi par lipsite de legătură, cele două investiţii de zeci de milioane de euro sunt legate, ombilical, de câteva aspecte ce pot fi uşor sesizate: 1. În primul rând, cartierul rezidenţial are nevoie de infrastructură. 2. Apoi, cartierul magnatului trebuie să se racordeze la o reţea de gaze, canalizare, apă etc, pe care proiectul primarului Johannis le-ar aduce gratis la uşa miliardarului. 3. Este cunoscut faptul că firmele profitorului imobiliar sunt cuplate cu firmele protejate ale primarului Johannis, atât în proiectele de infrastructură locale, dar mai ales în tărăgănata centură ocolitoare a Sibiului. Prin urmare, nu ar strica o nouă afacere de zeci de milioane de euro care să fie derulată cu firmele de casă ale celor doi decidenţi locali, scrie revista „Dacii liberi“.
Se pare, de altfel, că exact aceste interese imobiliare au dus la eliminarea profesorului Corneliu Bucur din fruntea Complexului Naţional Muzeal ASTRA, cel care a reuşit să obţină în timpul administraţiei sale cele mai mari distincţii europene pentru Muzeu. Profesorul Bucur a fost executat prin votul din Consiliul Judeţean Sibiu controlat de oamenii lui Johannis, după ce primarul îşi exprimase deja această dorinţă.

18 hectare de pădure la tăiere

La baza iniţiativei primarului Klaus Johannis stă Hotărârea nr. 39 a Consiliului Local Sibiu din 28.02.2007. Iniţiat de acelaşi primar Johannis, proiectul transformă, dintr-un condei, 18 hectare de pădure în teren cu construcţii. Specialişti cadaştri susţin că această manevră de extindere a spaţiului construit pe deasupra fostelor depozite de muniţie, de la 4,9 ha la peste 18 ha, este ilegală. Mai mult, pentru a nu se cunoaşte în realitate situaţia din teren, nici pånă acum nu a fost realizată ridicarea topografică, singura în măsură să arate câţi copaci sunt în pădure şi câţi urmează să fie tăiaţi.

Dezbaterile publice – o bătaie de joc

Demonstraţia faptului că primarul Johannis are o temă de îndeplinit, chiar cu riscul de a pierde mandatul din 2012, poate fi susţinută fie şi numai prin bătaia de joc comandată personal în cadrul dezbaterilor publice pe marginea „ştrandului“. Absent permanent al dezbaterilor, primarul Johannis trimite la dezbateri 15-20 de angajaţi ai Primăriei Sibiu, care ocupă locurile în sală şi totodată „reprezintă“ poporul deşi sunt sub mandat administrativ. Singurul vorbitor permanent desemnat de primar este arhitectul-şef al oraşului, Dorin Laschescu, personaj depăşit de evenimente fie şi numai pentru că interimatul său a expirat legal de foarte multe luni. Însă, cel mai grav în cadrul dezbaterilor îl reprezintă faptul că niciuna dintre poziţiile exprimate fie de Ordinul Arhitecţilor, fie de specialişti în materie de mediu, fie de activişti civici nu sunt luate în considerare. Prin urmare, Primăria Sibiu, la comanda primarului Johannis, organizează dezbateri exclusiv pentru a bifa o procedură prevăzută de lege şi nimic mai mult, după cum observă „Dacii liberi“.

Presa sibiană – mută, politicienii – surzi şi orbi

„Noi avem planul făcut pentru acel loc. Sigur, un alt ştrand se poate face oriunde, dar noi pentru această locaţie avem planul“, declară Johannis ziarului „Tribuna“. Deşi proiectul mega-ştrandului începe să facă suficiente valuri pentru a fi cunoscut de politicienii locali, atåt reprezentanţii PNL şi PSD, cåt şi ai PD-L au tăcut pånă acum, surzi la plångerile cetăţenilor Sibiului şi orbi la faptul că, pe långă pierderea pădurii, va fi afectat şi Muzeul ASTRA.
Din păcate pentru adevăr şi dreptate, presa locală cotidiană continuă să evite subiectul. Asistăm prin urmare la o manipulare publică prin omisiune, câtă vreme nici televiziunile locale nu abordează subiectul în valoare de 55 milioane de euro, iar acum nici televiziunile naţionale, angrenate în Coaliţia KAZ-GRIVCO-FNI.

Argumentele specialiştilor, respinse de „Primarul-BMW“

În cadrul dezbaterilor publice, specialişti în diferite domenii au prezentat o serie de riscuri şi efecte negative generate de proiectul primarului Johannis. Primul şi cel mai important este acela al dispariţiei faunei specifice pădurii. Monitorizările efectuate în ultimii ani arată că numărul căpriorilor, urşilor şi lupilor a ajuns la cote foarte scăzute. Al doilea argument este legat de dispariţia florei, odată cu defrişarea copacilor, şi apariţia factorului uman, demonstrat ca unul eminamente nociv mediului. Al treilea argument vizează poluarea mediului, în condiţiile în care zona va fi asaltată de mii de maşini, de oameni cu tot ce produce o astfel de aglomerare. Dacă la momentul aprilie 2009 Primăria Sibiu încă nu comandase un studiu de impact pe mediu, devine clar şi evident faptul că nu se doreşte abordarea realistă a proiectului. Al patrulea argument vizează capacitatea de recuperare a investiţiei, ţinându-se cont de faptul că din 12 luni, patru sunt cu îngheţ şi cel mult patru pot fi considerate „estivale“. Cu alte cuvinte, investiţia nefastă de 55 milioane de euro care duce la distrugerea Pădurii Dumbrava s-ar putea amortiza în vreo 550 de ani. Un al cincilea şi foarte important argument este că această intreprindere dubioasă se realizează împotriva voinţei sibienilor, la comanda unor personaje venite fie din Germania, Austria sau de la Cacova, afirmă „Dacii liberi“. De altfel, sibienii au iniţiat şi o Petiţie online – http://www.petitieonline.ro/ petitie-p32892052.html – la care, însă, „societatea în civil“, sau marii noştri „eco-vazionişti“ care vor „respect“, nu a achieşat.
Pe långă faptul că „primarul-premier“ e cercetat de DNA cu soţie şi soacră cu tot, pentru alte afaceri imobiliare dubioase, relatate de „Curentul“ în articolul „Klaus Johannis – Baronul 322“, credem că Direcţia Naţională Anticorupţie are acum o nouă pistă de lucru. De criză.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Distrugatorii Romaniei. Azi, Parchetul, SRI-ul si miliardarii. Ilie Carabulea, distrugatorul padurii Dumbrava de mana cu mafiotul imobiliar Klaus Iohannis, audiat in cazul arestarii prim-procurorului si ofiterului SRI din Sibiu”

  1. […] Distrugatorii Romaniei. Azi, Parchetul, SRI-ul si miliardarii. Ilie Carabulea, distrugatorul padurii… Thu Oct 28, 2010 1:22 am Investiţia nefastă a lui Carabulea, care duce la distrugerea Pădurii Dumbrava, s-ar putea amortiza conform calculelor în vreo 550 de ani. Pe långă faptul că „primarul-premier“ e cercetat de DNA cu soţie şi soacră cu tot, pentru alte afaceri imobiliare dubioase, relatate de „Curentul“ în articolul „Klaus Johannis – Baronul 322“, credem că Direcţia Naţională […] […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova