Concluzie amara la procesul inlaturarii lui Mihai Viteazu din centrul Capitalei. Statuile de la Universitate au fost mutate total ilegal. DOCUMENT. Mihai Tociu: Mihai Viteazu îi va tăia capul lui Sorin Oprescu

“In ziua când casca germana se va întâlni cu căciula bulgărească trebuie să dărâmaţi statuia lui Mihai Viteazul, fiindcă visul nostru a murit atunci” – Octavian Goga


Primăria a recunoscut că nu a emis Autorizaţie pentru mutarea statuilor

“Va comunicam ca nu a fost emis nici un alt act administrativ sau aviz pentru reamplasarea temporara a statuilor”

Informare

În 19.10.2010 am avut ultima înfăţişare în procesul statuilor.

1.Am depus un Punct de vedere emis de Uniunea Arhitecţilor din România, în care se menţionează că Primăria a început lucrările fără un Plan urbanistic care să reglementeze parcarea, nu a făcut publice informaţii privind parcarea şi nu a organizat o dezbatere publică.

2. Uniunea Vatra Românească – Filiala Bucureşti a depus o cerere de intervenţie în care atenţionează că lipsa organizării unei dezbateri publice a pus organizaţia în imposibilitatea înaintarii unor propuneri mai bune pentru mutarea statuilor şi solicită Instanţei să sancţioneze PMB pentru lipsa transparenţei decizionale.

3. La termenul trecut, PMB a fost somată să aducă toate autorizaţiile pe care le-a emis referitor la mutarea statuilor, adică autorizaţia de construire. Cum le-a fost teamă să o emită retroactiv, arhitectul şef Gh. Pătraşcu a preferat să recunoscă că nu a emis niciun alt act şi, implicit, că nu o va face pe viitor.

4. Am prezentat Instanţei modul abuziv şi ridicol în care PMB a considerat în celebrul Aviz 7343, semnat de primarul Oprescu şi de arhitectul şef Pătraşcu, că statuile nu sunt monumente istorice, ci simple “componente artistice ale cladirilor”, adică decoraţiuni ale soclurilor, şi asupra cărora s-au efectuat doar lucrări de investigare, cercetare … conservare, pentru care nu este necesară autorizaţie de construire.

Ţinând cont de faptul că iniţial am solicitat Instanţei suspendarea autorizaţiei în baza căreia se efectua mutarea statuilor, s-a ajuns în punctul mort în care nu mai aveam ce cere, deoarece aceasta nu a existat niciodată. În plus, PMB s-a grăbit să mute statuile, aşa că solicitarea a rămas şi fără obiect.

Instanţa nu a avut decât să constate acest fapt şi astfel s-a încheiat primul act al înfundării găştii lui Oprescu.

5. În urma acestui proces au rămas actele pe care Instanţa a forţat PMB să le scoată la lumină, pentru că Legea Transparenţei Decizionale este doar o hârtie de şters la fund, şi ruşinea Academiei Române, care s-a comportat ca un şoricel şi a refuzat să-şi spună părerea cu privire la dezonorarea unora dintre cele mai importante statui din ţară, intre care una îl reprezintă chiar pe întemeietorul ei – Heliade Rădulescu.

6. Si inca o idee: motivul pentru care PMB nu a emis autorizatia este ca lipseste PUZ-ul, si nu pentru ca nu stie ca statuile sunt monumente istorice. Ramane intrebarea: cu banii cui s-a platit mutarea statuilor? Care este justificarea pentru mutare, cat timp nu exista mentionat in PUZ ca acolo va fi o parcare?

7. Si o vorba despre Kelemen Hunor: pe site-ul Ministerului Culturii, din ordinea de zi a sedintelor Comisie Nationale a Monumentelor Istorice lipseste orice mentiune despre mutarea statuilor. Sectiunea de specialitate a discutat propunerea in sedinta din 21.04.2010, dar in cele doua sedinte ulterioare ale Comisiei, din 27.04.2010 si 30.06.2010, nu apare nimic pe ordinea de zi. Atentie: discutiile sedintelor comisiei nu sunt publice, cf. legii 422, dar ordinea de zi DA.

Se pare ca a fost o tentativa de intalnire a acestei comisii in 26 mai, despre care nu se spune nimic pe site, si o a doua o saptamana mai tarziu, pe 2 iunie, de asemeni neprezentata pe site.  Exista si un al doilea motiv pentru secretomania ministerului: Ministerul sustine ca la una dintre acestea s-a luat decizia de demolare a casei gen. Cantacuzino, Gutenberg 3, fost sediu al Miscarii Legionare. Oricum, fara aprobarea plenului acestei comisii, avizul ministerului nr. 219/Z/30.06.2010 pentru mutarea statuilor este nul.

O altă concluzie a acestui proces este faptul că şmecherii din spatele investiţiei nu sunt nici ”băieţii buni”, nici cei răi, pentru că toate partidele au interzis presei proprii să scoată o vorbă despre acestă măgărie istorică. Există deci ”băieţi” pur si simplu, despre care nimeni nu vorbeşte.

Cetateanul Tociu, fondator Asociatia Toleranta Zero
Membru de onoare al Asociatiei Civic Media

Mihai Tociu: Mihai Viteazul îi va tăia capul lui Sorin Oprescu

A înnebunit primarul Capitalei, Sorin Oprescu? Nu de alta, dar a mutat statuile din Piaţa Universităţii pentru a face loc unei firme din Spania să construiască o parcare subterană, aiurea-n tramvai, adică fără un plan de urbanism.

Cine cunoaşte legea construcţiilor, ştie că, atâta timp cât nu există un plan de urbanism, numai un nebun se apucă să facă o parcare subterană într-un loc în care Consiliul General, singurul decident, poate hotărî să se facă o linie de metrou, de exemplu, sau poate un lac cu peşti.

De fapt, Oprescu nu zice că a început construcţia parcării, ci doar că face cercetări arheologice. Asta scrie în avizul pe care l-a semnat, împreună cu viitorul său coleg de celulă (odata si-odata), arhitectul şef al Capitalei, Pătraşcu. Ambii sunt convinşi că bucureştenii nu dorm noaptea de grija a ceea ce ar putea fi îngropat sub statuia lui Mihai Viteazul şi s-au apucat de săpat.

Statuile nu sunt statui!

Totuşi, pentru mutarea statuilor era nevoie de o autorizaţie de construire. Cum lipsa planului de urbanism făcea imposibilă emiterea ei, cei doi au găsit o soluţie mai jidănească: să nu ne uităm la statui, ci la piedestale. Ce sunt acestea? Construcţii. Ce au deasupra? Nişte chestii pe care le-au catalogat ”componente artistice”. Uraaaa!

Legea construcţiilor spune că pentru conservarea ”componentelor artistice ale construcţiilor” nu este nevoie de autorizaţie de construire. După mintea lor, statuile nu sunt monumente, ci decoraţii ale unor socluri,

Îi contrazice cineva? Presa? Politicieni? Ong-uri? Nuuuu. Ba da: eu, cetăţeanul Tociu, direct la Tribunal.

Proces la Tribunal

Fiind un cetăţean foarte curios din fire, am cerut Tribunalului să oblige Primăria să scoată la vedere documentele pe baza cărora Oprescu a batjocorit Piaţa Universităţii. Adică a trebuit să apelez la o instanţă judecătorească pentru a obţine ceea ce Primăria trebuia să pună pe www.pmb.ro cu luni de zile înainte şi să fie dezbătut public.

C-aşa e-n democraţie: Constituţia îţi dă voie să-ţi pierzi timpul şi neuronii prin tribunale dacă te deranjează că politicienii nu respectă legea, ca să te descarci nervos. În comunism nu exista această formă de terapie ocupaţională şi uite că s-a ajuns la revoluţie.

Am avut norocul să dau peste o judecătoare care i-a strunit bine pe juriştii primăriei şi le-a cerut să-mi facă damblaua. Ba mai mult, să mai vină şi cu o declaraţie cum că nu mai există alte documente în afara celor pe care le prezintă acum. Adică să-şi ia adio de la gândul că vor face altele retroactiv şi parcă mi-a făcut cu ochiul când le-a cerut asta. Ce poţi să spui, în afară de ”sărut-mâna”?

Şi uite aşa, după zile întregi petrecute prin Tribunal, pe parcursul a două luni de tracasare, m-am ales cu cinci foi de hârtie. Pe niciuna nu scrie Autorizaţie de construire şi, cu toate astea, statuile au fost deja duse între timp la capătul pământului.

Ce voi face cu hârtiile? M-am gândit că poate mai doresc şi alţii să-şi bage capul în laţ, împreună cu Oprescu şi arhitectul şef Pătraşcu, şi voi bate acum şi la uşa Inspectoratului de Stat în Construcţii, să vedem ei ce părere eu. Ăştia sunt oamenii lui Udrea!

Şpaga este democraţie, dar anti-românismul este politică

Celor ce cred că am ceva personal cu Oprescu sau cu genitoarea sa politică, PSD-ul, le spun că l-aş fi lăsat în pace dacă se mulţumea să-şi bage în buzunare o şpagă oarecare, aşa cum le stă bine tuturor politicienilor democraţi.

Putea să îl mute pe Mihai Viteazul în centrul rondului din Piaţa Universităţii, sau în Piaţa Unirii, sau în orice alt loc prestigios din centrul Bucureştiului, chiar şi pentru mai mult de doi ani, şi îl lăsam pe Oprescu să moară liniştit.

Dar faptul că l-a dus într-un loc uitat de lume este o dovadă clară că are o problemă cu simbolul pentru care această statuie a fost ridicată şi asta îl aruncă în categoria anti-românilor. Aici se termină ”democraţia” şi începe politica!

Nu sunt singurul

Din fericire, nu sunt singurul nemulţumit că primarul Bucureştiului acţionează prost şi de capul lui, iar când ceilalţi care îşi exprimă nemulţumirea sunt Vatra Românească şi Uniunea Arhitecţilor din România, parcă-mi vine să vorbesc şi mai tare.

Deci, întreb: de ce Academia Română nu mi-a răspuns la solicitarea de a emite un punct de vedere? Ce i-a fost aşa de greu preşedintelui Academiei, Ionel Haiduc, să scrie că nu e nicio pagubă dacă statuia întemeietorului Academiei, Heliade Rădulescu, e dusă pentru doi ani unde n-o vede nici Dracu, şi că astăzi nu-i mai pasă nimănui că ruinele mânăstirii Sf. Sava, de sub statui, vor fi transformate în moloz şi duse la groapa de gunoi? Tăcerea sa e vinovată.

Cine a ţinut închisă gura jurnaliştilor?

În încheiere, mulţumesc tuturor jurnaliştilor care nu au scos un cuvânt despre demersul meu, începând de la radioul şi televiziunea publică până la ultimul ziar de scandal, şi care astfel au adus dovada că, în afară de băieţii răi – în care dau unii, şi de cei buni – în care dau ceilalţi, mai există nişte băieţi, de care nu are curaj să se ia nimeni: băieţii invizibili.

Oprescu a mizat pe faptul că cine lucrează cu băieţii invizibili e intangibil şi a pierdut.

Mulţumesc

amicului meu, Victor Roncea, singurul care a făcut cunoscută lupta mea pe site-ul său.

Tociu.ro

Nota mea: Si eu ii multumesc pentru ca face singur munca zecilor de organizatii care, chipurile, “salveaza Bucurestiul” iar altele chiar Romania!

Cititi despre mutarea ilegala a statuilor pe Roncea.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “Concluzie amara la procesul inlaturarii lui Mihai Viteazu din centrul Capitalei. Statuile de la Universitate au fost mutate total ilegal. DOCUMENT. Mihai Tociu: Mihai Viteazu îi va tăia capul lui Sorin Oprescu”

 1. […] Concluzie amara la procesul inlaturarii lui Mihai Viteazu din centrul Capitalei. Statuile de la Univ… Thu Oct 28, 2010 20:28 pm Primaria catre Tribunal: "Va comunicam ca nu a fost emis nici un alt act administrativ sau aviz pentru reamplasarea temporara a statuilor" […]

 2. Prahovean says:

  Domnule Roncea, problema este, după mine, mult mai gravă decât un atentat la adresa unor simboluri naționale. Mare parte din Piața Universității, inclusiv din pământul de dedesubtul statuilor este pământ mănăstiresc, al mănăstirii Sfânta Treime, cunoscută sub numele de Sfântul Sava. Canoanele Sinoadelor Ecumenice spun clar că un pământ mănăstiresc trebuie să rămână pământ mănăstiresc până la sfârșitul lumii, cel puțin și că în orice unde a fost biserică, ar cam trebui să fie biserică. Mulți știu de distrugerile asupra locurilor sfinte aduse de comuniști, dar puțini știu de distrugerile operate încă din secolul XIX. http://art-historia.blogspot.com/2008/06/statuia-lui-mihai-viteazu-bucuresti.html Mănăstirea Sfânta Treime din zona Universității este doar un exemplu. Un alt exemplu este Mănăstirea Sărindar ( http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/biserica-sarindar-inainte-de-demolare-3094534/ ) , din zona actualului Cerc Militar. Locul unde se afla biserica mănăstirii este gol, pe el fiind o peluză și fântâna Sărindar. Apoi, unde este palatul CEC, era Mănăstirea Sfântul Ioan cel Mare, unde se făceau minuni, conform mărturiilor din epocă. Teoretic, cel puțin, noi suntem o țară majoritar ortodoxă, deci ar trebui ca noi să dorim reconstruirea bisericilor și mănăstirilor distruse măcar pe cât posibi, iar statul ”laic” să țină seama de asta. Însă noi în loc să reconstruim Mănăstirea Văcărești ( http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_V%C4%83c%C4%83re%C8%99ti) , în zona Pieței Sudului, demolată în anii 1980, noi construim Sun Plaza! Nu se poate oameni buni, mai mare rușinea! Oare nu spune asta ceva despre cei ce ne conduc? Am simțit că înnebunesc când am auzit că mai existau ruine din mănăstire, care au fost distruse cu ocazia contruirii Sun Plaza! Mai mult, avem un proiect, un PUZ, conform căruia urmează să se construiască o arteră de circulație nouă, care să facă legătura dintre Palatul Parlamentului și Palatul Victoria. Pentru aceasta, urmează să fie demolate multe clădiri monument istoric, printre care menționez hala Matache, iar pe locul unde a fost casa unde a locuit Mihail Eminescu, va fi trotuar sau carosabil mi se pare. E drept, casa deja nu mai există azi, dar locul ei este marcat de o placă comemorativă. Ceea ce este cel mai grav însă este faptul că se va trasa, din ce am văzut un în planuri, noul traseu al străzii Uranus peste locul unde a fost biserca Izvorul Tămăduirii, la intersecția dintre strada Izvor, strada Bogdan Petriceicu Hașdeu și bulevardul Națiunilor Unite, demolată în vremea nebuniei din anii 80 în care cartierul Uranus a fost distrus spre a face loc Casei Poporului și celorlalte clăduri ale „noului centru civic”. Nu știu cât din biserica Izvorul Tămăduirii mai există îngropat în panta dealului peste care cresc acum copaci tineri, însă dacă va trece strada Uranus pe acolo vor fi distruse, se pare, și încă un sfânt altar va fi călcat în picioare și de roțile vehicolelor, cum se întâmplă cu altarul bisericii Mănăstirii Sfânta Treime din Piața Universității, situat pe locul stației RATB din fața statuii lui Mihai Viteazu! Locul bisericii mănăstirii Sfânta Treime, ca și al bisericii Mănăstirii Sărindar, cum era până de curând și locul bisercii Mănăstirii Văcărești, cum este locul bisericii Izvorul Tămăduirii sunt goale. Este de neconceput cum autoritățile nu doresc, în aceste condiții, recuperarea unui trecut identitar capitalei. Un preot mi-a spus că o biserică demolată nu încetează să existe, numai că noi nu o vedem. Datoria noastră, a credincioșilor ortodoxi este să luptăm pentru recuperarea celor sfinte răpite de la noi și la oprirea pângăririi lor, pe cât posibil. De aceea vă rog, domnule Roncea, ca lider de opinie, să vă ridicați pentru aceasta, chiar dacă nu reușiți să învingeți și să fie reconstruite monumentele sfinte, măcar să faceți cunoscut celor dintre credincioși care nu știu ce sacrilegii au avut loc și încă au loc în acest oraș atât de mutilat.

 3. VR says:

  Aveti dreptate! Va multumesc mult pentru comentariu. Daca sunteti in domeniu haideti sa intreprindem o actiune comuna. Unde-s doi puterea creste…

 4. Prahovean says:

  Din păcate nu sunt în domeniu, sunt doar un biet profesor de filosofie șomer. Sper însă să reușesc să mă implic și eu cum s-o putea, cred că ceea ce pot face este să dau de veste, să spun aceste adevăruri. Dumnevoastră, ca persoană publică însă, puteți face mai mult ca anonimii ca mine, atrăgând mult mai mult atenție. Poate așa glasul va fi auzit de autorități. Iar dacă nu me vor asculta, măcar vom avea conștiința curată că nu am tăcut. Mă întreb ce ar face dacă, atunci când vor venit să distrugă ruinele bisericii Izvorul Tămăduirii de pe strada Izvor (biserică care pesemne a dat numele străzii Izvor și zonei Izvor) vor fi oameni care vor încunjura ruinele. Vor îndrăzni să treacă cu buldozerele peste ei?

 5. VR says:

  Din pacate, ma tem ca da!

 6. Prahovean says:

  Am uitat să spun despre cele două biserici situate pe locul actaulului bulevard al Unirii, sfântul Nicolae și sfântul Ilie Rahova. Sfântul Ilie Rahova a fost mutată după blocuri, dar locul unde a fost sfântul altar este călcat în picioare. Biserica sfântul Nicolae însă nu a fost mutată, ci distrusă încă dinainte de zilele ”geniului Carpaților”, fiind peste drum de sfântul Ilie Rahova. Pe vremuri, din dealul Spirii izvora un pârău, ce curgea pe traseul actualului bulevard al Unirii și se vărsa în Dâmbovița, pârău mai târziu îngropat și poate distrus de tot în timpul modificărilor de relief aduse dealului Spirii în anii 1980. Cele două biserici, cu cele două parohii aferente erau despărțite de o buclă a pârăului. În acest oraș nu am distrus numai locuri sfinte, ci și daruri din natură ale Domnului către noi, cursuri de apă și forme de relief. Dealul Mihai Vodă, pinten al dealului Spirii, pe care se găsea Mănăstirea Mihai Vodă, ctitorie a lui Mihai Viteazu, a fost distrus cu totul, iar roca lui folosită la reconfigurarea dealului Spirii. Biserica și clopotnița mutate peste drum, iar locul unde a fost mănăstirea este parte a parcului Izvor, locul altarului fiind nemarcat. (Apropo, am înțeles că mare parte din terenul pe care este Palatul Parlamentului și curtea lui aparțineau la un moment dat de Mănăstirea Mihai Vodă, care avea multe vii.) La fel, biserica mănăstirii Schitul Maicilor, unde a fost părintele Arsenie Boca, Sfântul Ardealului, mutată peste drum iar unde a fost biserica este drum de acces pentru Palatul Parlamentului. Biserica Spirea Veche, de pe vârful dealului Spirii, este azi loc de parcare parcă în latura de sud a Palatului Parlamentului. În piața Constituției, în partea de sud, era biserica Albă Postăvari, una din cele mai vechi ale orașului, care la un moment dat fusese biserică de mănăstire. Acum locația este loc de parcare. Ce să mai spun, îți vine să înnebunești numai când îți aduci aminte… Biserica sfântul Antonie cel Mare, din fosta piață Sfântul Anton, căreia îi dăduse numele, era în spatele Hanului lui Manuc. Demolată din „motive edilitare”, iar hramul ei atribuit bisericii voevodale Curtea Veche, ca hram secundar, căci hramul acesteia era Bunavestire. Altarul este marcat aici măcar, însă s-a gândit careva să propună o reconstrucție? Pe locul ei cresc arbuști ornamentali, iar pe locul unde pesemne că era curtea ei sunt garaje. Paraclisele fostei Mănăstirii Colțea, din care azi nu mai rămâne decât biserica, demolate, ca și clopotnița emblematică pentru orașul București, Turnul Colței. Biserica Greci, amplasată unde este acum Banca Națională, lângă ea era cimitir. Când au demolat-o nu au mutat morții sau toți morții, că au fost descoperite morminte la renovara centrului istoric. La fel, probabil că morminte de ale monahilor mănăstirii Sfânta Treime încă mai există în Piața Universității, poate sub carasoabil. Acum când se construiește parcarea, oare vor fi aruncate ca niște gunoaie? Îmi cer scuze dacă v-am plictisit sau enervat, dar chiar am simțit nevoia să îmi vărs și eu puțin amarul…

 7. VR says:

  Nu, Doamne fereste!, cum sa sa ma/ne plictisiti? Va multumesc ca ati facut acest inventar chiar daca este foarte trist. Sa fim constienti de el si sa incercam sa facem ceva, pe cat putem, asa, cu puterile noastre slabe. Ne-am pus si noi problemea altarului din Piata Universitatii. Macar sa supraveghem cand vor intra cu buldozerele in ramasitele istorice si manastiresti nepretuite!

 8. alt cititor says:

  Pe Podul Mogoşaiei,ın/sub curtea Casei Vacarescu(acum ın paragina),cıt şi sub portziunea din fatza casei(portziunea ıngropata acum sub Calea Victoriei),exista ruinele unei manastiri (mult mai veke decıt Manstirea SF. ioan Cel Mare ,se spune ca dateaza din vremea lui Bucur!)şi ruinele SF.Altar sunt exact sub Calea Victoriei !

 9. alt cititor says:

  scuze, tastatura-MOGOŞOAİEİ-

 10. Prahovean says:

  Eu nu știam de această mănăstire, de pe calea Victoriei, aș vrea să aflu mai multe despre ea. Calea Victoriei a fost înainte Podul Mogoșoaiei, iar înainte două drumuri separate. De la Dâmbovița până la Mănăstirea Sărindar, actualmente Cercul Militar, era Drumul Sărindarului, unde în trecutul îndepărtat se termina orașul, iar apoi era Drumul Brașovului. După ce orașul a crescut mult, cele două artere au fost unite, însă discontinuitatea dintre ele se vede și azi, pentru cine este atent în actuala piață Tricolor, de la Cercul Militar. Eu știam că fusese pe fostul Drum al Sărindarului biserica Măgureanu, undeva aproape de Dâmbovița, distrusă. Mai știu că în zona casei Văcărescu au fost patru paraclise ale proprietății, este posibil ca ele să fie fost părți ale unei mănăstiri luate cu japca. Este prima dată când aud că ar fi fost mănăstire acolo. Interesant de menționat însă unde a mai fost mănăstire. Lângă palatul Cotroceni, când a fost prima dată construit, era mănăstirea Cotreceni. Mănăstirea a fost confiscată și integrată în complexul palatului Cotreceni, o parte din ea fiind demolată. Biserica mănăstirii a fost demolată de Ceaușescu, reconstruită în ultimii ani. O parte din chilii încă mai există în incintă, din câte știu. Canonic vorbind, ca și pământul de sub Sun Plaza, ca o mare parte din terenul de sub clădirea CEC și curtea sa, sau de sub Cercul Militar și peluza din fața lui, sau ca și o mare parte din curtea Palatului Parlamentului, terenul mănăstirii Cotroceni nu aparține administrației prezidențiale, ci Bisericii Ortodoxe Române. Vai însă de ce am ajuns. Vai și amar…

 11. alt cititor says:

  Stimate @PRAHOVEAN-Casele Vacareştilor au fost construite ın jur de 17oo de boierii Vacareşti(strabunii boierului İenachitza Vacarescu),pe locul altor case mai veki . Aceasta zona a apartzinut Cantakuzinilor,şi de la ei se ştia ca acolo sunt ruinele unei manastiri(mult mai veke decıt SF.İoan Cel Mare),şi Sf.Altar se afla exact sub CALEA vİCTORİEİ,ın fatza casei Vacarescu.Imi pare rau,şi eu doresc sa aflu de cine şi cınd a fost ridicata,dar nu am avut timp sa caut(cınd am venit ın tzara) şi nici nu ştiu daca aş avea acces la arhive !Cınd am trecut ultima data am ocolit portziunea respectiva ca sa nu calc peste SF.Altar.

 12. […] Piata Universitatii, pe locul de sub statuia lui Mihai Viteazu, mutata abuziv de primarul Oprescu pentru a face o parcare de milioane de euro, au fost descoperite oseminte datand din secolul XVI, […]

 13. Stiti sigur ca vor intra cu buldozerele in fundatiile bisericii manastirii Sf.Sava ? Macar biserica ar trebui salvata cumva, s-ar putea pune in valoare fiindca e pe limita carosabilului si a parcarii subterane, nu ? Ideal s-ar reconditiona si in interiorul fundatiilor ar putea fi aduse osemintele calugarilor din cimitir, facut un fel de osuar subteran, daca nu cu acces si vedere de la suprafata, cel putin din parcarea subterana sau viitoarea statie de metrou…
  Dupa anul nou am sa revin in Bucuresti si sper sa am ocazia sa fac si eu tot ce-mi sta in putinta pt salvarea si punerea in valoare a acelei biserici. Poate reusiti sa dati mai departe, celor cu putere de decizie, ideea asta cu functionalizarea fundatiei drept cavou-osuar. E un compromis acceptabil, fiindca e clar ca restul ansamblului va fi distrus. Dar macar sfantul lacas sa ne unim puterile sa-l salvam !

 14. tepesi says:

  pentru prahoveanu In loc sa susti patriotizmul si sa fi legat de eroi neamului bati cimpi cu bisericile. Oprescu e evreu si nu-l intereseaza patrimoniu ROMANIEI ci afacerile bancare.Si venind vorba de biserici si religie tu ai inca creierul uni om din comuna primitiva sau sclavagizm. Nu te supara dar trebuie sa iti spun ca ai fost botezat dupa obiceiurile religioase evreiesti Si sa-ti spun dece ion botezatoru a fost un preot evreu care a cautat sa pastreze traditiile religioase evreiesti in timpul cind incepeau sa fie uitate sau modificate sub dominarea imperiului roman egzact ca si membri de partid de azi din poarta in poarta pentru a fi realesi.hristos a fost si el tot evreu dar a iesit in reliev in perioada respectiva ca rasvratit impotriva dominari romane nu religios.Preoti sau calugari evrei mai bine spus lau tradat sa isi apere pelea Dar neavind puterea jiudiciara sa-l condamne au apelat la guvernatorul roman al palestinei si pilat a fost ales sa faca aceasta . Pentru a-si ascude tradarea preoti au inventat acest iuda.si povestea cu hristos cu care va prostit de 2000 de ani si daca se mai nasc oameni ca tine veti fi prostiti inca 2000 de ani De fapt cred ca tu ai ramas cu defectiuni mintale de la revolutie cind prietenul de familie a lui ceausescu si comunist infocat iliescu a strigat sus si tare anti hrist a murit, a cazut comunizmul si nu ne vindem tara adevarul il stiti pe pelea voastra nu e nevoie sa-l repet asa e si cu hristos.SI daca crezi ca esti inteligent spunemi si mie dece sunt negri ,chineji sau bastinasi din australia cind adam si eva au fost albi Sau cum dracu inteleptul dumnezeu nu ia spus in vis evreului(tot evreu)noie sa puna pe corabie si canguri curcani porumb si cartofi.Ei trezestete esti in 2011 era zborurilor spatiale .Nu te mai ruga sa-u rugat alti de 2000 de ani si tot acolo au ajiuns. Au cistiga cei car impune religia nu cei care o respecta din prostie.Si nu uita sa mai ridicat cineva la ceruri tot de acolo dar pe cal cu aripi.Cum iti explici masacrele comise de inchizitie de cruciati si de curti imperiale in nordul si sudul americi?Toti acestea erau uni unsi lui dumnezeu alti calugari sau luptatori credinciosi asa lea spus dumnezeu sau biblia (care si ea e facuta tot de calugari evrei) mai gindestete inainte sa crezi in ceva

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova