Ion Cristoiu si Eugenia Voda, acuzati de Radu Ioanid de la Muzeul Holocaustului si alti intelectuali evrei ca l-au promovat pe Capitanul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, la TVR. Vezi VIDEO si “Scrisoarea de protest”


O scrisoare de protest a fost trimisă preşedintelui TVR şi ambasadorilor la Bucureşti din SUA, Germania, Anglia, Israel şi Franţa faţă de o emisiune realizată de Eugenia Vodă şi difuzată pe TVR 1, şi unde ziaristul Ion Cristoiu l-a prezentat pe Corneliu Zelea Codreanu drept un lider de buna credinta care a luptat impotriva coruptiei. “Da, m-am indragostit de Zelea Codreanu”, a marturisit Ion Cristoiu, amintind si de marii intelectuali romani care au fost alaturi de Miscarea Legionara, cum ar fi Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Ernest Bernea, Mihail Sebastian (evreu), Nichifor Crainic, Radu Gyr, Mircea Vulcanescu, Vintila Horia, Petre Tutea, si multi altii.

Istorici şi sociologi, printre care Dinu Adam, Radu Ioanid (Muzeul Holocaustului) şi Dorin Tudoran, dar şi mulţi reprezentanţi din comunitatea evreiască i-au acuzat pe cei doi de “neadevăruri istorice” care ignoră “caracterul fascist şi terorist” al Gărzii de Fier.

Semnatarii i-au cerut lui Alexandru Lăzescu (GDS), preşedintele-director general al Televiziunii Române, să se delimiteze de afirmaţiile făcute în timpul emisiunii respective, din 21 noiembrie.

Vă redăm integral scrisoarea mai jos:

Domnule Director,

Am aflat cu îngrijorare de difuzarea pe primul canal al Televiziunii Române a unei emisiuni realizate de dna Eugenia Vodă şi difuzate pe TVR 1 la data de 21 noiembrie 2010, în cadrul căreia jurnalistul Ion Cristoiu a făcut unele afirmaţii inacceptabile cu privire la “moralitatea” lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul mişcării legionare din România, personaj pe care l-a prezentat ca
erou romantic.

Dorim să vă atragem atenţia că afirmaţii de genul celor făcute în cadrul acestei emisiuni sunt nu doar încercări de acreditare a unor neadevăruri istorice, ci şi ofense la adresa memoriei victimelor mişcării legionare din România. Dl. Ion Cristoiu, care se declară ca ziarist discipol al lui Nae Ionescu, ca şi gazda sa, dna Eugenia Vodă, ignoră caracterul fascist şi terorist al acestei grupări politice, contribuţia ei la pregătirea Holocaustului din România, responsabilitatea ei (şi a liderului ei) pentru asasinarea unor oameni nevinovaţi, între care şi personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti din perioada interbelică. Difuzarea unei asemenea emisiuni nu poate crea decât confuzie şi derută în contextul politic şi economic actual.

Vă solicităm de aceea, domnule director, ca instituţia publică pe care o conduceţi să se delimiteze în mod ferm de afirmaţiile făcute în emisiunea amintită şi să sancţioneze pe cei care sunt răspunzători profesional pentru producerea şi difuzarea ei. Secvenţe edificatoare din această emisiune pot fi văzute la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Ks0mqFIkycg.

Dinu Adam, scriitor; Gheorghe Câmpeanu; Vera Câmpeanu; Alexandru Florian, sociolog; Mihai Dinu Gheorghiu, sociolog; Radu Ioanid, istoric; Maximilian Mario Katz, economist; Marius Lazăr, sociolog; Liviu Rotman, istoric; Michael Shafir, politolog; Dorin Tudoran, scriitor.

Lista pentru semnarea acestei scrisori a fost lăsată deschisă.

Scrisoarea a fost adresată şi lui Iulian Fota, Consilier pentru Securitate Naţională, precum şi ambasadorilor Mark Gitenstein, Ambasada Statelor Unite, Martin Fergus Harris, Ambasada Marii Britanii, Henri Paul, Ambasada Franţei, Andreas von Mettenheim, Ambasada Germaniei, Dan Ben-Eliezer, Ambasada Israel.

Semnalat de – Alexandru Cupola – Cotidianul

Vezi previziunile Roncea.ro – Ion Cristoiu isi declara admiratia sincera fata de Corneliu Zelea Codreanu, Capitanul Miscarii Legionare, cu riscul de a enerva si nationalistii, pentru portretul interpetabil, si kominternistii, pentru obiectivitatea istorica. VIDEO TVR

Lipsa de imaginatie in cazul “Cristoiu si evreii”. “Protestul celor 18″ pentru eliminarea ziaristilor Roncea, Munteanu, Alexe, Ciachir si Damian din presa, pe motiv de “instigare la crima”, “legionarism” si “discurs misticoid”


Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “Ion Cristoiu si Eugenia Voda, acuzati de Radu Ioanid de la Muzeul Holocaustului si alti intelectuali evrei ca l-au promovat pe Capitanul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, la TVR. Vezi VIDEO si “Scrisoarea de protest””

  1. GEO says:

    Garda de Fier nu a figurat pe lista acuzaţilor Tribunalului Internaţional de la Nürnberg, fiind exclusă din rândul colaboratorilor celui de al III-lea Reich, mai mult, s-a dovedit a fi o victimă a persecuţiilor regimului naţional-socialist(legionarii au fost înlăturaţi de la putere prin intervenţia lui Hitler şi internaţi în lagărele germane). Prin urmare, Eisenhower a cerut ca legionarii să nu fie urmăriţi sau extrădaţi.

  2. GEO says:

    Supravietuirea Legiunii din faza criticã a perioadei postbelice, când toate grupãrile nationaliste erau urmãrite de Aliati pentru presupusa lor colaborare cu Germania national socialistã, se datoreste unui singur om, Inginerul Virgil Velescu. A sãvârsit o ispravã memorabilã de care n’a vorbit decât câtorva camarazi. De o rarã modestie, nu s’a lãudat niciodatã cu interventia lui providentialã pentru destinele Legiunii. Probabil cã si acum când, dupã 50 de ani, va citi rândurile mele, se va simti afectat de aceastã dezvãluire. Dar nu am ce face, cãci actiunea lui, tãcutã si necunoscutã de cei mai multi, reprezintã un moment culminant al istoriei legionare dupã finalul rãzboiului. Velescu i-a salvat pe toti sã nu fie urmãriti, arestati si predati asasinilor ce-i asteptau în tarã.
    În cursul conversatiilor ce le-am avut cu camaradul Velescu la Freising, am aflat chiar din gura lui episodul schimbãrii de atitudine a Aliatilor fatã de problema legionarã. De ce singurã miscarea noastrã a fost crutatã sã aibã soarta tragicã a Crucilor cu Sãgeti, a Miscãrii Slovace, a Croatilor, predati în masã lui Tito, si asa mai departe? Ce s’a petrecut la Marele Cartier al Armatei Aliate ca sã se facã exceptie cu Miscarea Legionarã? Noi am rãmas pânã la capãt credinciosi Puterilor Axei si se gãseau suficiente pretexte ca sã fim arestati si trimisi în România.
    În aceste împrejurãri de nesigurantã si dusmãnie, când toti combatantii nationalisti care au luptat alãturi de Germania erau pecetluiti cu calificativul de “colaborationist”, fãrã sã se mai ia act de situatia specificã a fiecãrui grup, Virgil Velescu a avut curajul sã se înfrunte chiar cu centrul de unde se decretau aceste mãsuri de represiune contra asa zisilor criminali de rãzboi.
    Dar cum de a ajuns sã pledeze în fata instantei aliate supreme cauza Legiunii? Pentru a se putea realiza acest contact, a intervenit un lant de întâmplãri care ies din comun si care apartin mai degrabã unei ordini supranaturale.
    La Freising se refugiase, azvârlitã de calamitatea rãzboiului, si o doamnã românã, numitã Sangiuleanu. Velescu a cunoscut pe aceastã doamnã si i-a povestit lantul de suferinte al Legiunii sub toate regimurile, inclusiv tratamentul de care am avut parte din partea Germaniei; domiciliu fortat, lagãrul de la Buchenwald si interdictia oricãrui contact cu exteriorul si cu tara. Doamna Sangiuleanu a fost adânc impresionatã de dezvãluirile lui Velescu si îngrijoratã sã nu se abatã o nouã prigoanã contra legionarilor din partea Aliatilor, din necunoasterea adevãratei lupte legionare, i-a propus lui Velescu sã meargã la Frankfurt am Main, la Marele Cartier al Armatei Americane, unde ea cunoaste pe cineva care apartine Statului-Major al lui Eisenhower, Comandantul Suprem al Armatei Aliate din Germania.
    Dar cine era aceastã doamnã Sangiuleanu? În perioada premergãtoare rãzboiului, între anii 1937-1939, lucrase ca functionarã la Ambasada Americanã din Paris. Acolo a cunoscut, lucrând în biroul lui, pe Consilierul Robert Murphy, acela care mai târziu, în 1942, va juca un rol decisiv în pregãtirea invaziei aliate din Nordul Africei. Din acel moment, Robert Murphy a devenit consilierul diplomatic al Generalului Eisenhower, post pe care l-a pãstrat în tot cursul rãzboiului cât si dupã capitularea Germaniei. Acuma se afla la Frankfurt/Main, la Cartierul Generalului Eisenhower, fiind omul de încredere al acestuia în relatiile cu aliatii europeni. Generalul Eisenhower avea o încredere totalã în expertizele politice ale lui Robert Murphy si îl consulta ori de câte ori trebuia sã decidã asupra tratamentului ce trebuie sã se aplice fostilor inamici. Doamna Sangiuleanu suferise ea însãsi rigorile lagãrelor germane. Pe timpul ocupatiei, a fost arestatã la Paris de Gestapo, ca fostã functionarã a Legatiei Americane, bãnuitã cã ar face spionaj în favoarea Aliatilor, si internatã în lagãrul de femei Ravensbruck. Eliberatã la capitularea Germaniei, si-a gãsit refugiu la Freising, unde a întâlnit pe Velescu si grupul de români. De aici se leagã cunostinta lor.
    Doamna Sangiuleanu i-a propus lui Velescu sã întocmeascã un memoriu referitor la problema Legiunii si sã i-l predea lui Murphy în audienta ce vor solicita-o împreunã. Velescu a redactat acest memoriu în frantuzeste, în care a expus suferintele ce le-a îndurat Miscarea atât din partea lui Antonescu cât si a Reichului German. Doamna Sangiuleanu, veche cunostintã a lui Robert Murphy, a obtinut cu usurintã audienta si au plecat împreunã la Frankfurt.
    În cursul audientei, Robert Murphy a citit mai întâi memoriul si apoi, într’o discutie amicalã, i-a pus lui Velescu o serie de întrebãri complementare. Velescu i-a rãspuns punct cu punct, dezvãluind toatã tragedia Legiunii.
    La despãrtire, Robert Murphy i-a comunicat lui Velescu cã el este convins de dreptatea cauzei noastre si cã va cãuta sã convingã si pe Eisenhower sã facã o exceptie cu Miscarea Legionarã, scotându-o din categoria grupãrilor “colaborationiste”. I-a recomandat doar ca legionarii domiciliati în zona americanã din Germania sã se manifeste cu oarecare prudentã, pentru a nu provoca interventii din partea cercurilor ostile.
    Generalul Eisenhower a urmat avizul lui Murphy si si-a dat consimtãmântul ca în listele colaborationistilor sã nu figureze membrii Miscãrii Legionare. Acest ordin a fost imediat transmis tuturor autoritãtilor americane din Bavaria, cu urmarea cã legionarii din acest spatiu nu numai cã nu au fost urmãriti, dar au fost acceptati si sub ocrotirea asistentei sociale a organizatiei UNNRA.
    Misterul legionar de la Freising se lãmurise. Eroul anonim al acestei isprãvi legendare a fost Inginerul Virgil Velescu. Lui se datoreste cã, în spatiul controlat de americani, nu s’au produs represalii contra legionarilor, n’au fost arestati camarazii nostri si nici trimisi autoritãtilor din tarã.
    Când am ajuns la Freising, operatia era încheiatã. Nu stiu în ce mãsurã beneficiam si eu de aceastã protectie. Am preferat sã continui sã îmi pãstrez anonimatul.

  3. Clujeanul says:

    Acesti evrei cu sange rau, nu zbiara cand vine vorba de “garda secuiesca” (reprezentati prin Csibi Barna la Sf. Gheorghe, Romania)si atrocitatile comise de`a lungul anilor impotriva evreilor si romanilor deopotriva, pe teritoriul romanesc si ungar, dar stiu sa zbiara atunci cand o persoana publica (un ROMAN), varianta Ion Cristoiu, face referire la unul dintre cei mai mari eroi ai neamului romanesc, Corneliu Zelea Codreanu. Cred ca Cristoiu ar trebui sa`i intoarca replica prin urmatoarea fotografie, evreului Ioanid dar ma indoiesc ca o va face. Se stie ca Cristoiu este de caracter versatil …

    P.S.: Poza mai sus amintita , folosita impotriva evreilor in anii `40 de catre Partidul Crucilor cu Sageti din Ungaria
    [IMG]https://i56.tinypic.com/2n8wu2r.jpg[/IMG]

  4. A intrat frica in sionisti: Filmul despre legionarul Gavrila Ogoranu ,,Portretul luptatorului la tinerete,, a avut un enorm succes la public.

    Acum alte personaje recunosc meritele Capitanului in mod public. Populatia e satula de coruptie si de criza economica gerenata de evreii din America(in frunte cu Bernard Madoff).

    Asadar, Miscarea Legionara a trecut la o alta etapa. Da Doamne sa ajunga si la putere,pentru Cruce,Neam si Tara.

    Si in primul rand pentru Unirea Basarabiei cu Patria muma! TLC

  5. florin tudor says:

    Desi nu imi place autorul”nasterii puilor vii”,trebuie sa spunem ca nu ne intereseaza opinia unor “intrati pe usa din dos a acestei tari” ,(nu si despre ce au scos prin ea,este vorba).Vrem sa auzim adevarul intotdeauna despre romanii nostri,daca au fost buni sau rai (este numai datoria noastra sa dam rezolutii).Noi nu condamnam popoare ce practica genocidul ca fapt normal si cotidian,intrind cu forta in viata si istoria celorlalte tari de pe mapamond,sub pretexte diferite,dar trebuie sa luam pozitie contra unor aciuati care au primit “pamint si apa”in tara noastra ,fara a da ceva in schimb,-nici macar multumiri

  6. Mihai Tociu says:

    Sa fim putin circumspecti fata de “martirizarea” lui Cristoiu.
    Intai, pentru ca mingea i-a fost ridicata la fileu de Eugenia Voda in mod prea evident, de parca Voda si-ar fi pierdut instinctitul de conservare.
    Doi, faimosul cui prodest. Este putin probabil ca s-ar fi schimbat perceptia publica despre CZC in urma opiniilor lui Cristoiu, si nici nu cred ca emisiunea a avut o audienta considerabila. Deci, reactia este total disproportionata si in mod evident ii ridica ratingul lui Cristoiu. Dar si al Eugeniei Voda. “Galagiosii” cu siguranta cunosc acest efect, dar totusi o fac. De ce?

  7. jan dinu says:

    – INFORMATIE – :
    Simpatica shi inteligenta romanca EUGENIA VODA
    A fost (shi este ) casatorita cu un domn evreu !
    Daca intre timp nu s-au petrecut unele “schimbari de spirit ”
    shi mariaj al acestei doamne care eu o vad prin prizma
    “indragostitului de la distantza ”
    Sarut mina Eugenia din departari cu un buchet de flori …!
    JD-Portland -USA

  8. iokan says:

    Sotul doamnei este Adrian Lustig, fiul lui Oliver Lustig, care a scris amintiri din lagar. Adrian este informatician , dramaturg si afacerist imobiliar in Romania ( o combinatie unica, la care trebuie adaugat ca e destul de relaxat pentru ca nevasta-sa sa poata fi si ea relaxata cand discuta despre Codreanu).Sper sa existe si printe fostii legionari oameni asa de deschisi la minte.

  9. VR says:

    Da, interesant…

  10. Costin Moldovan says:

    Reacţia lui Ioanid şi ai lui este disproporţionată faţă de “pericolul” pe care îl prezintă emisiunea respectivă! Mişcarea Legionară nu poate reînvia în condiţiile de azi. Dar analiza de caz a lui Ion Cristoiu, precum şi altele, pot aduce clarificări pentru cititor, în sensul înţelegerii contextului istoric al fenomenului. Se teme Ioanid că pot ieşi la iveală şi acţiunile antiromâneşti ale evreilor din România ? Eu cred că e bine să le aflăm şi noi, cititorii, pentru a nu repeta greşelile istoriei. Şi, nu uitaţi: nimic din ceea ce aparţine românilor, cu bune şi rele, nu trebuie uitat. Chiar dacă unor străini nu le place!

  11. adrian says:

    asta e disciminare pozitivă.Nu poţi spune evreu sau ţigan.Dar dacă aminteşti de un român adevărat înseamnă că discriminezi.Asta e ipocrizie!!!Amintesc eu câtiva Zelea Codreanu,C-tin Brâncoveanu,Avram Iancu,Stefan cel Mare,Mihai Viteazu,Vlad Dracul etc.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova