14 Decembrie 1467. Armata lui Ştefan cel Mare si Sfant dă foc oraşului Baia şi-i atacă si înfrange pe invadatorii unguri

Armata moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia (Moldova) şi atacă pe invadatorii unguri
La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), condusă de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.

Campania ungară la est de Carpaţi a fost organizată cu scopul de a-l înlocui pe Ştefan cel Mare de pe tron şi pentru aducerea Moldovei în sfera de influenţă ungară. Regele ungar (roman – nota mea, VR) Matei Corvin, atacă cu un efectiv de 25.000 oameni, armată mai bine echipată decît cea a lui Ştefan, precum şi dotată cu artilerie, inclusiv de asediu. Pînă la Bătălia de la Baia, Şefan cel Mare a adopta o strategie defensivă permiţînd ungurilor să înainteze. Ştefan-Vodă a atacat Baia dîndu-i în prealabil foc, avînd loc lupte crîncene stradale nocturne (o strategie nouă pentru acea perioadă) soldate cu mari pierderi omeneşti pe ambele părţi (după sursele ungare Ştefan a pierdut mai mult de jumătate din efectivul armatei). Totuşi trebuie menţionat că o parte din armată lui Ştefan cel Mare nu a atacat, precum era convenit – trădare care l-ar fi putut costa pe domnitor victoria şi chiar viaţa. Defecţiunea era expresia nemulţumirii unei părţi a marii boierimi faţă de politica lui Ştefan. După bătălie, Ştefan cel Mare a omorît 24 mari boieri trădători printre care şi pe vornicul Crasneş, alţi 40 boieri de rang inferior fiind traşi în ţeapă.

După bătălia de la Baia, regele ungar (roman – nota mea, VR) Matei Corvin (rănit în luptă) dispune retragerea armatei. Încheiată cu mari pierderi umane şi pentru unguri, Bătălia de la Baia a constituit ultima mare tentativă a coroanei ungare de a reinstitui prin forţa armelor suzeranitatea asupra Ţării Moldovei. (pana azi – nota mea, VR)

Sursa: Istoria.md (unde gasiti si alte fapte importante)
Foto: Klearchos Kapoutsis

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses to “14 Decembrie 1467. Armata lui Ştefan cel Mare si Sfant dă foc oraşului Baia şi-i atacă si înfrange pe invadatorii unguri”

  1. Flavius says:

    E bine să ne amintim despre Ștefan, mare general. Atât doar nu sunt covins: Matia Corvinus să fie român. În cel mai “bun” caz era pe jumătate român, din partea lui Iancu de Hunedoara. Asta din punct de vedere etnic, pentru ca el însuși s-a considerat ungur și e unul din marii regi ai Ungariei. Sper să nu mă înșel, numai bine.

  2. VR says:

    Mda, stiu ca nu va cade bine la lingurica dar asta este adevarul: Mateias al nostru a fost cel mai bun rege pe care l-a avut Ungaria 🙂
    Ha, ha, ha!

  3. Iustina says:

    Tare de tot. bravo, domnule VR!

  4. mihu says:

    ce ziceti de amicul Iulian Urban? Ar ”arde-o” legal. Foarte interesant… si trist. Nu ma asteptam. E victima clasica a libertarianismului. Orice e bun, daca aduce ban in vistieria statului. De la amoralitate la imoralitate mai ramane un singur pas. Si apoi, e vorba de un sofism: toate studiile demonstreaza ca nu se imbunatateste conditia femeii intr-un cadru legal si ca bolile prolifereaza. Traficantii de carne vie isi vad in continuare de treaba, cu deosebirea ca se bucura de obladuirea Statului.

    https://www.urbaniulian.ro/2010/12/08/guvernul-se-opune-legalizarii-prostitutiei-deoarece-ar-leza-valorile-familiei-si-demnitatea-umana/

  5. VR says:

    Nu cred! Semnaleaza!

  6. Adrian Pop says:

    BRAVO LUI STEFAN CEL MARE , BRAVO VR CA NE ADUCI AMINTE

  7. cineva says:

    Ce buna mai era “tzeapa boiereasca”… Nu se poate gasi o varianta moderna pt. “boierii mintzii” …una electronica? :d

  8. VR says:

    Felicitari pentru “vanatoare” 🙂
    https://www.vanatorul.blogspot.com/

  9. mihu says:

    ce nu crezi, ce sa semnalez? am pus link. se poate citi, mai ales incheierea

  10. VR says:

    Din greseala altuia, cel cuminte o indreapta pe a lui.

  11. Ana says:

    eu cred ce scrie akolo deoarece este adevarat

  12. Ana says:

    eu cred ce scrie acolo deoarece este adevarat!!!!!!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova