Anti-crestinism: Religia ortodoxă interzisa ilegal la Liceul Ovidius din Constanţa de o directoare atee

Reprezentanţii ISJ: A fost influenţată decizia părinţilor

Niciun elev al ciclului gimnazial al Liceului Ovidius Constanţa nu studiază Religia ortodoxă. Directoarea spune că aşa au vrut părinţii. Toţi părinţii…
Pe de altă parte, minoritatea musulmană face ore de religie în cadrul liceului. Directoarea Cristina Anghel (foto) spune că… aşa au vrut părinţii musulmanilor.
O anchetă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a stabilit (deocamdată neoficial) că părinţii au fost puşi să aleagă între Religie ortodoxă şi Informatică, prin completarea unui formular tipizat, deşi religia este o disciplină din trunchiul comun, alături de materii precum Matematica sau Limba şi literatura română.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Liceul Ovidius este privit ca una dintre cele mai bune şcoli din oraş şi este preferat de lumea bună. Biroul în care ne-a primit directoarea se înscrie în aceeaşi logică a belşugului şi cochetăriei. Când a auzit că subiectul discuţiei este disciplina religie, directoarea a devenit distantă şi a încercat să evite subiectul: “Dar de unde aveţi dumneavoastră această informaţie? Se face religie cum să nu! Aaa… va interesează ciclul gimnazial? Păi de ce nu aţi spus aşa de la început. Trebuia să spuneţi de la început ce vă interesează… Într-adevăr, la ciclul gimnazial nu se face religie. Avem cereri ale părinţilor, prin care aceştia şi-au exprimat această opţiune pentru copiii lor”.
Cum mi-a fost greu să cred că TOŢI părinţii au decis din proprie iniţiativă ca odraslele lor să renunţe la disciplina religie, mi-am exprimat curiozitatea de a vedea câteva cereri. Am fost refuzat, cu o politeţe distantă, sub pretextul protejării datelor personale elevilor. La ieşire, directoarea a ţinut parcă să îmi facă în ciudă şi, poate, să mă ironizeze. A indicat cu degetul un fotoliu, pe care se afla un imens biblioraft: Acolo sunt cererile părinţilor, despre care am discutat.

Şcoala a pregătit cereri tip pentru ca părinţii să renunţe la Religie

La ISJ situaţia era cunoscută, dar nimeni nu prea voia să discute deschis despre asta. După câteva zile bune de insistenţe telefonice, timp în care şefa Aliss Andreescu era la diverse festivităţi şi evenimente, am fost trimis la purtătorul de cuvânt. Gabriela Costea mi-a confirmat că ISJ a început o anchetă, în urma căreia s-a constatat că părinţii au fost influenţaţi atunci când au respins studiul religiei pentru copiii lor, iar această disciplină a fost prezentată ca o materie opţională.
Plimbându-mă pe holurile inspectoratului, am avut norocul să găsesc un formular tipizat, ca cele folosite la alegerea opţionalelor la Liceul Ovidius. Hârtia arată clar că părinţii au fost puşi să aleagă între Religie şi Informatică, ca şi cum elevii ar fi putut studia doar una dintre cele două discipline. Mai mult, o a doua foaie este o cerere tip în care părinţii au completat spaţiile goale, pentru a-şi exprima “opţiunea” împotriva studierii religiei.
Am vrut să vedem ce spune Biserica despre situaţia fără precedent de la Liceul Ovidius. “Arhiepiscopia doreşte ca învăţământul religios să se desfăşoare conform protocolului semnat între Biserică şi Stat. Noi nu suntem de acord ca opţiunea părinţilor privind studierea religiei în şcoală să fie influenţată în niciun fel, indiferent despre ce religie sau confesiune este vorba”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Alin Boc.
Scandalul a ajuns până la Ministerul Educaţiei (spun surse interne), care solicită reintroducerea religiei la liceul constănţean.

Legea Invăţământului nr. 84/1995, modificată în 1999, menţionează clar că “planurile cadru (…) includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun”. Elevii pot fi exceptaţi de la studiul acestei discipline, în anumite condiţii: “La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină”.

Sursa: Dezvaluiri.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Responses to “Anti-crestinism: Religia ortodoxă interzisa ilegal la Liceul Ovidius din Constanţa de o directoare atee”

 1. […] Anti-crestinism: Religia ortodoxă interzisa ilegal la Liceul Ovidius din Constanţa de o di… Wed Dec 15, 2010 22:35 pm Legea Invăţământului nr. 84/1995, modificată în 1999, menţionează clar că “planurile cadru (…) includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun”. Elevii pot fi exceptaţi de la studiul acestei discipline, în anumite condiţii: “La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz […] […]

 2. Marian M says:

  Trebuie dată o pedeapsă exemplară pentru ca aceste abuzuri să înceteze. Jos comunismul!

 3. Fost Elev says:

  Cristina Anghel: Hitler, varianta feminina. Femeia asta este cunoscuta ca fiind dementa si ce e curios este faptul ca nu o da nimeni jos !!!

 4. un constantean says:

  Trebuiesc luate masuri urgente !
  Parintii ce fac ? Ministerul Educatiei ? SRI ?

 5. Ministerul Educatiei a dat unda verde la astfel de manifestari, parintii dorm in front iar SRI`ul oricum nu face nimic niciodata, doar papa bani de la noi sa ne spioneze si sa`i apere pe mafioti si cam atat. Destul de lamurit ? 🙂

 6. un parinte says:

  minte directoarea, ca ni s-au pus sub nas cererile pt informatica sau matematica, ca optionale, dar si cererea de refuzare a religiei. cand am intrebat-o in sedinta pe scoala de ce nu se face religie, mi-a ingaimat ceva ca e optionala si ca nu mai au loc orele de religie in programa.e sectanta, aceasta directoare!

 7. In cazul acesta dl/dna parinte, PLANGERE LA INSPECTORAT ! Asta doar in cazul in care va pasa de propriul copil, daca nu, raliati`va la tiparele societatii contemporane si dati din umeri. E doar un sport national.

 8. Tomitanul says:

  Si daca nu se mai face religie in liceul Ovidius, care e problema?! De unde si pana unde anti-crestinism?!…Numai oameni cu probleme psihice fac astfel de coroborari. Oameni buni, reveniti-va! Inainte de evenimentele din ’89 nu se facea religie in scoli si oamenii erau mai credinciosi si mai cu frica de Dumnezeu. Dupa decembrie ’89, cand popii nu s-au mai simtit atat de controlati si de verificati, crezand ca sunt mai presus de orice lege si bun simt, au incercat prin tot felul de mijloace, mai mult neortodoxe decat ortodoxe, sa impuna religia la aproape toate nivelurile de invatamnt. De ce nu va legati de acest aspect? Cine se cred, de isi permit asa ceva?!…Religia este o dogma liber consimtita de fiecare individ si nu trebuie impusa. Ce facem, ne intoarcem pe vremea Evului Mediu,cand biserica…n-are rost sa scriu ce si cate a facut in acea perioada. Haideti sa dam dovada de demnitate si sa aratam altor popoare ca nu degeaba am facut umbra pamantului in aceasta zona de mai bine de 2000 de ani! Nu o cunosc pe aceasta directoare, nu stiu nici macar ce preda si cati ani are, stiu insa ca sunt unul din cei care a terminat acel liceu, care si-a pastrat exigentele si standardele ridicate chiar si in aceasta perioada de “capitalism salbatic” si care mereu a avut profesori din elita Constantei si sunt mandru de asta! Cine vrea, nu are decat sa isi invete copilul acasa despre religie, oricare ar fi aceasta!

 9. constanta says:

  tomitanule….cred ca o ora pe saptamana care poate o pierd cu cine stie ce nimicuri ..asa din respect fata de Dumneu este bine venita..fara extemporale si faze din astea asa pt o baie sufleteasca ca oricum acasa sunt alte ispite si se sare peste credinta …sincer acum… un sinaxar citit e ceva bun un exemplu de viata la o ora pe saptamana !! Numai bine….Doamne ajuta !!

 10. Ibram says:

  Dumnezeu este sus si vede tot ! Doamne ajuta !

 11. nicolaita says:

  Art. 18 din Legea Educatiei Nationale: – (1) Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional
  includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor
  recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la
  ora de religie, conform confesiunii proprii.
  (2) La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal
  instituit, pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia
  şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din
  motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.
  Nu sunt de acord cu alternativa ca elevul sa nu studieze Religia.Aceasta este o prevedere anticrestina.Cat despre cazul in speta este clar ca directoarea a incalcat legea
  Va invit sa vizitati blogul personal de spiritualitate crestin-ortodoxa intitulat ,,Calea adevarului~ http://nicolaetritoiu.blogspot.com )

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova