Profanare anticrestina in Piata Universitatii. Oprescu a taiat din temelii Crucea de marmura ridicata in memoria victimelor Mineriadei. FOTO/VIDEO


“Sorin Oprescu este primul medic din Romania care declara ca in iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestati si batuti! Cine i-a batut pe minerii pe care pretinde domnul Oprescu ca i-a ingrijit? Bucurestenii, studentii, intelectualii barbosi?”, afirmau reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadei, in iunie 2008, dupa o declaratia scandaloasa a actualului Primar General al Capitalei, Sorin Oprescu, pupil si mai mult decat atat al lui Ion Iliescu. Sa mai amintim ca si Petre Roman sustinea la Consiliul Europei ca sangele pe care unii colegi de-ai nostri il lasasera sa curga din capetele lor, in timp ce se zguduiau pentru ca picioarele le erau trase in jos de mineri pe scarile Arhitecturii, ar fi fost “vopsea rosie”? Spatiul verde din fata Teatrului National a fost, in diminetile zilelor negre din istoria Romaniei, 13 si 14 iunie 1990, la fel, imbibat de “vopsea rosie”. Peste care minerii “au plantat flori”, pentru ca de aceea venisera in Piata Universitatii, dupa cum sustinea Iliescu-KGB atunci, ca si azi.

Dupa ce am iesit din spitale si din unitatile militare in care fusesem detinuti ilegal in conditii inumane, la una dintre primele comemorari, pe gazonul din fata Teatrului National, pe locul batailor “in sange” (sau “cu vopsea rosie”), unde in timpul manifestatie anticomuniste statea Borna “Kilometrului Zero al democratiei – Zona libera de neocomunism”, a fost ridicata o cruce simpla, de lemn. Inca de pe vremea lui Iliescu. Nici macar tartorul “revolutiei” nu a indraznit sa se opuna! In urma cu doi ani, inainte de a se instala tovarasul felcer “independent” in fotoliul de Primar General, Asociatia Victimelor Mineriadelor a ridicat, cu toate aprobarile legale necesare, o cruce frumoasa de marmura alba, sfintita de un sobor de preoti ai Patriarhiei. Am participat si eu atunci, la instalarea ei, pe 13 iunie 2008, In Memoriam victimele regimului Iliescu-Roman. Ei bine, astazi, in apropierea comemorarii celorlalte victime ale noastre, cele din decembrie 1989, primarul a carei ticalosie nu este depasita decat de nesimtirea epocala a dispus sa fie daramata Crucea alba, exact ca pe vremea bolsevicilor comunisti. Procedand ca un hot, pe furis, in ceas de noapte, sfidand legea, simbolistica locului si a jertfei Mantuitorului si memoria celor care au murit acolo. Taierea din temelii a Crucii a fost realizata fara macar a fi incunostiintata Asociatia Victimelor Mineriadei, invocandu-se ulterior “ratiuni artistice”: pe platoul din fata Teatrului National urmeaza sa fie plasata o monstruozitate de motunachi hidosi din bronz – o alegorie la caruta cu “prostii de romani” – care ne-a costat, pana acum, 1,5 milioane de euro (ati citit bine!). Iar Crucea “deranja” arta preferatului lui Oprescu, sculptorul Bolborea, abonat la toate lucrarile Primariei mai ceva ca societatea de demolari Apolodor. Distrugatorul Bucurestilor isi merita cu prisosinta porecla: Oprescu, al doilea Ceausescu. Parca nu era de ajuns ca il servea cu declaratii mincinoase despre mineriada pe Iliescu, acum ii si desavarseste si implineste discursul de multumire adresat minerilor in iunie 1990. Ucideti, ca va protejeaza tata Ilici, profanti, ca e tatal hotilor din Primarie in spatele vostru, stergeti si batjocoriti identitatea acestui popor, radeti istoria din temelii si apoi rescrieti-o,  dupa modelul Roller-Tismaneanu, chiar pe banii “prostilor de romani” din “caruta alegorica”…

Dar si cand le-o plesni aorta, asa, brusc, din prea mult amor de romani…


CURENTUL: Oprescu îl îmbogăţeşte pe sculptorul Bolborea cu un milion de euro din „motive artistice“

Scris de Gabriela Vlăsceanu

Statuile şi monumentele s-au „transformat“ peste noapte în prioritate pentru primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Edilul-şef al Bucureştiului îşi permite să dea din banii bucureştenilor peste un milion de euro pentru „realizarea“ a două noi statui în Capitală. Interesant este că Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, l-a desemnat „direct“ pe sculptorul Ioan Bolborea să se ocupe de statuile lui Lascăr Catargiu şi Alexandru Ioan Cuza. De fapt, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic susţine că s-au desfăşurat două licitaţii prin negociere fără anunţ de participare. Negocierea a fost făcută doar cu un singur sculptor. De ce? Răspunsul din partea Primăriei Capitalei este simplu: „Lucrările pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive artistice“. Numai că cele două monumente nici măcar nu vor fi situate unul långă celălalt astfel încåt vreun critic de artă să poată reproşa vreodată primarului general Sorin Oprescu faptul că statuile nu se „completează“.
Sculptorul Ioan Bolborea va avea la dispoziţie cinci luni pentru realizarea monumentului lui Lascăr Catargiu. Artistul va primi 1,75 milioane lei, fără TVA, pentru „transpunerea în bronz, reasamblarea componentelor din bronz, recompunerea componentelor de piatră, precum şi pentru reamplasarea ansamblului monumental Lascăr Catargiu la intersecţia Bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Povernei“. La licitaţia pentru realizarea statuii lui Al. I. Cuza a participat „din motive artistice“ tot un singur sculptor – Ioan Bolborea. Pentru monumentul dedicat lui Al. I.Cuza, ce trebuie realizat în trei luni, sculptorul cåştigător va primi alte trei milioane de lei, fără TVA. Bolborea va trebui să realizeze macheta scara 1/1 din material intermediar, transpunerea în material definitiv – bronz – a acestei statui şi amplasarea în zona Parcului Al.I.Cuza din sectorul 3.
Se pare că reprezentanţii Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, împreună cu primarul general al Capitalei, au o „afinitate“ pentru lucrările sculptorului Ioan Bolborea. Anul trecut, Bolborea s-a ales cu 550.000 lei fără TVA, pentru realizarea din material intermediar – ipsos – la scara 1 pe 1 a unui alt monument. Grupul statuar „Căruţa cu paiaţe“, ce trebuie amplasat în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost creat tot de sculptorul Ioan Bolborea. Valoarea lucrării se ridică la 1,5 milioane de euro, banii fiind suportaţi de Primăria Capitalei şi de Ministerul Culturii.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

20 Responses to “Profanare anticrestina in Piata Universitatii. Oprescu a taiat din temelii Crucea de marmura ridicata in memoria victimelor Mineriadei. FOTO/VIDEO”

 1. […] Profanare anticrestina in Piata Universitatii. Oprescu a taiat din temelii Crucea de marmura ridicat… Thu Dec 16, 2010 15:39 pm Parca nu era de ajuns ca il servea cu declaratii mincinoase despre mineriada pe Iliescu, acum ii si desavarseste si implineste discursul de multumire adresat minerilor in iunie 1990. Ucideti, ca va protejeaza tata Ilici, profanti, ca e tatal hotilor din Primarie in spatele vostru, stergeti si batjocoriti identitatea acestui popor, radeti istoria din temelii […] […]

 2. masoneria e cu noi, masoneria nu ne lasa singuri…..unul dintre fff putinele monumente ce ne aduceau aminte de demnitatea poporului roman

 3. Mos Ioan says:

  Piei Satano, Oprescule!

  Asta a executat ce i-au ordonat stapânii lui…..
  Oprescu asta este un criminal, crima de a taia Crucea ridicata în memoria victimelor Mineriadei, nu va ramâne fara urmari…. în curând va avea parte de o Cruce la capatâiul sau….. mare va fi bucuria mea când i se va cânta “Vesnica pomenire”…..

 4. Vanatorul de forumisti KGB says:

  Ce sa ne mai mire domnule RONCEA?Imediat imi vin in minte “vizitele de lucru” pe care TOVARASUL “independent PSD-PNL-KGB” Oprescu le face la Pasajul Basarab.
  Va rog domnule RONCEA a va ocupati pe blogul dumneavoastra si de aceasta uriasa operatiune de MANIPULARE IN MASA,de prostire pe fatza a bucurestenilor!
  Interesant cum cei care il elogiaza pe Oprescu UITA VOIT cum OPRESCU INSUSI,in fruntea CONSILIULUI MAJORITAR PSD a blocat Pasajul Basarab si TOATE proiectele lui Basescu(2000-2004).Apoi consiliul majoritar PSD-PNL-PC-PRM a blocat din nou tot(2004-2008).Doua ONG-uri inventate de Voiculescu -“Centrul de Resurse Juridice” si “Fundatia Terra Mileniul 3” AU BLOCAT Basarabul in instanta(2009).

  Si totul pentru ca Basescu SA NU POATA TERMINA PASAJUL.

  Acum cu DEZGUST observ cum ziaristi PLATITI si televiziuni cu “memoria scurta” au uitat subit tot “istoricul” PIEDICILOR descrise mai sus si il crediteaza pe..Oprescu pentru realizarea Pasajului Basarab.
  Sa le reimprospatam memoria?
  Pasajul Basarab este CREATIA gandirii si muncii lui Basescu.Era prevazut pana si in pliantele electorale din campaniile lui Basescu(din 2000 si 2004),faceti un efort si amintiti-va.
  Iar FELIX Motanul KAGHEBIST este unul din cei mai mari FRANARI ai Pasajului.
  Uneltele sale de manipulare in masa,Antenele 1-3 ,Jurnalul National si tot restul presei de PROPAGANDA anti-Basescu au LUPTAT CONTRA PASAJULUI infatisandu-l la stiri ca pe UN RAU DEMONIC pentru bucuresteni.Au facut pana si CAMPANII CONTRA construirii pasajului!
  Si acum…SE LAUDA cu el?Si il atribuie,cui?Lui Oprescu?
  Oprescu,unul din cei care DE LA INCEPUT S-A OPUS construirii Pasajului?
  Cata MINCIUNA,cata MANIPULARE!
  RUSINE PSD-PNL-KGB!
  Si NU UITA Oprescule,”independentule “PSD-PNL(chiar daca iti iese fierea pe ochi atunci cand esti OBLIGAT sa “servesti” ADEVARUL):

  Pasajul Basarab va ramane in istorie ca PASAJUL lui BASESCU!
  BASESCU din BASARABI!

 5. Vanatorul de forumisti KGB says:

  “Proiectul «Nu peste Titulescu»

  Conform informatiilor publicate pe site-ul Fundatiei Terra Mileniul III, blocarea continuarii pasajului Basarab este unul dintre proiectele derulate de aceasta fundatie in asociere cu CRJ. Titlul proiectului este “Pasajul suprateran Basarab – Nu peste Titulescu”, iar scopul acestuia este “oprirea unui proiect cu impact semnificativ asupra mediului si sanatatii populatiei, respectiv proiectul de pasaj suprateran Basarab din Bucuresti”. La capitolul obiective, cele doua ONG-uri au trecut “anularea in instanta a unei serii de acte administrative legate de pasaj suprateran Basarab, ce au fost emise in mod ilegal”. Pentru aceasta au fost fixate, ca “activitati”, urmatoarele: pregatirea unor actiuni in instanta, sustinerea cauzelor in instanta, coordonarea actiunilor comunitatii afectate si diseminarea informatiilor. Dincolo de eventualele conotatii politice ale acestei actiuni in instanta, atat RENATE WEBER , cat si VALERIAN STAN fiind adversari cunoscuti ai lui TRAIAN BASESCU,initiatorului proiectului pasajului suprateran Basarab, atrage in mod deosebit atentia finantatorul proiectului, Fundatia pentru Parteneriat. Aceasta deoarece finantatorul proiectului de blocare in instanta a pasajului Basarab este un ONG din Harghita. Mai mult, majoritatea fondatorilor acestui ONG sunt etnici maghiari, iar interesul lor pentru pasajul Basarab pare, tocmai de aceea, greu de priceput. Conform informatiilor de pe site-ul Ministerului Justitiei, fondatorii Fundatiei pentru Parteneriat sunt Zsombori Vilhelm, Barbara Szczerbinska, Ungureanu Stanca, Vigh Adam, Koles Sandor, Czimbalmas Eva, Fiko Csaba si Forro Miklos, primii trei fiind si membri ai consiliului director. Pe site-ul fundatiei, ca fondator apare insa doar Potozky Laszlo, iar ca membri in consiliul de conducere apar Vigh Adam (presedinte), Kurko Gyarfas, Erika Stanciu, Foltanyi Zsuzsa si Potozky Laszlo. Scopul acestei fundatii este “promovarea valorilor democratice pentru dezvoltarea complexa a comunitatilor”. Interesul fundatiei harghitene in afacerea pasajul Basarab pare si mai greu de ghicit daca observam ca primul dintre membrii fondatori, Zsombori Vilhelm, a fost chiar presedintele Consiliului Judetean Harghita in perioada 2000-2004. Pe de alta parte, actualul presedinte al Fundatiei pentru Parteneriat, Vigh Adam, este un cunoscut om de afaceri din Miercurea Ciuc si a candidat la ultimele alegeri din partea UDMR pentru un loc de senator intr-o circumscriptie din… Iasi.”

 6. Vanatorul de forumisti KGB says:

  “ONG-urile care au blocat in instanta proiectul municipalitatii de construire a pasajului Basarab din Bucuresti au fost finantate de o fundatie din Harghita.
  Daca implicarea fundatiei lui RENATE WEBER sau VALERIAN STAN in operatiunea de blocare pare de inteles, ei fiind adversari cunoscuti ai lui TRAIAN BASESCU cel care a impus demararea acestui proiect, pare de neinteles implicarea in afacere a fundatiei din Harghita.

  Proiectul blocarii lucrarilor la Pasajul Basarab a fost initiat de fundatiile Terra Mileniul III si Centrul de Resurse Juridice, iar finantarea lui a fost asigurata de un alt ONG, Fundatia pentru Parteneriat. Prima dintre fundatii, al carei scop este “dezvoltarea de programe ecologice in vederea constientizarii populatiei asupra efectelor schimbarilor climatice si sa promoveze programe de dezvoltare durabila la nivel national, regional si global”, a fost infiintata in 1998. Terra Mileniul III ii are ca fondatori pe Lavinia Ileana Andrei, Mircea Grigoriu, Cerasela Stancu, Victor Tomadini si Dana Pirvanescu. Cea de-a doua fundatie implicata in blocarea pasajului Basarab, “Centrul de Resurse Juridice” (CRJ), a fost infiintata tot in 1998 de catre Fundatia pentru o Societate Deschisa, actuala Fundatie Soros, “care actioneaza pentru crearea si functionarea unui cadru institutional care sa asigure respectarea drepturilor omului si a egalitatii de sanse si pentru accesul liber la un act de justitie echitabil”. Consiliul de conducere al fundatiei, prezentat pe site-ul Ministerului Justitiei, este format din Livia Labo (presedinte), Renate Weber (avocat), Aurora Ciuca (jurist), Forika Eva (avocat) si Horatiu Dumitru (jurist). Consiliul director al aceleiasi fundatii, prezentat pe site-ul CRJ, este compus din Valerian Stan (presedinte), Aurel Ciobanu-Dordea, Radu Motoc si Ivan Fiser.”

 7. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Va veni ziua in care toti aceste gunoaje vor da socoteala pt TOT ce au facut!
  Dumnezeu nu doarme!
  Maj snt multe canale de sapat……

 8. VR says:

  Sunt cu totii oamenii Soros!

 9. cineva says:

  Astea sunt deja chestii din categoria “FARA CUVINTE”.
  Oprescule, IADUL te asteapta!

 10. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  Ceasul biruintei noastre este aproape Victor!
  Oprescu lepra bolsevika KGB tip Iliescu va da socoteala in fata lui Dumnezeu…
  Sa nu uitam -Acei ce au cazut vor avea morminte si nume de eroi iar ce iau ucis vor fi blestemati din neam in neam…
  Snt convins ca in Bucuresti va sa fijei un memorial al ANTICOMUNISMULUI…

 11. VR says:

  Multumesc. Doamne ajuta!

 12. cineva says:

  Victore, problema nu este ca un ticalos ca Oprescu a taiat crucea din Piata Universitatii CI CA NU MAI ARE NIMENI CURAJUL SA RIDICE O ALTA!
  Fara aprobarea lui asa cum si el fara aprobarea nimanui a dislocat/distrus simboluri ale tarii si ale Bucurestiului.

 13. calin says:

  Pe cand niste articole despre tinerii filozofi si olimpici care urineaza pe cruci?

 14. Clujeanul says:

  Mda…
  Stimate “Vanator”, stii ce zic eu de ceva ani incoace: schimbarea suntem noi! Degeaba ne plangem ca face ala, ala si altii, lucruri care`s strigatoare la cer. E vina noastra pentru ca permitem. Acum o sa zici ca “nu avem pe cine vota” si d`aia se intampla toate mizeriile astea. Nu`i adevarat. Cand vine cineva tanar si incearca sa ia atitudine, tot noi suntem cei care`l calcam efectiv pe cap, pentru diferite motive, ba ca`i tanar si nu are experienta, ba ca tac`su` o fost ceva scula la bascula, ba ca are bani in conturi, ba ca`i sarac … Spune`mi si mie, daca in fotografia de profil de la acest articol te indentifici cu vreo persoana.Io cred ca nu; asa ca lasa papagalu` si in loc sa te tot plangi, ia atitudine. Eu o fac de 8 ani si am sa continui …

  P.S: inainte sa ma injuri chiar si`n gand, sa stii ca eu am fost acolo cand tovarasul Oprescu a distrus Crucea.

 15. Vanatorul de forumisti KGB says:

  “Clujeanule”,nu prea inteleg unde bati.
  Cu ce te-a deranjat ce am postat?
  Am postat neadevaruri?
  Lupta mea si a altor prieteni(ADEVARATI romani ca domnul Roncea zic eu)este de ani de zile una VIRTUALA,pe forumuri,dar si la vot.
  Asa se duce lupta politica intr-un stat democratic.
  Daca haita PSD-PNL-KGB va incerca o NOUA LOVITURA DE STAT ca in 1989 sau 2007 vom lasa tastaturile si….
  De aceea nu iti inteleg supararea.

  Sa-ti dau linkuri in care avertizam asupra IMPOSTORULUI “endependent” PSD-PNL-KGB cu mult timp inainte sa ajunga primar?
  Cei care au crezut intr-un IDEAL SFANT,cel al LIBERTATII si si-au varsat sangele pe treptele de la Universitate sunt EROII NOSTRI.
  Ti se pare ca din postarea mea rezulta ca nu le cinstesc memoria?
  Eu am avertizat asupra UNEI ALTE URIASE MANIPULARI semnate “endependentu PSD-PNL-KGB Oprescu” numita Pasajul Basarab.
  Am adus si probe prin care am demonstrat cum haita ROSHIE,R– USEASCA din spatele paiatzei Oprescu ,prin fundatii fantoma si CONSILIUL MUNICIPAL PSD-PNL a blocat TOATE proiectele Primarului BASESCU.
  Pentru ca acum IMPOSTORUL Oprescu sa-si insuseasca FARA NICI UN DREPT paternitatea asupra realizarii Pasajului BASESCU-Basarab.
  Desigur tintind spre un nou mandat in 2012.
  Sa inteleg ca il vrei primar in continuare?
  Poate la Moscova,la prietenul lui LUJKOV(recent demis datorita unor lupte interne pentru putere).
  “Clujene” iti m,ai amintesti unde a facut “endependentu` PSD-PNL-KGB” Oprescu prima vizita externa?
  Nu?
  La MOSCOVA.
  In limbaj diplomatic asta spune TOT.
  A mers “sa ia lumina care vine de la rasarit”,de la STAPANII LUI.
  Nu degeaba are OprescuKGB obsesia cu statuia “PAIATZELOR”.
  El insusi fiind O PAIATZA “endependenta”.

 16. Clujeanul says:

  Nu te`am acuzat de nimic …Mda…Nu intelegi unde “bat” pentru ca nu vrei. Esti socialist pana`n maduva oaselor ( o fi ereditar ). De ce`l lauzi pe Roncea si nu lauzi initiativa mea, cea de a fi fost acolo atunci cand a trebuit? Ce naiba imi spui mie de Oprescu,clujean fiind, un medic care trebuie sa fie la spital si nu`n Primaria Bucurestilor? Mi se rupe p#@! de Oprescu… Am un Apostu si o minoritate maghiara frustrata…Te tot plangi si scrii aiurea. Acum intelegi? Scuza ta care`i?

 17. codrutza says:

  Este cum ne puteam astepta si totusi , am sperat ca nu vor ajunge cu insolenta pana acolo.DUMNEZEU stie si vede tot. Poate asa trebuie sa vedem si sa ne cunoastem alesii.Sa-l rugam pe DUMNEZEU sa -i ajute pe toti sa se indrepte dupa VOIA LUI.Noi insa trebuie sa ne rugam sa stam drepti si sa ne poarte pasii Dumnezeu spre alte cruci pana cand o vom ridica din nou pe aceasta. La Piata Municii, Piata Hurmuzachi este o cruce modesta ridicata pentru eroii necunoscuti ai Revolutiei din 1989, care a fost ridicata la indemnul si cererea SFANTULUI NICOLAE care s-a aratat in Biserica Delea Noua si in acel loc in dec. 1989, a vorbit cu doua credicioase, a anuntat ce urma sa se intample si a cerut sa se implineasca ceea ce singuri puteti vedea. Sa-i urmam indemnul, rugandu-ne neincetat.DOAMNE AJUTA .

 18. Cineva says:

  Am fost profund socat de stire. Se pare ca acest pagan lingau a uitat ca poporul roman e totusi un popor crestin – si ca foarte multi bucuresteni au fost victime ale mineriadelor sau au avut victime in familie. Propun ca toti cei care au stat pasivi sa se duca la vot in 2012 si sa scape Bucurestiul de acest lacheu.

 19. […] Nu este prima oară când un momument în formă de cruce are de suferit în zona Universităţii. În anul 2010 crucea ridicată în memoria victimelor Mineriadei a fost îndepărtată din ordinul primarului Sori… […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova