Anticrestinii de la TVR nu se mai satura. Biserica Nationala sub atacul plutonierilor GDS, “rotarianul” “Andi” Lazescu si “tova ambasadelor” Rodica Culcer. Cine trebuie sa se spele pe cap cu ei?

Radu Moraru despre o alta tema nationala, Basarabia, batjocorita de TVR: “Televiziunea Publica – o mizerie!”


In ce priveste emisiunea “Cu ochii-n patru”: daca unii ierarhi-calugari ar fi mai modesti si si-ar respecta menirea pe acest pamant asemenea subiecte nu si-ar avea locul (exemplu: engolpioane de 30.000 de euro?, asta va trebuie?). “Deontologic”, cand la conducerea TVR sunt doi anticrestini convinsi, ca tovarasa Culcer si rotarianul Lazescu (click pe foto), membri ai sectei GDS, vorbim practic de un evident conflict de interese. E ca si cum l-ai pune pe Scaraoschi sa faca un reportaj despre Dumnezeu. Pe de alta parte invitarea unor maimute guralive ca Mirela Curlatean si Remus Cernea lasa de dorit pentru un profesionist ca realizatorul Cornel Mihalache. In rest, nu are cum sa nu te revolte si sa-ti provoace sila avalansa de antiromani care au invadat vietile oamenilor simpli catarandu-se ca niste draci pe antena TVR. Pana la a se spala pe cap cu ei cine i-a numit, biata Romanie e maculata in rahat kominternist zi de zi. Multumim, Partid!

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

În legătură cu emisiunea-dezbatere cu tema „Averea Bisericii” difuzată în cadrul emisiunii Cu ochii’n 4 pe canalul TV România 1 în seara de 30 martie 2011, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Aşa cum au remarcat numeroşi telespectatori, emisiunea a fost agresivă, lipsită de obiectivitate şi de profesionalism, arătând, de fapt, reaua intenţie a realizatorilor prin prezentarea trunchiată şi tendenţioasă a informaţiilor cu scopul vădit de a discredita Biserica în contextul crizei economice actuale.

Această atitudine a reieşit inclusiv din prezentarea promoţională agresivă a emisiunii cu scopul creării percepţiei în opinia publică a faptului că Biserica ar deţine proprietăţi uriaşe folosite în scopuri nedeclarate. Averea Bisericii a fost prezentată hiperbolic şi chiar ridicol, ca un fel de „tsunami pecuniar”, care a devenit un coşmar-obsesie pentru politica editorială a televiziunii naţionale.

Chiar dacă în urmă cu aproape o lună într-un interviu de peste o oră acordat domnului Daniel Georgescu, reporter TVR, preotul jurist Ionuţ Corduneanu, vicar patriarhal administrativ, având datoria de a arăta transparenţă şi respect pentru opinia publică, a explicat pe larg care sunt proprietăţile şi sursele de venituri ale Bisericii Ortodoxe Române necesare acoperirii cheltuielilor crescânde pentru construirea, consolidarea şi restaurarea lăcaşurilor de cult în majoritate aflate în patrimoniul cultural-naţional, pentru întreţinerea acestora, precum şi pentru susţinerea lucrării pastoral-educaţionale şi social-filantropice a Bisericii în favoarea societăţii româneşti, realizatorii emisiunii cu tema „Averea Bisericii” au prezentat, aproape obsesiv, sume de bani ireale şi proprietăţi fabuloase pe care le-ar deţine Biserica. De exemplu, în timpul emisiunii s-a făcut afirmaţia falsă că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar fi primit deja suprafaţa de pădure (116 000 hectare, corect 166 000 hectare) pentru care se judecă în instanţă de mai mulţi ani, fără câştig de cauză. De asemenea, în mod suspect problema restituirii proprietăţilor bisericeşti naţionalizate de către Stat, care ar reprezenta un act de dreptate şi o soluţie durabilă pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a cultelor, a fost sistematic evitată de moderator, domnul Cornel Mihalache.

În acelaşi timp, s-a remarcat atitudinea pătimaşă şi partizană a acestuia precum şi a unora dintre invitaţii ostili Bisericii, deranjaţi de faptul că Biserica Ortodoxă Română se bucură de încredere din partea majorităţii populaţiei, mai ales pentru că Biserica păstrează identitatea spirituală a neamului românesc şi nu primeşte directive şi sprijin financiar din străinătate.

Este surprinzător şi regretabil faptul că tocmai postul naţional de televiziune, TVR, susţinut financiar în majoritate de către contribuabili de credinţă ortodoxă, atacă Biserica naţională a poporului român pe tema sprijinului acordat acesteia de către Statul român. Ori, salariile celor care lucrează în Televiziunea Română, plătite de la bugetul de Stat, sunt incomparabil mai mari decât sprijinul salarial acordat de Stat personalului deservent al Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, suma de la bugetul de Stat alocată celor şase componente ale Televiziunii Române (circa două sute milioane lei) este aproape egală cu sprijinul salarial alocat de Stat Bisericii Ortodoxe Române (aproximativ două sute zece miloane lei), deşi contribuţia reală a Bisericii la viaţa spirituală, cultural-educaţională şi social-filantropică a comunităţilor locale din ţară şi din diaspora română este incomparabil mai mare şi mai eficientă.

Adesea, sprijinul salarial foarte modest acordat în prezent de Stat preoţilor din parohii este chiar mai mic decât impozitul plătit de aceştia către bugetul de Stat pentru salariul lor integral, deşi acest salariu nu mai poate fi realizat în multe localităţi, întrucât contribuţia credincioşilor a scăzut dramatic din cauza fenomenului migraţiei, şomajului şi sărăcirii populaţiei.

În concluzie, considerăm că datoria Televiziunii naţionale nu este aceea de a tensiona în mod artificial relaţiile dintre Stat şi Biserică, nici de a diminua şi submina capacitatea de acţiune a Bisericii, astfel încât aceasta să nu mai poată ajuta spiritual şi social poporul român, atât de umilit astăzi de factori interni şi externi dornici de profit imediat sau pe termen lung, tocmai pentru că acest profit se obţine în defavoarea sa.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Anticrestinii de la TVR nu se mai satura. Biserica Nationala sub atacul plutonierilor GDS, “rotarianul” “Andi” Lazescu si “tova ambasadelor” Rodica Culcer. Cine trebuie sa se spele pe cap cu ei?”

 1. jan dinu says:

  RODICUTZO ,te-am vazut c-o cruciulitza la git
  ca semn ca tzii cont de invatamintele crestine .
  Daca NU te cumintesti te dau pe minah unui
  calugar tinar ..plin de har shi tare’n par ..!-:)))
  JD-USA

 2. incolor says:

  ” Cine trebuie sa se spele pe cap cu ei?”
  d-le VR, chiar trebuie sa mai intrebati? sau va e greu sa recunoasteti? cel pe care il sustineti in continuare, FARA LOGICA
  o sa va bat la cap cu chestia asta, pana o sa va deziceti public de mizeria subumana (aka marinarul …)

 3. paul bacosca says:

  Am urmarit si eu emisiunea. Scarbos este putin spus!! Marii Umanisti ai neamului ataca Biserica, dar nu ataca clasa politica, cea care timp de 21 de ani a supt zeci de miliarde de euro din buzunarele poporului!!Si apoi Remus Cernea mai are tupeul sa ceara oamenilor cei doi la suta impozabili pentru asociatia lui umanista!!Ipocrizia a lui a depasit-o pe cea a farizeilor!!

 4. Donkeypapuas says:

  Dar unde sunt “tradiţionaliştii” lu’ peşte? Unde sunt “ortodoxiştii” de paradă? Tac mâlc! Dacă în schimb ar fi fost vorba de Sinod şi, mai ales, de Patriarh, ia să-i fi văzut cum ţipau împotriva “abuzurilor ierarhiei”. Au trecut totuşi două zile de la mizeria emisă de TVR. Şi v-aş atenţiona că cel mai mârşav lucru a fost însuşi materialul video elaborat de “profesionistul” umflat.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova