Romanii din Sapanta ne cer ajutorul. Subprefectul județului Maramureș, Böndi Gyöngyike, discrimineaza ortodocsii. In atentia Grupului de Actiune pentru Demnitatea Nationala

Parohia Ortodoxă Română Săpânța

Mănăstirea Săpânța Peri

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

RO-437305, Săpânța RO-437305, Săpânța

Tel. / 0262 372 127 Tel. / 0262 372 524

0749403207 0742240998

Str. Cimitirul Vesel, nr. 772

[email protected]

Nr.39/05.04.2011

Memoriu

Datorită conflictului existent între Comunitatea Ortodoxă din localitatea Săpânța, județul Maramureș, respectiv Biserica Greco-Catolică, Vă aducem la cunoștiință următoarele.

În ultimii 21 de ani am depus cereri către Comisia Locală de Aplicare a Fondului Funciar Săpânța la cele trei legi funciare date de către Parlamentul României:

o la Legea 18/1991 s-au retrocedat Parohiei Ortodoxe 7 ha teren arabil si fânațe și 1 ha pădure, ha pe care am ctitorit Mănăstirea Săpânța Peri.
o la Legea 1/2000 am depus, in conformitate cu prevederile legale, cerere pentru 20ha pădure pentru mănăstire și 10 ha pădure pentru parohie; am fost invalidați în anul 2002 de către Comisia Județeană de Aplicare a Fondului Funciar, iar Parohia Greco-Catolică, nou creată în anul 2002, a fost validată cu 30 de ha pădure în locul numit Colibi, neprimind tiltul datorită faptului ca încă ne aflăm în litigiu.
o la Legea 247/2005 am depus cerere pentru averea Bisericii Ortodoxe de peste 100 ha teren și pădure, însă nu am primit nimic. De abia în anul 2005 am fost validați cu 5 ha pădure, destinați Mănăstirii Săpânța Peri, integrându-se evident în Legea 1/2000. Menționăm faptul că Parcul Dendrologic, unde se află Mănăstirea Săpânța Peri, măsoară suprafața de 22 ha pădure, printre care sunt 3000 fire stejar, 36 de specii de arbori din străinătate care s-au adaptat aici, pădure de nuci s.a.

Începând cu anul 2002, Parohia Greco-Catolică, în număr de 10 persoane revendică întreaga avere a Bisericii Ortodoxe, terenuri, păduri și imobile.

Deși în 1861 episcopul greco-catolic Mihail Olszawski, din Muncaci, i-a constrâns pe ortodocșii din Săpânța să treacă la Greco-Catolici, aceștia au rezistat până în 1890 împreună cu credincioșii din localitatea Rona de Jos.

Mănăstirea Peri (foto sus) atestată în 1389, ctitoria Drăgoșeștilor deținea o moară și terenuri în localitatea Săpânța de astăzi. De-alungul vremii credincioșii din Săpânța au donat terenuri și păduri Bisericii din localitate; ei nu au donat unei Biserici anume, în speță Bisericii Greco-Catolice, ci Bisericii din localitate și de aceea Vaticanul nu are dreptul să revendice bunurile comunității din Săpânța, Vaticanul nu a donat și nu a cumpărat terenuri în Săpânța și de asemenea nu deține acte că localnicii din Săpânța le-ar fi dăruit instituției lor terenuri și păduri de dragul Papei!

Însă astazi intenția Vaticanului este de a ne deposeda de cele 30 ha pădure din Colibi, a Bisericii Ortodoxe, de cele 22 ha ale Mănăstirii Săpânța Peri, Biserica din sat și Cimitirul Vesel, cele 30 ha pădure din cadrul Composesoratului Nobil Săpânța, terenuri arabile, respectiv toate bunurile care aparțin Comunității Ortodoxe din Săpânța.

Dacă Comunitatea Ortodoxă, care numără 3000 de persoane, își schimbă identitatea religioasă își ia cu ea Biserica și toată averea ei.

Considerăm că este o imixtiune a Vaticanului în treburile interne ale Comunității Ortodoxe din Săpânța, deoarece această avere aparține strict localnicilor din Săpânța donată de moșii și strămoșii lor, Bisericii.

Dacă Cruciadele ucideau suflete nevinovate, iar Inchiziția ardea oamenii pe rug, iată că astăzi Imperialismul Catolic a pornit o nouă ofensivă anti-românească. Veniți dintr-un Occident desacralizat, Catolicii revendică averile și ne hăituiesc sufletele.

Suntem pe deplin de acord să li se dea pădure și terenuri în funcție de numărul de credincioși, așa cum a specificat și Comisia Locală de Aplicare a Fondului Funciar în anii 2002-2003 și 2007.

Legea 247/2005 contravine românilor din Ardeal și implicit a ortodocșilor, aduce grave prejudicii Bisericii noastre. Punctul de reper al acestei Legi este anul 1945, favorabilă Greco-Catolicilor din Ardeal!

Dincolo de faptul că Săpânța este o Comunitate Euharistică Ortodoxă cu peste 3000 de suflete, ea este și un sat turistic, celebru în Europa și în lume, datorită Cimitirului Vesel și Mănăstirii Săpânța Peri (75 m înălțime), este o comunitate socială și nu în ultimul rând, electorală.

În cazul în care Comunitatea Ortodoxă de la Săpânța va avea de suferit, cineva va trebui să-și asume decizia și implicit responsabilitatea politică.

Doamna Subprefect al județului Maramureș, Böndi Gyöngyike, susținătoare acerbă a Bisericii Greco-Catolice trebuie să-și ceară scuze preoților, călugărilor și ierarhilor ortodocși din Ardeal, deoarece în biroul Domniei Sale de la Prefectura Baia Mare i-a adresat Pr Grigore Luțai: „V-ati trezit peste noapte ortodocși!” afirmație extrem de gravă care lezează demnitatea Ortodocșilor români din Ardeal. Să nu uite Domnia Sa că este salarizată a Guvernului României, plătită din taxele către stat ale celor 90% Ortodocși din România.

Solicităm Comisiei Județene de Aplicare a Fondului Funciar Maramureș să judece cu toată responsabilitatea, iar reprezentanților Romsilva Maramureș le cerem să fie imparțiali. Noi nu dorim să se taie pădurea din Colibi de către Greco-Catolici. Este necesar să se țină cont de realitatea vremii în care trăim și de faptul că noi suntem 3000 Ortodocși, iar Greco-Catolicii, 10 membri.

Dorința Comunității Ortodoxe este ca averea Bisericii să se împartă între Parohia Ortodoxă și Mănăstirea Săpânța Peri, iar Greco-Catolicilor să li se dea în funcție de numărul de credincioși.

Parohia Greco-Catolică, din anul 2002 până în prezent nu a oficiat servicii religioase, ci doar o slujbă de înmormântare.

Suntem datori să ne apărăm limba, glia, credința și neamul. Aici în Vechiul Maramureș Voievodal, la granița dintre neamuri ne cheamă Duhul Sfântului Iosif Mărturisitorul, episcopul Maramureșului, închis în cetatea Hustului de către potrivnicii neamului românesc, ne cheamă sufletele mărturisitorilor acestui pământ, sfințit de altarul vechii mănăstiri Peri, ne cheamă Biserica vie a Săpânței, o stâncă în mijlocul valurilor, ne cheamă geniul țăranului Stan Ioan Pătraș creatorul “Cimitirului Vesel”, care exprimă surâsul în fața morții, ne cheamă Mănăstirea Săpânța Peri, care se oglindește în apele Tisei ca răspuns la nedreptățile istoriei, ne cheamă rugăciunile de peste veacuri ale credincioaselor din acest sat, care au creat cerga de Săpânța, țesută de mâinile ce se împreunează la rugăciune, ne cheamă cântecul artistului Gheorghe Turda, cântec ce străbate timpul, născut din sufletul acestor oameni, răstigniți de prea multe ori în istorie și care au urcat atâtea Golgote, ne cheamă Doina poetului Mihai Eminescu „De la Nistru pân’ la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a”, ne cheamă prima ctitorie a Drăgoșeștilor să ne întoarcem la rădăcini, la 1389, la Dragoș descălecătorul Moldovei.

Să urmăm îndemnul Sfântului Maxim Mărturisitorul care spune: „nu putem ascunde adevărul credinței de dragul păcii!”

Cu deosebită considerație,

Preot Paroh Grigore Luțai

Monahia Agnia Ciuban, Stareța Mănăstirii Săpânța Peri

Preot Iustin Leon Luțai

Vezi si Ca raspuns la extremismul maghiar a luat fiinta Grupul de Acţiune pentru Demnitatea Naţională

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Romanii din Sapanta ne cer ajutorul. Subprefectul județului Maramureș, Böndi Gyöngyike, discrimineaza ortodocsii. In atentia Grupului de Actiune pentru Demnitatea Nationala”

  1. Marian M says:

    ce-ar-trebui-sa-faca-orice-ungur-din-Romania: convertirea-la-Ortodoxie:
    https://www.youtube.com/watch?v=-nEe5lVP9Ro&feature=player_embedded#at=272

  2. rafael says:

    Da, e adevarat….legea 247 /2005 e impotriva noastra a ortodocsilor.E facuta pt catolici si unguri!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova