Ziaristi Online: Ofer, cel mai bogat israelian din lume, e suparat ca a pierdut procesul cu Robu lui Papa Ratzinger pentru Cathedral Plaza. Arhiepiscopia solicita demolarea. INTERVIU si COMUNICAT

COMUNICAT DE PRESĂ (471/12.07.2011) În data de 11 iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a şasea şi ultimă cale extraordinară de atac promovată de către Primarul sectorului 1 şi Millenium Building Development, stabilind irevocabil nulitatea autorizaţiei de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza. ARCB solicită demolarea acestei construcţii, ca precedent şi avertisment pentru cei care nu respectă legea.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) solicită autorităţilor Statului să treacă de urgenţă la aplicarea deciziei nr. 1989/3.11.2010 a Curţii de Apel Suceava. Aceasta a respins în data de 11 iulie 2011, cea de a şasea şi ultimă cale extraordinară de atac ce a fost promovată de către Primarul sectorului 1 şi Millenium Building Development, împotriva deciziei Instanţei din Suceava, prin care fusese schimbată în tot decizia nr. 1025/25.06.2009 pronunţată de către Curtea de Apel Ploieşti, în sensul stabilirii irevocabile a nulităţii autorizaţiei de construire a auto-intitulatei clădiri „Cathedral Plaza”.

„A trecut vremea jumătăţilor de măsură. A venit timpul să fie luate măsuri ferme şi concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lăsând la o parte interesele politice şi de strategie electorală şi punând în faţă interesele naţionale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. (…) Este timpul ca autorităţile să nu mai mimeze o bună administraţie ci să o realizeze efectiv, iar un bun început este acela al reîntoarcerii la istorie şi credinţă, protejând monumentele istorice care sunt şi lăcaşe de cult. Nu cerem asta numai pentru noi, o cerem pentru toate cultele care creează diversitatea spirituală a naţiunii, cunoscând că şi Biserica Ortodoxă, cea Armeană şi Cultul Musulman, suferă datorită violării zonelor de protecţie a lăcaşelor de cult şi implicit a dreptului lor la exercitarea credinţei”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

În ceea ce priveşte declaraţiile celor de la Millenium Building Development conform cărora clădirea a fost întabulată şi vândută unui fond de investiţii britanic, Casa de avocatură Bârsan, Popescu & Asociaţii, cei care reprezintă ARCB în Instanţă, declară „că opinia publică ar fi interesată să afle numele acestui fond, ce ar fi cumpărat o clădire construita ilegal, având în vedere că la data de 4 martie 2011, în Cartea Funciară a sectorului 1 clădirea „Catheral Plaza” nu era întabulată, dar decizia Curţii de Apel Suceava care stabilise ilegalitatea autorizaţiei de construcţie era deja înscrisă!”

ARCB a decis să promoveze o serie de acţiuni în Instanţe prin care solicită exproprierea terenului şi demolarea autointitulatei clădiri „Cathedral Plaza”, aflată în zona de protecţie a Catedralei „Sf. Iosif” şi a altor 5 monumente istorice de pe str. G-ral Berthelot.

Sursa: ARCB

Eyal Ofer de la Wilbrook, cel mai bogat israelian din lume, e suparat ca a pierdut procesul dar vrea sa mearga la CEDO. INTERVIU CAPITAL

Omul de afaceri Eyal Ofer (foto jos), cel mai bogat israelian (oficial -n.red) – cunoscut în România pentru controversatul proiect Cathedral Plaza, intenţionează să îşi continue cele 25 de proiecte imobiliare din România, care presupun investiţii de circa 900 mil. euro, chiar dacă recunoaşte că a supraestimat potenţialul pieţei locale. El a încheiat recent un contract de 400 mil. euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze acestuia patru cargouri.

Capital: Aţi recunoscut că v-aţi înşelat cu privire la potenţialul pieţei imobiliare româneşti. Dacă v-aţi putea întoarce în timp, aţi mai intra pe această piaţă ştiind ce se va întâmpla?

Eyal Ofer: Când am început lucrările la Cathedral Plaza eram sincronizaţi perfect. Am intrat pe o piaţă care avea foarte puţine clădiri noi şi ne aşteptam să finalizăm construcţia într-un an şi jumătate – un an şi trei trimestre. Asta se întâmpla în 2006, când nivelul potenţial al chiriilor pentru această clădire ar fi fost de 35 euro/mp, acum vorbim de aproape jumătate din această valoare, adică între 18 şi 22 euro/mp. Costul clădirii a escaladat dramatic din cauza piedicilor puse de biserică, care a dus la întârzieri de un an şi jumătate, iar piaţa a căzut pe noi. Una peste alta, am început cu dreptul, sincronizarea noastră fiind perfectă, însă am fost reţinuţi de controverse şi am ajuns într-o piaţă care face această investiţie neeconomică.

Capital: Regretaţi că aţi intrat pe piața românească în acel moment?

Continuarea la Ziaristi Online


Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova