Parintelui Arsenie – Floare de Colt. Cu o moarte toti suntem datori, dar una-i ortodox sa mori, alta-i ecumenist vandut


Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Parinte Arsenie, ni se spune in ultima vreme de catre inalti prelati ca nu mai avem voie sa folosim cuvintele eretic, papistas si ca ar trebui sa redefinim dogmele ca sa ne aliniem si noi constitutiei Uniunii Europene, cum vi se pare lucrul acesta?

Uite, domnule, parca de la Uniunea Europeana ne tragem! E foarte grav cuvantul eretic, nu poate sa fie ratacire in invatatura crestina Si cu ce sa inlocuim cuvantul eretic? Parca noi am facut cuvantul acesta! L-au facut Sfintii Parinti si cine ataca problemele de dogma cade in erezie. Iar astia au atacat Filioque, Crezul a fost schimbat, iar papa nu cu mult timp in urma a declarat ca singura biserica este biserica catolica O mare greseala tactica din punctul lor de vedere Cum sa zic, daca a schimbat crezul si s-a umplut tot Occidentul de infailibilitatea papala acum vrea sa se reverse si in tot Rasaritul? Eu uite ce va spun: Biserica a dat anatematizare pe toti care n-au respectat niste lucruri, la toate sinoadele ecumenice. Si peste tot a anatemizat patriarhi si alti oameni din Biserica si peste tot in istoria Bisericii au fost astfel de exemple. Anatema stiti ce inseamna? Despartirea de Dumnezeu, unirea cu Satana si intrarea in iad de pe pamant; aceasta este cea mai grava pedeapsa pe care a dat-o Biserica anatematizarea. Sa avem o pozitie de eroi, nu de milogi.

Care trebuie sa fie atitudinea noastra de marturisire? Cum pot fi niste oameni simpli, care nu cunosc dogmele si nu stiu cum sa apere adevarul, eroi?

Nu trebuie multa teologie ca sa fii erou, trebuie cu multa fermitate sa spui simplu: noi nu ne facem eretici. Ce au zis Sfintii Parinti, acela-i adevarul pe care-l credem si noi, caci dupa invatatura catolica Sfintul Duh ar fi nepot al lui Dumnezeu ei asta marturisesc in Crez, de fapt si sarmanii oameni nu stiu nimic, pentru ca prefera sa fie milogi decat eroi, care cauta sa afle adevarul. Noi ramanem la crezul nostru, la sfanta noastra Biserica ortodoxa. Nu trebuie sa cautam noi mucenicia. Nici Mantuitorul nu a vrut sa ia crucea, dar daca i-a dat-o a luat-o si n-a mai lepadat-o, dar n-a zis ca ei. Sa spunem asa: nu, domnule, eu sunt ortodox si nu am incredere in papistasii astia.

Cum sa cream o atitudine la nivel de mase atunci cand este multa dezbinare si intre noi, ortodocsii?

Ca sa cream o unitate intre noi, trebuie sa ne asezam pe relatie de pozitie cu vesnicia. Voi nu va dati seama, cercetand adancul canoanelor, insemnarile si subinsemnarile lor, cat este de grav sa faci altfel decat a hotarat Biserica, prin sinoadele ecumenice. Daca vom actiona in conformitate cu canoanele si invataturile Parintilor, atunci vom crea si unitate, dar asa, daca ascultam mai mult de parerile organizatiilor mondiale de azi, nu are cum fi. Dar nu se poate nici fara cruce. Si stii ce inseamna cruce? Sa-ti iei ce nu-ti convine. Si toata frumusetea invierii Mantuitorului, daca n-ar fi fost crucea, nu era asa de grozava. Intai e munca si apoi roada muncii. Deci suntem in starea de efervescenta, adica de marturisire. Marturisirea noastra trebuie sa constea in adevar. Daca iti zice cineva: intovaraseste-te cu mine! Sa te gandesti mai intai: Dar tu cine esti? Daca te inchini ca mine ortodox, atunci sunt si eu cu tine. Dar catolicii au schimbat crucea ca se temeau ca nu cumva sa mai fie ceva din practica ortodoxa, ca asta are o semnificatie, crucea toata inaltimea Tatalui, toata adancimea Fiului si toata latimea Sfantului Duh aceasta este invocarea Sfintei Treimi. La catolici nu stiu daca mai fuge dracul de cruce. E limpede, asta nu este o problema grea. Mantuitorul a zis sa nu facem noi schimbari de dogme cum ne vine noua pe chelie, ca oricine ne-ar porunci, inger de sus de ar fi si daca ne invata altfel decat ne invata Evanghelia si Sf. Parinti, nu avem dreptul sa ascultam, cadem anatemei. Nu este o intrebare grea dar este auzita greu. Ce teolog poate sa-ti spuna sa faci crucea altfel, sa asculti de cutare, si nu de Crezul fixat la sinoadele ecumenice? S-au gandit ei la 1054 sa schimbe hoteste Crezul! Pai ei au fost dati anatemei si raman asa pana cand revin la aceste adevaruri. Adevarul trebuie aparat, argumentul suprem este ca cu o moarte toti suntem datori, dar una-i ortodox sa mori, alta-i ecumenist vandut.

Cum vedeti situatia actuala in care Sinodul BOR a trecut cu vederea asa de usor problema impartasirii mitropolitului Nicolae Corneanu la grecocatolici si numai singur IPS Bartolomeu Anania a opus rezistenta si nici un alt ierarh nu l-a urmat?

Nici pe Hristos nu l-a urmat nimeni, dar El a biruit. Asa si Anania a biruit. Adica ne-au mintit o data cu greco-catolicii la anul 1700 si asa vor si acum. Asta-i dracul, acesta-i viermele care roade ortodoxia. Lor nu le convine sa stie adevarul, pentru ca adevarul, mai ales in problema de credinta, te roade si te macina. Si cei mai mari dusmani ai catolicismului, tot intre catolici sunt. Pentru ca sunt oameni care vad adevarul. Dar la Roma credeti ca e numai catolicism? Acolo e si masonerie, acesta e de fapt fundalul, tine Biserica in frunte ca sa poata cuceri si ademeni pe multi.

Ce ascultare trebuie sa facem noi fata de episcopii compromisi?

Dragii mei, in ierarhia bisericeasca credinta e cea mai inalta. Nu imparatul sau patriarhul este cel mai mare, ci adevarul prezentat smerit. Smerenia este cea mai mare. Si s-a facut scandal prin sinoade si adevarul a iesit lamurit. Deci mai trebuie si un pic de scandal, ca sa existe o rezistenta crestina.

Dar intotdeauna era in sinod cate un sfant care sa povatuiasca poporul credincios si oamenii se luau dupa el

Nu trebuie sa cautam care este sfant si care nu, asta Dumnezeu o stie. Nu va pacaliti, adevarul este numai unul. Ne-a dat Dumnezeu lingura nu ca sa o ducem la urechi. Am primit un telefon de la cineva care imi spunea ca a cazut din pat si ma intreba ce sa faca. Si eu i-am zis: Domnule, ai numai doua variante, ori ramai sub pat, ori te sui in pat. Si pisica care era aflata sub pat, a zis: Nu, domnule, eu am drept de mostenire, eu aici nu-l primesc. Sa se suie in pat, pentru ca in pat este nascut, nu-l da nimeni jos. Dar in pat doar nu poate sa stea, adica adevarul. Si atunci dracul vine si-ti spune: uite vino la noi, te asigur ca nu te mai deranjeaza nimeni pe veci. Nu este lucru mic in viata raul cel mai mic. Adevarul trebuie aparat in intregimea lui. Sa acceptati sa muriti. Daca nu accepti lucrul acesta, te pacaleste usor. Nu va pacaliti. Eu n-as vrea sa fim in foc, dar daca pana la urma ne baga, nu suntem noi vinovati. Mai bine sa arzi in foc decat sa zici ca dusmanul. Frumusetea intalnirii noastre nu mai exista.

E nevoie de diplomatie in biserica?

Ce diplomatie!? E nevoie de tiganie, mai degraba, de targ. Adevarul e unul. Si daca unul singur tine adevarul, acolo e Biserica. Nu e numai o fractiune din Biserica, e toata Biserica. Aveti ocazia sa fiti acel unul. Pe Bartolomeu Anania il spovedesc si el este unul din cei care mai tin adevarul si nu o sa cedeze. Mai spovedesc si pe alti ierarhi si daca nu fac ce le-am zis si nu tin adevarul pana la capat, o cam slabesc cu ei. Dar eu nu sunt decat un mic preotas care vrea sa moara in culcusul acesta crestin. Nu va jucati cu adevarul. Ca avem impresia ca murim, dar nu murim. Nu va temeti, tata. Dar sa stiti ca nu poti sa aperi adevarul daca nu te-ai imbracat in haina mortii intai. Acum sunt semne de sfarsit de veac si dracul vrea sa schimbe adevarul. Si mi se pare mie ca sunt mai multi mireni decat calugari care imbraca haina mortii. Si haina mortii inseamna sa mori pentru adevar. In momentul cand aperi adevarul deja esti pe tine cu haina mortii. Mantuitorul n-a cedat cu nici un chip si nu o sa ajungem la marea cinste in care a fost El, de L-au jupuit, de L-au baut, de L-au umilit; va dati seama, dracul prinsese momentul. Cine a biruit: cel care a fost lovit sau cei care loveau? Apostolul Pavel, aceasta grozava figura, spune ca daca inger de sus va va invata altceva, anatema sa fie. Bine, ca unii vor sa fie ortodocsi si sa mai stea si la o cafea sau la masa cu ereticii. Exact ca greco-catolicii inchinati-va ca voi, dar sa tineti administratia de noi. Si asa greco-catolicii au fost foarte catolicizati. Acesta e sistemul ca sa te amorteasca, sa nu mai vezi, pentru ca neadevarul in care ei traiesc ii mustra pe dedesubt. Voi nu va dati seama ce durere ai cand esti un om vandut. Inca o data va spun: adevarul poate fi la unul singur, si sa fii fericit ca esti singur, caci cu atat mai puternic vei fi. Pentru ca de acum urmeaza sa ma ajute Hristos, eu am facut tot ce mi-a stat in putinta, de acum Hristos va birui intru mine.

(extras din nr. 3 al revistei ATITUDINI)

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Parintelui Arsenie – Floare de Colt. Cu o moarte toti suntem datori, dar una-i ortodox sa mori, alta-i ecumenist vandut”

  1. m.g. says:

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odineasca in pace!
    O mare pierdere pentru Biserica Ortodoxa! Un stalp al Prea Inaltului ce a vegheat printre noi…”Vesnicia ascunsa intr-o clipa”…Voi pastra cu sfintenie cartea si cuvintele scrise cu intelepciune de Parintele Arsenie Papacic: “Cruce, moarte-înviere”.
    Simt ca mi-a plecat un prieten, prietenul tuturor, prietenul romanilor iubitori de neam si glie.
    Sa-i fie somnul lin si Domnul sa-l ridice printre Dreptii Sai.

  2. Rares says:

    Arsenie Papacioc – PREZENT!

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-i ierte pacatele!

  3. Iustina Bacosca says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in viata vesnica!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova