Virgil Magureanu si unitatea de gandire cu Vladimir Tismaneanu in Micul dictionar social-politic pentru tineret, Editura Politica a Partidului Comunist Roman, 1981


Vladimir Tismaneanu in “Micul dictionar social -politic pentru tineret”, Editura Politica 1981, coordonator stiintific Virgil Magureanu:

„Partidul actioneaza continuu pentru perfectionarea organizarii si conducerii economiei, vazind in aceasta actiune o dimensiune esentiala a fauririi societatii socialiste multilateral dezvoltate. In aceeasi directie sint indreptate eforturile de dezvoltare si perfectionare a suprastructurii socialiste, a cadrului institutional specific noii societati, a intregii vieti spirituale, eforturi in care rolul determinant, de organizator si dinamizator al actiunii revolutionare a maselor revine Partidului Comunist Roman“. (pp. 47-48)

CONSTIINTA SOCIALISTA. “In conceptia partidului nostru, c.s. reprezinta un factor de cunoastere si de desavarsire a personalitatii umane, un factor formativ si mobilizator in intreaga actiune de faurire a societatii socialiste.”

„Asa cum subliniaza Programul P.C.R., dinamica procesului cultural in socialism, necesitatea sa obiectiva sint determinate de faptul ca etapa actuala de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunism impune cresterea continua a rolului factorului constient, participarea activa a maselor si a personalitatilor la opera de creatie istorica“ (p. 151).

EXISTENTA SOCIALA. “In interpretarea corelatiei dialectice dintre existenta sociala si constiinta sociala, o contributie remarcabila a fost adusa de catre tovarasul Nicolae Ceausescu, care, in repetate randuri, a subliniat unitatea dintre transformarea e.s. si constiinta oamenilor muncii, intrucat “numai atunci cand oamenii vor dirija in mod constient procesele sociale si vor obtine efectele voite de ei se va putea vorbi cu adevarat de trecerea la comunism”. (pag. 209)

„Trecerea revolutionara de la capitalism la socialism reprezinta un salt istoric din imperiul necesitatii in imperiul libertatii“ (p. 272).

LUPTA INTRE VECHI SI NOU. “In societatea noastra socialista, o conditie primordiala a victoriei n.(noului n.n.) o reprezinta infaptuirea consecventa a politicii Partidului Comunist Roman.” (pag. 275)

“In comunism dispar clasele sociale, se atenueaza si sunt treptat inlaturate diferentele esentiale dintre munca fizica si munca intelectuala, dintre sat si oras, se instaureaza deplina echitate sociala, are loc o ampla inflorire a culturii si umanismului”.

„Marxismul se dezvolta neincetat prin gindirea creatoare a partidelor comuniste si muncitoresti, care in elaborarea strategiei si tacticii lor revolutionare tin seama de conditiile concret-istorice, de experienta specifica si de nivelul de dezvoltare proprii fiecarei tari. O contributie de seama la imbogatirea creatoare a marxismului au adus si aduc Partidul Comunist Roman, secretarul general al partidului, tovarasul Nicolae Ceausescu…“ (p. 281).

NATIUNEA BURGHEZA / NATIUNEA SOCIALISTA. “N. burgheza se caracterizeaza prin stabilirea relatiilor de productie capitaliste, scindarea societatii in clase antagoniste, dominatia economica, politica si ideologic-culturala a burgheziei. N. socialista reprezinta un tip nou, superior de n. constituita pe o baza economica, politica si ideologica structural deosebita de cea burgheza.(…) Analiza continutului si evolutiei proceselor si fenomenelor sociale contemporane evidentiaza faptul ca n. este inca departe de a-si fi epuizat misiunea istorica.” (pag. 302)

“Programul P.C.R. reflecta interesele vitale ale tuturor oamenilor muncii, fara deosebire de nationalitate, fiind insusi programul intregului nostru popor de edificare a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare spre comunism. Concluziile si previziunile stiintifice cuprinse in Programul P.C.R. orienteaza intreaga activitate a partidului.” (pag. 350) “Umanism socialist, revolutionar – Forma superioara a umanismului, intemeiata pe conceptia stiintifica a materialismului dialectic si istoric despre societate.(…) Fiind diametral opus asa-zisului umanism burghez, intemeiat pe asuprire si exploatare, pe inegalitate si nedreptate sociala, u.s.r., asa cum se releva in Programul PCR, concepe omul ca fiinta sociala, aflata in stransa legatura si interdependenta cu semenii sai.” (pag. 435)

In curand, aici:

DOC: Fisa de Cadre a lui Virgil Magureanu reflecta activitatea desfasurata impreuna cu Vladimir Tismaneanu

Vezi si:

Vladimir TISMANEANU: O conceptie practica si vizionara – Perspectiva totalitatii

Sinteza originala, expresie remarcabila a marxismului creator in contemporaneitate, conceptia filosofica si politica a secretarului general al partidului nostru, tovarasul Nicolae Ceausescu, reprezinta prin viziunea generala, prin complexitatea, polivalenta si bogatia de semnificatii pe care le comporta nu atat un ansamblu de idei de incontestabila valoare teoretica cat mai ales un model de raportare intelectuala la realitatile sociale de azi. Asa cum o doreste o intreaga dezvoltare a marxismului si a miscarii muncitoreseti, punctul de vedere al totalitatii concrete care sta la baza intelegerii dialecticii societatii si istoriei este indisociabil de imperativul transformarii revolutionare a lumii, de imperativul practicii social-istorice.

Este, fara indoiala, privilegiul unei gandiri de exceptie, acela de a imbratisa, intr-o viziune larga, deschisa, realitatea, urmarind in acelasi timp surprinderea articulatiilor intime, determinatiilor concrete ale fenomenului si proceselor sociale, de a concepe universul in si prin particular, de a afirma particularul si de a-l integra universului, refuzand schematismul si reductionismul, speculatia si orice fel de excese teoretizante. Interiorizand profund necesitatea nedogmatizarii demersului teoretic marxist, tovarasul Nicolae Ceausescu accentueaza asupra faptului ca: ” Nu trebuie sa ne multumim cu cea ce s-a spus odata ci sa reconsideram unele teze daca viata, realitatile, faptele demonstreaza ca ele nu mai corespunde, chiar daca la vremea lor au fost juste”.
(…)

Depistam, deci, in filonul umanist revolutionar al conceptiei tovarasului Nicolae Ceausescu, intelegerea profunda, deplina, a faptului ca totalitatea sociala concreta isi are radacina in om. Ca nu semnifica nimic in absenta lui sau in conditiile ignorarii lui. Or, tocmai socialismul si comunismul tind sa corespunda practic, sa dea intreaga masura reala unei eterne chemari antropocentriste, pe care marxismul o ridica la cea mai inalta cota.

Vladimir Tismaneanu
Viata Studenteasca

Vezi si: BOMBA MEDIA: SRI si scurgerile de informatii controlate din presa. Virgil Magureanu are sansa sa ajunga in fata Tribunalului Militar. Un general acuza »

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Virgil Magureanu si unitatea de gandire cu Vladimir Tismaneanu in Micul dictionar social-politic pentru tineret, Editura Politica a Partidului Comunist Roman, 1981”

 1. Puscasu Vlad Irimie says:

  Ne ucidem Tara

  Noi vrem avort,
  Sa ne ucidem pruncii
  Tot noi sfioasele,
  sa luam drumul crucii!

  Sarutam icoana cu mare piosenie
  Uitand de crima facuta cu darzenie!

  Superficialitatea la mare cautare
  DOAMNE,Unde-i Romania mare?

  O familie mare cu sase copii,
  Este o solutie!Te va implini!

  Romania intregita,
  Nu este zgarcita
  Nu e egoista!
  Chiar deloc nu-i trista!

  Noi vrem avort,
  Sa ne ucidem pruncii,
  O sa vina altii,
  Si-o sa ne incurce!

  Imigranti de vine,
  Soarele apune!
  Dar cui poti a spune?

  Noi vrem avort,
  Ca sa vina imigrantii,
  Ce ne vor lua talantii,

  Cand vom fi cu floarea-n gura,
  Tot ei ne vor face zgura.
  Traiasca Romania,
  Afara cu prostia!

  Noi vrem avort,
  Sa ne ucidem pruncii,
  Ca sa vina imigrantii,
  Abia asteapta turcii!

  Poetul-tribun Puscasu Vlad Irimie

 2. igaşescu says:

  acest dictionar este scris de un colectiv de autori. nu ar fi bine – pt informarea celro care nu au cartea sau n-au de unde a o procura – să îi însirati pe toţi cu contribuţia din dictionar… asteptam

 3. VR says:

  Extrasele respective ii apartin lui. Nu vrem, Doamne fereste, sa fie acuzat de plagiat.
  Iar asta ii apartine integral. Cred…
  http://ilariontiu.files.wordpress.com/2009/08/tismaneanu_noua-stanga.pdf

 4. igaşescu says:

  dar o lista a tuturor cadrelor astea ce predau acolo la “ştefan gheorghiu” pana in 89 nu se poate şi a le urmari pe la ce “facultăţi politice” predau azi? Sau pe unde şi-n ce partide sunt “consilieri”? (SNAPSA, unde?)

 5. VR says:

  Ar fi de aur! SNSPA – Universitate, peste tot!

 6. […] AICI (cu sprijinul profesorului Virgil Magureanu) Ti-a placut articolul ? Pune un link la tine pe site !Ofera si altora posibilitatea sa isi spuna […]

 7. […] si “anticomunism” tocmai i se publica sub coordonarea profesorului Virgil Magureanu Micul dictionar social-politic pentru tineret, aparut la Editura Politica a Partidului Comunist Roma…, noua productie aparuta, iata, dupa 30 de ani, e mai actuala ca niciodata, mai ales ca este pentru […]

 8. […] – tot de la “Stefan Gheorghiu” si coautor al unei lucrari de indoctrinare comunista tot cu Virgil Magureanu – il dadea mort pe liderului minerilor din Valea Jiului. Acesta s-a suparat si, prin intermediul […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova