Ziua Nationala a Romaniei la Bistrita. Lansarea cartii lui Larry Watts “Fereste-ma, Doamne, de prieteni!” – “With friends like these” si aniversare Bistrita24.Ro

O lectie de istorie de Ziua Nationala a Romaniei

de Bianca Sara

Volumul „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” a fost lansat ieri după-masă la Bistriţa, în prezenţa unor invitaţi speciali care nu au făcut altceva decât să stârnească interesul cititorilor şi amatorilor de istorie din sală şi să-i determine să achiziţioneze cartea de la standul pus la dispoziţie de Editura RAO. Întreg evenimentul găzduit de Hotel Metropolis a fost organizat şi susţinut de AWA Group, la iniţiativa managerului Mihail Ulsamer, iar AWA Design a editat şi publicat varianta în limba engleză a volumului lansat ieri, intitulată “With Friends Like These”. Printre participanţi la momentul festiv, ce a coincis cu împlinirea 2 de la prima apariţie online a portalului Bistriţa24, au fost deputaţii Ioan Oltean şi Emil Radu Moldovan, prefectul Cristian Florian, şefi de instituţii publice, de cultură sau militarizate, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi din lumea sportului, care au ţinut neapărat să ne fie alături. 

Tomul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, un tribut adus României de ziua sa tocmai de un american, a fost primit cu braţele deschise şi cu o curiozitate debordantă de oamenii politici, din administraţie şi din zona culturii care a luat parte, ieri, la lansarea care avut loc la Bistriţa. Discursurile celor care au luat cuvântul, ziaristul Victor Roncea, istoricul şi fostul şef SIE – Ioan Talpeş, realizatorul TV Oreste Teodorescu, directorul Editurii RAO – Ovidiu Enculescu, colonelul în rezervă Ioan Gaftone şi directorului Bibliotecii Judeţene – Oliv Mircea, au punctat valoarea şi importanţa rolului geopolitic al României scos în evidenţă de volum, dar şi curajul cu care un reputat istoric american le vorbeşte românilor despre ei, în propria ogradă. 

Cartea poate fi abordată din “n” variante de gândire. Este ceva cu totul deosebit. Poate n-ar fi aşa de deosebit, şi îmi pare rău că spun asta, dacă noi ne-am fi comportat normal începând cu `89. (…) Istoricul Larry Watts ne pune în faţă nişte momente extraordinare din existenţa noastră, spune Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciilor de Informaţii Externe.

În cele 28 de capitole ale volumului, la care au fost ataşate 25 de hărţi explicative, Larry L. Watts prezintă situaţia internă şi externă a României înainte cu 1989, cu strategiile sale, cu duşmanii săi, dar şi cu prietenii săi.

După părerea mea este un cadou făcut de America, României. La 67 de ani de când românii îi aşteaptă pe americani, iată că aceştia au venit. Nu cred că exagerez când spun că lupta lui Larry Watts echivalează cu cea a unei întregi oştiri care luptă pentru adevăr, spune ziaristul  Victor Roncea.

Larry L. Watts a început munca de documentare la acest volum încă din 2002, când diferite proiecte legate de reforma serviciilor de informaţii din România şi Europa de Est l-au condus la un voiaj intelectual presărat cu descoperiri şocante care au acaparat „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”. 

 Nu cred că vreun român ar fi putut scrie o asemenea carte. În primul rând pentru că n-ar fi fost crezut. (…)Americanul Larry Watts are o calitate extraordinară pentru că ne face pe noi să ne revizuim, în primul rând, relaţiile dintre noi. „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” nu ar trebui să lipsească din biblioteca oricărui tânăr. Tinerii ar trebui să citească această carte, pentru că istoria le demonstrează în fiecare zi că nimic nu se pierde, totul se transformă. Larry Watts nu ne dă voie să uităm, preciza Oreste Teodorescu. 

Istoricul Larry L. Watts i-a dat dreptate realizatorului TV, susţinând şi că:

România a fost o zonă cu o ceaţă groasă, din această cauză, când am abordat această carte am evitat în mod special documentele şi arhivele româneşti. Să nu se spună că este o carte privită din punct de vedere românesc.

Mai multe poze de la eveniment puteţi vedea pe BISTRITA 24 RO

Cititi si Lectia de istorie a lui Larry Watts: Romanii, cei mai buni luptatori anticomunisti. Lansarea lucrarii “Fereste-ma, Doamne, de prieteni” – “With friends like these” la Bistrita. FOTO/VIDEO/MEDIA »

 

 

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova