Apel catre Presedinte: Domnule Traian Basescu, NU promulgati Legea Maghiara de destramare a Arhivelor Nationale! NU dezmembrarii Romaniei! SEMNATI SI DATI MAI DEPARTE !


DOMNULUI PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU

Domnule Preşedinte,

Opinia publică responsabilă din România, de la cetăţeni simpli la cercetători ştiinţifici, istorici, scriitori, oameni de artă şi de ştiinţă, reprezentanţi ai societăţilor civice şi cultural-patriotice au luat act cu îngrijorare de recentul demers de legiferare a dezmembrării integrităţii instituţiei Arhivelor Naţionale prin votarea în Camera Deputaţilor a Parlamentului României a legii de restituire a arhivelor confesionale către creatorul lor. Este vorba de arhivele luate de la creator în perioada comunistă, încercându-se repararea unei nedreptăţi şi neţinându-se cont că de fapt se face o nedreptate şi mai mai mare faţă de cetăţean şi faţă de viitorul consolidării noastre naţionale.

Stă mărturie, în acest sens, tradiţia arhivistică românească, modul cum s-a format însăşi instituţia Arhivelor Naţionale. Astfel, când la 23 iulie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna legea pentru concentrarea tuturor actelor “monastirilor pământene”, acte de interes public, în Arhivele Generale ale Statului, se afirma că se face aceasta pentru sigura lor conservare şi pentru folosirea lor practică, măsură deja aplicată prin legiuirea din 1841de a se aduna aceste acte ale mănăstirilor şi care au fost administrate de o “Comisiune documentală”, comisie contopită în 1862 cu Arhivele Generale ale Statului.

Aşadar, generaţia preunionistă şi cea unionistă şi-au asumat responsabilitatea faţă de viitorul şi consolidarea naţiunii lor şi nu se cunoaşte ca mănăstirile respective să fi răspuns cu duşmănie faţă de acest act de accedere a Principatelor româneşti la modernitate. Mai mult chiar, după răsturnarea lui Cuza, guvernele ulterioare, regii cei glorioşi care au realizat Independenţa şi Marea Unire nu s-au gândit să retrocedeze mănăstirilor arhivele şi nici sfintele mănăstiri româneşti nu au dat dovadă de duşmănie faţă de stat ca să le ceară înapoi, locul de depozitare şi importantul lor destin cultural şi ştiinţific era de necontestat.

Când în martie 1865 Adunarea Electivă a României vota legea pentru predarea la Arhivele Statului a arhivelor mănăstirilor aşa-zise brâncoveneşti, 99 de deputaţi au votat pentru, 8 contra şi 2 s-au abţinut. Şi prin Legea pentru organizarea Arhivelor Statului din 1925 se prevedea primirea spre păstrare în Arhivele Statului a actelor civile, bisericeşti şi militare, chiar actele de stare civilă ale Familiei Regale (nimeni nu era mai presus de interesul naţional), acte mai vechi de 30 de ani şi care nu mai erau necesare administraţiei curente a acestor autorităţi – spunea legea. Care ar fi fost, aşadar, destinul cultural şi ştiinţific al României fără aceste documente puse la dispoziţia unori mari oameni de cultură români precum Iorga, Hurmuzaki, Bogdan ş.a. ?

Domnule Preşedinte,

Soluţia dezmembrării unei instituţii de bază a statului român, cu documente de o valoare inestimabilă şi unicate, care urmează să fie dispersate în sute şi sute de centre extrem de nesigure, duce la periclitarea drepturilor cetăţeanului, mai ales că se face o discriminare între cetăţeni prin această cedare pe criterii anume, fapt care încalcă în mod clar Constituţia României.

Situaţia de acum peste o jumătate de secol, de la preluarea lor, este acum alta, sute de parohii care au creat atunci arhive pentru comunitatea lor azi nu mai există, comunităţile aparţin altui cult. Evident că nu se pot priva membrii comunităţilor respective de trecutul strămoşilor lor. Neconstituţional este şi faptul că nu s-au consultat Bisericile româneşti, specialiştii, oamenii de cultură şi întreaga societate, deoarece este vorba de o problemă majoră, de mare interes naţional.

Ne întrebăm atunci care este viitorul României fără memoria ei istorică şi culturală?

De aceea, domnule Preşedinte al României, vă solicităm să nu promulgaţi această lege şi să o returnaţi Parlamentului şi dezbaterii publice româneşti, până nu este prea târziu în declanşarea unui pas care va avea consecinţe ireparabile pentru patrimonial naţional. Constituţia României vă cere să apăraţi acest patrimoniu, care slujeşte şi va sluji mereu cetăţeanul român, fără discriminare etnică şi confesională, cultura şi ştiinţa naţională şi a Europei şi, implicit, prosperitatea şi consolidarea naţională.

Cu deosebit respect,

Organizatii:

ASTRA – Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român,
Centrul European de Studii Covasna Harghita,
Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures,
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni,
Asociatia Civic Media,
Ziaristi Online,
Clipa Magazine,
Consiliul Mondial Roman,
Comitetul Roman American pentru Basarabia,
Consiliul Roman American

Persoane:

Vasile Lechintan, istoric, Cluj
Prof Gheorghe Buzatu, istoric, Iasi
Prof Nae Georgescu, scriitor, Bucuresti
Prof Theodor Codreanu, scriitor, Husi
Alexandru Moraru,istoric-arhivist si publicist roman, Chisinau
Ilarion Tiu, istoric, asis univ, Bucuresti
Aurel I Rogojan, gen brig (r), Bucuresti
Florin Budea, jurnalist, Oradea
Sorin Sotoc, jurnalist, director Spinul, Oradea
Maria Petrascu, jurnalist, Brasov
Florian Palas, jurnalist, Brasov
Victor Roncea, jurnalist, Bucuresti

Alaturati-va acestui demers printr-un mesaj la adresa de e-mail [email protected] sau semnati aici, la rubrica de comentarii, dupa modelul de mai sus

Pentru documentare:

Tradarea a devenit legala. Camera Deputatilor a votat dezmembrarea Arhivelor Nationale

FAR către SRI și România. APELUL Federaţiei Arhiviştilor din România în faţa atacului UDMR: OPRIŢI DESTRĂMAREA ARHIVELOR NAŢIONALE !

Spinul.Ro despre retrocedarea arhivelor către bisericile maghiare: Complotul UDMR. Spectrul lui Tismaneanu si lista tradatorilor. In atentia SRI

Atac unguresc in Camera Deputatilor. UDMR vrea sa fure, azi, aurul Romaniei: Arhivele Nationale. Autorul tentativei: Mártón Árpád Francisc

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

30 Responses to “Apel catre Presedinte: Domnule Traian Basescu, NU promulgati Legea Maghiara de destramare a Arhivelor Nationale! NU dezmembrarii Romaniei! SEMNATI SI DATI MAI DEPARTE !”

  1. Emilia says:

    Emilia Corbu, arheolog, Slobozia, România

  2. boeru adrian says:

    boeru adrian

  3. Constantin Dobre says:

    Semnez demersul.

    Constantin Dobre
    fost lider al revoltelor mineresti din Valea Jiului, Lupeni, august 1977

  4. Daniel says:

    Daniel Vladescu, IT, Pitesti

  5. Anamaria Essig says:

    NU promulgati Legea de destramare a Arhivelor Nationale!

  6. m.g. says:

    Mariana Gurza, Timisoara

  7. Gabriel Zachia says:

    Sustin aceasta initiativa !

  8. Gabriel Dumitrache says:

    Domnule Roncea, va felicit pe dumneavoastra cat si pe ceilalti initiatori si semnatari ai Apelului,,NU promulgati Legea Maghiara de destramare a Arhivelor Nationale” adresat presedintelui Romaniei domnului Traian Basescu, totusi am o nelamurire in ceea ce priveste reusita demersului initiat:1-de ce nu au inintiat semnatarii Apelului, o campanie voluntara de strans semnaturi de circa 200.000 semnaturi, pe modelul Salvati Rosia Monatana sau mai nou de rasu plansu, cea cu cainii maidanezi a PDL-ULUI, via deputat Pirpiliu, unde…in 3 saptamani, au strans cica ..peste 200.000 de semnaturi????nu credeti ca era mai aplicabila si veridica?????

  9. IURCO MARIA says:

    Daca sunteti roman si ne reprezentati,NU promulgati o astfel de lege!!!

  10. VR says:

    Nu mai e timp. In loc sa va intrebati mai bine semnati!

  11. cristina talpa says:

    sustin

  12. Diana Petrariu says:

    Diana Petrariu,Bucuresti

  13. florin tudor says:

    O.K., D-le Roncea .Este o arhiva Romaneasca si chiar daca are elemente perimate sint ale noastre,ale Romaniei

  14. Iustina Bacosca says:

    Iustina Antoanela Bacosca, psiholog, Piatra Neamt

  15. Emilia Stanescu says:

    Un “NU” promulgarii Legii de destramare a Arhivelor Nationale!

  16. Anca Păuleţ says:

    Sustin aceasta initiativa !

  17. Răzvan Păuleţ says:

    Contaţi şi pe mine! Susţin şi eu această iniţiativă!

  18. Flavius says:

    V-ati si gasit pe cine sa rugati sa apere interesele Romaniei. Pai basescu a facut mai mult rau acestei tari decat toti conducatorii comunisti la un loc.

  19. Alexandra Radulescu says:

    NU PROMULGATI ACEASTA LEGE IMPOTRIVA ISTORIEI TARII NOASTRE !!
    NUMAI NISTE TRADATORI DE TARA AU PUTUT AVEA O ASEMENEA IDEE !!!

    NU PROMULGATI O ASTFEL DE LEGE !!!

    NU !!! DEZMEMBRARII ROMANIEI !!!

  20. denisa says:

    si eu sustin ideea

  21. Paul Bacosca says:

    Semnez din toata inima, Doamne-ajuta!

  22. Paul Bacosca says:

    Semnez.
    Paul Bacosca, psiholog, traducator, Piatra Neamt.

  23. dr. Corneliu Ciucanu says:

    Sustin fara rezerve Apelul. Cu Dumnezeu inainte!

  24. Serban Florian says:

    Serban Florian,Arad,Romania-Sustin cu tarie acest demers,consider actiunea extremistilor unguri ca fiind inca o etapa din planul ocultei mondiale de a dezmebra Romania!Traiasca Dacia Mare!

  25. Radu Nastasă says:

    Radu Nastasă,șomer- Roman,Neamț NU promulgati legea,nu distrugeti trecutul natiunii

  26. Galai Mihai Stefan says:

    Galai Mihai Stefan – Ploiesti

  27. Popa Savin says:

    Semnez !!! impotriva maghiarimii

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova