Mircea Nicolau, omul care a sfidat moartea, s-a dus in randurile dreptilor

Fundaţia “George Manu” şi revista “Permanenţe” anunţă cu nesfârşită durere plecarea dintre noi a celui care a fost Mircea Nicolau, preşedintele fundaţiei şi prim-redactor al revistei. Legionar încă din tinereţe, om de cultură, scriitor, format la şcoala spirituală a “elitei interbelice”, Mircea Nicolau şi-a închinat întreaga viaţă şi energie, până în ultima clipă, luptei pentru credinţă şi neam.
Trecut prin închisorile antonesciene şi cele comuniste, unde şi-a petrecut practic toţi anii de viaţă dintre 1941-1964, nu a abdicat nicio clipă de la crezul său, pe care l-a slujit până în ultimul ceas al vieţii sale îndelungate, care a bătut în zorii zilei de 12 Decembrie 2011. Trupul neînsufleţit va fi depus marţi, 13 Decembrie, la ora 12 la biserica Sf. Ilie-Gorgani, iar înmormântarea va avea loc în cursul zilei de miercuri.
Dumnezeu să-l primească în rândurile drepţilor Săi!

Fundaţia “George Manu”

Mircea Nicolau s-a născut în 1914 în Bucureşti. Ca student al facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, a avut ca profesori adevărate personalităţi ale intelectualităţii interbelice ca: Nae Ionescu, Mircea Eliade şi Mircea Vulcănescu.

În această perioadă se încadrează în Mişcarea Legionară (ML), în cadrul căreia devine, în 1936, şeful organizaţiei Ialomiţa. În 1938-39, sub dictatura lui Carol II, activează clandestin în comandamentul de prigoană, constituind legături cu structurile din întreaga ţară. Începând din ianuarie 1939, este alături de Horia Sima, coordonatorul  comandamentului clandestin, pe care îl găzduieşte şi îl conduce la diverse gazde, până în martie, când acesta iese din ţară prin Banat. În martie 1939 este arestat dar este eliberat din lipsă de probe. Tot acum preia conducerea organizaţiei Corpului Razleţi din ML.

În octombrie 1940, sub Statul Naţional Legionar este numit şeful Poliţiei în Oltenia. După aşa numita rebeliune, este condamnat la moarte în contumacie de regimul antonescian. Arestat în iunie 1941, este rejudecat şi condamnat la 20 ani muncă silnică. Este eliberat în 1946, iar în 1947 participă la vârf la organizarea Rezistenţei Naţionale Anticomuniste, alături de comandantul legionar Nicolae Petraşcu. Prins în 1948, este condamnat la muncă silnică pe viaţă. Cunoaşte calvarul închisorilor comuniste, fiind tratat de autoritaţile represive ca un element periculos pentru sistem.

Eliberat în 1964, la amnistia generală, i se refuză dreptul de a preda în învăţământ, muncind toată viaţa ca muncitor necalificat sau cel mult contabil.

Încă din primele zile ale lui 1990, se remarcă activ în reorganizarea vechilor luptători din ţară, fiind unanim şi legitim recunoscut ca lider al acestora.

La 92 de ani, in 2007, a publicat la Editura Criterion cartea de memorii “Curajul de a sfida moartea“, un dialog cu regretatul Gabriel Stanescu, discipolul lui Mircea Eliade.

Fundaţia “George Manu”

Cititi mai multe despre Mircea Nicolau la Sentinela

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Mircea Nicolau, omul care a sfidat moartea, s-a dus in randurile dreptilor”

 1. Kristijan Ivancic ZG-HR says:

  Slava Herojilor Legionari!
  Dumnezeu sa il odihneasca!
  Victor,snt convins ca generatija anilor 60′-70′ va vedea dinnou Miscarea Legionara triumfnd. Petru cej care nu stiu,Miscarea Legionara nu a fost condamnata la Nurenberg.
  Noi cej care sntem nepoti legionarilor stim ca ceasul biruintej legionare va veni curnd!
  In toti Balkani se aude chemarea legiuni. Si toti care avem kijar si putin snge ROMANESC raspundem PREZENT!
  NU EXISTA NATIONALISM ROMANESC IN AFARA MISCARI LEGIONARE!

 2. Adi says:

  Dumnezeu sa’l ierte! Acum este iarasi alaturi de Capitan.
  TLC!

 3. Kristijan Ivancic ZG- HR says:

  ASA JESTE ADI. SNT DINNOU IMPREUNA! VINE SI VREMIJA NOASTRA…..

 4. […] de Horia Sima si secretar al organizatiei, reintors in tara dupa 1990. Considerat continuatorul lui Mircea Nicolau dupa trecerea la cele sfinte a fostului detinut politic cu 22 de ani de temnita grea, in decembrie […]

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova