Cui i-e frică de Larry Watts? Un raspuns impecabil pe adresa Iuliei Tismaleanu (*) de la fostul ziar Curentul

“Fereşte-mă, Doamne, de prieteni…” a devenit în ultimele luni cartea cea mai comentată în România. După ediţia în limba engleză, tipărită în 2010, a urmat şi traducerea în limba română, datorată Editurii RAO, lucrarea istoricului american având astfel un drum larg deschis spre public. Nu doresc ca aceste rânduri să fie o recenzie a cărţii, ci îmi permit câteva comentarii la felul în care este ea preluată sau interpretată. Subtitlul care face şi mai penetrant mesajul autorului – Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România, lasă să citim “cheia” în care sunt acceptate cu entuziasm sau respinse cu vehemenţă informaţiile cuprinse în substanţialul volum. De aceea nu surprinde cât de tranşanţi sunt mai ales cei care vor să minimalizeze demersul istoricului american şi să contorsioneze până la caricatură şi denigrare afirmaţiile şi comentariile autorului. Am avut ocazia să asist la discuţii aprinse, purtate de persoane care au suficiente informaţii despre “războiul secret” purtat împotriva României, care din  motive biografice sau apartenenţa la instituţii vizate, citate şi fişate se arată net împotriva adevărurilor reieşite din documente de necontestat. Sunt suficient de mulţi istorici români care şi-au făcut “opera” din interpretări dirijate ale evenimentelor din anii “Războiului rece” impus României de aliaţii din Tratatul de la Varşovia care sunt puşi acum în posturi delicate de documentele şi comentariile aduse  în circulaţie de Larry Watts. Poziţiile lor morale şi “ştiinţifice” sunt serios zdruncinate. De altfel, unii care au câştigat nu doar poziţii, ci şi mulţi bani din postul de demolatori ai istoriei recente, sunt în pericolul de a cădea de pe soclu. Alţii au motive personale în a minimaliza, persifla şi deturna “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”. În acest caz delicat se află Vladimir Tismăneanu, probabil surprins să afle că tatăl lui primea cea mai mare soldă în anii de dinainte de 1944, când se afla la Moscova, la Komintern. Ca atare, o puzderie de articolaşe strecurate pe sub uşile unor redacţii fără suflu, semnate de anonimi, par scrise de aceiaşi mână “indignată”. Cartea este greu înghiţită şi de spionii români care şi-au trădat ţara, trecând cu arme, bagaje şi secrete în tabăra spionajului Occidental. Surprinzător, semne de întrebare asupra motivaţiei gestului “defectării” apar când afli că mulţi spioni erau racolaţi de serviciile de informaţii sovietice şi plecau la ordin. Trădarea lui Pacepa, dar şi ale altor “reabilitaţi” de după 1989 pot fi interpretate şi în acest sens.

Cum, la fel de supăraţi pe Larry Watts par să fie şi cei care au reprezentat în acei ani agentura ruşilor în România pe care Ceauşescu a izolat-o, dar nu a anihilat-o.

Dar, evident, cel mai greu cade lucrarea în curtea serviciilor de informaţii, inclusiv a celor româneşti, ale căror decizii au fost “captate” în multe perioade de spioni ai URSS, Ungariei şi RDG. Cârtiţele din serviciile americane, engleze, franceze, vest-germane pe care le manevrau interesele URSS aveau şi “sarcini” exprese pentru izolarea României, minimalizarea sau punerea la îndoială a politicii de independenţă faţă de Moscova.  Detaşamentul de diversiune care are ca obiectiv demolarea  cărţii lui Larry Watts are aşadar suficiente trupe şi uniforme. “Tactica” criticilor din România este clară: nu  interesează fondul lucrării ci aspecte care încearcă să vulnerabilizeze autorul şi pe cei care sprijină difuzarea şi comutarea ei. Mai nou, ţinta au devenit Mugur Isărescu şi Banca Naţională a României, care au găzduit în cadrul manifestărilor culturale lansări ale volumului. Cei care doresc să pătrundă în detaliile unei epoci care a avut şi lumini şi umbre şi nu se feresc de adevărurile ei, multe surprinzătoare, nu au a se teme de Larry Watts.

DAN CONSTANTIN / Jurnalul.ro via Ziaristi Online

(*) Iulia Nueleanu, redactor sef “Curentul”, semnatara unui articol comandat, cu iz internationalist-bolsevic marca Tismaneanu si ai lui

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Cui i-e frică de Larry Watts? Un raspuns impecabil pe adresa Iuliei Tismaleanu (*) de la fostul ziar Curentul”

  1. Homerillum says:

    Doamnelor, domnisoarelor si domnilor!

    Istoria neamului nostru romanesc este complicata, plina de lupte dar si de izbanzi stralucitoare. Trebuie sa o citim si sa o recitim pentru ca ea ne este data de Dumnezeu pentru a o intelege si a trage invatamintele de rigoare. Pe blogul meu, public esenta evenimentelor istorice, politice, sociale dar si de alta natura, pentru ca noi oamenii avem nevoie de subiecte de reflexie pentru a ne intelege pe noi insine cu scopul de a evita greselile trecutului. A evita greselile inseamna a evita suferinta.

    Cititi pe blogul meu:

    Homerillum: Anonimitate versus identitate
    Dumnezeu: Constiinta infinitului
    Piata Universitatii: Locatie a evolutiei prin revolutie
    FMI: Asasinii economici ai Romaniei
    Europa: Rasism social
    Basarabia 2012: 200 de ani de la anexare
    Evolutionism darwinist: Consecinte, Colaps, Creationism

    https://foc-in-agora.blogspot.com/

    Va doresc lectura placuta!

  2. Cerber says:

    Domnule, dar vezi ca pentru unii taumaturgi care dau lectii poporului român, istoria neamului asta nu e de loc complicata, fiindca daca le sti pe toate(cele 66 de randuri) ajungi doctor, ca prostu’ cu putulica de aur scapat in frisca de maMoasa – Honoris patapi…(ce nume mai e si asta care suna ca o pianina stricata?)

    Ma rog, se pare ca si altii isi asteapta randul…cum a spus profetul.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova