27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Tara. Prof Gheorghe Buzatu: 1812 – 2012. BASARABIA ŞI IAR BASARABIA! Ion Cristoiu: Iata Acordul dintre Romania si Republica Moldova pentru mormintele eroilor romani. EXCLUSIV Ziaristi Online

Prestigioasa Revista Romano-Americana, editata de asociatia “Amicii Statelor Unite” sub conducerea unui comitet de redactie, publica in numerele XXII – XXIII exceptionalul studiu al profesorului univ dr Gheorghe Buzatu, dedicat poate “celui mai trist moment din istoria neamului românesc”, anul 1812, dar si celui mai fericit: Unirea. Prin amabilitatea marelui istoric si patriot roman, portalul Ziaristi Online il reproduce integral, la aniversarea Unirii Basarabiei cu Tara.

  1812 – 2012

BASARABIA ŞI IAR BASARABIA!

 Gh. Buzatu

Oameni de stat şi militari de elită, scriitori şi diplomaţi, istorici şi geopoliticieni, ziarişti de imens prestigiu şi autoritate morală, dintre care-i reţinem în prima ordine pe M. Eminescu sau N. Iorga, pe M. Kogălniceanu, I. I. C. Brătianu sau N. Titulescu, pe S. Mehedinţi, Pamfil Şeicaru sau Emil Cioran, s-au exprimat adeseori şi în mod categoric în sensul că, pentru ultimele trei veacuri ale istoriei naţionale, a funcţionat cu putere de lege acest blestem neiertător în privinţa poziţiei noastre geopolitice: Românii şi România s-au aflat “prea aproape de Rusia si prea departe de Dumnezeu“. Sub acest aspect, câteva date s-au impus ca puncte de referinţă, nu numaidecât pentru evoluţia/involuţia raporturilor româno-ruse ori sovietice, ci şi pe planul istoriei Europei de Sus-Est sau continentale, chiar universale. (…)

Indiferent de orice intenţii şi iniţiative nenorocite ce i s-au atribuit în epocă ori continuă a-i fi imputate, Ion Antonescu, cel de-al III-lea Mareşal al României după 22 august 1941, a fost singurul lider politic şi militar de la Bucureşti capabil a pregăti, declanşa şi purta Războiul din Est (1941-1944), alături de Germania şi aliaţii ei, împotriva U.R.S.S. şi a Naţiunilor Unite. Un război condus, înainte de orice şi mai presus de toate, pentru refacerea României Mari şi zdrobirea comunismului.

Şi, nu mai puţin, pentru Basarabia şi Bucovina. Nu a fost nicidecum întâmplător că, în după-amiaza zilei de 1 iunie 1946, înainte de-a fi condus spre locul de execuţie din Valea Piersicului de la Jilava, Mareşalul Antonescu s-a despărţit de mama sa, asigurând-o fără pic de ezitare:

„Dacă mor, este pentru Bucovina şi Basarabia. De ar fi să reîncep, aş face la fel …”

Integral la BASARABIA ŞI IAR BASARABIA! Profesorul Gheorghe Buzatu pentru Revista Romano-Americana si Ziaristi Online la aniversarea Unirii Basarabiei cu Tara

Cititi si EXCLUSIV: Ion Cristoiu prezinta Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Basarabiei. DOC

” Se trăgea nebuneşte. Soldaţii cădeau ca seceraţi. Apa Prutului era roşie de atâta sânge. La mici distanţe, pe Prut se formaseră poduri din trupurile ostaşilor români împuşcaţi de sovietici. Pentru că era în mijlocul verii, aerul din împrejurimi era îmbâcsit cu putoare de cadavre…”

De 27 Martie, portalul Basarabia-Bucovina.Info ofera cadou cartea lui Nicolae Iorga “Adevarul asupra trecutului si prezentului Basarabiei” in format PDF

Sfatul Tarii la momentul Unirii Basarabiei cu Tara - Basarabia-Bucovina.Info

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În ziua istorică de 27 martie 1918, Sfatul Țării a decis ca Basarabia sa fie alipită la țara mamă. Basarabia-Bucovina.Info ofera cadou tuturor romanilor fideli idealurilor nationale de la 1918 lucrarea marelui istoric Nicolae Iorga “Adevarul asupra trecutului si prezentului Basarabiei” (1940), disponibila in format PDF, AICI.

“Traiasca Unirea cu Romania!”

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Tara. Prof Gheorghe Buzatu: 1812 – 2012. BASARABIA ŞI IAR BASARABIA! Ion Cristoiu: Iata Acordul dintre Romania si Republica Moldova pentru mormintele eroilor romani. EXCLUSIV Ziaristi Online”

  1. orheianul says:

    Astazi, cand se sarbatoreste reintoarcerea Basarabiei la Patria Mama, pe blogul Apologeticum, pe langa ca nu se pomeneste nimic despre acest eveniment extraordinar, mai mult, i se face apologia unui cunoscut agent rusofon, Par. Andrei Bastovoi.

  2. VR says:

    Pai nu-i normal? 🙂

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova