Basarabia-Bucovina.Info publica fotografii memorabile cu romanii in genunchi pentru Razboiul Sfant, realizate pe 22 iunie 1941 de fotograful Willy Pragher. Maresalul Ion Antonescu: „Dacă mor – este pentru Bucovina şi Basarabia!”

Fotograful Willy Pragher (1908 – 1992) a iubit Romania, dupa cum se vede din fotografiile sale document, realizate la noi inca din timpul primului razboi mondial si pana la apusul vietii sale, scrie portalul Basarabia-Bucovina.Info, care se prezinta drept “un proiect interactiv de recuperare vizuala a spatiului istoric romanesc”. Pe front cu Maresalul Antonescu, in satele Basarabiei si Bucovinei, pe plaiuri romanesti de la Nistru pana la Tisa, din Cernauti si Chisinau la Sinaia si Bucuresti, Willy Pragher a reusit sa lase Romaniei si lumii adevarate fresce istorice, etnografice si sociologice cuprinse in mii de fotografii, donate dupa moartea sa Arhivei de Stat din Baden Wurtttemberg. Reproducem astazi cateva dintre aceste fotografii memorabile, care au inregistrat pentru posteritate un moment astral din istoria Romaniei: Duminica, 22 iunie 1941, ziua declansarii Razboiului Sfant pentru eliberarea Basarabiei si a nordului Bucovinei de sub ocupatia sovietica, cand in intreaga tara romanii s-au rugat, oriunde s-au aflat, pentru victoria Armatei Regale Romane conduse in lupta de Maresalul Ion Antonescu, se mai afirma in prezentarea facuta de Basarabia-Bucovina.Info acestor fotografii cu adevarat cutremuratoare, pe care le puteti vedea AICI.

Eu adaug ca acesta a fost si unul din principalele motive pentru care Maresalul Ion Antonescu si-a gasit moartea nedreapta dar martirica in fata plutonului de executie. „Dacă mor – este pentru Bucovina şi Basarabia. De ar fi să reîncep, aş face la fel …” au fost ultimele cuvinte ale soldatului Romaniei Ion Antonescu transmise mamei sale la despartire, in dupa amiaza de 1 iunie 1946, la Jilava.

Detalii in lucrarile profesorul univ dr Gheorghe Buzatu, publicate de Ziaristi Online.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Basarabia-Bucovina.Info publica fotografii memorabile cu romanii in genunchi pentru Razboiul Sfant, realizate pe 22 iunie 1941 de fotograful Willy Pragher. Maresalul Ion Antonescu: „Dacă mor – este pentru Bucovina şi Basarabia!””

 1. Pentru cei care inca considera 23 august 44 ca ,,act de tradare,, (impotriva lui Hitler).

  1.ITALIA a intors armele contra lui Hitler si Mussolini,prin Rege in 1943,luptand pana la capat contra lui Hitler,cu partizani in munti si cu guvern pro-american la Roma!

  2. UNGARIA a intors armele contra lui Hitler,doar ca la nici 2 zile a fost ocupata de Hitler(dupa discursul de la radio a lui Miklos Horty,din Martie 1944),schimband Guvernul cu Szalasi,si ducand evreii la Auschwitz.

  3.BULGARIA a intors armele contra lui Hitler cu succes in Octombrie 1944,bulgarii luptand cu aliatii(rusii),la eliberarea Belgradului si dupa!

  4. ROMANIA la 23 august 1944 a dat cea mai puternica lovitura lui Hitler,dupa debarcarea din Normandia din Junie 1944,secatuind armata lui Hitler de petrolul atat de vital,si de grane si alimente.

  5. FINLANDA a avut un regim special,fiind o tara izolata in nord,ne-fiind in drum spre Berlin,fiind tratata de aliati ca zona invinsa,dar cazand in zona americana,nu sovietica.

  6. SPANIA lui Franco,desi ajunsese la putere contra comunistiilor spanioli,cu ajutorul lui Hitler,a ramas neutra spionand pentru americani,si mentinandu-si regimul pentru inca 30 de ani.

  DECI,pe cine am tradat noi in 23 august 1944?!?!?

  http://nato-peace.blogspot.com/

 2. in ceea ce-l priveste pe maresalul Ion Antonescu,acesta nu trebuia predat la 23 august 1944 la rusi si NKVD(lui Bodnaras).Trebuia predat la americani,in cel mai rau caz,pentru a avea parte de un proces corect si echitabil si nu unul STALINIST ca cel din 1946!MIKLOS HORTY a fost luat de americani si protejat la Estoril in Portugalia,vecin de vila cu Carol al 2-lea si lupeasca,Antonescu cu siguranta avea aceeasi soarta in cazul caderii ca prizonier la americani.

  Americanii in 23 august 1944 au parasutat sute de spioni americani,si britanici din avion,pentru a veghea si ajuta pe Rege!

  acestia au avut si rolul de a lua legatura cu camarazii lor americani,prizonieri de razboi in Romania,care au fost ELIBERATI de Regele Mihai ,si trimisi in portul Constanta,de unde au plecat in America.

  Regele Mihai nu a predat nici un prizonier american sau englez lui Hitler in Germania,protejandu-i.

  Acest aspect a dus la privirea Romaniei cu simpatie din partea americaniilor,insa nu si a lui Trumann,care era un spion sovietic la Casa ALba,la fel cum Gorbaciov a fost un spion american la Kremlin,dupa razboi!

 3. VR says:

  Care “noi”? Romania a fost tradata!

 4. Anonim says:

  @Puscasu Vlad Irimie:

  La 23 august, in primul rind a fost tradata Romania.

  Finlanda a intors si ea in final armele contra Germaniei si a cazut de fapt in zona sovietica, consacrind termenul ‘finlandizare’ in jargonul politic.

  Bulgaria a fost in Axa doar pentru a-si satisface vanitatile expansioniste contra Greciei, Iugoslaviei si Romaniei. Intoarcerea armelor contra Germaniei nu poate surprinde pe nimeni, intrucit filorusismul bulgar era ceva visceral, manifestindu-se din plin si dupa razboi.

  Inainte de de 23 august, Aliatii au parasutat un numar limitat de agenti, operatia Autonomus, capturati imediat de romani si tratati regeste.

  Regele nu putea preda vreun prizonier aliat germanilor intrucit nu avea atributii de guvernare, nici aptitudini.

 5. ,,la 23 august a fost tradata Romania,,

  pe ce te bazezi cand spui asta?

  care era interesul Romaniei in perspectiva castigarii razboiului de catre Aliati?

  1.Recuperarea Ardealului de nord in totalitate
  2.Sa ne salvam Armata,sa o avem si dupa razboi
  3.Sa ne salvam tara,conducerea ei.Aici in parte s-a reusit,s-a gafat in privinta maresalului si altor fosti ministrii.
  4.Asigurarea independentei tarii,si a caderii in zona americana.Aici nu a depins de Romania,ci de YALTA 45,adica de Churchill tradatorul.

  Fara 23 august era vai steaua Romaniei.De unde atata dorinta pe tine de auto-flagerare?

  erai mai fericit sa stii ca toti bunicii tai mureau inghetati in Siberia,sau pe front contra rusiilor? pai cu Katiusa si peste 5 milioane de rusi pe frontul romanesc,crezi ca faceam noi fata lor?!?!?

  Romania NU avea tancuri blindate,ci o artilerie slaba si o cavalerie demidata.

  De unde dorinta asta de a vedea sange pe pereti fara 23 august 1944,in Oltenia,Ardealul de sud,Muntenia,Dobrogea?

  Vroiai musai sa fie ras Bucurestiul de pe suprafata pamantului,sa nu mai ramana o cladire in picioare?

 6. VR says:

  Din pacate nu oferiti nici un argument ci doar pareri. Sunt zeci de carti pe tema asta. Cititi-le.
  Romania a fost tradata si punctum.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova