Povestea ilustrata a Elenei Udrea, fata mosului, atacata de cocoselul babei cea sluta si rea la inima

Sursa: http://www.elenaudrea.ro/mai-e-mult-pana-departe.html

Si acum povestea: FATA BABEI ŞI FATA MOŞNEAGULUI

după Ion Creangă

Trăiau odată într-un sat o babă şi un moşneag.

Fiecare dintre ei avea o fiică. Fata moşului era harnică, cuminte, frumoasă şi ascultătoare, iar fata babei era urâtă şi rea.

Fiind foarte răbdătoare şi harnică, fata moşului îndeplinea toate muncile grele pe care i le cereau baba şi fata ei să le facă.

Când venea dintr-un loc de la muncă, pleca în altul, iar cele două tot nemulţumite erau. În faţa moşului, fata babei şi baba spuneau mereu vorbe urâte despre fata lui.

Moşneagul îşi cheamă fiica şi o îndeamnă să plece încotro îi va arăta Dumnezeu, pentru că la casa lui nu mai este chip să rămână, fiindcă se face gâlceavă din pricina ei, căci e „rea de gură şi înnărăvită”.

Fata moşului plecă de acasă şi, în drumul ei, întâlni o căţeluşă bolnavă, un păr plin de omizi, un cuptor dărăpănat şi o fântână părăsită. Ea s-a oprit din drum şi i-a îngrijit, apoi a mers mai departe să-şi caute stăpân.

Fata s-a rătăcit şi, în cele din urmă, a întâlnit o bătrână care o găzdui şi o rugă să-i facă de mâncare şi să-i îngrijească copilaşii.

Când Sfânta Duminică (căci ea era bătrâna) se întoarse de la biserică, a găsit copiii hrăniţi şi, fiind foarte mulţumită, o chemă pe fata moşului să-şi aleagă din pod … o ladă.
Fata îşi alege cea mai mică şi mai urâtă ladă şi se întoarce acasă. În drum spre casă, e întâmpinată de cuptor, care-i dă plăcinte, de fântână, care-i potoleşte setea şi-i oferă două pahare de argint, de păr, care-i dă pere dulci, şi de căţeluşa care-i oferă o salbă de galbeni.

Fata ajunge acasă şi, din lada primită de la Sfânta Vineri, umple gospodăria moşneagului cu herghelii de cai, cirezi de vite şi turme de oi.
Fata babei privi cu ură la tot ce adusese fata moşului şi plecă şi ea lăudându-se că va aduce mai multe bogăţii. Întâlneşte, ca şi fata babei, căţeluşa bolnavă, părul plin de omizi, cuptorul dărăpănat şi fântâna părăsită, dar nu îngrijeşte pe nimeni.

Ajunge şi ea la Sfânta Duminică unde va face treburile casei cu nepricepere, de şi-a pus mâinile-n cap bătrâna când s-a întors de la biserică.

Înainte de a pleca de la bătrână, îşi alege şi ea o ladă (cea mai mare şi mai frumoasă) şi, în drum spre casă, cuptorul, fântâna, părul şi căţeluşa refuză, la rândul lor, să o ajute. Ajunsă acasă, din lada aleasă, au ieşit balauri care au înghiţit-o pe babă cu tot cu fata ei *.

* Versiunea la zi: se pare ca, de fapt, l-au inghitit pe mos, din moment ce in poza apar doar baba si brigadierii de la Monsters Inc 🙂

Sursa foto si foarte multe alte povesti adevarate: http://blogulmiticului.blogspot.ro/

Povestea noastra: http://dreptlapoveste.ccdneamt.ro/fata_babei_si_fata_mosului.html

Desene: Copiii din Neamt

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Povestea ilustrata a Elenei Udrea, fata mosului, atacata de cocoselul babei cea sluta si rea la inima”

 1. Miticul Popescu says:

  Vezi că ăştia vor să-l pună pe marga la ICR.
  Deci pula ponei cu zvastici pe cur de acum încolo!
  Să vezi ce-o să zbiere haita de piţiponci.
  Fă mişto de ei!

 2. ghita1964 says:

  Super povestea ilustrată, iar pictura asta, ultima e deosebită… cum stă ea Lenuţa cocoşului oblu sub ghiveciul cu floare…cred că din povestea asta Victore poţi trece direct la acea cu drobul de sare! :))

 3. informatorul says:

  portocaLIi AU MARE TUPEU, sunt o gasca de hoti care au furat tot ce s-a putut si acum ne dau lectii

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova