Acasa la Avram Iancu. 140 de ani de la trecerea la Domnul a Craisorului Muntilor. Un alt eveniment national uitat de presedintele tuturor ungurenilor. Pacat! FOTOGRAFII

„Pentru conştiinţa noastră integral românească, pentru judecata noastră concentrică, în duhul fragmentelor contopite în patria politică, Avram Iancu e chipul spiritual al mîndrului şi îndureratului Ardeal. Viaţa lui, despărţită de Occidentul înşelăciunii în contrastul tragic al luminii eroice şi al tristeţii rătăcitoare, o evocăm ca pe un simbol al ţării de peste Carpaţi cu un obraz în strălucirea zilei şi cu celălalt încă în umbra nopţii. Sufletul românesc a depăşit încă demult epoca fragmentarismului tragic, cînd fiecare ramură a neamului nostru, gemînd de la altă stăpînire străină, caută remedii parţiale şi diferite, pentru a-şi salva sîngele şi graiul. Nu mai sîntem numai un sînge şi un grai, ca pe vremea lui Avram Iancu, iar ceea ce pentru un Nicolae Bălcescu era un vis de prooroc e pentru noi un stat puternic, cu prestigiu între neamurile Europei. Statul acesta este şi trebuie să fie expresia politică a întregii ţarini dace, iar în organismul lui trebuie să pulseze tot sîngele naţiei.” – Nichifor Crainic

Mai jos, casuta, braul, sabiile si pistoalele lui Avram Iancu cat si articolul din Federatiunea care anunta moartea Craisorului Muntilor, rapus de o hemoragie interna pe 10 septembrie 1872, la orele 3 noaptea.

Urmeaza, intr-o noua postare: Biserica in care s-a botezat Avram Iancu, sus, sus, sus, la munte, sus, la Vidra de Sus.
Mai jos, cascada de la Vidra unde se ascundea Craisorul Muntilor de poterele unguresti
Cascada lui Avram Iancu din Vidra, denumita… de Victor Roncea

Foto: Cristina Nichitus Roncea si Roncea Ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Acasa la Avram Iancu. 140 de ani de la trecerea la Domnul a Craisorului Muntilor. Un alt eveniment national uitat de presedintele tuturor ungurenilor. Pacat! FOTOGRAFII”

  1. ARHANGHEL MIHAIL says:

    TRAIASCA DUHUL LUI IANCU , TRAIASCA MOTUL INTRE MOTI , HAIDE-TI CU TOTII LA TEBEA ,AVRAM IANCU SUNTEM TOTI , CA AVRAM IANCU SUNTEM TOTI !

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova