Ungaria pretinde oficial autonomia etnica a maghiarilor din Ucraina. Romania tace, tace, tace…

Viktor Orban Laszlo Tokes vicepresedinte of European Parliament a KGB secret police agentCunoscutul si finul observator de la Chisinau al spatiului istoric si etnic romanesc, Vlad Cubreacov, informeaza: “Da, Ungaria susține deschis ideea autonomiei teritoriale pe criterii etnice pentru maghiarii din Ucraina. Această idee nu este nouă, fiind discutată la nivelul guvernului de la Budapesta și formulată public, în mod repetat, de către membri ai corpului diplomatic maghiar. ”Maghiarii ucraineni ar dori să-și creeze o autonomie și să se autoguverneze în Ucraina!”, declara la 22 martie 2012 ambasadorul Ungariei la Kiev, Bayer Mihály, într-un interviu acordat publicației electronice weekly.ua. Ambasadorul maghiar la Kiev consideră că cei 150 de mii de etnici maghiari ar trebui reuniți, așa cum propun cele două partide ale etnicilor maghiari din Ucraina (Uniunea Democrată a Maghiarilor din Ucraina și Partidul Maghiarilor din Ucraina), într-o singură unitate teritorială autonomă, care ar urma să se numească Ținutul Tisei (Tisza járás în maghiară și Притисянський округ în ucraineană). (…)

Întrebat dacă nu cumva este vorba despre separarea maghiarilor într-un ținut distinct al Tisei, pe care apoi Ungaria să-l anexeze, ambasadorul Bayer Mihály a răspuns: ”Putem vorbi despre orice doriți. În Crimeea există o republică autonomă, există autonomii și în Europa. În Moldova, unde am lucrat, a fost creată o autonomie pentru găgăuzi, în România în timpul lui Ceaușescu a existat autonomia Transilvaniei. (…)”

(…) Limba maghiară (ca si limba romana – n.m.) a avut până astăzi, 23 februarie 2014, statut de limbă regională atât în regiunea Transcarpatică, cât și în toate localitățile cu o populație maghiară peste 10%, fiind utilizată plenar de organele administrației publice locale, alături de ucraineană. Este de așteptat ca după abrogarea Legii despre principiile politicii lingvistice din Ucraina de către Rada Supremă revendicările privind autonomia teritorială pe criterii etnice pentru minoritatea maghiară se fie reluate cu intensitate sporită atât de reprezentanții acestei minorități, cât și de guvernul de la Budapesta.

Singura alternativă pe care reprezentanții maghiarilor o admit ideii de autonomie administrativ-teritorială pe criterii etnice este propunerea recentă de creare a unei autonomii comune a maghiarilor și rusinilor/rutenilor din Transcarpația, propunere care are un anumit ecou în cercurile politice de la Moscova. Există printre analiștii politici mai multe voci care susțin că Moscova și Budapesta își coordonează acțiunile politice în Europa centrală și de sud-est, dezvoltând parteneriate pe termen lung la nivel guvernamental și la cel al serviciilor speciale.”

Analiza integrala la Vlad Cubreacov Blog

UPDATE 4 Martie 2014:

Jobbik cere “autonomie teritorială deplină” pentru maghiarii din Ucraina

Partidul radical naţionalist Jobbik a cerut garantarea autonomiei teritoriale depline pentru minorităţile ungară şi ruteană din Transcarpatia, în vestul Ucrainei, a declarat luni parlamentarul Marton Gyongyosi, relatează MTI.

Jobbik îndeamnă membrii comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra conducerii interimare a Ucrainei pentru ca aceasta să oprească un proiect cu privire la serviciul militar în Transcarpatia, a anunţat adjunctul liderului grupului parlamentar al formaţiunii într-o conferinţă de presă.

El a cerut ca minorităţilor să le fie asigurat dreptul de a utiliza limba maternă, iar ca drepturile omului să le fie garantate de către ţara vecină.

“Conflictul, care aminteşte de Războiul Rece, s-a dezvoltat ca o consecinţă a susţinerii financiare, politice, morale şi cu informaţii secrete oferite de către Washington şi Bruxelles opoziţiei ucrainene şi ca un rezultat al provocării şi eforturilor de a submina sistemul”, a apreciat liderul extremist.

În opinia Jobbik, conducerea interimară a Ucrainei nu este legitimă, deoarece aceasta nu a ocupat poziţiile în urma unei decizii suverane a oporului ucrainean, a subliniat Gyongyosi.

El a îndemnat Guvernul şi Ministerul de Externe ungare să acorde prioritate promovării intereselor naţionale ale Ungariei în loc să promoveze scopurile politicii euroatlantice.

Sursa: Cotidianul

PS la Post Restant Romania: Ungaria este membra UE si NATO

Maramureșul de Nord (Transcarpația), harta limbilor regionale

Maramureșul de Nord (Transcarpația), harta limbilor regionale

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Ungaria pretinde oficial autonomia etnica a maghiarilor din Ucraina. Romania tace, tace, tace…”

  1. gaf says:

    cand a existat “autonomie” a Transilvaniei pe vremea lui Ceausescu? Ce abereaza ungurul asta si nu-l corecteaza nimeni…

  2. VR says:

    Exact! Nu-l corecteaza nimeni, in afara noastra… MAE, SIE – mucles!

  3. gaf says:

    Il mai cheama si Bayer… neamt sau alta natie ungurizat

  4. Cristina P. says:

    “The main danger threatening Romania is not coming from outside, but from inside subversion said IM Pascu, a former state secretary at the MoD and current defense minister (DM) in a 1994 news conference. Although he failed to elaborate, he may well have referred to the potential of ethnic Hungarian insurrection supported by Budapest, the favorite boogeyman of both former communists and nationalists in Romania.”
    Zoltan Barany, University of Texas Austin, in lucrarea de la Cambridge University press despre extinderea NATO in care are un capitol in extenso despre Romania.
    Nici usturoi n-au mincat si nici gura nu le pute.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova