Col. Ion Petrescu crede ca Zbigniew Brzezinski e gaga. Sau zuzu. Subscriu, cel putin in ce priveste Ucraina. Dar daca papusarul si-a batut joc de toti pentru triumful patriei sale, Polonia?

Zbigniew Brzezinski, pe care eu unul il consider artizanul razboiului din Ucraina (conflict cu posibile rasfrangeri peste granite de care trebuie sa tinem serios seama) si papusarul din umbra al actualului presedinte al SUA, se pare ca e gaga. Sau zuzu. Aici nu ma pot hotari… E drept, omul a scris prin ’97 ca Ukraine is the Western outpost to prevent the recreation of the Soviet Union.” Dar, “bro”, in 2014 nu credeti ca e… prea tarziu?

Reputatul analist militar Ion Petrescu, aflat momentan in rezerva cu gradul de colonel, il analizeaza sec pe “marele guru”, intr-un articol complex publicat de Adevarul cu trimitere de pe blogul sau. Si iata ce observa col. Petrescu:

“Reacţiile europenilor nici nu merită a fi comentate, acestea fiind din start limitate, practic fără efect descurajant asupra iniţiatorilor agresiunii armate contra Ucrainei.

Într-un asemenea context am dat peste opinia lui Zbignew Brzezinski, un vizionar american, fost consilier prezidenţial, pentru securitate naţională, între anii 1977-1981, ale cărui predicţii, de-a lungul ultimelor decenii, au pus pe gânduri şefi de state şi de guverne, iar cei mai înţelepţi au ţinut cont de sugestiile sale, bine cântărite, la nivel strategic.

Publicată în cotidianul The Washington Post, părerea domnului Brzezinski este o bătaie amicală pe umărul preşedintelui Barack Obama, atras mai mult de alergările pe culoarele Casei Albe, în compania lui Joe Biden, pentru a da o pildă de combatere a sedentarismului, decât de securitatea aliaţilor Statelor Unite şi ale partenerilor din zona Mării Negre. (…)

Dar domnul Brzezinski se înşeală când afirmă că dacă armata invadatoare rusă ar întâlni o rezistenţă militară ucraineană serioasă, atunci Putin ar decide revenirea forţei sale expediţionare în Rusia.

Scrie înţeleptul octogenar:

“Succesul său iniţial l-ar putea tenta să repete performanţa mai direct în provinciile estice ale Ucrainei. Daca va avea succes, a treia fază concludentă ar putea fi apoi direcţionată, printr-o combinaţie de tulburări politice şi utilizarea din ce în ce evidentă de forţe ruse, ca să răstoarne guvernul de la Kiev. Rezultatul ar fi, astfel, similar cu cele două faze de sechestrare, de către Hitler a regiunii sudete, după Munchen în 1938 şi ocuparea definitivă a oraşului Praga şi Cehoslovaciei, la începutul anului 1939.

Mult depinde de cât de clar transmite Occidentul dictatorului de la Kremlin – o imitaţie parţial comică a lui Mussolini şi un memento mai ameninţător a lui Hitler – că NATO nu poate fi pasiv dacă izbucneşte războiul în Europa . În cazul în care Ucraina este zdrobită, în timp ce Occidentul pur şi simplu doar priveşte, noua libertate şi securitate, a statelor riverane România, Polonia şi cele trei republici baltice ar putea fi , de asemenea, ameninţate .”

Conform obsesiei lui Obama, de a evita, cu orice preţ, un nou război, în care America să se implice masiv, precum în Irak şi Afganistan, şi Zbignew Brzezinski vizează alte măsuri posibile, precum necesitatea ca Occidentul să recunoască imediat actualul guvern al Ucrainei ca fiind legitim.

Apoi urmează marea surpriză!

“Occidentul ar trebui să transmită – privat în această etapă, astfel încât să nu umilească Rusia – că armata ucraineană poate conta pe ajutorul Vestului imediat şi direct, astfel încât să îşi sporească capacităţile sale de apărare . Nu ar trebui să fie lăsat vreun dubiu, în mintea lui Putin, că un atac asupra Ucrainei ar putea precipita un angajament prelungit şi costisitor, fără îndoială, şi ucrainenii nu ar trebui să se teamă că vor fi lăsaţi în voia soartei.”

Adică toată Europa este uimită de abilitatea Forţelor Speciale Ruse, de a acţiona fără însemnele armatei lui Putin, deloc de o manieră…privată, ci publică şi ofensivă, iar aliaţii ar trebui să poarte rochiţe de domnişoare, şi să se ascundă după draperiile din Bruxelles, Londra, Paris şi mai ales Berlin, de unde, din vârful buzelor, pe căi diplomatice, clasificate, să promită ce or mai putea promite şi dacă vor mai avea timp să se şi ţină de cuvânt.

Bravo, bunicule Zbignew Brzezinski!

Ucraina este în genunchi, iar onorabilii din spatele uşilor capitonate trebuie să se poarte cu mănuşi, pentru că soarta lor, momentan, nu este deloc ameninţată. Aparent.

Urmează un sfat de old boy, în care vizionarul de ieri, visătorul de azi indică, aşa, într-o doară, că “forţele NATO , în conformitate cu planurile de urgenţă ale organizaţiei , ar trebui să fie pus în alertă.”

Alertă bună, cel mult, pentru noi filmări, la episodul doi, din ceea ce va fi, cândva, prăbuşirea iluziilor pacifiste de la Casa Albă.

Cum să ajungă liderul de la Kremlin, în viziunea distinsului  vizionar american, la concluzia că Occidentul va stopa alte acţiuni militare aventuriste, în inima Europei, dacă tot Zbigniew Brzezinski sugerează că aliaţii ar trebui să liniştească Rusia, că nu încearcă să atragă Ucraina în NATO sau să o întoarcă împotriva Federaţiei Ruse?!…”, se intreaba col. Ion Petrescu. Integral la Adevarul.

Am citit de doua ori articolul lui Zbig din WP de marti, 4 martie a.c., cu titlul “What is to be done? Putin’s aggression in Ukraine needs a response“. L-am citit de doua ori pentru ca nu imi venea sa cred ca un personaj – pe care am avut ocazia sa-l intalnesc si eu, la Washington, in anii ’90 (avea o mana reeece… de reptila, brrr…), cotat drept un geniu malefic al geopoliticii mondiale poate gandi ca un scolar putin retard. Unde-i Zbig cel de odinioara si cum o fi reusit pana azi sa umble la mintile tipilor de la butoanele lumii? Chiar asa tampiti sunt astia? Chiar asa!

Dar daca papusarul si-a batut joc de toti, distrugand Ucraina in beneficiul patriei sale mult iubite, Polonia? Pentru ca in aceeasi lucrare citata mai sus, The Grand Chessboard, Zbig se scapa, ca sa zic asa, afirmand: “Ukraine’s loss of independence would have immediate consequences for Central Europe, transforming Poland into the geopolitical pivot on the eastern frontier of a united Europe”. Pam-pam. O ipoteza…

Si George Roncea are opinii similare cu col. Ion Petrescu, intr-un articol ceva mai serios de pe blogul sau:

“Chiar daca are atributele unui geniu, Brzezinski – alaturi de majoritatea sovietologilor – s-a inselat deseori in deceniile trecute: in ajunul revoltelor anticomuniste din 1956, din Ungaria si Polonia, el afirma ca in statele „de tip sovietic“ nu este posibila nici o schimbare, iar la sfarsitul anilor 60, sustinea ca nu doar Statele Unite, ci si Uniunea Sovietica aveau sa intreaca in curand Europa si Japonia in domeniul tehnologiilor avansate. O parte din previziunile sale nu s-au implinit iar greselile sale – la scara geopolitica au produs si produc necazuri la nivel mondial. Joaca de-a ucenicul vrajitor cu Islamul este un exemplu.” Integral la Roncea.net – Brzezinski, povestea unul drac mondial

 PS: Interesant ca in hartile lui Zbig, Republica Moldova apare unita cu Romania in 2010. Si de ce nu v-ati tinut de treaba?! ­čÖé

 

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Col. Ion Petrescu crede ca Zbigniew Brzezinski e gaga. Sau zuzu. Subscriu, cel putin in ce priveste Ucraina. Dar daca papusarul si-a batut joc de toti pentru triumful patriei sale, Polonia?”

 1. […] Read more […]

 2. Donkeypapuas says:

  ├«n ce prive┼čte reziosten┼úa…. Brzezinski cam are dreptate. Dac─â basarabenii nu se opuneau, a┼ča cum erau ├«narma┼úi – pu┼čcoiace, pistoale, pr─â┼čtii – Moldova de est ar fi fost ├«n ├«ntregime invadat─â ├«n 1992. A┼čijderea ┼či ├«n Georgia. Chiar ┼či ├«n zilele negre ale ultimatumului sovietic din 1940 am avut pilde ├«n acest sens.

  Altceva vreau să vă prezint însă. Redau un comentariu din Il Giornale postat de un cititor. Dacă este adevărat s-ar pune un mare semn de întrebare asupra securităţii interne a României. Au acţionat ahenţi în solda Rusiei dar cu cetăţenie română la Kiev?

  vecchiomontanaro
  Mer, 05/03/2014 – 21:14

  La sorella della amica di mia moglie che ha un negozio di alimentari a Kiev aveva gi├á raccontato alla sorella su chi sparavano i cecchini, quindi questa notizia ├Ę una conferma. Infatti venivano definiti ” avanzi di galera ” questi personaggi che ” requisivano ” anche viveri nei negozi e automobili da chi circolava, puntando il mitra e facendoli scendere. Bella gente, ma non tutti erano ucraini, vi erano serbi, rumeni e gente che parlava inglese.

  Sursa: http://www.ilgiornale.it/news/esteri/telefonata-urmas-paet-e-catherine-ashton-998883.html

  PS: poate e preferabil să nu publicaţi comentariul acesta

 3. VR says:

  Daca circula deja n-avem de ce sa-l ascundem. Cat este zvonistica sau altceva nu se va sti niciodata. Ca in decembrie ’89. Avem vreun terorist? Daca nu i-am prins noi atunci daramite acum? Un semn de intrebare mare se ridica cu privire la cei 12 raniti “exfiltrati” la Bucuresti. Se terminaserea spitalele in Ucraina? Este evident ca a fost o operatiune militara de tip deschis, de care Brzezinski nu e deloc in necunostinta de cauza (vedeti organizatiile din care face parte si toate declaratiile lui premergatoare conflictului). Chestiunea cu mortii era necesara pentru schimbarea cat mai rapida a regimului. Am aratat asta inca din 22 februarie. Iata ca dupa doua saptamani se trezeste si Europa cu stirea de “breaking news”. Vedeti: http://roncea.ro/2014/02/22/ai-cui-sunt-sniperii-de-pe-euromaidanul-ucrainei-ai-lor-sau-ai-nostri-care-ai-lor-si-care-ai-nostri/

  PS: Sunt cu totul de acord cu afirmatiile privind Basarabia. Este cunoscut faptul ca si noi i-am ajutat dar si ca rusii si-au propus exact acest status quo valabil si azi.

 4. Donkeypapuas says:

  Nu cumva “r─âni┼úii” cu pricina au fost ├«mbarca┼úi ┼či trimi┼či ├«n ┼úar─â tocmai pentru a fi interoga┼úi?
  Putem merge mai departe: a avut Rusia preg─âtit un scenariu prin care s─â arate cum “extremi┼čti rom├óni atac─â s─âraca ┼ú─âri┼čoar─â Ucraina”?
  ├Än leg─âtur─â cu acest plan s─â fi fost creat─â ┼či acea dezinformare privitoare la “trupele rom├óne┼čti care se preg─âtesc s─â atace Ucraina pe 26 februarie”?
  Din aceste motive guvernan┼úii Rom├óniei tac chitic ┼či nici alia┼úii NATO (recte SUA) se feresc s─â spun─â c─â ┼či Rom├ónia este ├«n primejdie?
  Dac─â am avut 60.000 de “turi┼čti” sovietici ├«n 1990, c├ó┼úi agen┼úi rusnaci cu buletin de Bucure┼čti se afl─â ast─âzi ├«n ┼úar─â?

 5. VR says:

  Cel putin cat Guvernul si o jumatate din Parlament, ca sa nu mai vorbim de “consilierii” de la Cotroceni si de prin servicii ­čÖé

 6. VR says:

  PS: Cred ca ranitii erau, si ei, militari. Parca am vazut ceva prin Haaretz..

 7. civis rumanum sum says:

  Mai crede careva ca Polonia va ajunge ca-n vremea lui Cazimir ? Sau a lui Sobietki ? Ca husarii vor merge sa recucereasca Stambulul ? N-are Polonia nici o treaba in asta. E ca si cum ai afirma ca Coposu a fost terorist format si finantat de CIA. Da’ stai… parca urla careva asta acu’ c├ótiva ani… cineva care i-a avut ciraci pe unii dintre fruntasii nostri actuali si-n vecii vecilor.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova