EMINESCU, BASARABIA si credinta in trainicia poporului roman: “Basarabia intreaga a fost a noastra, pe cand Rusia nici nu se megiesa cu noi”. A 96-a aniversare a Unirii Basarabiei cu Tara Mama

Romanie Mare cu Parintele Arsenie Boca si Eminescu“Drepturile noastre asupra intregii Basarabii sunt prea vechi si prea bine intemeiate, pentru a ni se vorbi cu umbra de cuvant de onoarea Rusiei angajata prin tratatul de Paris. Basarabia intreaga a fost a noastra, pe cand Rusia nici nu se megiesa cu noi, Basarabia intreaga ni se cuvine, caci e pamant drept al nostru si cucerit cu plugul, aparat cu arma a fost de la inceputul veacului al patrusprezecelea inca si pana in veacul al nouasprezecelea. (…) Chestiunea retrocedarii Basarabiei cu incetul ajunge a fi o chestiune de existenta pentru poporul roman. Nenorocirea cea mare ce ni se poate intampla, nu este ca vom pierde si ramasita unei pretioase provincii pierdute; putem chiar mai mult decat atata: increderea in trainicia poporului roman. Astazi e dar timpul ca sa intarim atat in romani, cat si in popoarele mari ale apusului, credinta in trainicia poporului roman”.

Mihai Eminescu, Opere

Sursa: Civic Media

Vedeti si: Eminescu despre 16 mai 1812, Romania, Rusia si rapirea Basarabiei

Actul-Unirii-Basarabiei-cu-Tara-Mama-Romania-27-Martie-1918

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “EMINESCU, BASARABIA si credinta in trainicia poporului roman: “Basarabia intreaga a fost a noastra, pe cand Rusia nici nu se megiesa cu noi”. A 96-a aniversare a Unirii Basarabiei cu Tara Mama”

 1. Ioan C. says:

  Bună ziua,
  Este foarte curios faptul că sunt internauţi care şterg efectiv pe jos cu ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, din care şi ei fac parte, proslăvind în acelaşi timp “Maica Rusie”.
  Foarte interesant că pe patriarhul Rusiei nu îl acuză nimeni de ecumenism, deşi sunt cel puţin trei trimiteri clare pe blogul Patriarhiei ruse:

  1. Orthodox-Catholic conference on charity in Rome
  https://mospat.ru/en/2014/03/24/news99984/

  2.“greetings from His Holiness Patriarch Kirill to Pope Francis”
  https://mospat.ru/en/2014/04/04/news100485/

  3. “His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia sent a message of greetings to Pope Francis on the occasion of the anniversary of his election to the chair of Bishops of Rome.”
  https://mospat.ru/en/2014/03/13/news99494/

 2. VR says:

  EXact! Bine observat! 🙂

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova