Posts Tagged ‘TAPINARII’

VIDEO INEDIT: Phoenix – Nunta – Țapinarii de Nicu Covaci și Ioan Carmazan. EXCLUSIV

Regizorul Ioan Carmazan ne-a oferit un video inedit cu selecții din filmările sale de la primul clip Phoenix – Nunta și filmul Țapinarii, pe care il puteti vedea integral mai jos.

Sursa: Victor Roncea Blog

Ziua unui regizor special: Ioan Carmazan la 65 de ani. Roncea.Ro ii ureaza “La Multi Ani!”. Lansarea romanului “Oameni din Cocioc”, CV-ul si un film epocal: “Tapinarii”. VIDEO

Lansare Ioan Carmazan la UARF - Oameni din Cocioc via Roncea RoInterzis de comunisti, plagiat de “post-comunisti”, regizorul Ioan Carmazan, autorul, printre multe altele, al unui film “de cult”, “Tapinarii”, retras de Securitate pe motiv ca ar contine simbolistici legionare si muzici ciudate (video integral mai jos), implineste azi 65 de ani. Aniversarea si-o sarbatoreste printr-un act cultural: lansarea unui nou roman – “Oameni din Cocioc”, care, cred eu, poate servi drept noua sursa de “inspiratie” pentru toti regizorasii generatiei “muingiste”. Mai jos va prezint cateva date despre Ioan Carmazan si, cu acceptul autorului, filmul “Tapinarii”, ajuns la peste 80.000 de vizionari via Ziaristi Online Tv. Roncea.Ro ii ureaza profesorului Ioan Carmazan “La Multi Ani!” si realizarea cat mai curanda a unui nou film epocal!

FIŞĂ BIOGRAFICĂ

IOAN CĂRMĂZAN

Regizor, scenarist, scriitor

Conf. univ. dr.

Născut la 27 iunie 1948, Satchinez, Timiş, România

Studii:

  • 2008 – Doctor în Cinematografie şi Media
  • 1978 –  Diplomă în regie de film, IATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti
  • 1971 – Diplomă în matematici, Universitatea Timişoara

Funcţii:

  • Din februarie 2013 – preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F.
  • Din 2010 – conferenţiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Babeş – Bolyai”, Cluj-Napoca
  • Din 2010 – profesor asociat în cadrul Facultăţii de Arte Plastice, Universitatea de Vest din Timişoara
  • Din 2010 – membru în Consiliul de Administraţie al Centrului

Naţional al Cinematografiei (C.N.C.)

  • Din 2009 – conferenţiar universitar la Facultatea de Arte, Universitatea „Hyperion”
  • 2000 – prezent – profesor de regie film la Universitatea  „Hyperion”
  • 2004 – prezent – profesor de regie film la Universitatea de Arte Media Pro
  • 2007 – Membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului
  • 2003 – 2005 – director general al Studioului cinematografic „Sahia Film”
  • 1999 – lector doctorand la Facultatea de Arte a Universităţii „Hyperion” şi la Academia de Arte „Luceafărul”
  • 1998 – 1999 – director artistic TVR, Departamentul Divertisment
  • 1995 – profesor de regie film la Universitatea „Titu Maiorescu”
  • 1990 – director al televiziunii libere Timişoara

Alte funcţii şi titluri

  • Din 2010 – realizator în cadrul TVR, Redacţia Literatură – Arte
  • Din 2008 – „Cetăţean de onoare” al oraşului Bocşa
  • Din 2005 – membru al Uniunii Scriitorilor
  • 1992 – membru fondator al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F.; din 2000 – prezent – vicepreşedinte al U.A.R.F.

Filmografie:

Regizor:

Debut în 1982 cu filmul „Ţapinarii”  (regie şi scenariu)

  • 2010  – Oul de cuc
  • 2009 – O secundă de viaţă
  • 2006 – Margo
  • 2006 – Cu inima îndoită – TV
  • 2006 – Dragoste de mamă  – TV
  • 2004 – Lotus
  • 2004 – Raport despre starea naţiunii
  • 1992 – Casa din vis
  • 1987 – Sania albastră
  • 1984 – Lişca
  • 1982 – Ţapinarii

Scenarist sau co-scenarist:

  • 2008 – O secundă de viaţă
  • 2006 – Margo
  • 2004 – Raport despre starea naţiunii
  • 2004 – Lotus
  • 2004 – Orient- Express – co-scenarist
  • 2002 – Dracula the Impaler
  • 2001 – În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură   – co-scenarist
  • 1992 – Casa din vis
  • 1982 – Ţapinarii

Filme de scurt-metraj:

  • 2009  – Negustorul de amintiri
  • 1978 – Cânta cucul şi pe ploaie

Filme documentare:

  • 1982 – 1984 – regizor şi scenarist
  • Spirale (10’)
  • Corul din Finteuş (10’)
  • Porumbelul voiajor (10’)
  • Monografie Bocşa (40’)
  • 1980 – Ion Pacea (25’) – documentar despre un pictor
  • Maitec (25’) – documentar despre un sculptor
  • 1992 – patru episoade de documentar Las Palmas, Gran Canaria
  • 1993 – Tranziţia în România – pentru CNN şi Channel 15, producţie americană
  • 1994 – Muzeul porumbelului voiajor – Sant Tropez, Franţa, BBC Anglia, Belgia
  • 2008 – „Cavalerul adormit” – un film despre pictorul Horia Damian

Piese de teatru:

  • 2009 – Pescăruşul
  • 2008 – Romeo şi Julieta

Premii:

  • 1992 – Casa din vis – Premiul special al juriului la Festivalul filmului de la Costineşti; Premiul UCIN pentru cel mai bun actor – Gheorghe Dinică; Premiul pentru cea mai bună actriţă – Maia Morgenstern; Festivalul filmului de la Cannes – Quinzaine des Réalisateurs; Festivalul filmului de la Tokio; 1993 – Cinema în transition, New York, Montpellier, Canton (China); 1995 – Los Angeles, New York
  • 1984 – Lişca – Premiul naţional debut cinematografic Ecaterina Nazare; 1985 – Festivalul de film de la Tokio; 1986 – Festivalul de film de la Berlin
  • 1991 – Ţapinarii – Chişinău, Moldova; 1995 – Cinema in transition, New York, University  of Chicago, University of Seattle
  • 2001 – În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură– Premiu la Festivalul de film de la Cairo, 2002 – Marele premiu la Festivalul de film de la Rotterdam
  • 1978 – Cânta cucul şi pe ploaie”  (film documentar) – Premiul special al juriului la Festivalul de film de la Oberhausen

Publicistică:

  • 2013            Oameni din Cocioc, cineroman, Editura Ecou Transilvan
  • 2012            Zece povestiri, colecţia Proză, Editura Ecou Transilvan
  • 2011            Filmul, nepot al Renaşterii, Editura Universitară
  • 2011            Viaţa şi opera lui Philippe Ignace Semmelweis, Louis Ferdinand Céline
  • 2010            Povestiri din Bocşa – reeditare
  • 2008            Elogiul intuiţiei
  • 2003            Balade a mon pere – povestiri – Editura Colson, Belgia
  • 2003            Roşu, galben şi albastru – povestiri – Editura Junimea, Iaşi
  • 2002            Cine-roman – povestiri – Editura Junimea, Iaşi
  • 1998            Mica ţiganiadă – Editura Timpul, Reşiţa
  • 1983            Povestiri din Bocşa – Editura Facla, Timişoara

Traduceri:

  • 2009 – din franceză:  Semmelweis –  Louis-Ferdinand Céline
  • 2007 – din sârbă: romanul Criptă pentru Boris Davidovici, de Danilo Kiss

Articole publicate în ultima perioadă:

1.     „BALCANII – O SIMFONIE DE SÂNGE ŞI MIERE”

Interviu realizat de Ştefania Coşovei,

Revista „Luceafărul” – 2009

2.     „ÎNTOARCEREA ACASĂ”

COMENTARIU LA PROZA LUI IOAN CĂRMĂZAN

de Cornel Ungureanu, Revista „Luceafărul” – 2009

3.     „POETICA LUI CĂRMĂZAN”

Comentariu de Grid Modorcea, 2010

4.     RAPORT SUBIECTIV DESPRE CINEMATOGRAFIA ROMÂNĂ, 2010

Revista de cultură „Certitudinea”, 2010

5.     DIALOG, SCENARIU, REGIZOR;

FILMUL, NEPOT AL RENAŞTERII;

FILMUL ŞI SEMIOLOGIA;

FILM – UNITATEA TIMP – SPAŢIU

Revista „Luceafărul se Dimineaţă” – 2010

Revista „Ideea Europeană” – Contemporanul – 2010

6. NUVELA FANARIOTĂ

Revista „Cenaclul de la Păltiniş”, 2011

Filmul romanesc de sambata seara: TAPINARII. Regia: Ioan Carmazan. Muzica: Dorin Liviu Zaharia. Retras din cinematografe dupa premiera, in 1982. Via: Ziaristi Online TV

TAPINARII (1982)

Regia: Ioan Carmazan

Muzica: Dorin Liviu Zaharia

Via: Ziaristi Online TV

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova