Ministrul Culturii face un ziarist de la Gândul cretin şi mincinos
de Adrian POPESCU, Bogdan Cristea 04 MAI 2009
•Ministrul Culturii şi Cultelor încearcă să retracteze afimaţia potrivit căreia Ionel Brătianu nu ar putea câştiga alegerile prezidenţiale
•Paleologu s-a lansat, vineri, într-un atac virulent la adresa ziaristului care a relatat conţinutul conferinţei sale despre „pleaşcă”
După ce a impus în politica românească un nou concept, acela de „pleaşcă”, pe care l-a şi teoretizat, de curând, în cadrul unei conferinţe ţinute la Institutul Cultural Român, ministrul Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu, confruntat cu un val de articole negative din partea presei în legătură cu acest subiect, a răbufnit, vineri, la Braşov, proferând invective la adresa unui jurnalist de la Gândul. El susţine că sensul afirmaţiilor sale de la celebra conferinţă „Ce este aceea o pleaşcă?” a fost denaturat de ziarul Bogdan Cristea, redactor în departamentul politic al ziarului, în ciuda faptului că ele au fost confirmate şi de alte publicaţii.
Istoria „pleştii” lui Paleologu
Totul a pornit de la aprecierea laudativă a ministrului la adresa şefului statului, despre care susţinea, în februarie, că a fost ca o „pleaşcă” pentru pedelişti, fiindcă datorită lui aceştia ar fi câştigat alegerile. Afirmaţia lui a stârnit comentarii negative. Paleologu s-a gândit însă să atribuie un sens mai înalt noţiunii de „pleaşcă” şi a mers la ICR pentru a ţine o conferinţă de filosofie politică pe această temă. În cadrul respectivei conferinţe, el a precizat, printre altele, că-şi menţine poziţia anterioară referitoare la Traian Băsescu: „nu are contracandidat, e un om care se potriveşte României actuale, corespunde societăţii româneşti”.
Venind vorba de tipul de politician agreat de români, Theodor Paleologu a adăugat că nici Ionel Brătianu nu ar avea şanse astăzi în alegeri: „Eu nu cred că Ionel Brătianu, dacă ar apărea acum, ar câştiga în alegeri”. Afirmaţia în cauză, citată de noi şi de agenţia de presă Mediafax, a fost, ulterior, retractată de Paleologu, care a declarat că, în realitate, ar fi vrut să spună altceva.
Ministrul se enervează şi insultă
Vineri, la Braşov, Theodor Paleologu a refuzat să răspunda unui alt ziarist al cotidianului Gândul, susţinând că afirmaţiile sale au fost radical modificate.
Paleologu: – Ziaristul ăla e ori cretin, ori rău intenţionat, pentru că dintr-o conferinţă de două ore, din care nu a luat decât un pasaj de 30 de secunde, despre Brătianu. Şi mai e şi mincinos, fiindcă nu a scris ce am spus eu, mi-a pus în gură o afirmaţie pe care n-am făcut-o.
Gândul: – Nu ştiu dacă a inventat colegul meu ceva sau nu, dar şi dacă ar fi cum spuneţi, „ziarist cretin şi mincinos” nu credeţi că e cam mult?
Paleologu: – Dar, după dumneavostră, ce e, cum calificaţi pe cineva care a scris exact pe dos decât am spus eu?
Gândul: – În nici un caz în acest fel, aş fi dat un drept la replică în care aş fi spus, cel mult, că ziaristul respectiv nu a înţeles ce am spus eu, dar n-aş fi recurs nicicum la asemenea exprimare insultătoare.
Info Plus: Cine e Theodor Paleologu?
Fiu al celebrului scriitor, om politic şi ambasador, Alexandru Paleologu, s-a născut la 15 iulie 1973. Şi-a luat licenţa în filosofie la Paris şi apoi doctoratul în ştiinţe politice la Universitatea din München. Din 2005 a devenit ambasador al României în Danemarca şi Islanda, dar a renunţat la cariera diplomatică în 2008, când a fost numit ministru al Culturii şi Cultelor în cabinetul lui Emil Boc.
[email protected], mailto:[email protected]
Vezi si
CIUDATUL PALEOLOGU. Pupilul lui Plesu condamna “trufia” Manastirii Putna si, ca “regalist”, il sustine pe “Printul” Duda la Presedintie
Motto: “Trebuie convinsi deputatii, senatorii, episcopii si preotii sa aiba moderatie si precautie. Avem nevoie de o dezbatere publica pentru a vedea daca, pe timp de criza, putem cheltui acesti bani pentru cateva sute de biserici, sacrificand astfel programe culturale extrem de importante”
Desi e ministru ales din partea PDL – dupa cum se spune ridicat de pe olita chiar de Andrei Plesu, eminenta cenusie a tuturor guvernarilor, de la FSN la CDR, PSD si PDL – Toader Paleologu, fiul masonului de moda veche Alexandru Paleologu, altfel un tip citit, si-a facut deja un obicei din a insulta romanii. Pe langa atacul agresiv la adresa Bisericii – nu este vorba de “ridicarea a peste 800 de biserici”, cum a sustinut, ci de construirea a 2-300 si de restaurarea a sute de alte biserici de sute de ani, monumente ale artei si arhitecturii romanesti – el acopera, cu buna stiinta, si alte “ciudatenii” in Ministerului Culturii si Cultelor (parca a uitat ca este si ministru al Cultelor!). De exemplu, intr-o totala contradictie cu realitatea politica, el l-a mentinut in functia de “consilier personal” pe ungurul Demeter Andras, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, numit în guvernarea Tăriceanu la propunerea UDMR, cel care a desfiintat, anul trecut, prin Hotarare de Guvern 13 reviste culturale romanesti, printre care Contemporanul, Literatorul, Manuscriptum şi Teatrul. Mai mult decat atat, el il mentine in functia de presedinte al INMER (“Memoria Exilului”), echivalenta cu aceea de secretar de stat, pe liberalul-regalist Dinu Zamfirescu, unul dintre cei care au semnat pentru suspendarea lui Traian Basescu. La fel de anormala este si pastrarea pe pozitie a lui Marius Oprea, un alt “gestionar” profitor al “afacerii anticomunismului”, fost consilier de securitate fara ORNISS al lui Tariceanu, inamic personal al lui Traian Basescu, pastrat si azi de Guvernul Cioc-Boc in functia de presedinte al asa-zisului IICCR (“Investigarea Crimelor Comunismului”). Si anomaliile “sectei intelectualilor” GDS-ICR continua, fara jena.
Sustinatorul “Printului” Radu
Acum, de exemplu, aflat de 1 mai la Braşov pentru a susţine o conferinţă pe tema “Republică şi Laicitate”, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional i-a răspuns unei jurnaliste că “Principele Radu are dreptul să candideze şi reprezintă un vector de civilitate în confruntarea electorală”.
Ministrul a susţinut în timpul conferinţei că este „foarte apropiat de familia regală a României” şi că, pentru domnia sa, „monarhia este parte din patriotism”.
„Tatăl meu era şi el regalist. Fiul meu trebuia să-l aibă ca naş pe regele Mihai”, a adăugat Toader Paleologu.
La finalul conferinţei, ministrul a fost întrebat de o jurnalistă ce părere are despre candidatura la preşedinţie a principelui Radu Duda. Theodor Paleologu a ţinut să precizeze : „Radu Duda are dreptul de a candida şi, cel mai important, reprezintă un vector de civilitate în confruntarea electorală”. Paleologu a argumentat că principele Duda este un om „civilizat şi non-agresiv”.
Despre “laicitate”
„Laicitatea e foarte puţin prezentă în dezbaterile publice de la noi. Laicismul francez nu este cea mai fericită metodă, în schimb laicitatea pozitivă pe care o tot aminteşte Sarkozy reprezintă o şansă pentru religii. Laicitatea nu exclude orice fel de prezenţă a bisericii în spaţiul public, statul modern încearcă să neutralizeze doar politic, nu şi public, biserica.”, a continuat Theodor Paleologu.
Ministrul a făcut o scurtă referire la politica abilă a Bisericii Ortodoxe Române care, prin apolitismul ei, primeşte bani de la toată lumea.
„Politicienii cred că pot fi aleşi şi realeşi. Cu cât îşi fac cruci mai mari la TV cu atât sunt mai lipsiţi de cultură teologică dar dau mai mulţi bani la biserică în teritoriu. Biserica trebuie să înţeleagă că sărăcia e o virtute evanghelică, că este corpul mistic, corpul lui Hristos şi că nu are nevoie de construcţii aberante (…) Modelul de neutralizare politică a religiilor este pus în discuţie din ce în ce mai mult. Trebuie să promovăm laicitatea pozitivă. Nu trebuie să uiţi propria credinţă, dar ce drept ai s-o manifeşti public, mai ales în mod zgomotos?”, s-a întrebat Paleologu.
“Trufia” de la Putna
Ministrul a dat exemple de biserici care au primit destui bani dar i-au folosit în mod distructiv. Printre altele a menţionat o biserică de sat, renovată cu zeci de miliarde, în care s-a pus podea de marmură şi picturi de prost gust, cu Isus (sic) stând pe tricolorul românesc la judecata de apoi sau mânăstirea Putna unde s-au făcut picturi de interior după ce, de secole, mânăstirea uimea prin simplitatea ei.
„Providenţa a dat ca la Putna să nu existe picturi. De ce, în secolul 21, să vrem să corectăm providenţa? E o trufie. Biserica ar trebui să fie responsabilă de patrimoniul pe care îl administrează. Modestia e o altă virtute evanghelică”, a menţionat Theodor Paleologu.
Făcând o paranteză, ministrul s-a întors la politică susţinând că şi apolitismul este tot o politică. „Cei 70% dintre români, care nu votează, fac totuşi politică. Îi înţeleg. Când ai o coaliţie, riscul de neparticipare la vot este enorm. Îi poţi pierde pe toţi. Iar la o coaliţie dreapta-stânga toţi sunt catalogaţi la fel şi nimeni nu mai votează”, a spus ministrul.
O altă problemă abordată de Theodor Paleologu în cadrul conferinţei “Republică şi Laicitate” a fost cea a lipsei unui protocol între biserică şi stat, a lipsei de protocol în general.
„România nu are protocol. E o brambureală de la cap la coadă. Mi-ar plăcea să fiu Ministrul Protocolului şi Bunelor Maniere”, a încheiat, ironic, Theodor Paleologu.
Surse: Cotidianul, Gardianul
Citeşte de la Gandul şi
Politicienii şi presa după revoluţie – de la „animal” la „găozar”
Citeşte aici articolul care l-a enervat pe ministru