Grupul Humanitas, care reuneste Editura Humanitas, Humanitas Fiction, societatea de difuzare Librariile Humanitas si Humanitas Multimedia, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, fata de aproape 10 milioane de euro anul anterior, potrivit oficialilor companiei.
“Anul trecut a fost un an extrem de complicat. Am facut restructurari la nivel de grup pentru a ne adapta la conditiile din piata si pentru a eficientiza activitatea”, a declarat Nicolae Ciurea, presedintele consiliului de administratie al societatii Librariile Humanitas.
Aproape jumatate din incasarile grupului controlat de scriitorul Gabriel Liiceanu sunt generate de editura Humanitas. Alaturi de Liiceanu, care detine 88% din titlurile grupului, alti actionari importanti sunt Mihaela Maria Korne (cu 3%), societatea Librariile Humanitas si alti actionari persoane fizice.
Printre masurile care s-au luat anul trecut se numara inchiderea unei librarii din Pitesti si mutarea a doua alte librarii din Cluj-Napoca si Galati pe suprafete mai mari, potrivit datelor companiei. In Monitorul Oficial din 8 martie aparea informatia potrivit careia la sfarsitul anului trecut au fost desfiintate si radiate din Registrul Comertului sapte puncte de lucru ale Librariilor Humanitas. Oficialii companiei au explicat ca este vorba doar de o singura inchidere a unui punct de lucru, respectiv inchiderea unitatii din Pitesti.
“Piata de carte a fost afectata in 2009, atat editurile au simtit efectele crizei, cat si librariile. Vanzarea cartilor impreuna cu ziare la chioscuri a fost unul dintre factorii care au dus la scaderea vanzarilor din librarii”, a spus Ciurea.
Humanitas are in prezent 16 librarii, dintre care trei in Bucuresti si restul in marile orase ale tarii. “Pe langa reducerea planului editorial anul trecut am facut si disponibilizari, ajungand la un numar de 160 de angajati, mai putin cu aproape 15% fata de anul anterior”, a spus Ciurea, adaugand ca grupul Humanitas a finalizat cu profit, insa la un nivel mult mai mic decat cel din 2008.
Reprezentantul Humanitas a mai explicat ca primele luni din anul acesta arata semne de revenire si ca in a doua parte a anului vede crestere pe piata de carte. Pe tot grupul Humanitas a fost bugetata o crestere cu 5-10% a cifrei de afaceri.
Pe piata de carte mai opereaza editura Polirom, grupul All, grupul Corint, editura Curtea Veche.
Mirabela Tiron / Ziarul Financiar
Cine lucreaza pe print cam are idee cat costa un volum (pretul de tipar, vreau sa zic). Ori, daca te uiti la cat costa un volum Humanitas in librarie, automat te gandesti pe ce s-or duce banii aia… Oare de ce-ar fi obligat sa plateasca cititorul o armata de fufe angajate in editura? Tocmai d’aia, sa nu se mire domn’ Liiceanu ca nu are editura vanzare…
Si sa nu-mi spui ca se platesc drepturile de autor, ca nu te cred!