Tensiune printre credinciosi. Prea Fericitul conducator al obstilor de Audi R8 personalizate, PDG-ul BOR Daniel Ciobotea, incalca Testamentul Cuviosului Vasile, prin prigonirea staretului Macarie, izgonit de la Poiana Marului

“Daca va indrazni cineva a strica dupa moartea mea aceasta legatura si asezamint al smereniei mele, sau va indrazni sa faca turburari si sminteli, unul ca acesta sa fie anathema, si partea lui si locul lui sa fie in tartar impreuna cu Iuda vinzatorul. Si am scris eu insumi cu a mea mina adevarat.

Nevrednicul Staret Vasile in schitul Poiana Marului, 1764, Ghenarie, 3“.

Situatia de anul trecut – Video – se repeta azi:

Arhiepiscopia Buzaului a trimis la manastire o adresa prin care staretul Macarie Besliu era obligat sa aleaga intre traiul cu maicute sau stramutarea la Monteoru, sub amenintarea ca va fi raspopit daca nu alege imediat u parintele a ales sa se retraga la Monteoru u hotarirea Parintelui Arhiepiscop Epifanie, supraparafata de Patriarhul Daniel, de a schimba statutul Manastirii Poiana Marului contravine chiar Testamentului Cuviosului Vasile, ctitorul lacasului, care ii trimite in fundul iadului pe cei care ii incalca vrerea u enoriasii din mai multe comune au inceput demersurile de a-l readuce la Poiana Marului pe staretul exilat

Manastirea de la Poiana Marului, din comuna Jitia, l-a pierdut pe staretul Macarie Besliu, care a fost fortat sa se mute mai sus in munte, in Schitul Monteoru din Vintileasca.

Cu toate ca Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei a comunicat in mai multe rinduri ca nu exista interese pentru izgonirea parintelui de la Poiana Marului, acesta din urma a primit zilele trecute o somatie de la Arhiepiscopul Epifanie prin care i se comunicau doua variante, sub amenintarea cu caterisirea daca nu alege in scris. Astfel, parintele putea alege intre a ramine staret la manastirea Poiana Marului, schimbata in manastire de maici, sau a se muta la Monteoru. „Spre a se evita repetarea unor tulburari sociale privind ordinea publica, rugam pe Pc. Staret Macarie Besliu sa dea ascultare si sa se hotarasca daca ramine in aceasta manastire ca preot slujitor sau se retrage la Schitul Munteoru”, se arata in adresa semnata de pr. Dima Stamate consilier bisericesc si pr. Nicolae Popescu, consilier canonico-juridic.

De teama sa nu fie acuzat ca traieste in mijlocul maicilor, incalcind canoanele, parintele Macarie a ales sa se mute impreuna cu cei patru calugari la Monteoru, metoc al manastirii Poiana Marului, construit tot sub coordonarea sa. Cea mai mare problema pe care o are parintele acum este aceea ca starea de sanatate i se inrautateste, iar la Monteoru se ajunge foarte greu, iar electricitatea aproape ca lipseste. „Planul lor a fost sa scape de mine. Problema este daca ma imbolnavesc nu are cine ma ingriji aici. Iarna nici nu se poate ajunge”, ne-a spus parintele Macarie, care mai spera ca poate reveni la manastirea sa de suflet.

Decizia lui Epifanie a fost luata cu mina Patriarhului Daniel

Din partea Episcopiei ne vin doar rupturi de raspunsuri dupa aceasta decizie care a creat nemultumire printre credinciosii de pe Valea Rimnicului si nu numai. Purtatorul de cuvint de la Buzau, preotul Adrian Ionescu, raspunde la intrebari cu alte intrebari.

„In masura in care vom considera necesar sa va punem la dispozitie vreo informatie o sa va comunicam. Dinsul (n.r. staretul Macarie) a depus o cerere in acest sens”, ne-a declarat preotul Ionescu. In urma cu doar doua saptamini, acelasi oficial ne-a declarat ca statutul manastirilor se poate schimba doar in Sinod Mitropolitan.

O adresa catre Manastire din data de 6 mai 2010 arata clar ca lacasul a fost trasformat inca de anul trecut. “Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, prezidat de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, a hotarit, in sedinta din 29 septembrie 2009, urmatoarele: 1. Transformarea Manastirii Poiana Marului, Protoieria Buzau I, Episcopia Buzaului si Vrancei, din manastire de calugari in manastire de monahii (calugarite), avind ca motive lipsa de personal monahal si restaurarea situatiei existente inaintea desfiintarii manastirii din timpul regimului comunist, cind obstea era de calugarite. 2. Ieromonahul Macarie Besliu, staretul actualei manastiri va ramine in continuare in manastire ca preot slujitor”, se arata in adresa intrata si in posesia redactiei prin care se valideaza hotarirea initiala a conducerii Episcopiei Buzaului si Vrancei din 17 iunie 2009.

Hotarirea Patriarhului Daniel de a schimba statutul manastirii contravine Testamentului Cuviosului Vasile, ctitorul lacasului, din anul 1764. Mai mult, mai marii Bisericii Ortodoxe Romane au trecut si peste dorinta enoriasilor care au facut scut in jurul parintelui Macarie. In orasele din judet au aparut afise prin care se invoca un pasaj din Testamentul Cuviosului Vasile pentru a se renunta la schimbarea statutului si a staretului. “Daca va indrazni cineva a strica dupa moartea mea aceasta legatura si asezamint al smereniei mele, sau va indrazni sa faca turburari si sminteli, unul ca acesta sa fie anathema, si partea lui si locul lui sa fie in tartar impreuna cu Iuda vinzatorul. Si am scris eu insumi cu a mea mina adevarat. Nevrednicul Staret Vasile in schitul Poiana Marului, 1764, Ghenarie, 3“.

Duminica nu s-a tinut slujba la manastire

Nici memoriile intocmite de primarii din Vrancea si Buzau nu au putut sa induplece hotarirea Arhiepiscopiei, astfel ca au fost incalcate toate dorintele, de la cea a parintelui Macarie pina la „limba de moarte” a Cuviosului Vasile, care ii trimite sa arda in fundul iadului pe cei care ii nesocotesc dorinta.

Staretia Manastirii a fost preluata pina la noi dispozitii de Ieromonahul Valerie Partal cu predarea gestiunii pe baza de proces-verbal. Deocamdata maicutele nu au fost aduse la Poiana Marului, tinind cont ca data trecuta lumea a incercat sa le alunge cu pietre, alaturi de trimisii Episcopiei. Arhiepiscopia Buzaului s-a ingrijit de toate aspectele legate de partea materiala, dar pare sa fi uitat de menirea lacasului de cult. Astfel, s-a ajuns pentru prima data ca la Poiana Marului sa nu se tina liturghia de duminica. „Duminica, pe 6 iunie, nu a fost slujba. Este pentru prima data cind nu se face liturghie la manastire”, ne-a declarat Neculai Noaptes, primarul din Jitia, cel care a incercat sa-l induplece pe Epifanie in mai multe rinduri.

Enoriasii sint pregatiti sa faca din nou proteste, de aceasta data la Buzau

„O gramada de lume a venit sa ma intrebe ce se intimpla cu parintele. Toata lumea asteapta doar un semnal. E destul de grav ce se intimpla”, ne-a declarat primarul de la Nereju, Ion Pauca. Edilul spune ca va inainta un nou memoriu la Buzau si ca a adunat 300 de sustinatori. Ultimul memoriu facut catre Buzau a fost semnat de sase primari din Chiojdeni, Jitia, Dumitresti, Reghiu, Andreiasu de Jos si Nereju, care au facut un adevarat rechizitoriu Arhiepiscopului. „Nu e bine ce se intimpla, mi se pare nelalocul ei aceasta decizie. E facuta din razbunare. Oamenii sint foarte nemultumiti. Episcopia a folosit o tactica prin care l-a obligat pe parinte sa plece singur. A semnat fortat hirtiile de plecare”, ne-a mai declarat primarul din Jitia, alaturi de care parintele Macarie avea in plan sa instaleze patru tuburi peste Rimnic pentru a face trecerea mai usoara. Enoriasii din zona mergeau la Poiana Marului ca la un tarim binecuvintat pentru a se reculege sau pentru a cere sfaturi de la staret. „Nu s-a tinut cont de parerea enoriasilor. Este o impunere abuziva. Manastirea a pierdut un slujitor in care oamenii aveau incredere si la care apelau foarte multi, nu numai de pe Valea Rimnicului”, ne-a spus si primarul din Chiojdeni, Serban Pirlogea.

Pentru a evita “repetarea unor tulburari sociale”, fostul staret a fost somat sa dea ascultare, motiv pentru care de citeva zile s-a retras la Schitul Munteoru, in postul de egumen.

Foto PDG Daniel: Remus Runcan / Adevarul

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Tensiune printre credinciosi. Prea Fericitul conducator al obstilor de Audi R8 personalizate, PDG-ul BOR Daniel Ciobotea, incalca Testamentul Cuviosului Vasile, prin prigonirea staretului Macarie, izgonit de la Poiana Marului”

 1. karmapolice says:

  clar biserica se distruge dinauntru…ce rusine!!!!ce durere!

 2. tomy says:

  La patriarhie Daniel a venit cu o sleahta de consilieri peste consilierii care existau. I-a eliminat pe toti cei care au fost de pe vremea patriarhului Teoctist, prin teroarea impusa de acesti incompetenti adusi din Moldova.
  PS mai sunt si o multime de Hummer-uri. Comportamentul lui Daniel este al unui mosier care isi tine doar lingaii pe langa el.

 3. alinp says:

  Din cate am auzit, parintii lui Daniel Ciobotea sunt din zona Moldovei.
  Este foarte dureros ce se intampla ; ecumenismul eretic introdus in BOR de catre Patriarh si promovat zilnic la Trinitas (Radio si TV) ; prigoana preotilor care nu accepta sa slujeasca si “altuia” in afara de Dumnezeu ; neluarea masurilor conform canoanelor pentru cazurile Corneanu si Sofronie Drincec ; invitarea catolicilor in Biserica Ortodoxa la slujirea Sfintei Liturghii, le-a daruit Sfinte Moaste …; plus multe altele…

  De sute de ani, diavolul (prin cozile de topor alte tarii, succedate la putere) a incercat sa distruga credinta noastra ortodoxa, a incercat sa subjuge sufletul romanului de rand – dar nu a reusit! ; l-a saracit, l-a infometat, l-a incarcerat, l-a schingiuit, ba chiar l-a omorat – dar sufletul nu i l-a putut lua ; credinta in Dumnezeu (in Sfanta Treime) nu i-a putut-o zdruncina. Si nici nu va putea!

  Doamne ajuta!, sa ne intarim in credinta!

 4. Roxana says:

  Sa le fie rusine!!!!!
  Pe parintele Macarie il iubeste Dumnezeu!Puteti sa-l duceti in fundul pamantului si oamenii il vor urma si acolo! Nu aveti ce sa-i faceti! Si va mai numiti preasfintiti si preafericiti….Dar are cine va judeca. Sa va fie frica!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova