Iulian Urban: Despre cazul lui Toni Tecuceanu si despre refuzul spitalului Matei Bals de a transmite familiei dosarul medical al actorului am scris pe larg.
Ca urmare a acestui caz, a cazului Laura Avram de la Baia Mare sau a cazului Vuza, am pus presiune pe Guvern si acesta a decis modificarea Legii Sanatatii asa cum se poate vedea in initiativa legislativa L439/2010 – Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Practic familia unui pacient decedat ca urmare a unui caz de malpraxis medical va avea de acum incolo acces la dosarul medical.
Textul legii se poate vizualiza aici https://webapp.senat.ro/pdf/10L439FG.pdf
Comisia Juridica din Senat a decis la 17 aug. sa aprobe cu unanimitate de voturi adoptarea unui aviz de admitere pentru acest proiect de lege.
Daca va intra in vigoare, inclusiv in cazul Toni Tecuceanu, Spitalul Matei Bals si managerul acestuia, dl. Streinu-Cercel (cel care a speculat moartea artistului pentru a dclansa isteria vaccinarii contra “gripei porcine”), vor fi obligati sa acorde acces imediat la dosarul medical al regretatului actor Toni Tecuceanu.
Traseul legii se poate vizualiza aici https://webapp.senat.ro/sergiusenat.proiect.asp?cod=15285&pos=0&NR=L439&AN=2010. Urmeaza votul in plen.
Reclamati abuzurile la adresa [email protected]
sau la adresa Senatorului : [email protected]
Fragment din scrisoarea adresata domnului Viorel Urban pe data de 18 august 2010
Stimate Domnule Viorel Urban,
Incep prin a va adresa, dumneavoastra si domnului senator, felicitari pentru aceasta noua reusita si a va asigura de stima si admiratia mea pentru straduinta si perseverenta cu care duceti la capat ceea ce v-ati propus.
Insa, odata depasit entuziasmul momentului, imi permit sa temperez acest entuziasm observand ca, din punctul de vedere al majoritatii familiilor afectate de secretul abuziv al dosarului, lupta este departe de a fi incheiata.
Conform textului legii, “furnizorul… este obligat sa informeze asupra circumstantelor si cauzelor prejudiciilor pretinse”. si “In cazul decesului unei personane care ar putea fi urmare a unui act de malpraxis…”. Este vorba asadar de un posibil malpraxis, prezumat de solicitantul informatiilor. Daca prezumtia nu se confirma, dispare si obligatia de a informa asupra circumstantelor si cauzelor.
Din cate inteleg eu, procedura se va desfasura cam asa. Solicitantul va depune o cerere pentru furnizarea informatiilor in care va invoca prezumtia de malpraxis. Cine va decide daca prezumtia este intemeiata? Evident, tot autoritatea medicala. Este de asteptat atunci ca multe astfel de cereri vor fi respinse cu un raspuns de tipul “In urma analizei efectuate de comisia de disciplina, prezumtia producerii unui malpraxis nu s-a dovedit intemeiata”. Altfel oricine va avea nevoie sa vada dosarul ar putea invoca prezumtia de malpraxis. Credeti ca sistemul va ceda atat de usor un privilegiu pe care-l tine cu toti dintii?
Cu alte cuvinte, noua lege va aduce un pretios castig de cauza acelor cazuri in care malpraxis-ul este atat de evident incat nu poate fi contestat sau in care solicitantul a putut veni cu argumente solide in sprijinul prezumtiei, obtinute pe alte cai decat accesul la dosarul secret. Va continua insa suferinta acelor familii care nu vor capata acces la informatii pentru ca secretul sistemului a actionat atat de perfect ca sa ascunda orice dovada prin care s-ar putea argumenta prezumtia de malpraxis.
Imi exprim din nou opinia, asa cum am facut de multe ori pana acum, ca rezolvarea echitabila a acestei probleme nu se va produce decat atunci cand partile aflate in posibila adversitate, respectiv sistemul medical si familia pacientului defunct, SE VOR SITUA PE POZITII ECHIDISTANTE IN RAPORT CU CONTINUTUL DOSARULUI MEDICAL. Aceasta se va realiza numai atunci cand se va umbla la esenta problemei, respectiv modificarea legii 46/2003 care apara redutabilul secret al dosarului.
Cazurile Avram, Tecuceanu si Ivanescu, pentru care domnul senator a depus eforturi care merita stima tuturor, vor capata in sfarsit castig de cauza, pentru ca malpraxis-ul a fost de netagaduit in fiecare din acestea. Cazul Vuza, reprezentativ pentru secretul dosarului si abuzul patronat de legea 46, va avea inca de asteptat.