La inceput de post, fratii “moldoveni” au pentru ce sa lupte: Începand cu 1 ianuarie 2011 în Republica Moldova sunt eliberate doar paşapoarte biometrice

Centrul Resurselor Informationale de stat din Republica Moldova sustine: Eliberarea exclusiv a paşapoartelor biometrice constituie o condiţie obligatorie a Uniunii Europene faţă de Republica Moldova pentru liberalizarea regimului de vize între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Implementarea acestor documente de nouă generaţie la nivel mondial a fost condiţionată de necesitatea sporirii nivelului de securitate a documentelor, prevenirea şi contracararea traficului ilicit. La momentul actual, paşaportul cu date biometrice este cel mai protejat document pentru trecerea frontierelor şi este acceptat şi recunoscut de UE în procesul de migraţie. În caz de pierdere sau furt al paşaportului biometric, este imposibilă utilizarea lui de către o persoană străină sau falsificarea acestuia.

Paşaportul biometric se deosebeşte de paşaportul obişnuit prin faptul, că acesta conţine un cip cu date biometrice ale posesorului şi anume fotografia digitală, amprentele digitale, precum şi datele personale ale posesorului: numele, prenumele, patronimicul, data naşterii, numărul paşaportului, data eliberării şi data expirării termenului de valabilitate al acestuia şi semnătura posesorului documentului. Copiii pînă la 12 ani sînt eliberaţi de includerea obligatorie a amprentelor digitale în paşaport.

Paşaportul biometric are pe coperta din faţă un simbol internaţional.

Simbolul semnifică cipul din paşaport. Cipul este un dispozitiv de securitate suplimentara, care oferă paşaportului biometric un grad mai ridicat de protecţie împotriva riscurile de falsificare şi fraudare.

La prezentarea paşaportului cu date biometrice pentru controlul de frontieră are loc identificarea persoanei prin metoda verificării fotografiei din cip cu cea imprimată de camera digitală. Cu ajutorul unui dispozitiv special are loc citirea amprentelor degetelor şi identificarea ulterioară a posesorului prin intermediul verificării informaţiei primite cu cea înscrisă în cipul paşaportului.

Conform Legii nr. 135 din 1 iulie 2010 termenul de valabilitate al paşapoartelor biometrice este de 7 ani, iar al copiilor cu vîrstă pînă la 7 ani este de 4 ani. Termenul maxim de valabilitate a paşaportului a fost stabilit în concordanţă cu practica internaţională şi cerinţele ICAO, reieşind din factorul modificărilor progresive ale persoanelor.

În paşaportul părinţilor nu se includ datele despre copii. Conform recomandărilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) paşapoartele cu date biometrice se eliberează după principiul „un paşaport – o persoană ”.

În vederea asigurării perfectării paşapoartelor biometrice la toate oficiile de documentare ale CRIS „Registru” a fost instalat utilajul necesar pentru înregistrarea fotografiei digitale şi amprentelor digitale. Cetăţenii Republicii Moldova, care se află peste hotare, vor fi documentaţi cu paşapoarte biometrice la instalarea utilajului special în misiunile diplomatice şi oficiile consulare.

Paşapoartele non-biometrice, care au fost eliberate pînă la 1 ianuarie 2011 vor fi valabile pînă la expirarea termenului acestora.

Pentru detalii cu privire la termenii de perfectare şi preţul paşaportului biometric accesaţi rubrica servicii.

Registru.md

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “La inceput de post, fratii “moldoveni” au pentru ce sa lupte: Începand cu 1 ianuarie 2011 în Republica Moldova sunt eliberate doar paşapoarte biometrice”

  1. cineva says:

    Cand or sa vina si la noi o sa stam ca vacutza la fierul rosu (cum stam la multe …) ?
    Amprentarea obligatorie e ca si dosar penal pentru orice cetatean…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova